Kesyrotta

rottaepätietajä

Haluaisin kesyrotan, mutta en tiedä niistä oikeestaan mitään. Sopiiko semmoinen edes 13 vuotiaalle tytölle? Kokemusta on hamsterista ja tällä hetkellä omistan kaksi marsua.

Eli kysymyksiä?

1. Kuinka pitkään rotta elää?
2. Kuinka ison häkin ne tarvitsee?
3. Mitä ruokaa, tarvitseeko erikseen vitamiinia?
4. Yö vai päiväeläimiä?
5. Kovaäänisiä?
6. Näin yhdessä ohjelmassa, kun kaksi rottaa kiipeili omistajansa olkapäillä eikä hän edes pitänyt niistä kiinni tai mitään. Voiks ne oikeesti tehä sillain, eli onksne kovia kiipeileen?
7. Kuinka nopeasti/helposti kesyyntyy?
8. Seurallisuus?
9. Kuinka monta niitä pitäisi olla?
10. Paljonko ne maksaa?
11. Onko niillä paljon sairauksia?
12. Niillä on häntä, kuinka varovainen sen kanssa pitää olla? Ja pitääkö sitä rasvata tai mitään?

Kertokaa myös muuta olennaista ja tärkeetä. Kuten varmaan jo te huomasitte ni en tiiä mitään rotista.

10

1314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tiuhti12

      1. Elää n. 1.5-4 vuotta
      2. En muista häkin kokoa tarkkaan,mutta mitä isompi sitä parempi ;)
      3.Rotille tarkoitettu ruoka on parasta koska siinä on kaikkea mitä rotta tarvitsee,yleensä ruuissa on vitamiineja mutta jos ei ole niin suosittelen että antaisit ...
      4. rotat nukkuvat enimmäkseen päivällä mut eivät koko ajan (yöllä ja aamulla vilkkaimmillaan)
      5.no riippuu rotasta ,mutta yleensä kaikki pitävät edes vähän ääntä.. (yöllä kolistelet aika paljon ;D)
      6.Ei tarvitse pitää kiinni mutta kannttaa kumminkin olla varovainen,tykkäävät kiipeilemisestä
      7.riippuu rotasta,kannattaa ostaa kasvattajalta sieltä saa yleensä jo valmiiksi kesytettyjä kasvattajalta ostetut ovat yleensä terveempiä kuin eläinkaupasta ostetut
      8.tykkäävät seurasta ja ovat ehkä yksi seurallisimmistä jyrsiöistä ;) (välillä tarvitsevat myös omaa rauhaa)
      9.rottia pitää olla ainakin kaksi, HUOM! koska ihminen ei korvaa lajitoverin seuraa
      10.Kasvattajalta n. 15-25 euroo kpl ;) eläinkaupassa 35-40 euroa kpl ! ;O
      11. on niillä aika paljon yleisimpiä ovat: Syöpä ja Mycoplasma
      12.pitää rasvata ja pestä,hännästä ei saa missään nimessä vetää! (hännän kanssa pitää olla aika varovainen)

      Muista että älä ota rottaa hetken mielijohteesta niin kuin monet tekevät lue rotista ennen kuin menet ostamaan sellaisia että osaat varmasti hoitaa rottiasi oikein ;) (saat tietoa esim.netistä ja kirjoista)

    • suski-87

      1. Kuinka pitkään rotta elää?
      Rotat elevät yleensä 1,5-2,5 vuotta. Joskus harvoin törmää myös kolme vuotta täyttäneisiin.

      2. Kuinka ison häkin ne tarvitsee?
      Suosittelisin kahdelle yksilölle vähintään 80*50*80cm häkkiä. Isompi on tietenkin aina parempi. Kiipeilevinä eläiminä rotat arvostavat erityisesti myös korkeutta, mutta korkeus ei kuitenkaan riitä korvaamaan pinta-alaa.

      Häkin suhteen kannattaa hankkia niin iso, mitä huoneeseen mahtuu. Monia häkkejä pystyy myös myöhemmin hyvin laajentamaan tai yhdistämään toisiin.

      3. Mitä ruokaa, tarvitseeko erikseen vitamiinia?
      Laadukkaalla ja monipuolisella ruokavaliolla lisävitamiinit eivät ole välttämättömiä. Perusruuaksi kannattaa valita rotille suunnattu laadukas siemenseos tai pelletti. Kaikille jyrsijöille suunnatut yleiseokset sekä väriaineita sisältävät ruuat kannattaa unohtaa heti kättelyssä. Tuoreruokinnassa sitten monipuolisesti kasviksia, hedelmiä, marjoja, lihaa, kalaa, munia, kovaa jyrsittävää yms.

      4. Yö vai päiväeläimiä?
      Hämäräaktiivisia. Ovat siis usein vilkkaimmillaan iltaisin, mutta touhuilevat myös muina aikoina.

      5. Kovaäänisiä?
      Itse rotat ovat yleensä varsin hiljaisia, mutta häkissä touhuilusta ja juomapullosta syntyy yleensä ääntä. Herkkäunisimpien ei ehkä kannata sijoittaa rottia makuuhuoneeseen, mutta muuten äänet eivät yleensä ole häiritsevän kovia.

