AC-luksaation hoitokokemuksia?

Ei oo olka ennallaan

Kuulisin mielelläni kokemuksianne ac-luksaation hoitoon liittyen olipa vammojanne hoidettu sitten leikkauksella tai jollain muulla menetelmällä :)

Oma tilanteenihan meni näin: Harrastan kamppailulajeja ja teloin parisen viikkoa sitten olkapääni jujutsutreeneissä. Olkapäävammoihin erikoistunut ortopedi tutki olkani tunnustelemalla, ja kyseessä on toisen tai kolmannen asteen ac-luksaatio (eli jänteitä poikki ja sijoiltaan mennyt nivel näkyy "möykkynä" hartialla). Lääkärini ei ollut leikkauksen kannalla vaan kehotti välttämään kontaktiurheilua joidenkin viikkojen ajan ja neuvoi tulemaan kontrollikäynnille marraskuulla. Olkani ei ole erityisen kipeä, ja voin rauhalliseen tahtiin tehdä kädelläni melkolailla millaisia liikeratoja tahansa. Jatkohoito kuitenkin mietityttää, sillä haluan urheilla lajeissani (bjj, vapaaottelu jne.) aktiivisesti ja mahdollisesti myös kilpailla, eli esimerkiksi lyömisen ja painimisen tulisi onnistua ilman suurempia ongelmia.

Olen hoikka nainen, eikä olkapäissäni ole entuudestaan mitenkään mahdottomasti lihasta. Oletteko saaneet luksaatioon apua (ilman leikkausta) treenaamalla olan alueen lihakset hyvään kuntoon? Tuntuvatko hyvät olkalihakset jopa ehkäisevän lisävammoja?

Ja kamppailulajeja harrastaville, ac-luksaation saaneille pari täsmäutelua :D Miten vammanne hoidettiin? Oletteko edelleen pystyneet tekemään kamppailulajeille ominaisia liikkeitä, eli onnistuuko esim. sprawlaaminen, shoottaminen tai katkarapujen teko?

Kiitoksia kokemuksistaan kertoville jo etukäteen! :)

19

10964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oliver_s

      Olin syyskuussa fillarikolarissa, jossa sain 4. asteen AC-nivelen luksaation. Tuo 2. asteen luksaatio pitäisi korjaantua ilman leikkausta, mutta 3. aste on jo kait siinä ja siinä. Saan osittain elantoni sportista, joten lääkäri oli ehdottomasti leikkauksen kannalla. Se tarkoittaa suoraan 4 viikon käyttökieltoa olkapäälle. Koukkulevyllä minulla hoidettiin ja nyt seitsemisen viikkoa leikkauksen jälkeen aloitan tosi kevyesti painon varaamista käden varaan etunojassa. Tosi jäykäksi meni yläselän ja hartiaseudun lihakset.

      Olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että leikkaus kannatti. Kuntoutus on kovaa puuhaa, ja sitä on tehtävä tosi sinnikkäästi. Uskon kuitenkin, että tämä tulee tästä ennalleen. Keväällä vielä on edessä koukkulevyn poistoleikkaus, mutta sen ei pitäisi olla niin iso juttu kuin levyn asennus.

      Tsemppiä sulle paranteluihin ja tuleviin treeneihin. Toivotaan, että tuo menee ohi ilman leikkausta, mutta suosittelen kuitenkin asiantuntevan ortopedin luona vierailemista.

    • täälläkin kipeenä

      Taitaa tulla hieman myöhässä vastaus, mutta minulla tuli mmyös kamppailulajeissa AC-nivelen luksaatio gradus 2 tai 3 (en muista) törkeen kipee, mutta hoitona vain lepo.
      Jos vielä luet tätä, niin kiinnostaisi tietää kuinka hyvin sun olkapää palautui?

      • Notredamin kyttyrä

        10 kk sitten AC-luksaatio, ei aika ole vaivaa parantanut lääkäreiden vakuuttelusta huolimatta, nyt leikkausjonossa.


    • Luksaatio

      Toisessa AC-nivelessä 5. asteen luksaatio, en antanut leikata. Vaivasi noin 1kk-2kk kohtalaisesti mutta nykyään ei vaivaa ollenkaan. Tietty tuurista kiinni miten noin paha luksaatio asettuu. Nyt on toisessa AC-nivelessä 2-3. asteen luksaatio enkä aio antaa leikata ellei ole ihan pakko.

