Rotujalostus - laillista rääkkäystä

5+18

Rotukoirien kasvattaminen on laillista eläinrääkkäystä.

Englanninbuldoggi ja muut lyttynaamat, superpienet pikkukoirat, supersuuret jättikoirat, vammaiseksi jalostetut saksanpaimenkoirat, sharpeit ja monet, monet muut rodut saavat olla olemassa ahneiden ja typerien kasvattajien takia.
Nämä koirat kärsivät koko elämänsä. Silmät pullottaa, allergiat rehottaa, iho kutisee ja tulehtuu aina, koira kävelee kyykyssä, hengitys on vaikeaa... Kaikki tämä huonontaa koirien elämänlaatua tuntuvasti.

Ne paperit ja "kasvattajan virallisuus" eivät ole takeita mistään. Kennelliiton viralliseksi kasvattajaksi pääsee kun käy viikonlopun kestävän kurssin, jossa käsitellään perusasioita koiran synnytyksestä ja pidosta, sen jälkeen suoritetaan raksi ruutuun -koe A4 paperilla, jonka suorittamisen jälkeen voidaan hakea kennelliitolta virallista kasvattajanimeä, eli voidaan ottaa kennelille nimi. Kasvattajat ovat näitä. He ovat usein erittäin lyhytnäköistä porukkaa ja siksi koirarodut ovat näin huonossa jamassa. Kasvattaja kuvittelee pelastavansa rodun tai auttavansa sitä kasvattamalla lisää näitä sisäsiittoisia rotupuhtaita eläimiä.
karu tosiasia on, että kaikki maailman rotukoirat ovat sukua toisilleen ja sukupolvi sukupolvelta suku vain tiivistyy ja todennäköisyys sairaiden pentujen syntymiselle kasvaa.

Pentutehtailu ja rotukoirakasvatus kulkevat liki käsi kädessä. Rotukoirakasvatus on aiheuttanut pentutehtailun, koska rotukoirat ovat niin sikakalliita, että tietenkin ihmiset haluavat ostaa halvempia koiria. Tällöin syntyy markkinarako pentutehtailulle.

Kun Sinä valitset itsellesi koiraa, harkitse tarkkaan, millaista kasvatusta haluat tukea. Valitse itsellesi sellainen koirarotu, joka paitsi sopii elämäntyyliisi liikunnantarpeensa ja turkinhoitovaatimustensa puolesta, mutta on myös koko koirakannan puolesta eettinen valinta.
Jos ostat englanninbuldoggin vaikka tiedät niiden olevan sairaita, edistät niiden teettämistä.
Älä osta sairasta paperikoiraa.

26

233

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rotukoira tai piski

      Ensinnäkin JOTKUT rodut on jalostettu sairaiksi. Useimmat ovat varsin terveitä. Näiden sairaiden rotujen kohdalla olemme ihan samaa mieltä: ne tulisi kieltää. Mutta minkäs teet: jos kieltää rodun Suomessa, niin koirat ostetaan ulkomailta ja rekisteröidään sinne. Tämä vain lisää sairaiden koirien käyttöä ja pentutehtailua.

      Pentutehtailu on rotukoiria haluavien ihmisten aiheuttama ongelma. Halpojen sellaisten. Niiden ihmisten, jotka eivät ole kiinnostuneita koirien terveydestä. He eivät halua osallistua terveen koiran jalostuskustannuksiin - se on sikakallista. He haluavat vain halvan koiran, mutta piski ei kelpaa.

      Kunnon koiran jalostus maksaa. Yhden pentueen hinnaksi tulee tuhansia euroja.

      Moraaliton koirankasvatus ei maksa: ei ole terveystutkimuksia, ei niiden rekisteröimismaksuja, ei sen takia jalostuskelvottomia koiria, pentuja voi teettää vaikka kuinka usein, astutuskulut ovat alhaisia, ei ultria, ei röntgeneitä, ei pentuhuoneita, lämmittimiä ja eristettyjä laatikoita, ei eläinlääkärikuluja, ei rekisteröimiskuluja, ei kunnon emon ja pennun ruokia, ei pentupaketteja, ei pentujäsenmaksuja jne....

      Pentutehtailu on nimenomaa näiden halpojen rotukoirien ostajien syytä. Jos ei ole valmis kantamaan korttaan kekoon rodun terveyden hyväksi tehtävään työhön, niin hankkii sitten sen halvan piskin. Ne ovat ihan hyviä koiria, jos ei harrastaa halua.

      Älä kannata pentutehtailua - älä osta paperitonta rotukoiraa!!

    • 12+13

      Miten arvoisa Rotukoira tai piski -nimimerkillä kirjoitteleva henkilö kuvittelee "kunnon koiran jalostuksen" pelastavan yhtään mitään rotua, kun "kunnon koiran jalostaja"t tuskin ovat niin rahoissaan, että pystyvät kasvattamaan kovin montaa "kunnon sukupolvea" "rakastamaansa" rotuun eikä tyhjästä nyhtäistä uutta verta vaikkapa collieiden jos valmiiksi sisäsiittoisiin linjoihin. Joudutaan pelaamaan niillä linjoilla, joilla kaikilla on samat esi-isät ja yhdistelemään niitä. Ei ne sairaudet sieltä mihinkään häviä eikä "kunnon jalostaja" voi tehdä asioille loppupeleissä mitään.
      Jos "kunnon jalostaja" kuvittelee voivansa pelastaa jonkun rodun tai "korjata sen" risteyttämällä saman rotuisia keskenään, huijaa tämä "jalostaja" niin itseään kuin muitakin.
      Olet myös väärässä siinä suhteen, että useimmat koiraroduista olisivat terveitä. Et ole lukenut etkä selvittänyt asioita rotukohtaisesti niin perusteellisesti, että karu tosiasia olisi jo valjennut sinulle. Tai sitten sinun ja minun käsitys "terveestä" eroaa toisistaan huomattavasti.

    • god dog

      Ja kun suurin osa suomessakin myydyistä pennuista on ainoastaan papereiden kautta valioyksilöitä tai ne ainakin sellaisiksi on huuhaa tarinoissa kuvattu, niin kyllä huono on tilanne vasta-alkajille, jotka odottavat juuri niistä näyttelyissä hyviä yksilöitä saaneiden palkintoja ja niissä käyneiden omistajien vilpittömyyttä, vaikka tosiasia on, että ei niistä piskeistä yksikään mitään palkintoa ansaitse.
      Kuka sitäpaitsi voi edes pistää sairasta koiraansa kehään suomen parhaasta yksilöstä, jos sen hengitys vinkuu ja joka ikinen eläinten kanssa elänyt huomaa heti kohta, että kasvattaja ei edes tiedä minkälainen on terve ja kaunis koira!

    • miten raivostuttavaa

      Näyttää siltä että tämä ei ole koivn suoisttu aihe koiranomistajien keskudessa.

      Enkä usko että hiljaisuus johtuu häpeästä vaan kiukusta että asia tuodaan esille.

      • Bullipoju

        En usko että se johtuu häpeästä tai kiukusta vaan siitä että kenelläkään ei ole tähän mitään lisättävää. Itse kenneliittokin on todennut että joidenkin rotujen jalostuksuksessa on menty liian pitkälle, vääriin asioihin on kiinnitetty huomioita tai jätetty kiinnittämättä. Ihan asiallinen aloitus enkä itse ainakaan alkanut tähän mitään aluksi kommentoimaan koska oli sen verran asia viesti aloittajalta ettei minulle jäänyt enää mitään sanottavaa. Ja minusta on ihan turha laittaa mitään pelkkää "olen samaa mieltä" viestiä tai alkaa toistelemaan samoja asioita mitä hän jo otti esiin.
        Kyllä koiraihmiset ovat hyvin tietoisia näistä rotukoirien ongelmista ja paljon siitä ollaan myös täällä keskusteltu. Tietenkin on hyvä aina välissä ihmisiä muistuttaa näistä asioista koska kaikki eivät ole niin perillä näistä asioista.

        Joten lisäämpä minäkin tähän. Kun olet koiraa hankkimassa, tutki rodun tausta tarkoin sekä kasvattaja jolta olet koiran hankkimassa, varsinkin terveytulokset. Virallinen kasvattaja ei ole tae terveestä pennusta mutta todennäköisyydet saada sairas pentu ovat monta kertaa suuremmat jos hankit koiran tietämättä sen vanhemmista tai kasvattajasta mitään.


    • Juukeliss

      Uskon samaa, kuin nimimerkki "miten raivostuttavaa"...

    • Minpin4Ever

      Komppaan Bullipojua!
      Miksi pitää kirjoitella provosoivia haukkumisia jos aiheesta kukaan ei keksi mitään sanottavaa?
      Aiheen asia on tosiaan erittäin hyvin tiedossa koirapiireissä. Untuvikot eivät ehkä ole näistä ongelmista kuullut ja näin nekin kuulevat niistä.
      Suurimmat ongelmat mielestäni on vanhempien liian häppöisin terveystuloksin pentujen teettäminen, liian korkeat sukusiitosprosentit, luonnevikaisilla jalostus ulkonäön takia ja piirteiden ylikorostusta jalostuksella.
      Näitä siis tapahtuu, ei kaikkien kasvattajien toimesta onneksi, mutta pennunostajan on vaadittava parempaa kasvatustyötä.
      JA hyvää pentua on jaksettava odottaa! Itse odotin ensimmäistä puolitoista vuotta ja toista vuoden.

    • susista polveutuvat

      "karu tosiasia on, että kaikki maailman rotukoirat ovat sukua toisilleen ja sukupolvi sukupolvelta suku vain tiivistyy ja todennäköisyys sairaiden pentujen syntymiselle kasvaa."

      Sen verran pitää pilkuttaa että kaikki rotukoirat eivät itseasiassa ole sukua toisilleen vaan koiratkin ovat kehittyneet susista eripuolin maailmaa.
      Eurooppalaisissa roduissa katsotaan olevan runsaasti intialaisen suden vaikutusta. Vinttikoira- ja pystykorvatyypit ovat vanhoja intialaisperäisiä koirarotuja. Mastiffi-tyyppisten koirien katsotaan polveutuvan isoista ja lyhytkuonoisista tiibetiläisistä susista. Monet pikkukoirat, kuten spanieli-, terrieri- ja pointterityyppit, ovat osin eurooppalaisperäisiä. Ne voivat olla peräisin Lähi-idässä kesyyntyneistä susikannoista.

      Eli ei tilanne niin paha vielä kuitenkaan ole!

      • Minpin4Ever

        Kiinnostavaa :)
        Tiesin että saman rodun sisällä löytyy kyllä yksilöitä jotka eivät ole (ainakaan 5 sukupolvella laskettuna) sukua toisilleen. Pitää jaksaa etsiä oikeita linjoja.
        Kiitos infopläjäyksestä!


      • 12+12
        Minpin4Ever kirjoitti:

        Kiinnostavaa :)
        Tiesin että saman rodun sisällä löytyy kyllä yksilöitä jotka eivät ole (ainakaan 5 sukupolvella laskettuna) sukua toisilleen. Pitää jaksaa etsiä oikeita linjoja.
        Kiitos infopläjäyksestä!

        5 polvea on todella vähän ja jos jalostat 5 tai 8 polven mukaan, jalostat todella lyhytnäköisesti. Pitäisi tuijottaa ainakin sinne 20 polveen.
        Juuri tämä lyhytnäköinen jalostus on ajanut monet rotukoirat tuhoon ja turmioon ja nostanut pintaan kaikki ne sairaudet ja allergiat.


      • Minpin4Ever
        12+12 kirjoitti:

        5 polvea on todella vähän ja jos jalostat 5 tai 8 polven mukaan, jalostat todella lyhytnäköisesti. Pitäisi tuijottaa ainakin sinne 20 polveen.
        Juuri tämä lyhytnäköinen jalostus on ajanut monet rotukoirat tuhoon ja turmioon ja nostanut pintaan kaikki ne sairaudet ja allergiat.

        Missä kohtaa luet että jalostan? KoiraNetin sukusiittoisuusprosentit lasketaan viiden sukupolven mukaan, siksi mainitsin viisi sukupolvea.


      • 12+12
        Minpin4Ever kirjoitti:

        Missä kohtaa luet että jalostan? KoiraNetin sukusiittoisuusprosentit lasketaan viiden sukupolven mukaan, siksi mainitsin viisi sukupolvea.

        Tajusit kuitenkin pointtini? Mikäli koirarotuja jalostetaan lyhytnäköisesti eikä sukutauluja katsella kyllin kauas, lopputuloksena on sukupolvi toiselta kiihtyvään tahtiin kasvavat riskit sairauksiin ja yhä useammassa jälkeläisessä polvea kohti puhkeaa sukusairauksia.


      • Minpin4Ever
        12+12 kirjoitti:

        Tajusit kuitenkin pointtini? Mikäli koirarotuja jalostetaan lyhytnäköisesti eikä sukutauluja katsella kyllin kauas, lopputuloksena on sukupolvi toiselta kiihtyvään tahtiin kasvavat riskit sairauksiin ja yhä useammassa jälkeläisessä polvea kohti puhkeaa sukusairauksia.

        Juu, tiedossa on. Omat koirat hankittu erittäin hyvältä kasvattajalta, tuo ulkomailta koiria jalostukseen kun Suomesta ei tahdo löytyä kaikkia kriteerejä täyttäviä koiria (terveys, luonne, ulkonäkö, hermorakenne) ja linjoista on hyvin perillä kun haluaa saada kantaan mahdollisimman uutta verta.


      • Anonyymi
        Minpin4Ever kirjoitti:

        Juu, tiedossa on. Omat koirat hankittu erittäin hyvältä kasvattajalta, tuo ulkomailta koiria jalostukseen kun Suomesta ei tahdo löytyä kaikkia kriteerejä täyttäviä koiria (terveys, luonne, ulkonäkö, hermorakenne) ja linjoista on hyvin perillä kun haluaa saada kantaan mahdollisimman uutta verta.

        Ymmärrät varmaan, että ulkomailta tuoduilla tietyn rodun koirilla on kuitenkin samat esi-isät? Esimerkiksi pitkäkarvaisen collien koko rotu on jalostettu 7 yksilöstä silloin kun rotu on luotu. Näitä yksilöitä on pennutettu ja niiden pentuja on sukurutsattu keskenään ja se jatkuu ja jatkuu aina näihin päiviin asti. Kaikki maailman pitkäkarvaiset colliet ovat näiden 7 "alkukoiran" jälkeläisiä eikä uutta verta ole tullut rotuun mistään - koska sitä saisi vain roturisteytyksillä, mitä rotukoirissa ei tehdä.

        Kun pohjapopulaatio on niin pieni, kennelliiton jalostustietokannan "5 polven mukaan nää ei oo mitään suku keskenään" -jutut ei siinä paljoa paina, kun näiden 7 koiran jälkeläisiä on sukurutsattu vuosikymmeniä. Joidenkin rotujen kohdalla vuosisatoja.


      • Anonyymi

        Voi tuota ihmis lajin kadehtimisen määrää, mitenköhän sen saisi jalostettua pois siitä ihmisen t yhmästä päästä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärrät varmaan, että ulkomailta tuoduilla tietyn rodun koirilla on kuitenkin samat esi-isät? Esimerkiksi pitkäkarvaisen collien koko rotu on jalostettu 7 yksilöstä silloin kun rotu on luotu. Näitä yksilöitä on pennutettu ja niiden pentuja on sukurutsattu keskenään ja se jatkuu ja jatkuu aina näihin päiviin asti. Kaikki maailman pitkäkarvaiset colliet ovat näiden 7 "alkukoiran" jälkeläisiä eikä uutta verta ole tullut rotuun mistään - koska sitä saisi vain roturisteytyksillä, mitä rotukoirissa ei tehdä.

        Kun pohjapopulaatio on niin pieni, kennelliiton jalostustietokannan "5 polven mukaan nää ei oo mitään suku keskenään" -jutut ei siinä paljoa paina, kun näiden 7 koiran jälkeläisiä on sukurutsattu vuosikymmeniä. Joidenkin rotujen kohdalla vuosisatoja.

        Luulet ilmeisesti tietäväsi jotakin genetiikasta, mutta tosiasiassa sinulla on vielä paljon opittavaa ennen kuin kannattaa luennoida muille.

        Soluissa tapahtuu aina ja joka ikinen kerta mutaatioita, kun jälkeläisiä tuotetaan. Ihan joka ikinen kerta. Siksi ei edes teoriassa ole mahdollista kopioida jalostuksella tiettyä koirayksilöä. Nämä täysin normaalit mutaatiot aiheuttavat sen, että kun rotua on jalostettu edes muutama sukupolvi tietyissä piireissä (vaikkapa tietyn maan sisällä), ovat kyseisen piirin sisällä syntyneet koirat usein hyvinkin erilaisia kuin toisessa piirissä. Esimerkiksi omassa rodussani tunnistaa helposti jo kaukaa, minkä koirien suku on muutaman sukupolven ajan peräisin vain suomalaisista kenneleistä ja mitkä ovat esimerkiksi Itä-Euroopasta tai Yhdysvalloista. Ne ovat sekä käytökseltään että ulkonäöltään helposti toisistaan erotettavissa, vaikka esi-isät niillä ovat tietenkin täysin samat. On siis aivan satavarma asia, että eri maankolkissa syntyneillä koirilla on jo muutaman sukupolven jälkeen selviä eroja perimässään, joten koirien vienti ja tuonti on erittäin hyvä idea. Varsinkin, jos suomalaiset koirat eivät vastaa omaa ihannetta rodusta, ja onhan se rodunkin kannalta järkevää sekoittaa eri mutaatioita keskenään.

        Tietenkään rotuun ei tyhjästä mutatoidu vaikkapa eri värejä, mutta geenit, jotka ohjaavat käytöstä ja muuta ulkonäköä mutatoituvat hyvinkin herkästi. Juuri tästä syystä meillä ylipäätään on niin paljon erilaisia rotuja. Monet rodut ovat peräisin täysin samoista esi-isistä, mutta ajan saatossa niiden ulkonäkö ja luonne ovat alkaneet eroamaan hyvinkin voimakkaasti toisistaan mutaatioiden ja valikoivan jalostuksen myötä. Mutaatioita ei voi estää, joten nykyiset collietkaan ympäri maailmaa eivät todellakaan ole geneettisiä kopioita seitsemästä esi-isästään tai edes toisistaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärrät varmaan, että ulkomailta tuoduilla tietyn rodun koirilla on kuitenkin samat esi-isät? Esimerkiksi pitkäkarvaisen collien koko rotu on jalostettu 7 yksilöstä silloin kun rotu on luotu. Näitä yksilöitä on pennutettu ja niiden pentuja on sukurutsattu keskenään ja se jatkuu ja jatkuu aina näihin päiviin asti. Kaikki maailman pitkäkarvaiset colliet ovat näiden 7 "alkukoiran" jälkeläisiä eikä uutta verta ole tullut rotuun mistään - koska sitä saisi vain roturisteytyksillä, mitä rotukoirissa ei tehdä.

        Kun pohjapopulaatio on niin pieni, kennelliiton jalostustietokannan "5 polven mukaan nää ei oo mitään suku keskenään" -jutut ei siinä paljoa paina, kun näiden 7 koiran jälkeläisiä on sukurutsattu vuosikymmeniä. Joidenkin rotujen kohdalla vuosisatoja.

        Sinun pöljänlogiikan mukaan me suomalaisetkin ollaan kaikki sukurutsattuja samiksia. Ihme, että saadaan ihan normaaleja lapsia. Juuri tuon yllä kerrotun mutaation takia meillä on ns suomalaista tautiperintöä eli tietyillä paikkakunnilla Suomessa on tauteja, joita ei esiinny muualla Suomessa vaikka kaikki ollaan periaatteessa läheistä sukua. Niihin paikallisiin sairauksiin pelastus piilisi kuitenkin muissa suomalaisissa, joissa mutaation aiheuttamaa sairautta ei ole. Näin siitäkin huolimatta, ettei sinun pöljänlogiikalla muissa sukulaisissa riitä geenit uuden veren tuomiseen. Silti me suomalaiset tultaisiin aivan hyvin toimeen ilman "ulkosiitosta", koska vuosisatojen aikana mutaatiot ovat saaneet meidät eroamaan oikein hyvin toisistamme jopa sukurutsatussa Suomessa - niin hyvässä kuin pahassa. Joskus mutaatiot aiheuttaa esim suomalaista tautiperintöä tietyille paikkakunnille, mutta myös hyvässä mielessä mutaatioita tapahtuu koko ajan.


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipäs nimitellä, on käytöstavat tälläkin palstalla ja ketjulla. Siitä logiikasta:
        https://yle.fi/uutiset/3-6360850
        http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/5luonnontieteet/biologia/geenitekniikka/elainjalostus

        Kerropas sitten seuraavaksi, mitä sinä kaikessa viisaudessasi yritit linkeilläsi tarkalleen ottaen osoittaa?


      • Anonyymi

      • Anonyymi

      • Anonyymi

        Ajattele:. Sinä arvasit, ja minä tiesin.

        Ps. Pitihän se tietää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ajattele:. Sinä arvasit, ja minä tiesin.

        Ps. Pitihän se tietää.

        Mitäs niille peräänkuuluttamillesi tavoille tapahtui? Jos sinulla ei ole parempaa tekemistä lauantaina kuin tulla haastamaan riitaa ja jaarittelemaan jonninjoutavia itse aiheesta keskustelun sijaan, niin otan osaa. On aivan selvää, että asiasi loppui kesken, kun höpinöitäsi oikaistiin.


    • Anonyymi
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        "kärsimystä aiheuttava jalostus"

        Mitä tuo on ja miten se tehdään?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1555
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      15
      1384
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1331
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1285
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      33
      1248
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      14
      1166
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1106
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1106
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1094
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1072
    Aihe