Autoimmuunisairaus IMHA ( hemolyyttinen anemia) - kokemuksia

Jaksutin

Hei! Olisin kiinnostunut kuulemaan onko kellään kokemusta tästä sairaudesta.

Minulla oli 4-vuotias saksanpaimenkoiranarttu (oma kasvatti, paperillinen), joka alkoi 2 vkoa sitten oireilla.

Alkuun oli ruokahaluttomuutta ja väsymystä, sitten pissasi sisälle. Vein heti seuraavana päivänä päivystykseen, jossa epäilivät syyksi virtsatietulehdusta. Ottivat veriarvot ja sanoivat että sillä on vakava anemia, lievää kuumetta sekä maksa-arvo hieman koholla.
Antoivat antibioottikuurin.

Muutaman päivän tuntui olevan parempi, mutta sitten alkoi taas läähättää, horjahti muutaman kerran sekä lakkasi kokonaan syömästä. Oli hyvin väsynyt.
Taas mentiin lääkäriin, missä veriarvot olivat vain entisestään heikentyneet. Eivät määränneet taaskaan mitään lääkettä..(oli eri klinikka)

Koiran kunto kuitenkin huononi niin paljon että vietiin se Eläinsairaalaan Hämeenlinnaan. Siellä todettiin ko.sairaus.

Heti aloittivat nesteytyksen, vahvan kortisonikuurin sekä tekivät 2 kertaa verenvaihdon. Mikään ei kuitenkaan enää tässä vaiheessa valitettavasti tehonnut, joten koira lopetettiin klinikalle eilen. Oli siis 2 päivää tehohoidossa.

Pelottava sairaus ja niin nopeasti etenevä, että siitä syystä kyselenkin onko muilla tästä kokemusta. Ja siitä, mikä taudin aiheuttaa, laukaisee.

Perinnöllisyys, sisäelinvaivat, borrelioosi, rotanmyrkky, syöpä, raudan imeytymishäiriöt, poissuljettiin. En edes muista kaikkea mitä tutkittiin, sen verran on pää vielä surusta sekaisin..

10

5859

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zookki

      Autoimmuunisairautena alttius tälle sairaudelle on hyvin todennäköisesti perinnöllistä, jokin ympäristötekijä sitten vain laukaisee sairauden, esim. stressi.

    • Kaikenlaistasita

      ikävän kuuloinen sairaus,itse en ole kuullutkaan kyseisestä vaivasta..
      Eipä taida mikään hoitomuoto auttaa tuohon tautiin... :( :( Surullista..

    • kokemusta myöös

      Kyllä tämä ja muut autoimmuunisairaudet kulkevat suvussa. Nyt on geenitestejä joita voi käyttää hyväksi.
      laita sp osoite niin voin kertoa lisää.

    • Remun imha

      Meidän 2 vuotias saksanmetsästysterrieri uros menehtyi vajaassa viikossa kyseiseen tautiin kortisonihoidosta ei ollut mitään hyötyä. Sairaus alkoi verta pissaamalla jonka jälkeen koiran kunto huononi rajusti, lopuksi ei jaksanut kun maata eikä reagoinut enään mihinkään, koira lopetettiin 5 päivänä ensi oireiden ilmaannuttua.

    • Taralla Toivoa?

      Tulin juuri eläinlääkäristä oman koirani kanssa, kyseessä on reilu 8 vuotias narttucockeri, oma kasvattini. Koira meni aamulla yhtäkkiä veltoksi, hoiperteli ja limakalvot olivat ihan vaaleat, lämpöä oli 39,8, eläinlääkärille kun päästiin enää 37,3. Ultrattiin, otettiin verikokeet ja veri todella laimeaa, oli tiputuksessa pari tuntia ell.luona ja sai myös suoneen kortisonia sekä pitkän kortisonikuurin kotiin mukaan. Ell epäili samaa tautia, lähetti vielä labraan verikokeet, tulokset saan huomenna. Koira söi äsken vähän maksalaatikkoa, muuten on tosi väsynyt, nukkuu vaan. Häntä kyllä heiluu vielä kun nimeltä kutsuu :) Aika vähän löysin tietoa netistä ko sairaudesta eli olisin minäkin kiinnostunut muiden kokemuksista tästä ikävästä taudista, miten teillä hoidettu tautia, selvisikö koiranne jne. Kaikkeni teen koirani eteen etä hän paranisi :)

