Sukusiittoisuus

holskuja harkinnut

Katselin yhtä holskujen sukupuuta, missä oli aivan järkyttävät sukusiitokset.
Ja ihan asiallisen oloinen kasvattaja (netin perusteella). Olin itseasiassa harkinnut holskun ottoa, kun olin nähnyt yhden näistä pennuista, mutta sukupuuta katsoessani en voi sanoa enään samaa..

Tässä pennuilla oli hyvä prosentti: 0,00
Isällä oli järkyttävän suuri: 12,50 eli hänen vanhemmillaan oli sama isä.
Isän isällä sukusiitos oli jo 25, eli täyssisarukset.

Onko tämä normaalia? Olen ihan järkyttynyt.. Minulla on toisesta palveluskoira rodusta koira, ja siellä on ollut puhetta SSP:stä. Mutta mittakaava aivan toisenlainen! Siellä pahimpia on 6,00 sukusiitokset (serkus), mikä sekin minusta paha.

Kauhistuttaa...

11

1022

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sukuprosentti

      No holskut on siinä tilassa, että sukusiitokset on jotain reippasti yli 15% usein 30-50%, teit niin tai näin. Jos siis aletaan ihan aikojen alusta laskemaan. Koiranetin prosentteja jos katsoo, no ihan turha edes katsoa kun ne ei pidä likimainkaan paikkaansa. Lyhytkarvaisilla taitaa eniten olla vaihtelua (vielä toistaiseksi) käytettävissä, toivottavasti jatkossa myös muunnoksia voi risteyttää keskenään. Käyttökoirajalostuksessa taasen, etenkin euroopassa luotetaan vahvasti linjaamisen eli sukurutsan etuihin, sitä suositaan niin holskuissa, maleissa, sakemanneissa kuin muissakin eikä ole mitenkään harvinaista tai paheksuttua siellä. Sukusiitosta on siellä vuosikymmeniä (ellei satoja) käytetty, pitää vaan sitten tietää milloin on aika taas ottaa uutta verta käyttöön ettei mene liian ahtaaksi. Jos koiranetissä on SS 6% vaikka jollain malilla, niin jos vaan pystyy penkomaan, niin äkkiä sielläkin tulee vastaan nuo reippaasti korkeammat prosentit. Tosin joskus niitä sukutauluja ei saa noinvaan penkomalla tietoonsa, koska euroopassa on harrastettu/harrastetaan paljon myös vilunkia papereiden suhteen, eli täytyisi jostain luotettavasta lähteestä saada tietoon todelliset sukutaulut. Ulkosiitos ja 0% sukusiitos ei ole aina pelkkää hyvää tuovia asioita.

      Tietty täyssisarukset on jo aika tiukka linjaus, sellaisia ei paljon näy edes käyttökoirajalostuksessa, mutta esim. puolisisarukset melko yleisiä. Jos nämä taasen ovat suomessa kasvatettuja koiria, voi kyse olla puhtaasti vahingosta.

      • Nurmaansk

        Onko sinulla tästä mitään linkkejä, jossa olisi tutkittua tietoa asiasta tai faktaa, mitään paikkaa mistä tutkia asiaa itse?
        Kiinnostaa itseäni rodun sisäsiittoisuus asiat.


      • Anonyymi

        NM. SUKUSIITOSPROSENTTI
        Linjasiitos ei aina välttämättä ole paha asia, jos isovanhemmat ei ole sisäsiitettyjä.
        Mutta, jos sukusiitosprosentti lähentelee 20 PROSENTTIA, OLISIN MINÄKIN HUOLISSANI.
        Itselläni oli vuosikymmeniä sitten kaunis, MUTTA ARKA COLLIE, JOIDEN VANHEMMEMMAT OLIVAT SAMASTA PENTUEESTA, Loyalroy of LADYPARK ja lOTTERY OF LADYPARK, ENGLANNISTA. Koira oli kaunis, kuin kuva, MUTTA TODELLA ARKA.
        Colieiden 7 kpl kasvatin kk-mäyräkoiria vielä paremmalla menestyksellä, Kennelnimellä Minelan. Niistä yhdestäkään ei tullut arka ja olivat silti menestyneitä näyttelyissä.


    • linkeja

      Ylipäänsä sisäsiitoksesta löytyy varmasti paljon asiaa pelkästään googlellakin. Eri rotujen tilanteesta voi keskustella esim. rotuyhdistyksien keskustelupalstoilla. En tiedä kuinka paljon aiheesta lukee esim. rotujen JTO:ssa.. Nykyään trendinä on rodussa kuin rodussa yrittää saada se koiranetin 0% SS, mutta niin pienessä rodussa kuin hollanninpaimenkoira, se on suurimmaksi osaksi pelkkää silmänlumetta ja todellisuudessa lukemat on ihan erilaiset.. Hollanninpaimenkoirat tarvitsee kyllä uutta verta, mutta esim. rodun kotimaassa ei olla kovin suopeita tämän asian suhteen vaan "puhtautta" yritetään viimeiseen saakka rajoituksilla ja kielloilla vaalia, eikä kaikki Suomessakaan halua esim. muunnoksia risteytettävän tai käytettävän rotuunotettuja koiria jalostukseen. Belggareilla on samantyyppinen tilanne vaikka yksilöitä on monin verroin enemmän..

    • pkh1267

      Meillä oli koira pentueesta, jonka sukusiitosprosentti oli yli 10. Koira oli luonteeltaan ihan mahtava, mutta jouduttiin lopettamaan todella nuorena vakavien ja epämääräisten terveysongelmien vuoksi.

    • linjatsotketttu

      KNPV on laji, jonka harrastajista löytyy oikeat Holsku-asiantuntijat löytyvät. Niissä piiressä pentuja myydään puhtaina, vaikka koirat voivat olla käyttömalin tai sakemannin ja holskun sekoituksia. Muitakin sekoituksia löytyy. Osa koirista koulutettavia, osa skeidaa. Pari käytökseltään arvaamatonta nähnyt. Ne oli pakko lopettaa. Hyvä Holsku on hyvän Malin luokkaa. Tosin prosentuaalisesti Holskut ovat työmaleja heikompia, joka ei tarkoita, etteikö laatua sieltäkin voisi löytää.

    • sukupuutto

      Holskut pitäisi risteyttää belkkarien kanssa ja lakkauttaa koko holskurotu.
      Ihan surkealla tolla koko ns. rotu kun geenipooli on niin suppea.

      Herätkää holsku kasvattajat jo viimein!

      • Anonyymi

        Risteteytettäis mielummin jonkun muun kuin belkkarin kanssa.Eikö holskuissa ole ilman belkkariakin arkuuksia ihan tarpeeksi....


    • Piksukka

      Joo. Näinhän se on monessa muussakin rodussa..valitettavasti.

    • totuuskääpästä

      Suomen kansa näytti tyhmyytensä valitsemalla presidentillään

      Kumminsa nussia on tämä mies

      Missä juristin todistus ?? = Valejuristi

      Maamme petturi.

      EU:n pinokkio

      Haku sanalla googleen sauli-niiniston-vaiettu-salaisuus

    • Anonyymi

      Ystävälläni on Belgi groendal, nyt 7 kk. Ihana luonne ja ulkonäkö. Arkuudesta ei tietoakaan. Ostettu belggari kasvattajalta, joltain SANNA tai Susanna nimeltään. Ihana koira.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6143
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3906
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      253
      2274
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1890
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1343
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1286
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1067
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1020
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      976
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      37
      915
    Aihe