    • solisluusta

      Minulta leikattiin AC-luksaatio vuosi sitten, puolentoista vuoden kuluttua tapaturmasta. Tehtiin jännesiirto polvesta irronneen solisluun sitomiseen. Solisluuta lyhennettiin n.1 1/2 cm. jännesiirteellä . olin hiljattain jälkitarkastuksessa ja kaikki hyvin, hieman jäi ns toispuoleiseksi, mutta ei edes huomaa, ei kipuja, toimii loistavasti. Kovaa kuntouttamista, siis jumppaa koko vuoden ja jatkossakin. Kannatti vaatia leikkausta vaikka kirurgit olivat vastahakoisia.

    • Pekkaboy

      AC-luksaatio oikeaan olkaan vajaa viikko sitten bjj:ssa. Levolla aloitettu kuntoutus. Ei leikata näillä näkymin. Saa nähdä miten paranee ja eniten kiinnostaa että milloin uskaltaa takaisin tatamille. Jospa kuitenkin vielä pystyy lajia jatkamaan. Ois tosi paska mäihä jos loppuisi nujuaminen tällaisen vuoksi.

      • Viiala

        Miten olkapääsi on parantunut? Itselläni juuri 3 asteen luksaatio enkä ole ihan varma pitäisikö leikata vai ei?


    • Luuedeltä

      Itselle kävi ilmalento moottorikelkan kanssa ja solisluu venähti. Solisluu luun verran ylempänä ja typerän näköinen kohouma jäi. Ei murtunut mistään muuta kuin siteet meni. Kaularannetuella 2viikkoa, ensimmäinen viikko oli hyvinkin kipeä ettei kärsinyt liikutella, toisella viikolla jo pysty hitusen liikutella mutta kipeää teki. Nyt kolmannella viikolla pystyy jo kättä pyörittelemään ja tuntuu vain pientä kipua.

      Gradus 3-4 välimaastossa liikutaan.

      Lääkäri tutki olkapäätä päivystyksessä viikko sen jälkeen kun sattui vahinko ja soitteli ortopedilta mielipidettä. Kuulemma ortopedin mukaan ei tarvitse leikata mutta häiritsee itseäni tuo kyhmy ja kuinka se ajan kanssa tulee toimimaan. Sen aika näyttää...

      • Luuedeltä

        Tästäkin tapahtumasta reippaat 2 vuotta. Kohtuu kivuton on ollut, välillä tulee joitain kipuja sormiin ja puutumista. Yöllä välillä voi alkaa pistellä kun kyljellään nukkuu liian kauan, paino solisluun päällä.

        Sen verran asia on häiritsenyt niin olen lukenut ja tutkinut solisluuta. Kansankielellä kaksi alimmaista jännettä on jokseenkin ehjiä mutta poikittain oleva, joka menee olkaniveleen on poikki kokonaan.

        Eniten itseäni on häiritsenyt tuo kohollaan oleva luunpää jos ryhti on miten sattuu. Ryhdissään selkäsuorana ei luunpää törrötä ja näyttää normaalilta. Nostellessa tavaroita tai touhuttaessa olkapää rutisee mukavasti.

        Ortopedi ja lääkäri sanoi että pitäisi treenata käsivarsia ja olkalihaksia. Niitä en ole mitenkään treenaillut, ja se on luultavasti suurin syy särkyihin ja kipuihin.

        Näin jälkikäteen olisi ehkä kannattanut heti hakeutua yksityiselle ja leikkauttaa kuntoon?? Kyllä se joka päivä on muistuttamassa tapahtunutta, mutta hengissä ollaan ja jälki siitä jäi. En ole moottorikelkkaan koskenut sen jälkeen...


      • Luuedeltä

        Kävin tosiaan yksityisellä näyttämässä kahden viikon päästä tapauksesta, kun usko on mennyt nuihin julkisiinlääkäreihin. Mieltä vaivasi tuleeko toimimaan työelämässä ilman kipuja ja, että olisiko se nyt leikattava vai myöhemmin. Ortopedi sanoi että hän näkee näitä usein, pahempiakin tapauksia on jotka eivät ole häirinneet ihmisiä. Ja korjattuinakin se voi yhtälailla luu olla koholla.

        Mainitsi että venähtämisestä oli liian kauan kulunut ettei kannata enää leikata. Koukkulevytyylistä korjausta ehdotti jos se alkaa painamaan mieltä tai toinen tapa viilata luusta pala pois.


    • marmar1

      Tipahdin olkapääni päälle pakettiautosta n.10vkoa sitten. Kipeytyy jos teen jotain ja särkee koko kättä. Tänään magneettikuvaus ja G1 ac luksaatio. Tuntuu oudolta ettei ton kummempaa kun käsi ei tunnu parantuvan ollenkaan. Nyt kun laittoivat varjoaineen niin käsi on yhtä kipeä kun vko tapaturman jälkeen. Onko kellään kokemusta tämänkaltaisesta.

