Kesämökin pilariperustus

eka mökki

Pitääkö hirsimökin alle tulevat pilarit upottaa routarajan alapuolelle, jos mökki on talvisi kylmä? Vai riittääkö matalaperustus?

Kyseessä hirsimökki.

10

8531

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lklklaklsa

      Mökin lämmittäminen tai kylmänä pitäminen ei vaikuta mitenkään perustamistapaan. Siihen vaikuttaa mökin alla oleva maaperä eli onko maa-aines routivaa vai ei.

      • eka mökki

        Lueskelin jotain opasta, jossa mainittiin, että vain talvilämpimän asunnon voi ns. matalaperustaa routivaan maahan, koska pohjan läpi tuleva lämpö pitää maan sulana. Talvella kylmä asunto taas pitäisi perustaa routarajan alapuolelle, mutta tämä koski ok-taloja, ei hirsirakennuksia.

        Tontin routivuus ei ole vielä tiedossa, mutta routimattomalla maallahan ei ole mitään ongelmaa. Kyse siis esim. moreenista.


      • Jo0-ó
        eka mökki kirjoitti:

        Lueskelin jotain opasta, jossa mainittiin, että vain talvilämpimän asunnon voi ns. matalaperustaa routivaan maahan, koska pohjan läpi tuleva lämpö pitää maan sulana. Talvella kylmä asunto taas pitäisi perustaa routarajan alapuolelle, mutta tämä koski ok-taloja, ei hirsirakennuksia.

        Tontin routivuus ei ole vielä tiedossa, mutta routimattomalla maallahan ei ole mitään ongelmaa. Kyse siis esim. moreenista.

        Moreeni ei aina ole routimatonta maata. Ilman routaeristystä voi tehdä matala- tolppaperustuksen vain todella routimattomalle maalle. Routivalle maalle pitää laittaa riittävän paksu routaeristys ja riittävän leveälti anturoiden ympärille.


    • ei roudi

      Laita pari metriä seinistä ulospäin vaakaeristeet koko alalle niin ei routa vaivaa, eriste on niin halpaa että siinä ei kannata säästellä.

      • ierikka

        Kun on pilariperustus niin eikö vielä tärkeämpää olisi seinistä sisäänpäin, eli rakennuksen alle, laittaa routaeristystä, koska lumi ei siellä anna suojaa kuten seinien ulkopuolella.


    • asdsf

      Turhia nuo eristeet jos maa on valmiiksi routimatonta.

    • kaikenlaista..

      ...näkemystä näyttää olevan liikkeella :)

      Jos syväperustat routimattomaan maahan saaakka niin routaeristystä ei tarvi, tai jos muuten routimaton paikka esim. pilarit peruskalliossa kiinni.

      Moreeni routii. Ja jos matalaperustaa routarajan yläpuolellle, kylmä rakennus tarviin enemmän suojausta kuin lämmin. Rakennuksen nurkkiin enemmän. Ja ulkopuolelle routakiila.

      • routalaskurista lisä

    • rakrakraa

      Näyttää olevan kaikissa vastauksissa puurot ja vellit ihan sekaisin. Ei ole ymmärretty koko asiaa. Pilareiden anturat tulee kaivaa routimattomaan maahan saakka. Eli hiekka/soramaalla riittää ku kunttakerroksen vaikka lapioi pois. Ei sillä ole mitään merkitystä onko mökki kesät/tavet lämpimänä/kylmänä. Koska pilariperustuksessa mökkiin tulee rossipohja. Rossipohjan taas tulee olla riittävän ylhäällä maanpinnasta. Pilariperusteisessa mökissä se käytännössä vaihtelee maanpinnan tason mukaan n. 2-4 harkon välillä eli 40-80cm korkeudella. Pilariperusteisen kesämökin tapauksessa ei ole edes tarkoituksen mukaista tehdä maanpinnasta tasaista.

      Sinun kohdalla lienee parasta antaa mökkiprojekti ammattilaisen hoidettavaksi.

      • pilarit kuntoon

        Antaako tuo routaeristyslaskin pätevää tietoa. Ajatellaan, että perustuskuopan pohjalle laitetaan 60cm soraa tai isorakeistamursketta, sitten kova eristelevy anturan alle riittävän laajalti ja anturan alapinta jää 30cm maanpinnan alapuolelle. Pilarit eristetään vielä pystysuunnassakin. Täyttö luonnollisesti routimattomalla maa-aineksella. Onko hyvä? Näin laskuri neuvoi laskurista valitulla paikkakunnalla. Maaperä routivaa moreenia ja rinne kyseessä, jossa yläosassa kovaa kantavaa maata, alareunassa moreenin savipitoisuus suurenee.Salaojitus laajan perustuskuopan ulkoreunaan.

        Vai täytyykö antura upottaa vielä syvemmälle, mikä tässä tilanteessa on oleellista.

        Kyseessä kohde, jonka pilariperustukset joudutaan uusimaan routavaurioiden vuoksi. Ohjeen mukaan tehty, mutta ilmeisesti routaeristys riittämätön.Vähän on pallo nyt hukassa, kun tällainen kävi ohjeen mukaan toimimisesta huolimatta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 143
      4048
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      111
      3662
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2565
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1727
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1619
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1523
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1491
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      89
      1483
    Aihe