Kuubaan ja Varaderoon!

satunnainen matkailija

Olemme marraskuussa lähdössä ns.omatoimimatkalle Havannaan ja Varaderoon. Olo on vähän kuin "hyppy tyhjyyteen " olis edessä. Olisiko kellään tämän vuoden puolelta kokemuksia ko.paikoista? Mitä kannattaisi ottaa huomioon? Mitä hyviä ja huonoja puolia huomasitte? Ruoka? Oliko torakoita tai muita höttiäisiä? Mitä voisitte aivan erityisesti suositella? Oliko kaupustelijoita tai taskuvarkaita? Jännittää kovasti jo etukäteen aivan erilainen kulttuuri,ilmasto sekä pitkä lentokin.Kaikenlainen informaatio on tervetullutta.

20

12582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • chiquita

      Luepa tällä palstalla vastaukset aikaisempiin Kuubaan liittyviin kysymyksiin. Sieltä saat aika paljon infoa.

      Varaderosta sanoisin, että on lähinnä all inclusive-paikka, eli esim. casa particulareita ei Varaderossa ole.... miksi muuten haluaisitte juuri Varaderoon?

      Mutta lue tosiaan ensin aikaisemmat vastaukset ja tee sitten tarvittavia lisäkysymyksiä.

      Mainitse myös matkasi aika, kiinnostuksenne kohteet yms yms. niin on helpompi antaa vinkkejä ja kommentteja.

      • minä......

        .....olen lähdössä kuubaan havannaan loka-marraskuussa......olen kuvataiteilija....ja kiinnostaa tehdä töitä kulttuurinparissa siellä.....
        olen hyvä ja koulutuskin on kova......olen kyllästynyt koko suomen
        kulttuuri elämän tekopyhyyteen jne....mut se siitä......lähtö on edessä
        ja kaikki oikea tieto tervetullutta........hintataso ym.....sain järjestettyä
        n. 700 euroa rahaa joka kuukausi....voiko nostaa siellä esim. visa
        electronilla......varmaankin jos ei niin voin järjestää jonkun laittamaan
        rahan kuukausittain.......kuinka pitkä lento ja mitä kautta edullisin ja
        tulisin käymään suomessa ehkä siinä toukokuussa.......odottelen
        viestejä ja che guevara sydäntä lähellä ja oikeudenmukaisuus uudestaan
        maailmaan.....ja aito elämä ketään kusettamatta.......joo toistaiseksi
        vain nimellä minä.......hyvää kesää.......


    • juupa

      Mitä kannattaisi ottaa huomioon?
      - Ei mitään erikoista tartte ottaa huomioon, turvallinen maa ja ystävälliset asukkaat. Espanjan kielen osaamisesta on erittäin paljon hyötyä, kannattaa ainakin alkeet opetella (Esim." Buenas dias, donde esta serveza bucanera, por favor" tai "Buenas tardes, mi corazo necessito un mojito, por favor" saa tarjoilijan takuulla hyvälle tuulelle ja sen jälkeen palvelu pelaa englanniksi hyvin.). Ei kovin halpa. Tippejä jaellessa kannattaa muistaa että yksi dollari on paljon rahaa paikallisille. Tippi ei tartte valtion kanttiineissa olla koskaan enempää kuin 2 dollaria (1$ tarjoilijalle, toinen valtiolle).

      Mitä hyviä ja huonoja puolia huomasitte? Makuasia.

      Ruoka? Kiinalaiskorttelissa löytyy hyvää ruokaa kohtuuhintaan. Paladareissa myös. Niitä löytyy, paikalliset asukkaat dollarien toivossa mielellään opastavat turistin johonkin tietämäänsä ravintolaan. Löytyy kaupungista hyvääkin ruokaa. Esim. El Tocororo (Miramarissa) on joka suhteessa hieno ravintola. Hinnat sen mukaiset (varaa ainakin 50 taalaa per nälkäinen). Vanhan kaupungin legendaariset ravintolat (La Mina, El Patio, jne) ovat ehdottomasti yliarvostettuja. Ympäristö on hieno, palvelu keskinkertainen ja ruoka huono. Parhaat ruoat löytyvät vanhan kaupungin ulkopuolelta. Pizzaa saa monesta paikasta, ja hyviä ovat.

      Oliko torakoita tai muita höttiäisiä? Ei.

      Mitä voisitte aivan erityisesti suositella? Rentoa otetta, tutustukaa rohkeasti paikallisiin niin pääsette tutustumaan myös paikalliseen arkeen. Pihoilla ja porraskäytävissä on mielenkiintoista elämää (draamaa ja musiikkia) kun pääsee kurkistamaan.

      Oliko kaupustelijoita tai taskuvarkaita? Oli, varsinkin sikarinkaupustelijoita. Kadulla myytävät sikarit, kahvit ja rommit on väärennöksiä tai sekundaa, eli kannattaa jättää ostamatta.

      Kuuba on hieno ja turvallinen maa. Hyvä paikka lomailla, kun esim. poliisiin voit luottaa. Tavaroista kannattaa tietenkin pitää huoli, vaikkakin taskuvarkauksien tai ryöstöjen mahdollisuus Havannassa on pienempi kuin Kuopion torilla. Eli aika rento loma teillä tiedossa.

      • chiquita

        en nyt kauheasti luota kuubalaiseen poliisiin... kokemusta on.


      • dale

        ...vitsien juju tarkoituksellisissa (?) kielioppivirheissä, vai... eli siitäkö tarjoilija tulee hyvälle tuulelle... hehe...?


      • juupa
        chiquita kirjoitti:

        en nyt kauheasti luota kuubalaiseen poliisiin... kokemusta on.

        Verrattuna esim. kokemuksiini amerikkalaisista poliiseista heidän kuubalaisten kollegojensa toiminta turisteja kohtaan on huomattavasti korrektimpaa.

        Minulla siis hyviä kokemuksia poliiseista, mutta tietysti pyrin noudattamaan sikäläisen lainsäädännön henkeä joten jouduin poliisien kanssa tekemisiin vain yhden väärinymmärryksen selvittelyn yhteydessä. Jollakin toisella saattaa tulla ongelmia poliisien kanssa, mutta silloin se varsinainen ongelma saattaa olla oma asennoituminen, ei se poliisi.


      • joopa
        dale kirjoitti:

        ...vitsien juju tarkoituksellisissa (?) kielioppivirheissä, vai... eli siitäkö tarjoilija tulee hyvälle tuulelle... hehe...?

        Oli se ehkä hiukan tarkoituksellistakin, mutta en puhu lainkaan espanjaa. Osaan muutamia sanoja, jotka peräkkäin laittamalla (tarvittaessa sanakirjasta lisää) saan asiani hoidetuksi. Hotellivirkailijat, tarjoilijat, myyjät, yms vaikuttivat oikein iloisilta. Kuubalaiset ovat iloinen kansa ja ovat onnellisia kun löytävät syyn hymyillä. Minun espanjankielen taitoni on heille erittäin hyvä syy hymyillä. Jopa vastustamaton.

        Taustalla on kuitenkin se ajatus, että muutama huonosti muodostettu espanjankieltä muistuttava lause rohkaisee heitä käyttämään omaa usein heikkoa englanninkielen taitoaan.

        Tietenkin olisi mukavampaa jos osaisi hiukan paremmin espanjaa, mutta ei sen puutteen kannata antaa estää nauttimasta matkasta.


      • chiquita
        juupa kirjoitti:

        Verrattuna esim. kokemuksiini amerikkalaisista poliiseista heidän kuubalaisten kollegojensa toiminta turisteja kohtaan on huomattavasti korrektimpaa.

        Minulla siis hyviä kokemuksia poliiseista, mutta tietysti pyrin noudattamaan sikäläisen lainsäädännön henkeä joten jouduin poliisien kanssa tekemisiin vain yhden väärinymmärryksen selvittelyn yhteydessä. Jollakin toisella saattaa tulla ongelmia poliisien kanssa, mutta silloin se varsinainen ongelma saattaa olla oma asennoituminen, ei se poliisi.

