Leila Simonen: Loistava lähtö

alvari.raappavaara

Vielä löytyi kirjastosta ennelta tuntematon kotimainen dekkarinna. Vaikka tri Simonen on kuulemma puolenkymmentä alan kirjaa kirjoittanut, muun ohessa.

Tyyli ja kerronta on sensorttista, jotta mietin pitkään kuuluuko tämä jännityspalstalle lainkaan. Kyseessä on kuitenkin sosiaalipoliittinen ja sosiologinen pamfletti ja keskusteluun osanotto, joka on vain naamioitu dekkariksi. Pasilan poliisitalolla pyöritään ja päähahmoksi nousee rikosylikonstaapeli Susanna Teräsvuo, jonka puhuttelunimi on tietennii Susi.

Toki dekkarissa pitää ruumis olla, ja sellaisen Susi saa tutkittavakseen. Arvoasunnossaan kantakaupungilla pari kuukautta kuivettunut muumiomummo ei heti näytä rikoksen uhrilta, mutta sattuma ja vaisto saavat poliisit epäilemään väkivaltaista kuolemaa.
Vanhusten yksinäisyys onkin Simosen kirjan läpikantava ajatus. Kaikkine lieveilmiöineen. Kuten yliaktiivit puhelinmyyjät, jotka saavat dementikonalut ostamaan mitä tahansa tapeetonta. Toisaalla vaanivat palveluitaan tarjoavat yksityiset hoiva- ja saattokotibisnestä tekevät myyntihenkilöt. Ja perintöä kyttäävät kaukaiset omaiset tai muuten paikalle osuneet.
Toinen suuri teema on ajatus, että vanhenemisensa ja lopullisen lähtönsä voisi suunnitella ja määrätä itse. Kuten kirjan Kruununhaassa mummokommuunia pitävät hyvin toimeen tulevat puumarouvat ajattelevat. Työelämän ja vanhuudenhöperyyden välisen ajan he täyttävät ilon irti ottamisella. Sambaa, espanjaa, ghanalaisia tai karibialaisia nuoria poikaystäviä sekä hillittömiä juhlia. Toki myös hyväntekeväisyyttä Afrikkaan, vakiopanon kotikylälle. Puumakommuuni Senioralan säännöt sanovat, että kohtalokkaan diagnoosin osuessa kohdalle siirrytää harkitusti Roihuvuoren Onnelaan, E-rappuun eli saattohoito-osastolle. Ilman viivyttäviä ja kalliita hoitoja.
Hieno ja palveluiden järjestäjälle hyvä bisnes kuitenkin keikahtaa, kun yksi Teräsvuon espanjankurssikavereista parantuukin syövästä eikä halua siirtyä viimeiseen vaiheeseen, pois Seniorasta. Yhtäkkiä hän putoaakin neljännen kerroksen kattohuoneiston terassilta kesken juhlien ja vain runsasluminen talvi pelastaa hengen. Siinäpä taas tutkimista Teräsvuolle, vahinko vai tapon yritys?

Monen nykyisen poliisiromaanin kliseet kasautuvat tähänkin. Työporukassa on tietennii yksi sovinisti, puolifasistinen juoppo töksäyttelijä, joka luistelee töistä ja hankkii lisätuloja vuotamalla ip-lehdille kaiken mehukkaan. Toinen vakiohahmo on rehellinen ja kunnollinen kollega, joka jaksaa puurtaa rutiineita nurkumatta. Kolmas liki pakollinen on maaltatullut, ykkösluokkaa on tässä näyttäytyvä aito lappalaispoliisi. Työryhman pomo on luonnollisesti eläkeiän lähellä oleva karski mutta isällinen ja reilu komisario, jonka paikkaa muut kyttäävät. Ylin esimies ja hänen pomoonsa, itse ministeri ovat tietenkin ajankohtaan sopivasti naisia. Koominen patologi obduktiota tekemässä on myös nykydekkareiden loppuunkulutettu hahmo. Pienryhmädynamiikka on ihan kiva puolitieteen laji, mutta ei sen varaan jännitystä pitkälle rakenneta.
Itse rikosjuoni selvittelyineen mahtuisi pariinsataan sivuun. Tuplasti tavaraa kertyy, kun mukaan sotketaan Stubb, aivan perusteetta. Läpi kirjan jankutetaan kunnallisen vanhuspalvelun kelvottomuutta ja toisaalta kritisoidaan ulkomaisen pääoman tunkeutumista hoivabisnekseen. Mummojen miesjuttuja jauhetaan moneen kertaan ja lisäsivuja saadaan Teräsvuon isotäti Idan asioiden järjestelystä. Onnelaan päätyy hänkin, ainakin kotvaksi.
Noin 15 prosenttia tyhjäkäynnistä onkin sitten tätä perushöttöä. Päivähoitoa, ruuanlaittoa, superpoikaystävän kainaloon käpertymistä, suihkussa käyntiä ja vaatteiden vaihtoa.
Korni huumori syntyy sivuhahmojen karrikoiduista piirteistä. Tahallaan vai muun mukana, vaikea sanoa. Mikä on kirjoittajan vastuu roolihahmojensa puheista onkin vaikea kysymys. Tosimielellä katolta pudonnut Anita-puuma kertoo parantumattoman syöpänsä hävinneen luomuruokaan siirtymällä. Toivottavasti kukaan lukija ei jätä sädehoitoja väliin ja ota tilalle höyrytettyä parsakaalia. Anitan tapaan.

Aineksia olisi, mutta muu julistus peittää jännityksen alleen. Kuten Teräsvuollekin kävi.
Sitäpaitsi sidosasu vaikeuttaa lukemista. Teksti ulottuu liki sisäsaumaa ja ulkoreunan marginaali on pienin vastaan tulleista. Eli ei pysty kunnolla pitämään mistään kiinni peiittämättä tekstiä. Kokeneempi kustantaja olisi välttänyt tämän ulkoasumokan. Tai vanhaan hyvään aikaan kirjapainon faktori olisi huomauttanut, ettei tule hyvä näillä ohjeilla. No, ammatti lie poistunut nykyisistä kirjatehtaista.

Suosittelen, jos sosiaalipoliittinen debatti on mielipuuhaasi.

0

186

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Ole rohkeampi kuin koskaan

        ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
        Ikävä
        123
        2697
      2. Oulussa puukotettu lasta

        Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
        Perussuomalaiset
        454
        1936
      3. Milloin olet viimeksi nähnyt

        Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
        Ikävä
        118
        1741
      4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

        Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
        Tv-sarjat
        35
        1635
      5. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

        Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
        Suomalaiset julkkikset
        14
        1469
      6. Mitä tekisit jos

        täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
        Ikävä
        91
        1453
      7. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

        😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
        Luterilaisuus
        353
        1391
      8. Ääripersu puukotti taas.

        Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
        Oulu
        209
        1221
      9. Miten ihmeessä

        on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
        Ikävä
        53
        1169
      10. Hauskaakin jopa...

        Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
        Sinkut
        225
        1081
      Aihe