Jalostaa terveempi "rotu"?

Nokkaeläin

Rotukoirat ovat nykyään niin sairaita ja tervettä yksilöä on niin vaikea löytää ja saada, että osa koiraharrastajista on alkanut kasvattaa sekarotuisia koiria ja pyrkii omaan koiratyyppiin, tai ns. "rotuun" joka ei ole kuitenkaan virallinen oikea koirarotu tai jolla ei ole rotunimitystä.
Löysin tällaisen blogin, jossa tällainen kasvatustyö on vasta aloitettu. Tavoitteena paimenkoiramainen, terve harrastuskoira, jossa on joitain arktisia piirteitä esim. vahva laumavietti ja omistajakeskeisyys?
http://noyals.blogspot.com/
Narttupennulle etsitään sijoituskotia, eli tämä kasvattaja aikoo kehittää tätä ensimmäisen polven risteytystä seuraavassa johonkin paimenkoiraan? Entä, jos tämä kasvattaja onnistuu tavoitteissaan? Vaikuttaako tämä mitenkään suomalaiseen koiraharrastukseen ja muuttaako se jotenkin esimerkiksi kennelliiton asemaa harrastajapiireissä? Mitenköhän on. Tästä samasta aiheesta on keskusteltu lemmikkipalstojenkin foorumissa.
Ainakin pennut ovat tutkituista ja terveistä vanhemmista ja ilmeisesti pennun ostajat saavat molempien vanhempien vanhempien terveystuloksien kopiot mukaansa. Toivottavasti kasvattaja jatkaa samalla linjalla. Seuraan mielenkiinnolla.
Tietääkö joku muita suomalaisia tämän kaltaisia kasvattajia, jossa on joku tavoite ja yhdistellään terveitä keskenään eri rotuisia tai seropeja keskenään ominaisuuksien perusteella harkitusti?

16

281

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jerkkamur

      Parin kilsan päässä joku äijä jalostaa paremmalla työkyvyllä ja fysiikalla varustettua noutaja "rotua". Oikeastaan voidaan puhua tyypistä, että se on noutajatyyppinen koira. Ne ovat siis sekarotuisia noutajia. Testaa itse käytössä ja myy lähipiirille ylimääräiset.

    • 8+3

      Pidemmällä tähtäimellä, jos tällainen kasvatus lisääntyy, sekarotuisten lisääntyminen vaikuttaa varmasti suomalaiseen koiraharrastukseen... Mikäli kasvatus lisääntyy, siitä seuraa sekarotuisille "tyyppikasvatuksen" tuotoksille oma rekisteri ja myöhemmin varmasti jotain omia kilpailuita yms. Tämä toisi kennelliitolle kilpailua ja vaihtoehtoja rotukoirien ja "takapihaseropien" rinnalle.
      Muilta foorumeilta näkee, että etenkin kennelliiton alaisten yhdistysten alla harrastavat koiraihmiset ja kasvattajat vastustavat ajatusta paljon. Pelkäävät kilpailua?

    • JussiK.

      Kilpailu on ihan luonnollinen asia eri yhdistysten välillä - liittyi siihen rahaa tai ei. Koiraliittoihin liittyy aina, rekisterimaksut, jäsenmaksut ja ties mitkä muut maksut. Sekarotuisille koirille joilla suku on tiedossa ja vanhemmat on tutkittu terveeksi olisi hyvä saada kennelliiton koiraNETin kaltainen järjestelmä, josta ostajat voisivat katsella vähän koirien taustoja ja mahdollisia tuloksia harrastuksissa, joita liitto tai sen alaiset järjestöt pitäisivät.
      Tiedän, ettei tällainen haavekuva toteudu nyt lähitulevaisuudessa, mutta koska suomessa on mukana paljon nuoria ja innokkaita koiraharrastajia, joita ei rotuharrastus kiinnosta mutta seropit kiinnostaa, tällainen yhdistys voi hyvinkin toteutua ennenpitkää.