        ..mistään omasta huonosta käytöksestä tms.
        Tiedän vaan liiankin hyvin, miten kuubalainen poliisi toimii (tai ei toimi) ja esim. monia kuubalaisia ystäviäni on kidutettu yms. joten...

        Turistin näkökulma on tietenkin toinen. Eikä turisti näitä asioita näekään, eikä joudu niitä (välttämättä) kokemaan.


    • chiquita

      ...viestini eräälle kyselijälle tällä palstalla. Ehkä siitä on sinulle hyötyä

      Oletko menossa viikoksi vai kuukaudeksi?...sekin vaikuttaa.... Mutta tässä joka tapauksessa joitakin perustietoja (osa aikaisemmasta vastauksestani tässä foorumissa):

      Halvimmat lennot: esim. KLM:llä on silloin tällöin erikoishintaisia ja -ehtoisia lippuja (esim. ei muutosoikeutta maksun jälkeen) ja ne ovat halvimmasta päästä. Myös ne reitit, joista osa Cubana-lentoyhtiöllä, ovat halvahkoja, mutta en nyt muista, mistä yhteys oli, ehkä Englannista. Ei suoraan Suomesta.

      Hintatasosta; ottaen huomioon majoituksen, ruokailun ja liikkumisen, Kuubassa pärjää ALKAEN noin 50-70 dollarin päiväbudjetilla. Casa particularin osuus siitä on kaupungista riippuen n. 20-30 dollaria (per huone, eli jos teitä on kaksi, voitte jakaa hinnan kahdella).
      Casa particulareita löydät esim. osoitteesta www.casaparticular.info
      Casat mukavampia kuin hotellit, myös paljon halvempia. Samalla turisti tutustuu kuubalaiseen perhe-elämään... tosin hyväosaisempien....

      Kolmeksi ensimmäiseksi päiväksi sinulla on oltava majoitus varattuna. Majapaikan nimi kirjoitetaan turistikorttiin, joka on pakollinen. Sen saa esim. Kuuban suurlähetystöstä ks.
      www.cuba.fi

      Maan sisällä kätevintä matkustaa bussilla. Kotisivut reitteineen ja hintoineen www.viazul.cu.
      Autonkin voi vuokrata, mutta ei mitään halpaa lystiä. Yöllä ei todellakaan kannata ajaa etenkään maaseudulla. Tiet ovat usein huonokuntoisia ja teillä liikkuu paljon ajoneuvoja ilman valoja mm. polkupyörät, hevosrattaat....


      Jos haluat kierrellä maata, kaksi viikkoa on lyhyt aika. Kuuba on pitkä saari. Yksi mahdollisuus on lentää mennessä Havannaan ja tullessa palata Suomeen Holguinista. Mielenkiintoisia paikkoja mm. Havanna, Santiago de Cuba, Pinar del Río, Trinidad, Sikojenlahti (Cienfuegos tukikohtana) yms. Varadero on turistihelvetti, mutta jos sellaisesta pitää, niin mikäs siinä. Aitoa Kuubaa ei sieltä löydä.

      Visalla saa rahaa pankeista ja rahanvaihtopisteistä. Jos haluat mukaan varmuuden vuoksi myös matkashekkejä, American Express ei ole hyvä valinta. Niitä ei välttämättä hyväksytä. Parempi on entinen Tomas Cook eli Travelex.

      Ilmastosta: Kuubassa on aina lämmintä. Kesällä siellä on todella kuumaa ja kosteaa. Sadeaikana taas sataa ja myrskyää enemmän kuin muulloin. Paras aika vuodesta on ehkä marraskuu- huhtikuu, mutta silloin Kuubassa on myös eniten turisteja ja ehkä jotkut majoitus- yms. hinnat korkeammat. On siellä toki kiva käydä muulloinkin.

      Jos et halua omatoimimatkalle, Kuubaan matkoja tarjoaa mm. AventuraLatina.

      Hyvä Kuuba-matkailun keskustelufoorumi netissä on Lonelyplanetin Thorntreen Cuba-branch.
      www.lonelyplanet.com ja sieltä thorntree jne.

      Jos haet Googlesta (www.google.fi) tietoa vaikka sanoilla Cuba travel tai Kuuba matkailu, taatusti löydät lisää tietoa. Mutta jos haluat kysyä vielä jotain, niin ole hyvä!

      • satunnainen matkailija

        kuuluu sinun vastauksistasi,Chiguita. Kiitos asiantuntevasta informaatiosta. Oletko asunut Kuubassa? Meitä lähtee neljaän hengen ryhmä ainoastaan kahdeksi viikoksi Havannaan ja sieltä Varaderoon omatoimimatkalle. Varasimme matkatoimiston kautta ja yövymme hotellissa. Havannassa hotelli Inglaterressä,jossa aamiaiset ja Varaderossa on todellakin all inclusive,hotellin nimeä en nyt muista. Mitään erityistä syytä ei ole lähteä juuri Kuubaan, se vain kuullosti riittävän eksoottiselta kaukomatkakohteelta ja aivan erilaiselta, missä olemme tähän asti matkailleet. Merestä ja lämmöstä tykkäämme kovasti sekä hyvä palvelu on myös meidän mieleemme,siksi Varadero. All inclusivesta on aiemmin hyviä kokemuksia Balilta. Koske matkaan ei kuulu opastettuja retkiä,täytyy meidän itse omin päin tutustua kohteeseen, sen vuoksi kysyin vinkkejä että mitä kokeneemmat Kuuban kävijät suosittelevat. Odotan matkalta elämyksiä, kultturishokkejakin, rentoa meininkiä,hyvää mieltä ja arjesta irrottautumista muistaen silti, että maassa aina maan tavalla.


      • chiquita
        satunnainen matkailija kirjoitti:

        kuuluu sinun vastauksistasi,Chiguita. Kiitos asiantuntevasta informaatiosta. Oletko asunut Kuubassa? Meitä lähtee neljaän hengen ryhmä ainoastaan kahdeksi viikoksi Havannaan ja sieltä Varaderoon omatoimimatkalle. Varasimme matkatoimiston kautta ja yövymme hotellissa. Havannassa hotelli Inglaterressä,jossa aamiaiset ja Varaderossa on todellakin all inclusive,hotellin nimeä en nyt muista. Mitään erityistä syytä ei ole lähteä juuri Kuubaan, se vain kuullosti riittävän eksoottiselta kaukomatkakohteelta ja aivan erilaiselta, missä olemme tähän asti matkailleet. Merestä ja lämmöstä tykkäämme kovasti sekä hyvä palvelu on myös meidän mieleemme,siksi Varadero. All inclusivesta on aiemmin hyviä kokemuksia Balilta. Koske matkaan ei kuulu opastettuja retkiä,täytyy meidän itse omin päin tutustua kohteeseen, sen vuoksi kysyin vinkkejä että mitä kokeneemmat Kuuban kävijät suosittelevat. Odotan matkalta elämyksiä, kultturishokkejakin, rentoa meininkiä,hyvää mieltä ja arjesta irrottautumista muistaen silti, että maassa aina maan tavalla.

        Asunut on väärä sana, mutta sanotaan että on tullut vietettyä siellä paljon aikaa. :)

        Päivä- (tai kahden päivän) retkistä; suosittelisin Viñalesia Pinar del Ríon alueella. Myös Trinidad ja ehkä Santa Clara. Pääsette liikkumaan bussilla (Viazul). Katso reitit, aikataulut ja hinnat nettisivuilta.
        www.viazul.cu


      • Pawnee

        Olemme aviomieheni kanssa lähdössä viettämään lomaa Kuubaan lähitulevaisuudessa, mutta tietoa vielä kaipaisin lisää omatoimimatkojen sisällöstä, emme ole koskaan vielä matkustaneet sellaisella matkalla. Haluaisimme viettää koko loman yhdessä ja samassa hotellissa ja mieluiten pelkästään Havannassa ilman mitään ohjattua lomaretki- ja opastoimintaa, esim 10 vrk. Tutustuisimme Havannaan ihan omin päin ostoksien, hyvän ruuan ja erityisesti hyvän musiikin parissa (salsa ja mambo).

