Tonttikaupan ongelma, huijaus vai osaamattomuus?

Huh, olipas kokemus YRITTÄÄ ostaa tonttia itä-uudenmaan aluueelta eräältä yksityiseltä maanomistajalta, joka oli kaavoittanut maillensa asemaakaavoitetun omakotitaloalueen. Kaava tehty muutama vuosi sitten ja tontteja ei ole myyty kuin muutama. Syykin kyllä selvisi meille tämä casen kautta, on varmasti vaikea ostaa epäselvää tuotetta.
Ihastuimme alueeseen ja suullisesti sovimmekin kauppahinnan, mutta sitten astui mukaan "välittäjä" joka mainostaa olevansa LKV. Alueella toimiva yritys.
Alustavassa kauppakirjassa oli ihan sellaisia peruspuutteita, joita sitten saatiin korjattua. Sitten oli ihan oma kohtansa lisätty, että tontin ostaja vastaa kaikista alueen yleiskustannuksista :) Eli avoin valtakirja.. tehkää, rakentakaa ja tontin ostaja maksaa. Tässä sitten otettiin yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan, eivät tienneet voiko tällaisia velvoitteita määräalan ostajalle siirtää (LKV kertoi, että maankäyttösopimuksessa lukee niin), mutta kunnan asiantuntijat eivät tienneet eikä ely-keskuksen lakimiehet ja nyt se on kuntaliitossa selvitettävänä. . Ainut paikka mistä sain asiantuntevan vastauksen kysymyksiini oli kauppakamarin lakimies (yritystoimintani kautta kontakti).
Yritimme kuitenkin päästä sopuun, että nämä velvoitteet vain otettaisiin pois, kun olisi mukava saada asia päätökseen. Mutta eri lauseenkääntein oli ujutettu sitten kuitenkin vielä tontin ostajan velvollisuus hoitaa alueelle katuvalaistus. Vaikka maankäyttösuunnitelma edellyttää tätä maanomistajalta. Tietysti saahan hän myydä velvoitteensa, jos joku suostuu ostamaan.
Ei olisi uskonut, kauniita esitetekstejä lukiessa kartanomiljöössä valmiista asemakaava-aluuesta, että onpa vaikea sitten ostaa tämä. Ostajan siis kannattaa olla todella tarkka mihin nimensä laittaa. Itse luetutin sen lakimiehelle, vaikka maalaisjärjelläkin tajusin olevani vedätyksen kohteena. Nyt sitten katsomme vaihtoehtoja turvallisemmilta myyjiltä ja ainakin asiantuntevan välittäjän välityksellä. Harmittaa kyllä kovasti, tontti olisi ollut täydellinen meille, siksi tätä vääntöä jaksoi käydä. Ajattelin kyllä, että mitähän vedätystä vielä sitten jatkossa ilmenee, mutta nyt pistettiin neuvottelu poikki. Eivät halunneet myydä kun ei osallistuta avoimella valtakirjalla muihin alueisiin. Poistivat sitten lopulta ne kohdat, mutta poistivat myös jo aiemmin sopimamme aurauspalvelun, eli itse kirjoittivat lauseen että myyjä auraa niin kauan kun ollaan muutettu sinne asumaan. Noh tiesivät, että teemme vain kakkosasuntoa eli ei olisi muutettu kai koskaan. Oikeasti olimme sopineet että niin kauan kun rakennamme. No mutta nyt monen kuukauden väännön jälkeen oli pakko stopata tämä pelleily. Myyjän kannattaa tuotteistaa tuotteensa loppuun asti, ennen kuin aloittaa myynnin ettei jää epärehellinen mielikuva myyjästä sekä maanomistajasta.

6

452

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kunta ajaa omaa etua

      Kunnilla on omat intressit miksi ne eivät halua yksityisten myyvän ja lohkovan tonttejaan omakoti-asunnoiksi. Kannattaa suhtautua varauksella kunnalta saamaan palveluun tällaisissa tapauksissa.

      • Palvelu kunnalla oli kyllä ihan hyvää, mutta virkakoneisto pyörii niin hitaasti. Kunta vastasi meille, että eivät tiedä voiko siirtää maankäyttösopimuksen velvoitteita tontin ostajalle ja lähettivät ely-keskukseen kyselyn. Ely-keskus taas lähetti kuntaliittoon. Sinänsä asia vain on roikkunut koko kesän, kun koneisto heräilee ilmeisesti lomien jälkeen käyntiin. Eli vastuuta vaan siirretään eteenpäin ja tälläinen yksityinen henkilö ei saa mistään sitä viimeistä tietoa.


      • eerikki nenäkäs

        Kyllä lähtökohtaisesti kaikkien kuntien intressi on saada mahdollisimman paljon uusia asukkaita ja mielellään omakotirakentajia (= yleensä ns hyviä veronmaksajia).

