MIksi pitää sosiaalistaa?

5+12

Eksyin tänne jotenkin vahingossa ja mietin, että miksi koiraa pitää varta vasten sosiaalistaa koirapuistossa? Minulla on koira jonka kanssa juoksemme lenkillä 30-50 km viikossa. Koira tulee toimeen muiden koirien kanssa (niiden joiden on tekemisissä) eikä koskaan ole ongelmia. En vain ymmärrä koirapuistoja...

Pyytäisin teitä kertomaan, että miksi käytte koirapuistossa.

En tarkoita tätä nyt mitenkään pahalla joten älkää vetäkö palkosia kuonoihinne. Miksi koiraa pitää sosiaalistaa muiden koirien kanssa? Ymmärrän, että jos ei ole aikaa, mahdollisuutta tai viitseliäisyyttä lenkittää koiraa ja itseään tarpeeksi niin mennään autolla puistoon ja päästetään koira irti mutta onko muita perusteita? Onhan se tietty sosiaalinenkin tapahtuma muiden koiraihmisten kanssa.

14

322

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Cave canem

      Onpas hyvä ja rakentava kysymys!

      Koirat nyt vain pitävät toisten koirien kanssa leikkimisestä. Siis useimmat ja useimpien kanssa, siksi täällä käydäänkin jatkuvaa sotaa koirapuistoetiketistä.

      Minun koiraani on äärimmäisen vaikea saada lähtemään kotiin, jos on leikkikavereita; jos ei ole, 10 minuuttia riittää. Pahimmillaan olen ollut kaksi tuntia koirapuistossa ja sittenkin joutunut käyttämään kaiken taitoni pyydystääkseni sen.

      Sen lisäksi koirien leikkimistä on todella hauska seurata.

      Ns. luonnontilassa koiria ei tietenkään tarvitse ”sosiaalistaa”, koska ne ovat sosiaalisia laumaeläimiä, jotka eroavat lähisukulaisestaan sudesta erityisesti siten, että ne jäävät tavallaan pentuasteelle.

      (Ihmisistä en paljoakaan välitä: mitä enemmän opin tuntemaan ihmisiä, sitä enemmän arvostan koiria.)

    • Koiran sosiaalistaminen käsitetään ihan väärin! Koiran sosiaalistaminen EI missään tapauksessa tarkoita sitä, että koira moikkaa muita vieraita koiria tai ihmisiä puistossa tai kävelyllä. Sosiaalistaminen tarkoittaa sitä, että koira totutetaan ympäröivään yhteiskuntaan niin, että se osaa suhtautua neutraalisti kohtaamiinsa asioihin, ihmisiin ja muihin kulkijoihin. Sosiaalistaminen on siis sitä, että koira opetetaan liikkumaan siten, että se osaa ohittaa kauniisti junat, autot, ihmiset, koirat jne. eikä tee jokaisesta vastaantulevasta asiasta numeroa ja ongelmaa.

      Koirapuistoissa käymisellä ei siis ole mitään tekemistä koiran sosiaalistamisen kanssa, oikeastaan päinvastoin eli pahimmillaan negatiivisten koirapuistokokemusten kautta koirasta tulee remmirähjä. Koko ajatus puistoilusta on omituinen: Koira heitetään vieraaseen laumaan ja koiran on pakko siellä sitten pärjätä yksinään muiden joukossa, muut joko alistuvat tai koira itse alistuu. Se mikä meistä ihmisistä näyttää koirien leikkimiseltä on itse asiassa koirille totistakin totisempaa kamppailua siitä kuka pomottaa ja kuka alistuu. Koiraahan siinä vain kiusataan. Kun hiemankin tarkastellaan esim. susilaumojen elämää, niin huomaa miten lauma muodostuu. Laumassa on aina johtaja/t ja seuraajat ja vieraiden kanssa ei kavereerata. Miksi siis koiran pitäisi ykskaks tulla toimeen toisten täysin vieraiden koirien kanssa? Miksi laittaa oma koiransa paikkaan, jossa se vieraiden kanssa joutuu hakemaan paikkaansa?

      Koira stressaa puistoilusta ja moni omistaja luulee virheellisesti, että koira tykkää puistoilla, kun se aina on innolla menossa puistoon. Koira on menossa puistoon, koska se ei muusta (paremmasta) tiedä ja koska se on tottunut asiaan, mutta se ei tarkoita sitä, että puistoilu tekisi sille hyvää.

      Luulen, että puistossa käy laiskoja ihmsiä, jotka eivät halua/jaksa/viitsi ulkoiluttaa koiraansa muuten ja tietämättömiä ihmisiä, jotka eivät ymmärrrä, kuinka vahingollista puistoilu on koiralle. Koiralle riittää aivan loistavasti oman laumansa seura, lenkkeily omien ihmistensä kanssa, koska koira on oman laumansa eläin. Vieras lauma stressaa aina.

      Sitten koiralla voi olla muutamia hyväksi koettuja, ystävällisiä koiratuttavia, joiden kanssa voi käydä metsissä/pelloilla juoksemassa ja hurjastelemassa. Tutuissa kavereissa on se hyvä puoli, että koirat tuntevat toisensa ja niiden ei tarvitse koko ajan hakea paikkaansa. Sen sijaan puistossa voi olla ihan millaisia vain koira ja tappeluita syntyy helposti ja ne johtavat käytösongelmiin.

      Kyllä minäkin käyn omani kanssa puistossa, jos siellä ei ole muita tai on joku sellainen koira jonka tiedän ystävälliseksi. Puistossa koira saa kuitenkin olla vapaana ja leikkiä omia leikkejään. Suosittelen ehdottomasti suhtautumaan puistoiluun kaikella varovaisuudella, eikä sinne puistoon ole pakko mennä lainkaan. Koira on selvästi onnellisempi ollessaan oman laumansa kanssa turvassa ja lauman jäsenenä.

      • Voi elämän kevät

        Hahhahhahhahha :)
        Olipas lapsellinen purkaus , noin ahdistuneelta / aivottomalta pitäisi välittömästi ottaa koira pois.
        Rottweileri-mami teksti taasen on todella järkevää


      • hae apua

        "Painu helvelttiin!" hahhahhhaha, en voi muuta kuin nauraa naurettavalle purkauksellesi, taitaa nyt sulla tuo psyykenlääkityksesi olla vähän vinksallaan. Suosittelen, että haet aggressio-ongelmaasi pikaisesti apua.


      • hae apua
        hae apua kirjoitti:

        "Painu helvelttiin!" hahhahhhaha, en voi muuta kuin nauraa naurettavalle purkauksellesi, taitaa nyt sulla tuo psyykenlääkityksesi olla vähän vinksallaan. Suosittelen, että haet aggressio-ongelmaasi pikaisesti apua.

        No nyt se sekopäinen viesti jo poistettiinkin, siis se mille tässä jo ehdittiin nauraakin... ehkä sen sekopääviestin kirjoittaja oikeesti hakisi apua itselleen, ei normaali ihminen kirjoita tuollaista tekstiä.


    • Kunnioitusta sinne

      Rottis-mami on mielestäni oikeassa. Itse ole käynyt monet vuodet myös koirapuistossa "aina samassa" koirani kanssa ja hyvin on mennyt ja kivaa ollut. MUTTA EI AINA. Käymme yleensä aina samaan aikaa, jolloin tutut koirat usein keskenään. Muodostavat oman laumansa. Kyse kuitenkin aika lauhkeista, ns. kilteistä koirista, jotka ottavat kyllä leikkeihin mukaan silloin tällöin tuttuja, mutta jos joukkoon tulee joku joka ärhentelee, on epävarma eikä ollenkaan meinaa lakata stressaamasta on sähköä heti ilmassa. Tämä lauma joka on lauhkea voi hetkessä muuttua vihamieliseksi. Onneksi hoidamme tilanteen heti. Jos joku alkaa ärhentelemään niin yleensä omistaja lähtee koiransa kanssa pois tai koira otetaan viereen jäähylle vähäksi aikaa. Koirapuistoilu on todella rankka kokemus koiralle. Jo pelkästään portista meno varsinkin silloin kun toistakymmentä elukkaa juoksee vastaan haistelemaan jne. Johtuen juuri siitä, että omistajat eivät hallitse koiriaan.

      Se koirapuisto on vähän kuin koirien sirkus. Miettikääpä pientä lasta, joka pääsee sirkukseen, huvipuistoon? Se jännitys on ihan "en tiedä" käsin kosketeltavaa. Koira reagoi samoin. Sitten kirmataan välillä ylikierroksilla ja kaikki on sekaisin. Mietitään asioita oikeesti ennenkuin mennään ja opetellaan lukemaan koiraa. Korvien, hännän ja yleensä koko kehon kieli. Jos koira ei halua älä vie väkisin. Siitä on nimittäin enemmän haittaa kuin hyötyä. Kai otit lemmikin itsellesi etkä sen vuoksi, että menet puistoon kahvimuki kädessä höpöttämään. No ei siinä seurustelussa mitään vikaa ole, jos katseesi pysyy lemmikkisi perässä. Muista pyytää myös koira vierellesi siksi aikaa, kun uusi tulokas on tulossa, jotta sisälle päästään rauhassa.

    • nirvana.x.

      Siksi että heti totutaan myös niihin huonosti käyttäytyviin ja kun pentuna pelottaa niin opitaan että omistaja hoitaa tilanteen oli se mikä tahansa.

      Tärkeintä on tietenkin se ettei päästetä omaa koiraa retuuttamaan muita eikä vieraita koiria retuuttamaan omaa. Näin koira oppii heti alkuunsa miten muiden kanssa ollaan, vaikka olisivat yli-vilkkaita, agressiivisia, ujoja, haukkujia, juoksijoita tai mitä tahansa, kaikkiin suhtaudutaan kohteliaasti ja omistajan ohjaamalla responssilla.

    • CityWolf

      Itselläni on huskyn ja samojedin sekoitusuros, jonka kanssa käyn koirapuistossa päivittän, koska se nauttii siitä, ja saa siellä juosta niin lujaa kuin haluaa. Nt varsinkin kun ei ole lunta enkä voi koiraa vedättää, on koirapuisto sille paras mahdollinen energiankulutustapa. En korvaa lenkkejä koirapuistolla, mutta kysympä vain, kumpi on koiralle parempi ja antaa sille paremmat mahdollisuudet liikuntaan; tunnin hölkkälenkki keskustassa (asumme keskustassa, lähimpään metsään n. 10km) Vai tunnin koirapuistoilu, jossa se saa JUOSTA, painia muiden anssa, ja levätä kun siltä tuntuu?

      En tahdo vaikuttaa vihamieliseltä, esitin vain oman kantani (:

      • joobax

        Autolla taittuu näpsäkästi tommonen 10 km ;) nyt siellä olis sieniäkin!


      • autotontonton
        joobax kirjoitti:

        Autolla taittuu näpsäkästi tommonen 10 km ;) nyt siellä olis sieniäkin!

        Kaikilla kun ei sellaista autoa ole ;-)


    • puistomuija

      me käydään kahden koirani kanssa puistossa koska ne rakastaa sitä enemmän ku mitää muuta. en mene sinne itseni takia, vaan koirieni... menen sinne vaikka olisi -20 c pakkasta tai sateisin syyspäivä... teen sen rakkaudesta koiriini... ja samalla koirani oppii toisista koirista.

    • Liisa O. Salo

      Koiria ei saisi viedä koirapuistoihin ihan siitä syystä, että koiran aivot eivät pysty vastaanottamaan kaikkia niitä muiden koirien hajuja mitä se kirsuunsa koirapuistossa saa. Ja toiseksi niin yht`äkkiä koira joutuu alueelle, joka on monen sadan muun koiran merkkaama alue. Koiria omistavat yleensä sellaiset ihmiset, jotka eivät tajua koirista eivätkä muistakaan eläimistä tuon taivaallista.

      • ÄLLIIPÄÄHÄNLIISA

        joo älä missää nimessa vie LAUMAELÄINTÄ puistoon. äläkä samoten vie lasta päiväkotiin tai kouluun muuten jos viet niin lapsestasi kasvaa epäsosiaalinen erakko ihminen...

        itse todellaki vien puistoon, en ala koiraa pitää neljän seinän sisällä tai tottuen vaan esim naapurin rekkuun. sillähän niitä remmirähjiä, dominoivia, epäsosiaalisia ja agressivisia koiria saadaan jotka päästään aivan sekaisin!

        jälleen kerran ÄLY HOI ÄLÄ JÄTÄ!


      • Rant-täti

        Se on hienoa, että meillä on myös näitä Liisoja jotka koirista tietävät kaiken taivaallisenkin. ;)

        Minusta koirapuisto on/pitäisi olla koiralle se sellainen ei-kenenkään-maa. Harmittavaa on se että se ei aina toteudu, jonka vuoksi olenkin samaa mieltä siinä että kannattaa aina vähän kattoa minkälaista energiaa sielä puistossa on. Jos sielä on kireä tunnelma - ei ole mitään järkeä mennä ehkä jopa laukaisemaan tappelua. Toisaalta jos puistossa on paljon tuttuja koirakavereita niin mikä jottei!

        Minusta koiralle on tärkeää saada kontaktia toisten koirien kanssa, oppian ns. koirien tavoille ja sosialisoida.
        Kuten ÄLLIIPÄÄHÄNLIISA tähän kommentoi, niin samallalailla sitä voi jättää sen rääkyvän kakaran pienestä asti kodin nurkkaan, välttää kaikkia leikkipaikan mukuloita - ettei se vaan oppisi sosiaaliseksi. Johan siitä isona tulee uusi koulumurhaaja ja psykopaatti.

        Minusta ihan verrainnollista koiraan, koira tarvitsee sosiaalisen elämän ollakseen onnellinen - mutta nimenomaan tasapainoisten koirien kesken tämä toteutuu.. Ei sellaisten eristyksissä pidettyjen koirien kanssa, jotka eivät ole oppineet tavoille ja ovat epävarmoja kun eivät ymmärrä kuinka käyttäytyä..
        Koira on lauma eläin, olkoon sitten että sielä koirapuistossa on aina ne samat koirakaverit ja välillä ehkä jopa joku uusi tuttavuus.

        Elä itse koko elämäsi samojen naamojen kanssa, tai yksin kopissa.

        Minusta täällä on paljon hyviä pointteja kuten se, että ovelle mentäessä on hyvä kysyä sopiiko tulla, viedä ovea vasten pomppivat koirat syrjemmälle jotta tulokas pääsee sisään, välttää huonosti käyttäytyviä epätasapainoisia koiria ja luottaa sitten niihin tuttuihin koirakavereihin. Lenkki ja puisto on tässä taloudessa tasa-arvossa. Lenkillä ja puistossa käydään lähes päivittäin.

        Koira on tyytyväinen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      100
      2896
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2450
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2220
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      19
      2049
    5. 171
      1862
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1856
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1807
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1746
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      134
      1546
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1314
    Aihe