        Millaisia omatoimimatkat ovat ja mitä niihin sisältyy? Sisältyykö edestakaiset lentokenttäkuljetukset hotellilta ja jos ei niin miten kannattaa matkustella nämä matkat hotellille? Sisältyykö omatoimimatkassa hotellivaraukset koko loman ajaksi?

        Vielä muitakin kysymyksiä:
        Mitkä ovat hyviä musiikkiravintoloita Havannassa (salsa ja mambo), elävää musiikkia, onko suosituksia?

        Entä onko mitkään erityiset rokotukset / lääkitykset syytä ottaa ennen matkalle lähtöä (mm. Malariaa vastaan, A-hepatiitti, Tetanus)?

        Mikä matkanjärjestäjä järjestää hyviä omatoimimatkoja Kuubaan?

        Muita vastauksia tuossa aiemmissa viesteissä tuli minullekin yllin kyllin, kiitos niistä. Minullakin taipuu tuo espanjan kieli, joten sillä varmaan ihan hyvin pärjäilemme paikallisten kanssa asioidessa.


      • chiquita
        Pawnee kirjoitti:

        Olemme aviomieheni kanssa lähdössä viettämään lomaa Kuubaan lähitulevaisuudessa, mutta tietoa vielä kaipaisin lisää omatoimimatkojen sisällöstä, emme ole koskaan vielä matkustaneet sellaisella matkalla. Haluaisimme viettää koko loman yhdessä ja samassa hotellissa ja mieluiten pelkästään Havannassa ilman mitään ohjattua lomaretki- ja opastoimintaa, esim 10 vrk. Tutustuisimme Havannaan ihan omin päin ostoksien, hyvän ruuan ja erityisesti hyvän musiikin parissa (salsa ja mambo).

        Millaisia omatoimimatkat ovat ja mitä niihin sisältyy? Sisältyykö edestakaiset lentokenttäkuljetukset hotellilta ja jos ei niin miten kannattaa matkustella nämä matkat hotellille? Sisältyykö omatoimimatkassa hotellivaraukset koko loman ajaksi?

        Vielä muitakin kysymyksiä:
        Mitkä ovat hyviä musiikkiravintoloita Havannassa (salsa ja mambo), elävää musiikkia, onko suosituksia?

        Entä onko mitkään erityiset rokotukset / lääkitykset syytä ottaa ennen matkalle lähtöä (mm. Malariaa vastaan, A-hepatiitti, Tetanus)?

        Mikä matkanjärjestäjä järjestää hyviä omatoimimatkoja Kuubaan?

        Muita vastauksia tuossa aiemmissa viesteissä tuli minullekin yllin kyllin, kiitos niistä. Minullakin taipuu tuo espanjan kieli, joten sillä varmaan ihan hyvin pärjäilemme paikallisten kanssa asioidessa.

        No tuota... minä ymmärrän omatoimimatkaksi sellaisen, jossa kaikki järjestetään itse: lennot, kuljetukset, hotellit, ateriointi yms.... Mutta jos haluatte matkan, joka on järjestetty puolestanne, mutta ilman retkiä yms., yksi mahdollisuus on AventuraLatina. Muitakin varmasti on....

        Toinen vaihtoehto teille lienee todella järjestää matkanne itse. Eli: varatkaa lennot itse (esim. Ebookers), jotkut lentoja myyvät toimistot varaavat myös hotellin puolestanne, jos ette halua tehdä sitä. Hotellin voi varata myös netin kautta.

        Samoin jotkut toimistot järjestävät teille turistikortin. Lentokenttäkuljetuksesta: Havannan lentokentältä saa helposti taksin keskustaan.


      • juupa
        Pawnee kirjoitti:

        Olemme aviomieheni kanssa lähdössä viettämään lomaa Kuubaan lähitulevaisuudessa, mutta tietoa vielä kaipaisin lisää omatoimimatkojen sisällöstä, emme ole koskaan vielä matkustaneet sellaisella matkalla. Haluaisimme viettää koko loman yhdessä ja samassa hotellissa ja mieluiten pelkästään Havannassa ilman mitään ohjattua lomaretki- ja opastoimintaa, esim 10 vrk. Tutustuisimme Havannaan ihan omin päin ostoksien, hyvän ruuan ja erityisesti hyvän musiikin parissa (salsa ja mambo).

        Millaisia omatoimimatkat ovat ja mitä niihin sisältyy? Sisältyykö edestakaiset lentokenttäkuljetukset hotellilta ja jos ei niin miten kannattaa matkustella nämä matkat hotellille? Sisältyykö omatoimimatkassa hotellivaraukset koko loman ajaksi?

        Vielä muitakin kysymyksiä:
        Mitkä ovat hyviä musiikkiravintoloita Havannassa (salsa ja mambo), elävää musiikkia, onko suosituksia?

        Entä onko mitkään erityiset rokotukset / lääkitykset syytä ottaa ennen matkalle lähtöä (mm. Malariaa vastaan, A-hepatiitti, Tetanus)?

        Mikä matkanjärjestäjä järjestää hyviä omatoimimatkoja Kuubaan?

        Muita vastauksia tuossa aiemmissa viesteissä tuli minullekin yllin kyllin, kiitos niistä. Minullakin taipuu tuo espanjan kieli, joten sillä varmaan ihan hyvin pärjäilemme paikallisten kanssa asioidessa.

        Helppo tapa on tilata jostakin matkatoimistosta (esim. Suomen Matkatoimisto tai Töölön matkatoimisto) paketti johon sisältyy lennot, lentokenttäkuljetukset, hotellimajoitus aamiaisella ja turistikortti. Paketit voi tilata juuri haluamalleen ajalle, jos vain lennoilla on tilaa. Lennot on reittilentoja (ainakin KLM/Martinair ja AirFrance on suomalaisten matkatoimistojen listoilla). Eri matkanjärjestäjien omatoimimatkoissa tuskin on muuta kuin hintaeroja, samoja lentoja ja hotellejahan ne käyttää.

        Musiikkia löytyy joka puolelta Havannaa kun kulkee ilman silmä- ja korvalappuja. Dollarin toivossa oppaaksi tarjoutuvien mukaan lähtemällä ei välttämättä löydä haluamaansa, mutta on kai sekin mahdollista.

        Oheisen linkin takaa löytyy lista (en tiedä kuka tehnyt), joka ei ole aivan ajan tasalla. Kaikkea en käynyt etsimässä, mutta ainakin Casa de la Musica on tarkistamisen arvoinen paikka.

        http://www.kolumbus.fi/petrikoskinen/HavanaGuide.html

        "Tutustuisimme Havannaan ihan omin päin ostoksien, hyvän ruuan ja erityisesti hyvän musiikin parissa." - Havanna ei ole kulinaristin ihannepaikka. Hotelliaamiaiset on loistavia, ja niistä kannattaa ottaa kaikki irti. Tuo hyvä ruoka kannattaa jättää listalta pois, niin ei tule suurta pettymystä.

        10 päivää Havannassa on mielestäni melkoisen pitkä aika. Mutta sitähän ei voi tietää muut, eikä asiaa tarvitse etukäteen pohtia. Jos perillä alkaa Havanna kyllästyttää, löytyy hotellien ala-auloista matkatoimistojen palvelutiskit, joista voi tilata sopivan mittaisen retken esim. Trinidadiin ja/tai Santiagoon. Pari-kolme päivää jossakin vähemmän turisteja vilisevässä kaupungissa voi olla kiva kokemus.

        PS. Jos aikoisin olla 10 päivää samassa hotellissa Havannassa, en menisi keskuspuiston kulmalla oleviin hotelleihin. Joku hiukan sivummalla oleva mahdollistaisi sen että edes kerran loman aikana pääsisi hotellista ulos niin ettei ympärillä ole välittömästi kymmenpäistä joukkoa erilaisten palveluiden tarjoajia. Ne on ihan hyvin käyttäytyvää väkeä, mutta jossain vaiheessa lomaa alkaa rasittamaan. Vanhan kaupungin tuntumassa hotelli Sevillan sijainti on hyvä. Muita hyviä vaihtoehtoja kauempana vanhasta kaupungista ainakin Nacional ja Melia Cohiba.


      • Pawnee
        juupa kirjoitti:

        Helppo tapa on tilata jostakin matkatoimistosta (esim. Suomen Matkatoimisto tai Töölön matkatoimisto) paketti johon sisältyy lennot, lentokenttäkuljetukset, hotellimajoitus aamiaisella ja turistikortti. Paketit voi tilata juuri haluamalleen ajalle, jos vain lennoilla on tilaa. Lennot on reittilentoja (ainakin KLM/Martinair ja AirFrance on suomalaisten matkatoimistojen listoilla). Eri matkanjärjestäjien omatoimimatkoissa tuskin on muuta kuin hintaeroja, samoja lentoja ja hotellejahan ne käyttää.

        Musiikkia löytyy joka puolelta Havannaa kun kulkee ilman silmä- ja korvalappuja. Dollarin toivossa oppaaksi tarjoutuvien mukaan lähtemällä ei välttämättä löydä haluamaansa, mutta on kai sekin mahdollista.

        Oheisen linkin takaa löytyy lista (en tiedä kuka tehnyt), joka ei ole aivan ajan tasalla. Kaikkea en käynyt etsimässä, mutta ainakin Casa de la Musica on tarkistamisen arvoinen paikka.

        http://www.kolumbus.fi/petrikoskinen/HavanaGuide.html

        "Tutustuisimme Havannaan ihan omin päin ostoksien, hyvän ruuan ja erityisesti hyvän musiikin parissa." - Havanna ei ole kulinaristin ihannepaikka. Hotelliaamiaiset on loistavia, ja niistä kannattaa ottaa kaikki irti. Tuo hyvä ruoka kannattaa jättää listalta pois, niin ei tule suurta pettymystä.

        10 päivää Havannassa on mielestäni melkoisen pitkä aika. Mutta sitähän ei voi tietää muut, eikä asiaa tarvitse etukäteen pohtia. Jos perillä alkaa Havanna kyllästyttää, löytyy hotellien ala-auloista matkatoimistojen palvelutiskit, joista voi tilata sopivan mittaisen retken esim. Trinidadiin ja/tai Santiagoon. Pari-kolme päivää jossakin vähemmän turisteja vilisevässä kaupungissa voi olla kiva kokemus.

        PS. Jos aikoisin olla 10 päivää samassa hotellissa Havannassa, en menisi keskuspuiston kulmalla oleviin hotelleihin. Joku hiukan sivummalla oleva mahdollistaisi sen että edes kerran loman aikana pääsisi hotellista ulos niin ettei ympärillä ole välittömästi kymmenpäistä joukkoa erilaisten palveluiden tarjoajia. Ne on ihan hyvin käyttäytyvää väkeä, mutta jossain vaiheessa lomaa alkaa rasittamaan. Vanhan kaupungin tuntumassa hotelli Sevillan sijainti on hyvä. Muita hyviä vaihtoehtoja kauempana vanhasta kaupungista ainakin Nacional ja Melia Cohiba.

        Juu, kyllä lähinnä sellaista matkaa tarkoitin, jonka saa yhdessä paketissa tilattua: lennot, hotellimajoitukset, lentokenttäkuljetukset turistikortti ja loma-ajan saisi suurinpiirtein määritellä itse. Mutta näitä etukäteen varattuja minuuttiaikataululla olevia opastettuja ryhmämatkoja- ja retkiä emme kyllä kaipaa. Olemme muutenkin aina tuolla, missä sitten olemme matkustelleetkin, olleet sellaisia omin päin seikkailijoita ja varaamme paikan päältä retkiä yms. mitä nyt mieleen siellä juolahtaa. Ja ihan mukavia reissuja on tähän asti ainakin ollut, ei mainittavampia ongelmia, pärjätty on.

        Kiitos myös musiikkivinkeistä ja linkistä, siitä pitää kokeilla ehdottomasti jotakin, jos on vielä paikat olemassa.

        Ei kulinaristin ihannepaikka Havanna? No, siitä tulee miinus, mutta ei kai siellä nälkään tarvi kuolla. Eikö rahallakaan saa kunnon ruokaa, siis jos on hintatasoltaan kallis ravintola menuineen, niin eikö hinta-laatusuhde täsmää? Mutta eiköhän tuota pärjää, kun ei mahdottomia odota ja vaadi. Kunhan ei ruokamyrkytystä saa niin kuin kerran Turkissa isäntä sai ja oli 3 päivää paikallisessa sairaalassa, ei miellyttävä kokemus. Aamiaiseen varmaan panostettava.

        10 päivää on tietysti pitkä aika yhdessä ja samassa paikassa, mutta eiköhän Havannassakin tekemistä keksitä. Ja kuten sanoitte, aina voi lähteä jonnekin retkeilemään ja tutustumaan toisiin paikkoihin. Näistä paikallisista palveluntarjoajista on kokemusta muualtakin maailmasta, ja tiedän kuinka rasittaviksi ne loman kuluessa muuttuvat, mutta täytyy vaan ottaa oikea asenne mukaan matkalle, niin ei sekään pääse liikaa häiritsemään. Kiitos tuosta hotellin sijaintivinkistä, tiedon perusteella voi vähän valita sitten syrjäisemmän paikan.

        Minäpä otan yhteyttä näihin mainitsemiinne matkanjärjestäjiin, niin eiköhän tässä isännän kanssa Kuubaan päästä jossain vaiheessa.

        Kiitos teille näistä hyvistä vinkeistä!


      • chiquita
        Pawnee kirjoitti:

        Juu, kyllä lähinnä sellaista matkaa tarkoitin, jonka saa yhdessä paketissa tilattua: lennot, hotellimajoitukset, lentokenttäkuljetukset turistikortti ja loma-ajan saisi suurinpiirtein määritellä itse. Mutta näitä etukäteen varattuja minuuttiaikataululla olevia opastettuja ryhmämatkoja- ja retkiä emme kyllä kaipaa. Olemme muutenkin aina tuolla, missä sitten olemme matkustelleetkin, olleet sellaisia omin päin seikkailijoita ja varaamme paikan päältä retkiä yms. mitä nyt mieleen siellä juolahtaa. Ja ihan mukavia reissuja on tähän asti ainakin ollut, ei mainittavampia ongelmia, pärjätty on.

        Kiitos myös musiikkivinkeistä ja linkistä, siitä pitää kokeilla ehdottomasti jotakin, jos on vielä paikat olemassa.

        Ei kulinaristin ihannepaikka Havanna? No, siitä tulee miinus, mutta ei kai siellä nälkään tarvi kuolla. Eikö rahallakaan saa kunnon ruokaa, siis jos on hintatasoltaan kallis ravintola menuineen, niin eikö hinta-laatusuhde täsmää? Mutta eiköhän tuota pärjää, kun ei mahdottomia odota ja vaadi. Kunhan ei ruokamyrkytystä saa niin kuin kerran Turkissa isäntä sai ja oli 3 päivää paikallisessa sairaalassa, ei miellyttävä kokemus. Aamiaiseen varmaan panostettava.

        10 päivää on tietysti pitkä aika yhdessä ja samassa paikassa, mutta eiköhän Havannassakin tekemistä keksitä. Ja kuten sanoitte, aina voi lähteä jonnekin retkeilemään ja tutustumaan toisiin paikkoihin. Näistä paikallisista palveluntarjoajista on kokemusta muualtakin maailmasta, ja tiedän kuinka rasittaviksi ne loman kuluessa muuttuvat, mutta täytyy vaan ottaa oikea asenne mukaan matkalle, niin ei sekään pääse liikaa häiritsemään. Kiitos tuosta hotellin sijaintivinkistä, tiedon perusteella voi vähän valita sitten syrjäisemmän paikan.