    • Withoutmaster

      Muakin kiinostas tää jos vielä joku jaksaa kommentoida parannuttuaan. Kaaduin fillarila ja solusluu tuli paikaltaan. N viikko kaatumisen jälkeen iske ihan tajuton kramppi yläselkään jonnekki lapaan ja vieton yhden päivän kyyryssä kylppärissä :) Nyt kahden viikon päästä ei enää kipee mutta tuo luu vieläkin tossa. Jäi epäselväk jääkö se tuohon vai pitöskö sen mennä takas paikalleen. Ei sinänsä väliä muuten mutta millonhan uskaltaa alkaa jumpata?

      • Solisluumies

        Kyllä se luu jää siihen näkyville loppu elämäksi jos sitä ei kiinnitetä ruuveilla takaisin. Pieni kosmeettinen haitta joka ei edes näy vaatteet päällä.

        Itseltäni on nyt parantunut solisluun kolmannen asteen luksaatio. Siitä on noin kolme vuotta aikaa. Mitään haittaa siitä ei ole ollut. Penkkipunnerruksessa oli vähän jännää ensimmäisillä kerroilla tapaturman jälkeen.

        Jumppaamaan voi aloittaa kunnes suurimmat kivut on pois ja turvotus laskenut. Kevyitä käden nostoja kivun rajoissa. Ei kuitenkaan liikaa ettei tulehdu lisää. Ja aina jumpan jälkeen kylmähoitoa.


    • Solisluumies

      Kolme vuotta sitten oikean puolen solisluun kolmannen asteen luksaatio. Lääkäri määräsi "konservatiisen" hoidon eikä leikkausta. Ei lähtenyt paranemaan kovin nopeasti, kunnes aloin uimaan säännöllisesti. Nyt kipuja ei ole ja irtoaminen ei häiritse elämää millään tavalla.

      Viime viikolla laskittelurinteessä kaaduin lumilaudalla ja toisen asteen luksaatio vasempaan solisluuhun. Kävin röntgenissä ja ortopedi määräsi kantositeen pois ja kevyttä käden mobilisointia kipurajoissa. Menen taas uimaan kun käsi on hieman terveempi.

    • Samilappi

      Olin autokolarissa 2013 jossa murtui 2 selkänikamaa sekä L1 nikama hajosi useaan eri osaan, onneksi en halvaantunut. Samassa kolarissa meni oikea olkapää AC-luksaatio lukee paperissa, en tiedä minkä asteen mutta kädellä ei pysty tekemään paljoa mitään mikä vaatii voimaa kun tunne että käsi repeää irti on erittäin kivulias. Käsi ei myöskään. Nouse kuin 90 asteen kulmaan omalla voimalla mutta kun toisella kädellä auttaa niin nousee ylös asti. Jos ajattelisin esim uimista niin tuolla ei pysty uimaan rintauintia eikä varmasti juurikaan muuta kuin ns koiraa vähän sitäkin. Pari kertaa olkapäässä on tapahtunut vahingossa kunnolla pois paikoiltaan meno (käsi kylmettyi, järkyttävä kipu ja roikkui täysin edessä alhaalla) ja itse olen laittanut aina takaisin paikalleen ja nippa nappa taju on pysynyt kivun vuoksi. Lääkärit ovat kertoneet eriäväisyyksiä mielipiteissään, pari on kertonut että se voitaisiin leikata ja käsi toimisi täysin sen jälkeen mutta kipu säilyisi (kivulla ei ole merkitystä sillä se on aina kipeä) tai se voisi revetä uudelleen irti ???? Mitä ihmettä !!! Ainakin se toimisi uudelleen ja pystyisin tekemään kunnolla fyysistäkin työtä tai harrastusta !!!!! Lähes joka yö herään kun pikkusormi ja nimetön on tunnoton ja jää kylmä ja olkapäässä järkyttävä särky. Joudun syömään selän ja käden hermosärkyihin n.3000mg gabrion lääkettä ja nukkumaan en pysty ilman lääkkeitä siihenkin. Silti sanotaan että olen 100% työkykyinen ja jos valitan kivuista niin asialle tuhahdetaan vain eikä mitään tapahdu ???? Olen ollut työelämässä jo 30vuotta ja yrittänyt ymmärtää mutta kuka ymmärtää minua ja edes vaivautuisi uskomaan ja tekemään asialle jotain !!!!!!

    • Huolestunut

      Mulla murtu n. 3 vuotta sitte oikea solisluu ja vaivaa vieläkin. Kaulan puoleinen solisluun ”kyhmy” on selvästi enemmän koholla kuin toinen. Kun makaan oikealla kyljellä niin solisluun alueella rutisee kivasti. Joskus kihelmöi oikean puoleiseen lapaluuhun ja koskee solisluuhun. Pitäiskö käydä lääkärillä?

    • toiveikasgradus5

      Mulla meni solisluu sijoiltaan noin 10 kk sitten pyörällä kaatuessa. Oli pirun kipeä ja luu törrötti hartialla ja käsi vaan roikku. Päivystyksessä röngten kuvat ja totesivat että sijoiltaan on ja ei leikata. Lähettivät kotiin kantositeen ja burana reseptin kanssa. Pari päivää kiduin ja hain tramal reseptin avuksi. Pysty edes jotenkin kestämään sen kivun. Muutaman kuukauden koitin kuntouttaa kättä itse mutta hakeuduin lääkäriin kun tuntu ettei se vaan parane. En saanut kehitettyä lihaksia käteen, se ei vaan toiminut. Kävelylenkeillä hartia/ niska alkoi särkemään niin paljon että oli pakko päästä kotiin tukemaan käsi että särky rauhoittuu. Mitään kantamista kädellä ei tarvinnut ajatellakkaan, tuntu että käsi irtoaa olkapäästä. Nukkuminen vammautuneella kyljellä ei tullut kysymykseenkään! Kokeilin välillä toisella kyljellä tukemalla tyynyillä käden mutta siinäkin olkapää alkoi pian särkemään hulluna.
      Pääsin sitten vuodenvaihteessa fysioterapiaan ja siellä treenaus ohjatusti ja kotona tein ahkerasti kaikkia liikkeitä. Mutta en vaan saanut käteen voimaa. Sain sitten vihdosta viimein lähetteen olkapää-ortopedille ja tuomio oli heti selvä. Leikataan. Gradus 5. Nyt leikkauksesta 4 viikkoa ja olen todella toiveikas olkapään suhteen :) solisluu on nyt paikallaan eikä törrötä hartialla. Käsi on vähän jäykkä vielä mutta nopeasti se on alkanut parantua. Fyssariliikkeitä teen ahkerasti ja päivä päivältä liike parantuu! Pitkä kuntoutusaika tässä on mutta on sen arvoista jos saan toimivan käden taas. 4kk päästä pitäis päästä taas urheilemaan :) Kari Kanto leikkasi mun olkapään jollain uudella tekniikalla jossa jänne otettiin takareidestä ja titaaninapeilla sidottin solisluu takas paikalleen. Suosittelen!

      Kannattaa antaa leikata jos käsi on vaan tosi kipeä ja ei toimi!
      Mitä siinä häviääkään...

      • Koukkulevy

        Itelläkin koukkulevy olkapäässä, leikkaus talvella. Tuohon pikkurillin puutumiseen fyssari Antoi hyvän neuvon: tee peukalosta Ja etusormesta ympyrä, Käsi hieman sivulla nosta silmän korkeudelle, taivuta pikkurilliä itseäsi kohti rannetta kääntämällä niin että tunnet pikkurillissä venytyksen samalla kurkistat reiän läpi, kyynärpää osoittaa sivulle. Hankala selittää, mutta itsellä toimi hyvin. Puutuminen johtui ilmeisesti istualtaan nukkumisesta, kun sängyssä ei kärsinyt nukkua.


    • Anonyymi

      Jäin auton töytäisemäksi ja vasempaan olkapäähän tuli ac-nivelen luksaatio (gradus 5).

      Kävin yksityisellä olkapäähän erikoistuneella ortopedillä joka vahvisti päivystyksestä saadun diagnoosin. Ei suositellut leikkausta, lopputulos on nykytietämyksen valossa käytännössä sama. Voidaan kuulemma leikata tarvittaessa myöhemminkin jos on tarve.

      Turmasta on nyt noin puolitoista kuukautta ja kivut ovat nyt suurimmilta osin poissa. Olkapää kipeytyy pidemmillä kävelylenkeillä sekä jumpatessa, kipu heijastelee olkavarteen. Teen paljon päätetyötä ja sekin sekin aiheuttaa hieman särkyä. Sain lähetteen fysioterapeutille ja ihmetellään solisluuta kerran viikossa. Sain jumppaohjeita kuminauhalle ja myöhemmin myös saliohjelman.

      Solisluu on selvästi koholla ja niin se jääkin. Liikeradatkin ovat alkaneet palata, ainoastaan eteen-oikealle suuntautuva kiertoliike on vähän huonoa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 113
      2353
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      65
      2197
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      16
      1991
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1707
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1628
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      13
      1432
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      12
      1374
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      27
      1373
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1347
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1282
    Aihe