        Sen sijaan kunnalla ei liene mitään intressiä tai velvoitetta antaa konsultaatiota kahden yksityisen väliseen kauppasopimuksen hierontaan. Meinaan vaan, että eihän se kunnalle kuulu (tuossa vaiheessa) että onko velvoitteiden sopimuksellinen siirto mahdollista, joten ihan hyvää asiakaspalvelua on ollut jos ovat kuitenkin asiaa selvittäneet ja vielä eskaloineet eteenpäin ely-keskukseen ja kuntaliittoon...

        Taidan kyllä arvata alueen josta on kyse.


      • eerikki n.
        eerikki nenäkäs kirjoitti:

        Kyllä lähtökohtaisesti kaikkien kuntien intressi on saada mahdollisimman paljon uusia asukkaita ja mielellään omakotirakentajia (= yleensä ns hyviä veronmaksajia).

        Sen sijaan kunnalla ei liene mitään intressiä tai velvoitetta antaa konsultaatiota kahden yksityisen väliseen kauppasopimuksen hierontaan. Meinaan vaan, että eihän se kunnalle kuulu (tuossa vaiheessa) että onko velvoitteiden sopimuksellinen siirto mahdollista, joten ihan hyvää asiakaspalvelua on ollut jos ovat kuitenkin asiaa selvittäneet ja vielä eskaloineet eteenpäin ely-keskukseen ja kuntaliittoon...

        Taidan kyllä arvata alueen josta on kyse.

        ja jos siis arvaan tuon kyseisen alueen oikein, niin parin kilometrin päässä länteenpäin on huomattavasti edullisempia kunnan tontteja myynnissä joka vuosi. Kannattaa myös kysyä tontteja suoraan kunnasta koska tiedän että ainakin joku aika sitten oli myynnissä edellisistä tonttimyynneistä "käsiin jääneitä" tontteja (joko ei löytynyt ostajaa tai perui kaupat arvontarumban jälkeen).


    • Vohan Elyn kevät!

      Tuo Ely-keskus on täällä Itä-Uudellamaalla (ja kai muuallakin Suomessa?) jonkinaisen Jumalan asemassa. Kun olen kaupannut tonttimaata niin asiakkaita kyllä riittäisi, mutta rakennusviranomaiset sanovat suoraan, ENNUSTAVAT, että "Ely antaa luvan vain siihen ja siihen". Ely tekee kuulemma aluepolitiikkaa valittamalla kuntien rakennusviranomaisten myöntämistä rakennusluvista, koska haluaa keskittää asutusta kuntakeskuksiin.

      Asiakkaat jotka ovat esim. minulta maata halunneet ostaa (Askolasta) haluavat kuitenkin muuttaa mieluummin maalaismaisemaan Porvoon lähelle, eivät syrjäiseen Vakkolaan, joka on "kuntakeskus". Meidänkin pikkukylässämme on elinvoimainen mutta idyllisen pieni kyläkoulu, joka on monen lapsiperheen unelma. Mutta Elyn mielestä tämänkin kylän pitäisi kuolla pois?

    • Ongelmaksi emme kokeneet kuntaa tai ely-keskusta. Jos lakipykälät ei tunne tähän vastausta, niin oikein onkin selvittää se. Varmasti kunta haluaa edistää tätä ja saada alueen vireään kuntoon. Maanomistajan olisi tullut selvittää velvollisuutensa/oikeutensa ennen kuin aloittaa myymään tontteja. Kyllä kunta tai ely olisi jo tähän mennessä (2009-2012) antanut vastauksensa :) vaikka hitaita joskus ovatkin.

      Ongelma oli ennemminkin se, että alueelle on tehty asemakaava jo vuonna 2009 ja aikaa olisi ollut maanomistajan tai välittäjän selvittää ja tuotteistaa loppuun saakka. Eipä ole ihme, että myynti ei ole käynyt kovin vilkkaana. Epäselvyyksiä aika harva suostuu ostamaan, jos epäselvyyksiä on jo alussa niin ne kyllä tuppaa jatkumaan.

      Maanomistajille ja ostajille vinkki, että loppuun asti mietitty ja kaikille osapuolille selkeästi kerrotut vastuut ja velvoitteet. Sellainen reilu ja lain mukainen meininki, niin hyvä tulee ja kauppa käy - ja kaikki tyytyväisiä.

      Tämä oli kyllä opettavainen case, joten tontin etsintä jatkukoon, kyllä se oikea vielä eteen tulee. Osto ei voi jäädä kaihertamaan mieltä, että mihinkähän nimen nyt laitoin ja mistä kaikesta laskua tuleekaan. Ihan jos saisi ostaa määräalan ja vastata siitä, omasta perunamaasta ja mummonmökistä. Ei neljänkymmenen muun katuvaloista tai muun alueen kustannuksista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 180
      1935
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      52
      1868
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1568
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      137
      1413
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1174
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1152
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1143
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      10
      1109
    10. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1108
    Aihe