    • Seropit kunniaan

      Vähän vastaavaa "kasvatusta" olen itsekkin miettinyt aloittavani. Eli siis yhdistetään kaksi terveystutkittua, hyväluonteista, puhdasrotuista ja rekisteröityä eri rotuista yksilöä ja lähdetään sitä kautta omaa "rotua" kehittelemään. Itsellä tarkoitus olisi keskittyä keskikokoisen paimenkoira/noutaja yhdistelmään joka olisi ennen kaikkea hyvä perhekoira hyvällä luonteella ja kauniilla ulkomuodolla. Eli kultaisennoutajan luonne esim. collien kauneuteen yhdistettynä tms. Toki tiedän, että lopputulos ei välttämättä ole juuri se mitä toivoo, mutta jostain on lähdettävä liikkeelle. Joka tapauksessa kantanarttu tulee olemaan hyväluontoinen ja terveeksi tutkittu collie. Uros on vielä mietinnän alla.

      Uskon että tällaisille seropeille riittää kysyntää. Nyt on "muotia" poiketa valtavirrasta. Kun kaikilla on se chihuahua, niin kohta kukaan ei sellaista enää halua. Pitää olla jotain erikoisempaa. Ja mikäs sen uniikimpi kuin harkitusti ja huolella kasvatettu seropi.

      • Muodin viemää

        Siinä vaiheessa kun kaikki poikkeavat valtavirrasta ja se alkaakin olla "muodikasta" eikä siis siksi ole enää "muodikasta", joten eiköhän tämäkin innostus tukehdu itseensä.


    • Jurmuli1

      Jos tämmöinen kasvatus lisääntyy, kyllä sitä kilpailua väistämättä tulee ja jokaisen kennelliiton alaisen kasvattajan ja harrastajan pitäisi se käsittää ja hyväksyä, kuin myös itse kennelliiton. Kilpailu on täysin luonnollinen asia. Olihan tämä jo 2000 -luvun alussa tiedossa, kun rotukoirien sairauksista alettiin enemmän puhua, että jotkut saattaa alkaa kasvattaa kennelliiton ulkopuolella omiaan. Eikä se ole väärin.

    • ?

      Harmi vain ettei kukaan valvo tätä toimintaa eikä mistään voi tarkistaa että teetetäänkö nartulla vaikka joka juoksusta pennut.

      • 20+6

        Tietenkään kukaan ei valvo sekarotuisten kasvatusta niin pitkään, kun sekarotuisten kasvatukselle ei ole omaa yhdistystä sitä valvomaan.
        Siksi tässä ketjussa niin moni kirjoittaja uskoo - minä mukaan lukien - että tällainen yhdistys väistämättä syntyy, mikäli tällainen sekarotuisten tavoitteellinen kasvatus ja jalostus omaksi koiratyypiksi lisääntyy.


      • justiinsa joo

        Kyllä ne on ihan muut kuin sekarotuiset, joilla on noita ongelmia esim. pentutehtaita. Jännä, että yleensä niistä löytyy näitä pikkurotuja jotka maksavat ihan järjettömiä hintoja.


    • Just joo

      Meinaatko että se että on sekarotuinen niin estää pentutehtailun? Hei haloo!
      Kannattaisiko esim seurata vähän viimeaikaisia lehtikirjoituksia? Nythän on ollut paljon kirjoittelua pentutehtaista ja niissä on puhuttu nimenomaan paperittomista koirista joita tuodaan esim. Virosta. Pentutehtailua on myös Suomessa ja sen takia ei tulisi ostaa paperitonta koiraa.

      Tuttavani osti muutama vuosi sitten paperittoman tietyn rotuisen koiran. Kun koira kasvoi niin selvisi että ei ollutkaan kyseistä rotua mitä myyjä oli väittänyt vaan parin rodun sekoitus ja kaupanpäälle sai vielä monet allergiat mistä koira kärsii.
      Eläinlääkäriin on joutunut laittamaan ihan kivan summan ja koira joutuu syömään kalliita allergia ruokia.

      Tässä:

      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012091816089808_uu.shtml

      http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/53370-koiraloyto-jarkyttaa-virossa-suomeen-myyntiin

    • Justiinsa Joo

      Just Joo, kuten ehkä huomaat, viimeisimmässä linkissä lukee näin;
      "-Yleensä pienet rotupennut viedään Suomeen myyntiin, mutta on epäselvää miksi ne on jätetty heitteille. Ruokaa oli paketeissa paikan päällä, mutta se ei kävele ruokakuppiin itsekseen, puuskahtaa Võrel."
      Pienet ROTUPENNUT, siellä lukee. Ja aika puhdasrotuisiltahan nuo kuvien koirat näyttää. On cavalienkingharlesinspanielia, chihuahuaa jne.

      Noiden paperittomien tuontiuutisten takana on _suomen kennelliitto_ joka ajaa rotukoirien etuja koska saa rahaa rekisteröintimaksuista. Sama kuin pyytäisit karkkifirmaa tekemään tutkimuksen siitä onko karkki terveellistä - ihan yhtä luotettava juttu. Tietenkin kennelliitto pyrkii lisäämään rekisteröityjen rotukoirien ostoa. Siksi kennelliitto pyrkii typerästi myös asettamaan sekarotuisille koirille myyntihinnan, 150 euroa, joka ei hyvin hoidetun pentueen kohdalla riitä mihinkään, etenkään, jos molemmat vanhemmat on tutkittu pentuetta varten (kuten esimerkiksi aloitusviestiin linkitetyssä blogissa on). Kennelliitto pyrkii lyttäämään sekarotuisten arvoa juuri siksi, että rotukoirien arvo säilyy ja ihmiset tahtoisivat ostaa niitä. Kyse on markkinoista ja bisneksestä.

      Paperittomat rotukoirat ja rekisteröidyt rotukoirat ovat ihan yhtälailla pentutehtailun tuotoksia eivätkä ne paperit kerro tai todista mistään mitään enää nykyään. Ne eivät ole tae koiran terveydestä eivätkä lisää todennäköisyyttä koiran terveyteen.

    • J

      Justiinsa Joo, saanen olla täysin erimieltä asiasta. Nämä pienet "rotupennut" jota usein Virosta tuodaan ovat yleensä paperittomia eli sama asia kuin sekarotuinen. Voi olla että pentuna näyttää esim chihuahualta mutta isona voikin olla jotain muuta. Ja vaikka olisi täysin saman rodun yhdistelmä niin silti se on sekarotuinen koska sillä ei ole papereita.

      Ja kyllä, paperit ja jalostustietojärjestelmä kertoo aika paljon ja se on kaikille avoin selata. Kyllä ainakin itselle herättää luottamusta koiran hankinnan suhteen kun pystyn tarkistamaan koiran suvulle tehdyt terveystarkastukset jopa 8 sukupolveen saakka ihan kotisohvalta.

    • Ei pentutehtailulle

      Tuskimpa kaikkien noiden pentutehtailu uutisten takana on kennelliitto, sen verran paljon niistä on uutisoitu.

      http://www.sey.fi/elainten_viikko/2005_pysayta_pentutehdas/tuontipennun_tausta_jaa_hamaraksi/

    • Joopistajoo

      En usko että Noyals -koirat ovat pentutehtailtuja. Niiden vanhemmat on tutkittu ja tulokset on aika selkeästi nettisivuilla.

    • nytseropi

      Ihmettelen vain yhtä asiaa sekarotuisista ja rotukoirista. Jos näiden rotukoirien rekisteri jotenkin katoaa ja paperi häviää, tuleeko niistä automaattisesti sekarotuisia? Eli sen jälkeen nämä rotupuristit omistavat "laittoman" ja varmasti huonon koiran, vaikka ennen tätä tapahtumaa se oli paras koira maailmassa?

      Jos kaksi sakemannia tekee pentuja, se on sakemanni, on sillä paperit tai ei. Toinen asia onko se kennelliittoon rekisteröity, ja voiko sitä käydä näyttelyissä kiusaamassa.

      Puhdasrotuisten (papereilla tai ei) kohdalla tapahtuu huomattavasti enemmän pentutehtailua ja kaikkea muutakin epäilyttävää käytöstä, varsinkin maailmalla. Katsokaa vaikka BBCn dokumentti britanian kennelliitosta. Voi hieman asenne muuttua rotujalostusta kohtaan, niin kuin itselle kävi. Käyttökoirat ovat erikseen sitten, mutta että jalostaa koirasta tietyn näköisen siitä huolimatta, että tietää koiran kärsivän siitä, en ymmärrä.

      Tällä hetkellä on itselläni sekarotuinen koira, ja vielä viron kaduilta pelastettu. Koira on kaikin puolin kunnossa ja on mitä mahtavin luonteeltaan.

      Linkki videoon:http://www.youtube.com/watch?v=3O0l0f50AAk

    • ottaa minkä haluaa

      Heh,täähän on jo ikuisen vanha keksintö,siis sekoitusten jalostaminen.Sitähän tehtiin jo -60 luvulla.Naapurin vapaana liikkuvaa mustaa pystykorva urosta oli kylän kaikissa "vahinko" pennuissa.Ilmeisesti omistajansa hlusi nähdä mitä siitä tulisi... Tosin ei niistä pennuista siihen aikaan ollut muutakun pihalla ketjunpäässä haukkumaan.Vietit veti kylille,niin vapauteen ei voinut päästää.Mutta kävi ilmoittavaksi pihakoiraksi,haukku kantautui kilometrien päähän :)

      Ja vielläkin ihmiset kehuskelee ulkomailta "pelastamillaan" katu koirilla,se on pysynyt joissakin piireissä myös muodissa.Mutta harvempi ulkopuolinen osaa sitä mitenkään arvostaa.Omassa maassammehan olisi noita pelastettavia vaikka ja kuinka.Mutta niiden pelastamisella ei ilmeisesti ole niin "IN" joten eivät siihen tarkoitukseen kelpaa :(

      Ne jotka ottavat rotukoiransa tarkkaan harkitusta yhdistelmästä,ja tarkistetuista vahemmista.Saavat sentään jotain vastiketta rahoilleen,on kuvatut vanhemmat ja meriittiä näyttelyistä joista voi päätellä koiran olevan "rotunsa erinomainen yksilö".Ja puhdas rotuinen sellainen.Lisäksi saavat viellä neuvoa koiran hoidossa kasvattajalta,joka on tärkeää, varsinkin ensimmäisen koiransa omistajalle.

      On mahtavaa että on olemassa kennelliitto,mikään muu taho ei tarkkaile koirien kasvatusta ,mahdollisen pentutehtailun tai koirien kaltoin kohtelun varalta.Kennelliitto on aina koirien puolella,ihmiset kun sitä eivät itse aina osaa olla.Joillekkin kun se pentujen aikaansaaminen tulee tärkeämmäksi kun olosuhteet joissa pennut elävät.

      Mites ne kaikkien maiden rekattujen koirien paperit sitten häviäisivät????
      Ja valitettavasti kaikki paperittomat koirat ovat sekarotuisia,niin se vaan menee...

      Oma koirani muuten pitää näyttelyissä käymisestä erittäin paljon,näkyy koiran ylväänä ryhdikkäänä kävelynä ja iloisesti heiluvana häntänä kun pääsee tervehtimään muita saman rodun edustajia.

      Jos haluaa sekoituksen niin ottaa sitten vaan,valinnan vapaus on jokaisella ihan itsellään.Mutta pitää muistaa myös hoitaa se minkä tuli ottaneeksi,rodusta huolimatta :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5564
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2486
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1967
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      56
      1704
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe