Tipsut ja cavat spanieleita?

Spanieli-ihminen

Ottakaapas roduistanne selvää. Kumpikaan ei nimestään huolimatta ole spanieli, vaan seurakoira. Ikävää yrittää lukea itseä kiinnostavista metsästyskoirista, kun väliin tulee näitä asiaan millään lailla kuulumattomia pikkupiskejä.

15

191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • cava = spanieli

      Cavalier kingcharlesinspanieli on puhdas spanieli. Se polveutuu metsästysspanieleista, eikä siihen olla risteytetty muita rotutyyppejä välissä. Jos peruste pelkälle seurakoiramaisuudelle on se, ettei käyttötarkoitus ole metsästys, niin samaten vaikkapa amerikancockerspanielikaan ei ole spanieli, sillä sitäkään ei enää käytetä metsästyksessä, jota kautta sen metsästysvietti hiipuu hiipumistaan. Kysynkin sinulta, että onko amerikancockerspanieli mielestäsi spanieli, kun sitä ei metsästyksessä käytetä? Ja cockerspanieli ja walesinspringesrpanielikin ovat metsästyksessä jo harvinaisia, sillä enää niitä tuskin muusta syystä käytetään metsästyksessä kuin vain kokeilumielessä.

      Mutta cava on puhtaasti spanieleiden verta, eli se ei ole spanieleiden ja minkään muun rotutyyppien sekoitus. Lisäksi sillä on spanieleiden noutovietti jäljellä sekä saman tyyppinen luonne, rakenne ja turkki. Samaten kingcharlesinspaineili on puhdas spanieli.

      Tiibetinspanieli todellanaakn ei minunkaan mieletäni ole spanieli, koska se ei ole niille mitään sukua.

      • cava = spanieli

        Anteeksi jotkin kirjoitusvirheeni muutamassa sanassa, mutta itselläni on hiukan luki- ja kirjoitushäiriötä.


    • cavalieri1

      Mun mielestä cava on kyl enemmä seurakoira ku spanieli jos pitää valkkaa ja on seurakoiriski keskusteluu niistä!! mulla on itelläni cava ja tiiän et se oikeesti on spanieli mut jalostus ku on v aa vienny sitä pelkäks seurakoiraks, ja roturyhmäki fcissä on se seurakoira .....

      • cava = spanieli

        Silloin varmaan ranskanbulldoggikaan ei ole bulldoggi, chihuahuat eivät ole chihuahuoita, griffon belge, briffon bruxellois ja betit brarancon griffoneita tai villakoiratkaan villakoiria, jos kerran cavalier kingcharlesinspanielikaan ei ole spanieli, vaan kaikki nuo ovat vain seurakoiria. Täällä ja missään ei määritellä, mikä tekee koirasta spanielin. Noutovietti, miellyttämisenhalu ja rakenne ainakin vaikuttavat spanieliuteen, mutta ainakin amerikancockerspanieli sekä näyttelylinjaiset muut spanielirodut luokitellaan spanieleiksi, vaikka niiltä on hävinnyt jo metsästysvietti, eikä niitä enää käytetä metsästyksessä. Joten nykyään metsästyskäyttöisyys ei enää kuulu spanieleiden välittömiin perusteisiin. Cavalier kingcharlesinspanielikin onnspanieli. Tiibetinspanielista voidaan olla kahta mieltä siitä, että onko se spanieli, sillä irlanninspanielikin määritellään spanieliksi, vaikka se ei ole spanieleille mitään sukua.


    • näkemyksensä kullaki

      Cavaljeerit ja tipsut ovat kyllä spanieleita, vaikka eivät ehkä metsämiehen kavereita olekaan. Useassa maassa spanieleiden erikoisnäytelyissä ovat edustettuna vain spanielit, myös cavaljeerit ja tipsut. Suomessa taas spaneiden erikoisnäyttelyssä jolkottavat 8-ryhmän spanieleiden lisäksi myös kaikenkarvaiset vesikoirat. No, näkemyksensä kullakin. Myös Suomen Spanielittolla.

    • se on makuasia

      Tämä on ristiriitainen ja lähes mitätön aihe, josta jokainen saa tuoda tietysti mielipiteensä esille, mutta on turhaa lähteä kinastelemaan.