        Minäpä otan yhteyttä näihin mainitsemiinne matkanjärjestäjiin, niin eiköhän tässä isännän kanssa Kuubaan päästä jossain vaiheessa.

        Kiitos teille näistä hyvistä vinkeistä!

        Vielä muutama kommentti:
        olen kyllä syönyt Kuubassa erittäin hyvää ruokaa, mutta se on ollut lähinnä casa particulareissa ja ihmisten kotona. Esim. ystävien kanssa koko päivän paahdettu kokonainen possu lisäkkeineen on kyllä hyvää! Tai hummeri tai hyvä kala!

        Valtion ravintoloissa harvoin saa mitään erinomaista... paladareissa (eli pienissä "yksityisravintoloissa) saa joskus tosi hyviä annoksia, mutta koskaan ei tiedä....

        Tottakai esim. kalliissa kansainvälisessä hotellissa saa ihan syötävää/hyvää ruokaa, mutta järin kuubalaista se ei välttämättä ole.... Kuubalainen ruoka on mielestäni ihan hyvää... mutta kovin vaihtelevaa se ei useinkaan ole... tyypillisimmillään kanaa, papuja, riisiä, paistettua banaania, possua, riisiä, papuja, paistettua kanaa....

        Retkistä: menette sen verran lyhyeksi aikaa Kuubaan, että järin paljon retkiä ei ehdi tehdä enkä esim. lähtisi Santiagoon vaikka se on tosi super kaupunki, mutta esim. yksi tai kaksi päiväretkeä vaikka Trinidadiin tai Viñalesiin on ihan ok. Sinne voitte ihan hyvin mennä omin päin bussilla, aikataulu, reitit ja hinnat www.viazul.cu
        Paikan päällä voitte halutessanne yöpyä casa particulareissa, paikasta riippuen 15-30 dollaria /huone/yö. Yleensä yhdessä huoneessa voi yöpyä kaksi henkilöä, mutta joskus enemmänkin.

        Musiikki- ja tanssimestoja löydätte kyllä paikan päällä; kysytte vain esim. hotellistanne. Osaavat varmaan kyllä kertoa.... alkaen kalliista Tropicanasta Casa de la Músicaan asti.

        Hotelleista; Hotelli Sevilla on aivan (vanhassa) keskustassa. En tiedä, kuuluuko kadun äänet sisälle vai eivät. Vedadon ja Miramarin alueella voi olla hiljaisempaa...?!

        Hotelleja ja hotellilinkkejä löydätte tutustumiseen kyllä yllin kyllin, jos menette vaikka googleen ja etsitte sieltä.

        Oikein hyvää matkaa teille!


      • chiquita
        chiquita kirjoitti:

        Vielä muutama kommentti:
        olen kyllä syönyt Kuubassa erittäin hyvää ruokaa, mutta se on ollut lähinnä casa particulareissa ja ihmisten kotona. Esim. ystävien kanssa koko päivän paahdettu kokonainen possu lisäkkeineen on kyllä hyvää! Tai hummeri tai hyvä kala!

        Valtion ravintoloissa harvoin saa mitään erinomaista... paladareissa (eli pienissä "yksityisravintoloissa) saa joskus tosi hyviä annoksia, mutta koskaan ei tiedä....

        Tottakai esim. kalliissa kansainvälisessä hotellissa saa ihan syötävää/hyvää ruokaa, mutta järin kuubalaista se ei välttämättä ole.... Kuubalainen ruoka on mielestäni ihan hyvää... mutta kovin vaihtelevaa se ei useinkaan ole... tyypillisimmillään kanaa, papuja, riisiä, paistettua banaania, possua, riisiä, papuja, paistettua kanaa....

        Retkistä: menette sen verran lyhyeksi aikaa Kuubaan, että järin paljon retkiä ei ehdi tehdä enkä esim. lähtisi Santiagoon vaikka se on tosi super kaupunki, mutta esim. yksi tai kaksi päiväretkeä vaikka Trinidadiin tai Viñalesiin on ihan ok. Sinne voitte ihan hyvin mennä omin päin bussilla, aikataulu, reitit ja hinnat www.viazul.cu
        Paikan päällä voitte halutessanne yöpyä casa particulareissa, paikasta riippuen 15-30 dollaria /huone/yö. Yleensä yhdessä huoneessa voi yöpyä kaksi henkilöä, mutta joskus enemmänkin.

        Musiikki- ja tanssimestoja löydätte kyllä paikan päällä; kysytte vain esim. hotellistanne. Osaavat varmaan kyllä kertoa.... alkaen kalliista Tropicanasta Casa de la Músicaan asti.

        Hotelleista; Hotelli Sevilla on aivan (vanhassa) keskustassa. En tiedä, kuuluuko kadun äänet sisälle vai eivät. Vedadon ja Miramarin alueella voi olla hiljaisempaa...?!

        Hotelleja ja hotellilinkkejä löydätte tutustumiseen kyllä yllin kyllin, jos menette vaikka googleen ja etsitte sieltä.

        Oikein hyvää matkaa teille!

        ...teille hotelleista Kuubassa.
        Esim. täällä voi tutustua eri hotelleiden esittelyihin.

        http://www.cuba.tc/Cuba_Master_Hotel_Listing.html


      • Pawnee
        chiquita kirjoitti:

        Vielä muutama kommentti:
        olen kyllä syönyt Kuubassa erittäin hyvää ruokaa, mutta se on ollut lähinnä casa particulareissa ja ihmisten kotona. Esim. ystävien kanssa koko päivän paahdettu kokonainen possu lisäkkeineen on kyllä hyvää! Tai hummeri tai hyvä kala!

        Valtion ravintoloissa harvoin saa mitään erinomaista... paladareissa (eli pienissä "yksityisravintoloissa) saa joskus tosi hyviä annoksia, mutta koskaan ei tiedä....

        Tottakai esim. kalliissa kansainvälisessä hotellissa saa ihan syötävää/hyvää ruokaa, mutta järin kuubalaista se ei välttämättä ole.... Kuubalainen ruoka on mielestäni ihan hyvää... mutta kovin vaihtelevaa se ei useinkaan ole... tyypillisimmillään kanaa, papuja, riisiä, paistettua banaania, possua, riisiä, papuja, paistettua kanaa....

        Retkistä: menette sen verran lyhyeksi aikaa Kuubaan, että järin paljon retkiä ei ehdi tehdä enkä esim. lähtisi Santiagoon vaikka se on tosi super kaupunki, mutta esim. yksi tai kaksi päiväretkeä vaikka Trinidadiin tai Viñalesiin on ihan ok. Sinne voitte ihan hyvin mennä omin päin bussilla, aikataulu, reitit ja hinnat www.viazul.cu
        Paikan päällä voitte halutessanne yöpyä casa particulareissa, paikasta riippuen 15-30 dollaria /huone/yö. Yleensä yhdessä huoneessa voi yöpyä kaksi henkilöä, mutta joskus enemmänkin.

        Musiikki- ja tanssimestoja löydätte kyllä paikan päällä; kysytte vain esim. hotellistanne. Osaavat varmaan kyllä kertoa.... alkaen kalliista Tropicanasta Casa de la Músicaan asti.

        Hotelleista; Hotelli Sevilla on aivan (vanhassa) keskustassa. En tiedä, kuuluuko kadun äänet sisälle vai eivät. Vedadon ja Miramarin alueella voi olla hiljaisempaa...?!

        Hotelleja ja hotellilinkkejä löydätte tutustumiseen kyllä yllin kyllin, jos menette vaikka googleen ja etsitte sieltä.

        Oikein hyvää matkaa teille!

        Ruokapuoli on melko tärkeä tuolla matkaillessa, että näistä otan kyllä hyviä vinkkejä mukaani. Tosin kalaruoasta täytyy sanoa, etten itse henk.koht. ole koskaan saanut oikein onnistunutta kalaruokaa missään maassa, tai sitten olen niin nirso sen suhteen. Mieheni kyllä tykkää syödä kalaruokia. Itse olen enempi häränlihan ja possun ystävä.

