Malamuutti ensimmäiseks koiraks?

hymm

Elikkäs, kyllä, olen tutkinut rodun yleisiä piirteitä ja tiedän että kyseessä ei ole mikään helpoin rotu.

Mutta kun rotu vaikuttaa juuri sellaiselta jota olen etsinyt. Ja asun omakotitalossa, että en ole änkemässä sitä mihinkää kerrostaloon.

Ja olen opiskellut paljon koiran kouluttamista ja eri metodeja ja luulisin tietäväni aika paljon asiasta. Mutta haluaisin tietää että onko malamuutti sitten niin haastava ettei missään nimessä ensimmäiseksi koiraksi suositella?

Tässä tällainen lyhyt tiivistelmä ajatuksistani, nyt kaipaisin neuvoja, ideoita, vinkkejä, mitä vaa rakentavaa palautetta! :)

12

1307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • hymm

      ja olen siis tutkinut rotua enemmänki ku vain"yleisiä piirteitä"

      • minusta narttu sopii

        Melko kokematon (koirista) kaverini hommasi alaskanmalamuuttinartun ja osasi kouluttaa sen hyvin, kun kuunteli kasvattajan ja muiden ihmisten neuvoja. Urokset ovat dominoivempia ja haastavampia, mutta yhden kiltin urosalaskanmalamuutin tunnen myös, jonka omistaa eräs kaverini kaveri. Molemmat niistä koirista asuvat kerrstaloissa, toinen yksiössä ja toinen kaksiossa. Kummankin omistajat lupasivat kasvattajille kuulemma, että muuttavat koiran takia lähiaikoina omakotitaloon, mutta he eivät muuttaneetkaan, koska koirat sopeutuivat kerrostalossa elämiseen aivan täysin. Voit hommata alaskanmalamuutin ekaksi koiraksi, jos otat kaikki neuvot vastaan kasvattajalta ja käyt vaikkapa koiranäyttelyissä kyselemässä tietoa rodusta sen aidoilta omistajilta. Ja alaskanmalamuutin luonne on muuttunut huolellisen ja järkevän jalostuksen ansiosta sosiaalisemmaksi ja lempeämmäksi kuin mitä se oli aikaisemmin, samoin kuin monen muunkin "entisen aggressiivisen rodun". Narttu parempi ensimmäiseksi koiraksi minun mielestäni.

        Moni voi olla eri mieltä ja varmasti tulee vastaväitteitä. Kannattaa tosiaan käydä tapaamassa rodun aitoja omistajia, sillä täällä ei voi ollenkaan olla varma, että provoilevatko ne keskustelijat, jotka väittävät olevansa rodun omistajia tai tuntevansa rodun edustajia.


    • hymm

      Kiitos vastauksesta, elikkä

      pitänee lähtä ahistelemaa muuttien omistajia! :)

      • kommentoija´

        Onnea matkaan ja muutin hankintaan! :-)


    • Alaskamalamuutti

      Malamuutti ei ole, eikä ole koskaan ollut agressiivinen rotu!!

    • Yue

      No mikäs siinä, jos kerta uskot, että kyseinen rotu sopii sinulle ja pystyt varmasti tarjoamaan sille tarpeeksi liikuntaa. Jos ottaisit jonkin pienemmän ja helpomman koiran ensimmäiseksi koiraksi, niin sekin voisi elää vaikka 15 vuotta, ja sun pitäisi odottaa sen aikaa, että voisit ottaa malamuutin. Ellet sitten pitäisi kahta koiraa samaan aikaan.
      Ystäväni perhe otti siperianhuskyn ja malamuutin sekoituksen ensimmäiseksi koiraksi ja heillä on minun käsitykseni mukaan mennyt ihan hyvin. Vastoinkäymisiä on ollut lähinnä sen kanssa, että koira vetää hihnassa ja tarvitsee todella todella paljon liikuntaa.

    • -LM

      Oltiin miehen kanssa hankkimassa malamuuttia ja netissä lukiessa kaikkia keskusteluaja niin AINA kaikissa keskusteluissa ihmiset oli todella kauhuissaan että ensimmäiseksi koiraksi malamuutti - EI KOSKAAN! Että ei kokematon pärjää sen kanssa ja se on niin vahka koira yms.. Kyllähän se on vahva, mutta itse pienenä naisena voin sanoa että kyllä sille pärjää. Meidän muutti on pian 2 vuotias ja hyvin ollaan pärjätty vaikka ennestään kokemusta omasta koirasta ei ollut kummallakaan.