      6. Näin yhdessä ohjelmassa, kun kaksi rottaa kiipeili omistajansa olkapäillä eikä hän edes pitänyt niistä kiinni tai mitään. Voiks ne oikeesti tehä sillain, eli onksne kovia kiipeileen?

      Naaraat ovat ketterämpiä, urokset usein kömpelöityvät iän myötä. Rotat ovat kuitenkin luonteeltaan kiipeilijöitä, ja niillä on pitävä ote ja hyvä tasapaino. Ne siis pysyvät matkassa paljon hamstereita ja marsuja paremmin.

      7. Kuinka nopeasti/helposti kesyyntyy?
      Hankittaessa poikaset kunnolliselta kasvattajalta, ovat ne jo tullessaan varsin kesyt (joskin uuteen kotiin sopeutuminen vaatii yleensä hetken). Hyvin arkaa tai aggressiivista poikasta ei saa välttämättä ollenkaan kesyksi, eli sellaista ei kannata hankkia.

      8. Seurallisuus?
      Rotat ovat erittäin seurallisia ja myös ihmistä kohtaan sosiaalisia. Oman kokemuksen mukaan rotat ovat seurallisuudessa melkeimpä lähempänä koiraa kuin muita jyrsijöitä. Niille voi halutessaan myös opettaa erilaisia temppuja esimerkiksi naksutinkoulutusta soveltaen.

      9. Kuinka monta niitä pitäisi olla?
      Lemmikkilaumaksi suosittelen 2-6 yksilöä. Kaksi on minimi, sillä rotta on laumaeläin. Hieman isommassa porukassa rottien laumakuviot pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Isompaa laumaa ei kuitenkaan kannata ottaa kerralla, vaan ottaa esimerkiksi ensin kaksi poikasta, ja poikasten ollessa esimerkiksi puolivuotiaita, kaksi lisää. Tai sitten kysyä kasvattajalta rottaa eläkekotiin kahden poikasen kaveriksi. Ikäerot lauman sisällä kun lisäävät yleensä lauman toimivuutta.

      10. Paljonko ne maksaa?
      Kasvattajilla poikaset maksavat 25-30 euroa. Kasvattajien ilmoituksia löytyy esimerkiksi kesyrottayhdistyksen poikasvälityksestä. Eläinkaupoista, ruokakasvattajilta ja satunnaisilta poikasten teettäjiltä rottia löytyy 10-40€ euron yksilöhintaan. Hankittaessa rottia muualta kuin tunnetulta kasvattajalta, kannattaa olla erityisen tarkkana poikasten luonteiden ja taustojen kanssa ikävien yllätysten välttämiseksi (esimerkiksi tukkutaustaisista rotista ei saa välttämättä koskaan kunnon lemmikkejä, kun niitä ei ole poikasena käsitelty).

      11. Onko niillä paljon sairauksia?
      Etenkin vanhemmiten vastustuskyvyn laskiessa rotat sairastuvat suht herkästi. Yleisimpiä ongelmia ovat kasvaimet ja erilaiset hengitystieoireet. Uroksilla myös takapää saattaa rotan vanhetessa heikentyä ja jopa halvaantua. Naarailla puolestaan nisäkasvaimet ovat yleisempiä. Valtaosa rotista elää kuitenkin vanhoille päiville asti suht terveinä.

      12. Niillä on häntä, kuinka varovainen sen kanssa pitää olla? Ja pitääkö sitä rasvata tai mitään?
      Häntää hoidetaan pesemällä ja rasvaamalla. Hyviä rasvoja ovat hajustamattomat perusvoiteet, kuten Helosan tai Tummeli. Häntää ei tarvitse erityisesti varoa, mutta sen puhtaanapito on rotan kannalta tärkeää. Häntänsä kautta rotta säätelee niin ruumiinlämpöään, kuin pitää itsensä tasapainossa. Isoin syy häntäongelmiin rotilla ovat liian pienet juoksupyörät - valtaosa rotille myytävistä pyöristä on liian pieniä aikuisille rotille, ja aiheuttavat asentovirheitä häntään. Juoksupyörä kannattaa siis jättää ostamatta, tai hankkia vähintään 40cm halkaisijaltaan oleva pyörä, jos sellaisen haluaa hankkia. Juoksupyörää en kuitenkaan suosittele, ellei häkki ole poikkeuksellisen iso - pienestä tai keskikokoisesta häkistä juoksupyörä veisi suhteettomasti tilaa siitä saatavaan hyötyyn nähden.

    • hmjokg

      Jos et tiedä rotista mitään niin älä edes osta sellaisia! maailma on täynnä ihmisiä jotka ostavat eläimiä hetken mielijohteesta >:( lue niistä paljon ennen kun menet ostamaan niitä!! mieti pystytkö pitämään sellaisia ja jaksatko huolehtia niistä esim. jos rottasi sairastuu niin oletko valmis viemään sen lääkäriin ja maksamaan käynneistä

    • rottaepätietajä

      sulle "hmjokg", aina voi oppia. Ei kukaan oo mikään rottatietäjä luonnostaan, harjotus tekee mestarin. Mä oon aika nuori mut mä en oo tyhmä.

      -aloittaja-

      • pikkumyy

        oon samaa mieltä hmjokg kanssa siitä että kannattaa lukee ennen kuin otat rottia :)


    • Sedä

      Täsmennän vielä paria juttua.

      Suosittelen myös häkiksi isoa, mutta sen kannattaa pienellä laumalla olla kuitenkin sen verran pieni että sen saa suihkuun pesuun, rotat kun sotkevat aika paljon. Rottien pitää myös saada olla vapaana mielellään muutama tunti päivittäin kun ovat aktiivisia ja vapaana liikkuessaan ne pääsevät hyppäämään ja kiipeämään minne tahansa, ulosteiden löytymyseen huoneesta saa myös varautua (meillä tosin ollaan sisäsiistejä eli palataan häkkiin tarpeille).

      Tosi kivoja otuksia ovat, kunhan riittää huumorintajua tuhoille :) 13v pystyy hyvin hoitamaan niitä, kunhan jaksaa siivoilla ja uskaltaa napakasti opetella käsittelyä, etenkin kun sulla on jo ollut jyrsijöitä.

    • Black rat

      Tulikin jo pari hyvää vastausta. Lisäilen jotakin omiani:

      3. Perusruokana on siemensekoitusta tai pellettiä eläinkaupasta. Tuoreruokaa annan pari kertaa viikossa, lähinnä hedelmiä ja vihanneksia, joskus herkkuna esim. juustoa. Nuhanenälle annoin vitamiinia, Nutri Plussaa.

      4. Luonnostaan ovat ilta/yöeläimiä, mutta aktivoituvat kyllä päivälläkin jos herätellään.

      5. Normaali ääntely on satunnaisia piippauksia. Kiipeillessään saavat kilinää ja kolinaa aikaiseksi.

      6. Ovat kovia kiipeilemään. Viihtyvät olkapäällä, tukassa, hihassa, hupussa...jos kutsun niitä, kiipeävät housunlahjetta pitkin syliini.

      7. Kasvattajilta otetut rotat ovat valmiiksi kesyjä, eläinkauppaeläimet epävarmoja tapauksia ja rescue-eläimet arvaamattomia.

      8. Jos seurallisuudella tarkoitetaan että ovat kiinnostuneita myös ihmisistä niin kyllä. Kun juoksentelevat vapaana, tulevat välillä syliin moikkaamaan ja pusuttelemaan. Älykkäitä, voivat oppia mm. oman nimensä.

      9. Aina pitää olla samaa sukupuolta oleva lajitoveri eli vähintään 2. Mulla ei ole (VIELÄ) ollut 3:a isompia laumoja.

      11. Hengitystiesairaudet ovat melko yleisiä. Tavallisia flunssia on, mutta joillekin tulee krooninen sairaus (mycoplasma), jota on vaikea hoitaa. Iän myötä tulee kasvaimia, kuten muillekin eläimille. Tapaturmia (putoamisia) voi tulla ja jalat vahingoittua.

      12. Talvella kun on kuiva ilma, häntää kannattaa rasvata perusvoiteella. Ja hännästä ei kiskota!

      Muuta yleistä hoidosta:
      -vaativat päivittäistä käsittelyä kesyyntyäkseen
      -kun ovat tarpeeksi kesyjä, tarvitsevat liikuntaa häkin ulkopuolella
      -kynnet on välillä leikattava, vaikka se ei kivaa olekaan
      -joskus tarvitsevat kylpyä, kuivattava huolellisesti ja varottava vilustumista.

    • ratfan

      No siis rottien häntää ei missään nimessä saa vetää eikä siitä nosteta rottaa! Häntä rasvataan. Rotat maksavat noin 30-40€ per kappale. Pitää ostaa ainakin 2 samaa sukupuolta olevaa rottaa. Yöeläimiä ovat mutta tottuvat oman ihmisen heräysaikaan ja nukkuma-aikaan. Elävät noin 1,5-2,5 vuotta. Kiipeilevät mieluusti olkapäällä ja nauttivat hupuissa/taskuissa oleskelusta :). Sairauksista puheen ollen olennaista on että vanhempana tulee syöpää mutta kannattaa pitää rotta terveenä. Ja rotta pitää myös päästää häkistä ulos ihan koko huoneeseen ainakin 1 tunniksi päivässä.

    • ratfan

      Ja sopii sun ikäselle. Ite oon 11-v ja saan rotan, kunhan tulee poikue kyseiselle kasvattajalle :3

      • Anonyymi

        Toivottavasti 2, rotta on laumaeläin ja tarvitsee aina samaa sukupuolta olevan kaverin ja mitä useampi (3-5) sen kivempaa niillä on.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5600
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3557
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1682
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      207
      1670
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      83
      1126
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      27
      1107
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      917
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      829
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      818
    Aihe