        Kiitos lisävinkeistä, täytyy pistää kaikki ns. korvan taakse muistiin!


    • Sikari Jukka

      Hei Satunnaiset marraskuun Havannaan matkaajat. Jos ennen ette ole olleet, niin nyt on syytä lukea tämä todella huolella? Ota printti ja opettele hieman asioita, mitä sinun ei ja mitä voi?
      Havanna Top Guide 2007 (kuvallinen versio www.jscigars.fi, katso myös_ www.robainaclub.com)
      on juuri ensimmäistä kertaa matkalle lähteville oiva apu ja opstus niille jotka haluavat katso pintaa syvemmältä?

      Havanna: Jos olet ollut kerran tai pari valmis- tai omatoimimatkalla Havannassa tai muualla Kuubaa, tiedät jo jotakin. Tämän luettuasi huomaat, että "Berlizeissä" esiteltyjen kohteiden lisäksi Kuubasta löytyy paljon muutakin kiinnostavaa. Muutaman paikan luonteen havainnollistamiseksi käytän niistä itse keksimiäni nimiä. Jos menet paikan päälle, huomaat sen kyllä miksi. Nyt on korkea aika kokea kommunistinen Kuuba ja erityisesti Havanna, sillä Fidel Castron jälkeen kaikki on varmuudella aivan toisin! Ole kaduilla todella tarkkana! Älä elvistele! Niin sinä kuin kuubalaisetkin tietävät, että sinulla on sitä kaikkea mitä elämässä pitää ja tulee ja tarvitseekin olla, heillä vain tyhjät taskut ja kaunis hymy.

      Helado Corner: Parasta ja aitoa Kuubalaista jäätelöä, jota saat pikku rahalla. Helado Cornerilla on aina valtavat jonot. Kannattaa mennä ystävien kanssa kokemaan jonottamisen riemu. Turistit tosin pääsevät jonojen ohi, jos on pokkaa. Suosituin paikka on Coppelia, joka Vedadossa Rampan risteyksen yli vastapäätä Habana Libre Hotellia.

      Caha Corner: Keskustan tuntumassa sijaitsevan Royal Cigar Factory Partagas & Shop sekä H. Upmann -tehtaiden lähettyvillä myydään kaiken merkkisiä ja kokoisia sikarilaatikoita. Kaikki ovat kuitenkin väärennöksiä. Hinnat vaihtelevat 25 - 50,00 CUC (Kuuban turistirahayksikkö, 1€ = 1,20 CUC) alkaen aina useisiin satoihin CUCeihin. Ensimmäinen tarjous myyjillä on yleensä "puolet hinnasta". Ole tarkkana, et kai halua ostaa "feikkejä" ja kotona totisella naamalla kerrot kavereillesi, miten edullisesti sait ne hankittua!!? Itse tai kaverisi jopa ihmettelevät miksi ne eivät toimi tms.? Keskustan ylpeyden Capitolin kulmilla myyjien kädet heiluvat siihen tahtiin, että jopa heikkonäköinenkin tajuaa, mistä kaikesta onkaan kyse. Kannattaa olla pysähtymättä, jos et halua menettää rahojasi. Sinulle myydään aitoina kuubalaisina sikareina niin, banaanin lehteä kuin muutakin silppua (Pikadura) joka ihan roskaa. Laatikotkin kotitekoisia. Kotona on ikävä yllätys saada aukaisemattomasta boxista Falce sikari, joka ei edes vedä, vaikka paikan päällä esitelty versio näytti jopa aidolta ja paljon mahdollista, olikin? Se mitä sinulle tälläisissä” myyntitilaisuuksissa” ensiksi näytetään tai mahdollisesti testaat sen esitetyn sikarin on ne yleensä oikeita ja aitoja! Tällä yksinkertaisella tempulla saadaan sinut ostamaan yksi tai jopa useampi ”Caha”(boksi)tai muutkin kaverisi kutsut huippuedullisille hankinnoille. Sitten niitä edullisia onkin jo lähes kaikilla. Cornerin kauppiaat kertovat huimia juttuja, ovat jossakin sikaritehtailla ”laadunvalvoja” tms. Näyttävätkin (itsetehtyjä) Habanos -lappua takin rintapielessä Habanos Festival tms. Kusetusta kaikki. Sikaritehtailla on noita henkilöitä työssä, mutta he eivät missään tapauksissa voi olla Caha Cornerilla Cohiboita tai muitakaan merkkejä kauppaamassa, ei töiden aikana tai sen jälkeen. Osta sikarisi aina oikeista sikarikaupoista, maksa oikea hinta, nauti hienoista tuotteista (kuva: Aito Cohiba Maduro 5 Genios) lomasi aikana tai kotona ystäviesi ja avec – juomien kera. Muista ettet koskaan hanki katukaupustelijoilta mitään! Myös tämä todella tärkeä asia sinun on osattava huomioida: jos itse et ole alaa harrastanut riittävän pitkään, niin saatat helposti luottaa hyviin ystäviisi, joka täällä kotimaassa em. sikareita sinulle hankkii tai tilaa ne jonkun virkailijan kautta tai Havannan matkalta tuo ne itse tullessaan. Ehkä saanut samaiselta hyvältä ystävältä, kauppaa niitä nyt sinulle. Syy siihen on yleensä se, että samoja ”Cohiba” -laatikoita lasilla tai ilman on tullut joidenkin toimesta (muusikot ja matkaajat?) useita kymmeniä boxeja?! Muista aina se, Cohiba merkin feikkejä myydään lähes yhtä paljon kuin aitojakin (katso kuva alla.) ja jos ostamasi boxin merkinnät on niitä missä puolella tahansa ovat mitä sattuu ja hintakin melkein ”puolet” tai vieläkin edullisempi kuin Havannan tehtaan shopissa, pitäisi sinun kellojesi soida? Jollet itse todellakaan tiedä sitä, oletko ihan varma, että saat(ko) aitoja, mieti ainakin mitä sinun tulisi tuolloin tehdä tai sanoa?
      Olen itse jo hyvin pitkään vierestä seurannut tätä samaista ilmiötä, miten hyvät ystäväni aina kertoo samoin, että ”eihän nyt hyvä kaveri minua kuseta” tyyliin, jollaisen vastauksen lähes aina saan, kun kysyn heidän hankinnoista? Ei varmaan huijaa, luottavat vain omaan ”ystäväänsä”. Heillä sellainen kaveri, tunteneet kauan aikaa jne.! Ei varmaan siitä ole edes kyse, kaverisi ei itse ole tietoinen (?) koko asiasta, hänkin vain tuntenut henkilön (kaverin) joka kaikenlisäksi tehtaalla töissä, jolta itse ne ostanut tai saanut eli hankkinut, jo kauan aikaa samasta paikasta jne.! Harmillista kertoa aina tästä samasta asiasta, että hei haloo, olette kuitenkin saaneet feikkejä, maksaneet huimia summia ja asiasta keskusteltu, se ei vain mene perille millään opilla. Tuon jälkeen muutkin matkalaiset ostavat aina niitä samoja, ja viimekädessä jotkut ovat osoittaneet jopa sormella minua, että minä en tiedä mitään ja miten voin heidän ystävää epäillä tai sanoa jotain, kun sen setä, eno, täti, tai lähes koko suku on samaisella tehtaalla töissä! Lopetan puheeni, en jaksa enää selitellä, hyvä on, jatkan ja antaa olla, se asia on ihan ok.!?

      Varmaan syy on minun, kun en tuota ole tajunnut jne, ja tilanne rauhoittuu. Olen aina sanonut, että ennen yhdenkään laatikon ostotapahtumaa tai maksamista olisi syytä näyttää laatikkoa ensin minulle, mutta se ei mene perille, mitä kertomista siihen on!? Herää kysymys, että miksi kaikesta huolimatta hankkivat ja jopa useita kymmeniä laatikoita kerralla, myyvät täällä muille ja Bugs on kohta jokaisen Humidoreissa? Nostan käteni, mitä voin, kaiketi sikarit ovat aitoja, kuubalaisia hyvinkin, mutta ei ne missään tapauksessa Cohiboita, ole vaikka banderolli niin kertoisi. Tuollaiset sikarit eivät ole käynyt minkäänlaista perusfermentointia läpi, eikä näkemääni (kuva ylempänä) Cohiba: Pyramide Limited Edicion 2004 sikaria ei edes ole, eikä tuon boxin laatu tuossa kuvassa ole kovin aidon näköinen!? Muutamat ei ole tämänkään jälkeen vielä uskoneet minua ja sanovat, että ehkä laatikon teossa on tehtaalla tapahtunut ”jokin virhe” tms.? Olen kuullut riittävästi ja totean, että juttu varmaankin on juuri niin, otan kotelostani uutuus Cohiba Maduro 5 (aidon) ja pyydän baarimikolta double-mojiton, istun alas. Kaikki on OK. Hienoa, ja jutut jatkuvat sikareiden hinnoista ja säilytyksestä. Nuo kyseiset boxit (2 kpl) lensi roskikseen saman tien jotka heti kelpasi jollekin.

      Biletystä ja kivaa menoa Latinalaismusiikin, kaupungin kauneimpien tyttöjen ja poikien kanssa. Sellainen ilta missä tapahtuu ja on tyyliä, onnistuu Havannan yössä monissa paikoissa. Lähes joka ilta samainen rytmi, vauhdikas ja monipuolinen, sekä huippuunsa viety tanssi tai Cabaret -ilta kiinnostaa kaikkia niitä jotka haluaa bailata, uutuussikarin kera aina aamutunneille saakka. Drinkit löytyvät kaikista niistä sadoista mielenkiintoisemmista paikoista. Joka perjantai-lauantai ilta klo 21.00 jälkeen alkaa niin Cecilia Night Clubin kuin muissakin paikoissa porukkaa tulla ovista ja ikkunoista, loppuillasta on sellainen kuhina, jota harva suomalainen ei ole ennen kokenut! Suosittelen kernaasti, taksi tai vuokra-auto alle ja rientoihin mukaan. Pullo Rommia maksaa n. 40,00 CUC, jolla saat myös oman pöydän parhaalta paikalta. Seisoskelevilla ei ole pesoja (CUC) ostaa kuin ehkä yksi limonadi / drinkki, useimmilla ei edes sitäkään. He odottavat sinun kutsua pöytäseuraasi. Viikonloppuisin on meininki
      ja ohjelma todella vauhdikasta. Olemme istuskelleet Cecilia Cigar Shopin terassilla, parhaalla paikalla Havannalais-uutuus ja Mojito kädessä, nauttien Latinalaisesta musiikista ystävien seurassa! Hämärän tultua musiikki alkaa viedä mukanaan, ja porukkaa saapuu lisää bilettämään ja pitämään hauskaa aina aamun tunneille saakka. Kannattaa poiketa kivalla porukalla ja kimppakyydillä. Omasta mielestäni kaupungista parasta paikkaa on vaikea nimetä, mutta kaikille löytyy mieleisiä paikkoja eri puolilta Havannaa ja aina on syytä hieman kysellä mitä missäkin juuri sinä iltana olisi tarjolla kun tanssikenkää kuumottaa? Nykyään on jo toisin, sillä Havannan kaduilla pikkupojat jakelee mainoksia hyvissä ajoin ennen hämärän tuloa ja niistä infoista selviää mitä missäkin paikoissa on iltaisin tarjolla, jonka palvelun ja busineksen taidot ne osaavat alle 10 v iästä huolimatta ja joku niistä aina kuiskaa, Hei Chico! What’s You need? I have very good to You, lets follow me! Tippiä tulee poikien taskuun kiinnostavista vinkeistä.!? http://www.havananightlife.com/

      Hintaskaala ravintoloissa on useimmiten kansainvälistä, laatu kuubalaista, mutta syötävää. Ravintoloita on kaikkien makuun. Paras hinta-laatusuhde palvelun ohella on Club Habanan yhteydessä olevassa Cello -ravintolassa. Se sijaitsee Miramarissa, lähellä Hemingwayn satamaa osoitteessa 5th Ave.de 188 a, Mcpio Playa. Olemme Robaina Clubin jäsenten kanssa olleet siellä usein useammankin kerran. Suosittelen varaamaan illallispöydän, sillä paikka on hyvin kysytty, ruoka todella hyvää ja hinnat lähes puolet edullisempia kuin keskustan ravintoloissa. Suosittelen, hieno ja tyylikäs paikka jossa palvelu pelaa. Varaukset Ravintolatoimen johtaja, Anne Marie Cornelia Lauwers; lle [email protected]

      Ehkä kuuluisin Hemingwayn kantapaikoista on Floridita, jossa hyvä keittiö, ja paikka todella tyylikäs. Ravintola sijaitsee aivan Obispo kävelykadun alussa. Samalla voit maistaa Daiquirin josta paikka tunnetuin, jonka kuvan baarimestari (hyvä ystäväni) tekee sinulle heti jos ehdit näytättää korttiani. Mahdollisesti ykköshovimestari) Orlando Blancon. Myös toinenvoit tavata vuoden 2005 MM Sommelierin (mm kuuluisa ja samalla kadulla ja katsomisen arvoinen Hemingwayn kantapaikka on lähes kävelykadun päässä, Ambos Mundos Hotel Calle Obispo No. 153 y Mercaderes, La Habana Vieja (Old Havana). Ciudad de La Habana, Cuba. Tel: (53 7) 66–9530 jossa hän vietti paljon aikaansa. Nyt sama huone on museoitu jota saa ovelta kurkata. Catedral aukion laidalta löytyy se toinen kuuluisista La Bodeguita Del Medio, josta suosittu Mojito drinkki on saanut alkunsa. Ota heidän käytyään opettelemassa maineensa veroisen Cigar avec – juoman tekoa. Paikalla valokuvaaja, saat kivan muiston 10.00CUC. Osoite: Calle Empedrado entre Cuba y San Ignacio, La Habana Vieja. Tele: 62–4498, 62–5156. (Cigar Friendly’s La Bodeguita del Medio webpage) Club Habana ja muita mielenkiintoisia ravintoloita löytyy kaikkien makuun missä voit syödä: http://www.lahabana.com/dining tai muuta opastusta matkoillesi löydät: http://www.havana-guide.com/havanarestaurants.html

      Tämän kadun varrelta kuka tahansa löytää seuraa. Obispo kulkee vanhan kaupungin läpi. Katu alkaa Inglaterra Hotellin ja Park Central keskuspuiston patsaan tietämiltä jatkuen alas Catedral-aukiolle aina Malecomin rantabulevardille saakka. Muutama paikka vaihtaa rahaa pankista löytyy keskivaiheilta. Uusittu sieltä täältä, ja joistakin kaupoista voit ostaa vain paikallisella valuutalla (Cuban Peso), jos tavaraa hyllyiltä löytyy. Kannattaa pitää rahat taskussa, eikä ainakaan vaihdella niitä ”hyvälläkään” kurssilla kaverilta heidän paikallisiin pesoihin (1.00€= n.25 Cuban Pesoa). Muista, ettet ota lompakkoa, käsilaukkua etkä ainakaan passia mukaasi, sillä et tarvitse niitä siellä.