      • Nita

        Mikä Taran vointi nyt? Meidän koira sai saman diagnoosin eilen. Kolmisen viikkoa sitten vein hänet hoitoon akuutin oksentelun, kivuliaisuuden ja pahoinvointisuuden takia. Silloin jäi sinne yöhoitoon. Hänet leikattiin vierasesineen pois sulkemiseksi, ja mitään ei löytynyt. Ärtynyt suoli oli, anemiaa ja tulehdusarvot 200:ssa. Virustulehdusta epäiltiin. Saatiin koira kotiin seuraavana päivänä kotiin antibiootti kuurin ja mahansuojalääkityksen voimin. Olo koheni jonkun verran, kunnes taas ailahteli useampaan kertaan huonoon kuntoon (väsymykseen, kuumeeseen ja ruokahaluttomuuteen). Nesteet kuitenkin pysyi sisällä kunnes viime perjantaina alkoi oksentamaan uudestaan. Yhteys lääkäriin ja saimme eiliselle ajan. Röntgen kuvattiin ja verikokeita otettiin. Eilen diagnosoitiin imha ja sai eläinlääkärissä kortisonia vahvempaa (en muista nyt nimeä) suonensisäisesti ja nesteytystä. Nyt jatkamme kotona kortisonilla. Lisäksi lääkityksenä kahta antibioottia, mahansuojalääkettä ja immunisuppressiivistä lääkettä. Tänään vointi ollut hyvä. Torstaina verikokeisiin ja kuulemaan onko lääkkeillä ollut tehoa verikoe arvoihin.


      • Anonyymi

        Meillä tehtiin cockkerille verensiirto ja käytiin kontrollissa n.kuukauden välein.oli todella huonossa kunnossa.siitä nyt 2v ja koira voi todella hyvin.nyt 8v


    • IMHA

      Meidän koiralla todettiin IMHA viikko sitten, suoraan lääkärin vastaanotolta Viikkiin teho-osastolle verensiirtoon kun anemia oli niin paha. 4 päivää oli tehohoidossa ja saatiin kotiin, huomenna mennään lääkäriin kontrolliverikokeeseen. Toivotaan että veriarvot ovat nousseet, koira on koko tämän ajan ollut heikkovointinen ja väsynyt, mutta lääkärien mukaan selkäydin tuottaa uusia punasoluja, joten levon ja lääkkeiden avulla pitäisi olon kohentua.
      lääkkeistä ja hoidosta sen verran: tehohoito Viikissä pe-ma (eli viikonloppu) kaikkineen maksoi 2000 euroa. Eläinlääkäri (kotiaikkakunnan) otti ennen lähetettä tehdyistä hoidosta 540 euroa. Lääkkeet maksoivat 97 euroa. Eli halpaa huvia hoito ei ole, eikä koira välttämättä selviä sairaudesta voittajana. Hoitona mahansuojalääke, kortisoni, antibiootti, Disperin sekä solunsalpaaja.

    • Anonyymi

      Meillä sama tauti, ja meni yli viikko oireiden alusta, että anemia alkoi vähän helpottaa, että hematokriitti eli punasolujen osuus nousi yli 20 prosenttiin ja alkoi pysyi siellä ilman uusia verensiirtoja. Ja kortisonin lisäksi annettiin hyvin pian myös muita immunosupressiivia lääkkeitä. Ei kannata siis vielä luovuttaa, jos on alle viikko mennyt. Ainakin meidän osalta siis siinä kesti jonkin aikaa, että lääkkeet alkoivat vaikuttaa, pelkkä kortisoni ei myöskään riittänyt. Ensimmäinen viikko kaikki tuntui hyvinkin toivottomalta, mutta siitä on pikkuhiljaa parannuttu.

    • Anonyymi

      Meidän uros jackrusseli kuoli imhaan vain reilu vuorokausi diagnoosista. Oireilu alkoi verivirtsaisuudella, vietiin eläinlääkäriin jossa verikokeissa selvät imhan merkit. Aloitettiin kortisoni, mutta tätä ei ehditty kuin yksi tabletti antaa. Koiran yleisvointi heikkeni tunneissa alaspäin ja lopulta kun ei enää jaloillaan kestänyt, vietiin lopetettavaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      71
      5062
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      17
      2347
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1857
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1561
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      44
      1558
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1348
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1267
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1187
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      3
      1185
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1173
    Aihe