      Tuo on totta, että malamuutti (ainakin meillä) on ollut tosi vaikea opettaa kävelemään vetämättä, mikä on ollut vähän ongelma varsinkin lenkillä kun muita koiria tulee vastaan.

    • mölömuutit

      Omasta mielestäni malamuutti ei ensimmäiseksi koiraksi sovi. Kova huiputtamaan ihmisiä, ja varsinkin koirista kokematon jää yleensä kakkoseksi arvojärjestyksessä. Mutta jos olet varma rodusta, niin suosittelen kuitenkin tutustumaan malamuutti kasvattajiin, käymään kenneleillä ja vaikka ALMA:n (alaskanmalamuuttiyhdistys) omissa tapahtumissa tutustumassa ihmisiin ja koiriin. Näyttelyissäkin kannattaa käydä, koska siellä on hyvin erilaisia koiria kuin vetotapahtumissa.

      Mitä haluaisit koiran kanssa tehdä?

    • Lumileojona

      Kyllä Malamuutin kanssa pärjää kunhan sille antaa riittävästi laaduskasta liikuntaa ja henkisiä virikkeitä. Omakotitalo pihoineen ei tähän riitä.

      • luonne vaativa

        Ei riitä pelkkä runsas liikunta, vaan myös kunnollinen sosiaalistaminen oikein asiantuntemuksella.


    • Lumileijona

      Olen ehdottomasti samaa mieltä nimimerkin "luonne vaativa" kanssa sosiaalistamisen tarpeellisuudesta.

    • Lumileijona

      Tässä yhden malamuutin (17 kk vanha perheen ainut koira) normaali päiväohjelma:
      Aamu-ulkoilu n. 5:30 alkaen: Vapaana aidatulla urheilukentällä kierros tai pari (800 m per kierros) joko toisen koiran (usein labradorin noutaja) tai yksin. Tähän vapaaseen ulkoiluun tosin liitty tottelevaisuuskertausharjoituksia (esim. seis, istu, maahan, paikka etäältä käskytettynä yleensä käsimerkein.) Kyseistä "verryttelyä/ vessareissua" seuraa 7-8 kilometrin lenkki "koiraskooteria"vetäen. Jos onnistaa (noin pari kertaa viikossa), lenkin jälkeen noin vartti leikkiaikaa jälleen vapaana aidatulla kentällä kultaisen noutajan kanssa.
      Aamuateria heti ulkoilun ja tassujen pesun jälkeen (yleensä tuossa 7:30 ja kahdeksan välimailla.
      Tätä suraa pääasiassa löhöilyä joko sisällä talossa tai pihalla, jonne vapaa pääsy talosta.
      Iltaulkoilu usien auringon laskun tietämillä vuodenahasta riippuen: 3-5 km (edestakaine matka) pyörän vierellä ravaten aidatulle alueelle (kaksi vaihtoehtoa), jossa 30-45 minuuttia leikkiä toisten koirien kanssa (suosikki parivuotias Tanskandoggi narttu). Leikin lomassa taas hieman tottelevaisuus suoritteita.
      Iltaruokailu kottin tulon jälkeen.
      Tätä seuraa aktivointilelujen/alypelien kanssa pelailu, "köydenveto", tai piilotettujen namupalojen etsiskely.
      Turkin harjaus (normaalisti kerran tai pari viikossa, paitsi loppukeväällä "talviturkin" heiton aikaan vähintään pari kertaa päivässä.)
      Köllöttelyä isäntäväen läheisyydessä sisällä.
      Yöunet joko sisällä tai ulkona (riippuen kummassa viileämäpää).

      Malauuttia haluavan on hyvä tietää, että "muutit" (etenkin yhden koiran perheissä) haluavat osallistua kaikken mitä isäntäväki tekee.

      Suurin haaste ainakin meillä on yksin olo.

      Mutta jos aikaa ja energiaa riittää saat malamuutista ylivoimaisesti parhaan mahdollisen nelijalkaisen kumppnin,

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3544
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1598
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1129
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1093
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe