Eli onko millään valmistajalla käsi VHF puhelinta, johon saisi lisäantennin?
Käsi VHF ja lisäantenni?
17
1780
Vastaukset
- minor700
Otat pois piiska-antennin ja liität ulkoantennin siihen. Yleensä on BNC tai TNC-liitin
- Alkuperäänen
Saako Bilteman edullisen VHF puhelimen antennin irroitettua? Entä Standard Horizonin?
- Colina
Standard Horizon HX280E mallissa lähtee piiska pois, myös Navicom RT-311 puhelimesta lähtee antenni kiertämällä irti. Muista en tiedä.
Yksi lisäkysymys niille jotka ovat käsi-vhf:n liittäneet lisäantenniin tai mastonantenniin, paraneeko kuuluvuus merkittävästi?- minor700
Radiomiehenä voin luvata että paranee merkittävästi.Syy, Antennin korkeus merenpinnasta ratkaisee ja käsikapulan leikkiantenni häviää isoon 1/2 aalto-dipoliantenniin
- miksei kiinteä VHF?
minor700 kirjoitti:
Radiomiehenä voin luvata että paranee merkittävästi.Syy, Antennin korkeus merenpinnasta ratkaisee ja käsikapulan leikkiantenni häviää isoon 1/2 aalto-dipoliantenniin
Jos tarkoitus on parantaa kuuluvuutta, eikö siinä tapauksessa kannattaisi hankkia kiinteä 25W tehoinen VHF ja kunnollinen antennikaapeli mastontoppiantenniin? Hätäradiona käsi-vhf on huono lisäantennillakin, vaikka se parantaisikin kuuluvuutta jkv.
Käsikapulahan on kätevän kokoinen ja heikkotehoinen kännykkä, joka on tarkoitettu pelkästään lähiyhteyksiin (käytännössä korkeintaa 5 nm päähän, kuten YM:n testissä vuosi pari sitten maksimaaliseksi kantomatkaksi todettiin). - 20+19
miksei kiinteä VHF? kirjoitti:
Jos tarkoitus on parantaa kuuluvuutta, eikö siinä tapauksessa kannattaisi hankkia kiinteä 25W tehoinen VHF ja kunnollinen antennikaapeli mastontoppiantenniin? Hätäradiona käsi-vhf on huono lisäantennillakin, vaikka se parantaisikin kuuluvuutta jkv.
Käsikapulahan on kätevän kokoinen ja heikkotehoinen kännykkä, joka on tarkoitettu pelkästään lähiyhteyksiin (käytännössä korkeintaa 5 nm päähän, kuten YM:n testissä vuosi pari sitten maksimaaliseksi kantomatkaksi todettiin).Minulla on uusi ja kunnollinen kiinteä VHF veneessä. Käsikapulaa olen ajatellut varalle.
- vara-ant kiinteälle!
20+19 kirjoitti:
Minulla on uusi ja kunnollinen kiinteä VHF veneessä. Käsikapulaa olen ajatellut varalle.
Kiitos selvennyksestä. Kiinteälle VHF:lle on joka tapauksessa hyvä hankkia vara-antenni, jonka voi kiinnittää esim. takakaiteeseen. Sitä voit tarvita, jos masto menee.
Käsikapula sopii vain lähietäisyyksillä tapahtuvaan yhteydenpitoon tai vaikkapa mukaan jollamatkalle. Jos toivot sille mahdollisimman hyvää kantomatkaa, olisi ehkä syytä lukea käsi-vhf:ien vertailutesti. Laitteiden kantomatkoissa havaittiin aika isoja eroavaisuuksia eikä kaikkien kantomatka ulottunut edes viiteen mailiin. Kyseisen brittilehden numeroa en enää muista (mennyt roskikseen), muistaakseni oli Yachting Monthly. - 11
vara-ant kiinteälle! kirjoitti:
Kiitos selvennyksestä. Kiinteälle VHF:lle on joka tapauksessa hyvä hankkia vara-antenni, jonka voi kiinnittää esim. takakaiteeseen. Sitä voit tarvita, jos masto menee.
Käsikapula sopii vain lähietäisyyksillä tapahtuvaan yhteydenpitoon tai vaikkapa mukaan jollamatkalle. Jos toivot sille mahdollisimman hyvää kantomatkaa, olisi ehkä syytä lukea käsi-vhf:ien vertailutesti. Laitteiden kantomatkoissa havaittiin aika isoja eroavaisuuksia eikä kaikkien kantomatka ulottunut edes viiteen mailiin. Kyseisen brittilehden numeroa en enää muista (mennyt roskikseen), muistaakseni oli Yachting Monthly.kiinteän VHF:n antenni on syytä olla mastonhuipussa. Vara-antenni tulee olla mukana mutta kannen alla tuubissa eikä takakaiteessa. Syy on se että jos masto kaatuu saattaa se viedä mukanaan myös sen takakaiteen vara-antennin. Kun vara-antenni on sisällä se säilyy myös tässä tilanteessa. Vanhoissa ORC säännöissä vara-antenni tuli säilyttää sisätiloissa karttapöydän välittömässä läheisyydessä näkyvillä.
- VHF-radisti
Ainakin Standardeissa lähte antenni irti ja siihen saa SMA-BNC adapteria johon saa taas kiinni normiantennin. Itsellä varalla juuri tuollainen adapteriliitos, en ole testannut josko kantavuus paranee olennaisesti. Käsikapula kun on vaan varalla.
- antennipistoke
11 kirjoitti:
kiinteän VHF:n antenni on syytä olla mastonhuipussa. Vara-antenni tulee olla mukana mutta kannen alla tuubissa eikä takakaiteessa. Syy on se että jos masto kaatuu saattaa se viedä mukanaan myös sen takakaiteen vara-antennin. Kun vara-antenni on sisällä se säilyy myös tässä tilanteessa. Vanhoissa ORC säännöissä vara-antenni tuli säilyttää sisätiloissa karttapöydän välittömässä läheisyydessä näkyvillä.
Ei olisi haitaksi, että vara-antennin kaapeli olisi valmiina takakaiteessa. Olisi hyvä tsekata joka tapauksessa, miten vara-antenni liitetään vhf:ään. Jos VHF on upotettu karttapöydän paneeliin, sen antennipistokkeeseen voi olla vaikea päästä. Yhdessä aikaisemmassa veneessäni (Baltic) vara-antennin kaapeli sekä vaihtokytkin (mastontopin ja vara-antennin välinen) oli asennettu jo veistämöllä.
- meriradisti
Kannattaa muuten verrata tuota Navicomia ja Standardia ihan käytännössä. On meinaa käsituntumalta iakamoinen laatuero pelkästään rakenteessa.
- lähetys vs vast.otto
Käsi-vhf:n kuuluvuus paranee, jos lisäantenni on korkealla. Selvyyden vuoksi pitää kuitenkin erottaa kaksi asiaa toisistaan: käsi-vhf:llä voi lisäantennin avulla vastaanottaa melko kaukanakin olevan tehokkaan vhf-lähettimen signaaleita, mutta käsi-vhf:n heikko lähetysteho rajoittaa lähetinkantavuuden noin kahdeksaan kilometriin.
Vaikka käsikapulaan pannaan lisäantenni, heikko lähetysteho (maks. 5 W) on yhä rajoittava tekijä! Voit kyllä kuulla maa-asemia (tai muita aluksia) paremmin, mutta sinun lähetystäsi ei välttämättä kuulla maa-asemilla (tai muissa aluksissa).- 20+19
Avomerikisoissa on vaatimuksena veneeseen käsi-vhf ja hätäantenni, joten ei ne ihan turhia laitteita ole. Vaatimusten takana on tietenkin haaksirikon uhka ja siirtyminen pelastuslauttaan. Eli jos vene uppoaa kiinteästä vhf radiosta lähetetään dcs distress hätäsanoma ja sitten siirrytään pelastuslautalle, jolta kommunikoidaan käsi-vhfllä.
Ihan oikeasti, kyllä tiedän hyvinkin käsi-vhfn rajoitukset ja nyt kyselin lisäantenneista nimenomaan käsikapulaan. Käsi-vhf ei nimittäin sovi hätä-antennin PL259 liittimeen. - 30
20+19 kirjoitti:
Avomerikisoissa on vaatimuksena veneeseen käsi-vhf ja hätäantenni, joten ei ne ihan turhia laitteita ole. Vaatimusten takana on tietenkin haaksirikon uhka ja siirtyminen pelastuslauttaan. Eli jos vene uppoaa kiinteästä vhf radiosta lähetetään dcs distress hätäsanoma ja sitten siirrytään pelastuslautalle, jolta kommunikoidaan käsi-vhfllä.
Ihan oikeasti, kyllä tiedän hyvinkin käsi-vhfn rajoitukset ja nyt kyselin lisäantenneista nimenomaan käsikapulaan. Käsi-vhf ei nimittäin sovi hätä-antennin PL259 liittimeen.joo mutta nyt on käyttötarkoitus mennyt sekaisin. Se irrallinen hätäantenni on tarkoitettu liitettävän siihen veneen kiinteään VHF:n jos pääantenni on ei ole käytettävissä vaikkapa maston kaaduttua.
Käsi-VHF tulee olla myös, mutta juuri kuten sanoit siltä varalta että joutuu siirtymään pelastuslauttaan. Tai jos vaikka menee sähköt pimeäksi veneestä niin käsi-VHF:n omalla akulla voi vielä kommunikoida.
Jos välttämättä haluat lisäantennin sopivan käsikapulaan niin hanki adapteri, niitä on saatavilla nettikaupoista. Eli kun tiedät mikä liitin on käsikapulassa ja mikä hätä-antennissa (PL259) niin siihen väliin sopiva adapteri varmasti löytyy kaupan hyllyltä.
- 2+11
Käsi-VHF:n kantamaa rajoittaa antennin korkeus eikä lähetysteho. Meri-VHF:n taajuusalueella (n. 150 MHz) radioaallot eivät etene merkittävästi horisonttia kauemmas. Jos halutaan maksimikantama, niin antenni on nostettava maston huippuun. GSM-puhelimen (900 MHz taajuus) lähetysteho on 1 W ja sillä päästään 35 km kantamaan, kun tukiaseman ja puhelimen välillä on näköyhteys. GSM:n tapauksessakaan kantamaa ei rajoita lähetysteho, vaan GSM-standardi.
Turvallisuusmielessä lienee helpointa hankkia EPIRB-lähetin, joita myydään 450 € hintaan.- käytännön asioita
Antennin korkeuden merkitys on kiistaton, mutta käytännössä on merkitystä myös lähetysteholla:
"More power will allow you to punch through static and other radio traffic better, but only within the range dictated by antenna height. Marine VHF radios work on a line-of-sight basis. That is, they can transmit and receive to and from another antenna as long as that antenna is above the horizon. How far is that? Standing in the cockpit of a boat, the distance to the horizon for most adults is about three miles".
http://www.boatingmag.com/skills/marine-vhf-radio-range
Käsi-vhf:ää valitessa voi olla hyvä miettiä paitsi kelluvuutta vesitiiviyttä myös pariston kapasiteettiä. Nopeasti tyhjenevä akku voi olla ongelma. Kenties mahdollisuus varapattereiden käyttöön olisi hyvä ominaisuus. Joissakin malleissa säilytyspidikkeeseen on kytketty akkulaturi.
- PetriA.............
Toissa elokuussa pidettiin kölivenekisaa Kytön eteläpuolella ja oli metrin parin aallokko ja keikuimme Busteriaa, Seuran käsikapulalla tuskin sai yhteyttä maaliveneeseen joka oli vain mailin päässä. Tosin oman Icom oli hieman parempi kuin seuran radiot
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ikävä sinua
Onkohan sulla ollut sama tunne kuin mulla viimeisten parin päivän aikana, eilen varsinkin. Ollaan oltu ihan lähellä ja k374896- 823476
- 302943
- 612915
- 72709
Kesäseuraa
Kesäseuraa mukavasta ja kauniista naisesta. Viesti tänään mulle muualla asiasta jos kiinnostaa Ne ketä tahansa huoli, t552270- 371752
- 181681
Tuksu on edelleen sinkku - nuori Joonas jätti!
Hihhahihhahhaahheee Joonas keksi hyvän syy. : Tuksu on liian Disney-prinsessa hänelle. (Mikähän prinsessa lie kyseessä….91680- 161574