      Mielenkiintoista lukea ihmisten mielipiteitä :-) Mutta ikävää huomata, jos tällaiset kiinnostavat ja monimuotoiset aiheet saavat aikaiseksi riitaa :-(

      Tämä ei kumminkaan ole lainkaan niin vakava aihe, ettei ihmisillä saisi olla eri mielipiteitä. Spanieli voidaan määritellä monin eri tavoin.

    • Cavan omistaja

      meijän cavoilla ei kyllä paljookaan metsästysviettiä jäljellä ole. ;) Mutta tietenkin ne on jalostettu pienistä metsästyspanieleista, joten periaattessahan ovat spanieleita.

      • saalistajatipsu;)

        Oma tipsuni taas on kovasti rusakoiden (ja citykanien ym....) perään. Uikuttaa kun pääsee jäljille, ja vetää kaikin voimin. Onko ainoa laatuaan?!


    • juppelisjuu

      Kyllä tipsut ja cavat ovat spanieleita. Ne eivät kuulu 8-ryhmään, mutta spanieleita silti. Monessa maassa, missä järjestetään spaneleiden erikoisnäyttelyitä ovat tipsut ja cavat mukana. Tosi Suomessa, missä erkkarissa on edustettuna vesikoirat...

    • juuppelisjuu

      Metsästyskoirille näköjään on ihan oma palsta, joten jos se keskustelun aloittajaa enemmän kiinnostaa, mars menoa sinne.

    • Cavan omistaja

      ihan mielenkiinnolla kysyn, että mites sitten tiibetinspanieli, eikös ne ole jalostettu joistain vahtikoirista tai jotain? En ole vaan kuullut että niissä jotain spanielia olisi, eivät minusta näytä kovin paljon.. Saatanhan tietysti olla väärässä. :)

      • niin ja näin joo

        Sekin on makuasia. Pidetäänhän irlanninvesispanieliakin spanielina, vaikka se ei ole sukua spanielille, vaan kehitetty aivan muun tyyppisistä roduista. Minusta kukin saa silti pitää tiibetinspanielia tai irlanninvesispanielia spanieleina jos haluaa, ei vaivaiset 2 rotua spanieleihin sekoitettavaksi (pidetään spanieleina, vaikka ovat eri verta) nyt vielä niin vakavaa ole, ja luultavasti niistä ollaan jotenkin tarkoituksella koitettu ainakin jalostaa spanielimaisia nykypäivään mennessä. No anti olla, makunsa kallakin näin pienestä aiheesta (vain kahdesta rodusta).


    • antaisi asian olla j

      Minulle on ihan sama mitä noiden rotujen tyypeistä ajatellaan. Sillä ei kumminkaan sinänsä ole mitään merkitystä, että kumpikin on pieni ja vaaraton (ei mikään voimakas ja suuri rottweiler) otus, eikä kummallakaan ole varsinaista käyttötarkoitusta, johon tuolla yhteydellä spanieliuteen olisi merkitystä, vaan seura- ja harrastuskoiria molemmat. Olkoot spanieleita tai ei, niin tämä on niin pikkuvakava aihe, että harmi kuinka paljon se on saanut päänvaivaa ja kinastelua aikaiseksi. Kunnioittakaamme toisten mielipiteitä ja antakaamme näin pienessä asiassa kunkin pitää tipsua ja cavaa sellaisena rotutyyppina kuin minä itse ne näkevät.

    • karvaturri1

      Mielenkiintoisia kommentteja kaikki. Perheessämme on 2v. cavapoju, mikä on innokas vesilinnustamaan. Etsii ja löytää, hanhen kantaminen on jo vaivalloista, mutta sorsat vielä menettelee. Cavat on jalostettu peltopyyn metsästykseen ja meidän turrella vietit siivekkäitä kohtaan on heränneet - kaupunkilaisperimästä huolimatta.

    • mielipiden minun tää

      Minusta cavalier kingcharlesinspanieli on spanieli/seurakoira/kääpiökoira.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      57
      2285
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      71
      1923
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1725
    4. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      158
      1649
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1641
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1619
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1514
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1357
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1218
    Aihe