      Hotell Nacionalissa olin yötä ensimmäisen kerran vuonna 1990. Hotelli teki minuun yhtä suuren vaikutuksen kuin muihinkin Havannan kävijöihin: joten älä jätä käymättä. Niin ei ole tehnyt myös kuuluisa Mafioso Mayer Lansky, joka vuonna 1955 avasi kuuluisan The Nacional’s Casinon ja Night Clubin jotka itse omisti ja asutti Batistan aikaan Hotellin toista kerrosta kenenkään tietämättä. http://cubamafia.info/cuba-mafia-characters.htm Hotellissa on nykyisin hänen nimeään kantava baari, jossa kannattaa käydä sikarilla ja paikallisen drinkin voit ehkä saada baarimestarien opastuksella tehdä itse ja muille se tulee samalla kerralla mestarin oppien mukaan! Muista käyttää kameraa, harvoin itselläsi on mahdollisuutta olla baarimestarina Nacionalissa. Hotellin A’la Carte -keittiön hinta-latusuhde ei ole kovin kaksinen, mutta buffet-puoli on mielestäni todella jo hyvä ja toimiva juttu. Pääsalin menun ruoka ja viinit ovat kyllä aika yläkierteisiä.
      Jatkoille illallisen jälkeen kannattaa suunnistaa ulkoterassibaarin sohville kuuntelemaan hyvää musiikkia, katsomaan Malecomin iltaelämän sykettä ja nauttimaan ystävän kera hienoista sikareista ja avec – juomana lieneen se perinteinen Mojito josta parempaa saa hakea. Kysyä voit kuvien kavereilta jos sattumoisin tapaat heidät. http://www.hotelnacionalcuba.com/

      Myös muut vanhat Hotellit: kuten Telegrafo ja etenkin sen keskeisellä paikalla oleva suosittu terassibaari on ollut clubin matkalaisten kohtaamispaikka jonka baarista löytyy kaupungin edullisimmat Mojitot ja Daiquirit.

      Plaza, Telegrafo, Park Central ja Sevilla ovat oivallisia paikkoja viettää siestaa. Inglaterra , joka toiminut jo vuodesta 1875, on koko Kuuban ja Havannan vanhin Hotelli, jonka siirtomaahenkinen yleisvaikutelma on syytä itse käydä kokemassa. Park Central Hotellin katolla on tyylikäs uima-allas ja baariosasto jossa tunti pari vierähtää mukavasti. Keskustan ulkopuolisista Hotelleista kannattaa mainita Melia Cohiba ja Havana Libre, joissa kummassakin on hieno uima-allas osastot. Rantahotellit joita löytyy Miramarin kaupunginosasta on Panoraama, Melia

      Habana ja Commodore ne ovat uusia tai juuri uusittuja.

      Itse suunnistan viikonloppuisin Club Habanan Sello Ravintolaan, ja tilaan yleensä Mojiton, sikari löytyy omasta kotelosta. Aluksi otan drinkin pari tyylikkäällä allasosastolla, jossa meri silmien edessä. Palvelu on maineensa veroista ja ne jotka käyneet ovat tykänneet, monet ovat palanneet jo saman matkan aikana illalliselle tai seuraavan kerran matkallaan muistelemaan ystävien kera edellistä matkaa.

      Uusinta uutta on 2005 avattu ja viiden tähden Hotelli Saratoga joka aivan kaupungin ydin keskustassa, vinosti Capitolia vastapäätä. Varsinkin aulabaari ja ravintola, sekä 2nd floor baari tekevät myös sinuun varmasti lähtemättömän vaikutuksen. Huoneiden hinnat ovat jotakin aivan uskomatonta, mutta asiakkaita riittää. 195- 595,00 CUC/vrk. Hotellin katolta näköalat aivan huikeat ja myös tyylikäs allasosasto jossa saat myös pientä purtavaa pikkurahalla. Olet kuin kaupungin katolla. Kamera mukaan matkaan ja ota kuvia riittävästi. Seuraavan kerran kun tulet matkalle on kaikki mahdollisesti jo aivan toisin.
      Katso Hotellit: http://www.lahabana.com/ tai http://www.cubahotelbookings.com/hotel-list.asp?lID=1&pID=1

      Eniten sikareja valmistava ja myyvä tehdas ja myymälä Kuubassa on Royal Partagas Fabrica & paikan Shop joka asiakkaistaan kuuluisa. Myös vastikään valmistunut ja tehtaista uusin H. Upmann kannattaa käydä katsomassa, miten nykyaikaisien laitteiden avulla tehdään ja saadaan parempi laatuisia sikareita, on tapaamani johtaja Miguel A. Brown Vaillantin kunnia asia. Maistelimme Montecristo: Maravilla sikarit Cubita kahvin kera oltuamme uuteen tehtaaseen tutustumassa Alejandro Robainan 88v juhlien aikaan. Kun haluat ostaa sikareita, suosittelen käymään kaupungin ulkopuolella Tienda de Tabaco El Aljibe, Calle 7ma. esq. a 24, joka Miramarin kaupunginosassa osoitteessa: Playa. Ciudad de La Habana Tel:(53 7) 204–1012. Mielestäni siellä saat parasta palvelua ja Ray Rodriguez:in, joka (kuvassa oikealla) paikan johtaja kertoo sinulle mieluusti hauskoja juttuja suomen ensivierailustaan ja sekä tarpeen mukaan muustakin. Shopissa tapaat myös maan parhaan Grande Pyramide -sikarien (Rodolfo) käärijän Rodolfo Leiba. Siitä ei työn laatu parane. Kannattaa näyttää Robaina Clubin jäsenkorttia kun tapaat heitä. Voit saada todella hyvän Kuubalaisen kahvin ja Santiago ”Anjeho” rommipaukun ja samalla kuulet mielenkiintoisia juttuja suomenvierailulta tai mitä Kuubasta tai Havannasta haluat tietää.
      Kauppalehden Option Sikariklubin testaama Montecristo: Maravilla (20/20) saamat pisteet kertovat aikapaljon siitä, mitä mestarin sikarit oikeasti ovat. Sain (Muralla) Kirjahumidorin, on ainut koko pohjoismaissa, jonka Rayn varasi minulle Cecilia Cigar Shopista.

      Tehtaista kuuluisin ja monien mielestä ehkä niistä se arvostetuin on Laquito, jossa Fidel Castro teettää kaikki ministerisikarit, kuten Trinidad, Cohiba yms. Nykyiset ministerisikarit ovat valtiosalaisuuksia. Niistä ei ole kerrottu julkisuuteen mitään. Tehtaalle ei pääse kuin erikoisluvalla, en edes minä kun vuonna 2000 tein sikarikirjaani "From Seeds To Ashes" Alejandro Robainasta Habanos s.a luvalla. Laquito tehtaan viimeisimpiä uutuuksia oli kesällä 2007 esiin tullut Cohiba Maduro 5 kolme versiota, jotka ovat jo markkinoilla tyylikkäissä 10 ja 25 kpl rasioissaan.

      Aivan oman luokan juttu oli se kun Habanos toi Cohiba 40v juhlailtaan Behike uutuuden, joka Laquito tehtaalla kääritty (7 1/2 ring gauge) ja numeroidut, tyylikkäät sikariboksit joita tehtiin vain 100 boxia. Jokaisessa oli erikoinen määrä 40 sikareita ja kaikki numeroituja 1-4000, ne maksoivat tarkkaan valitulle ostajille huikeat 400.00CUC kpl, ja hintakin jo kertoo sen, ettei näitä herkkuja kovin moni päässyt maistelemaan. Huutokauppatilaisuuden lopussa viimeinenkin laatikko huudettiin, jossa sikarit 1-40 oli sen loppuhinta oli yli 255.000USD. Uskon, että ajan kanssa tämäkin tavoiteltu ja haluttu hieno sikari tulee entiseen tapaan myyntiin pienemmissä lahjarasioissa,(3-10 kpl), mutta mikä sen hinta mahtaa silloin olla.

      Linnoitus on hyvin suosittu matkakohde ja aivan vastapäätä vanhaa kaupunkia. Perille pääsee vain tunnelin kautta, ei kävellen. Parin tunnin kierros paikallaan sillä katsomista riittää. Kierroksen päätteeksi voi mennä sikarille ja rommille tapaamaan Guinness-ennätysten haltijaa Jose ”Cueto” Castelar Cairoa. Morron linnoituksella on http://www.cigarshoptriada.html La TRIADA sikari ja rommikauppa, josta mahdollisesti voit saada hankituksi muutaman erikoisen Figurado tyypin sikarin, kuten Salomon Nro 2, huikea Culebras (kolme kpl) ja Double Robustos, sekä tietysti asiakkaiden tilaamat erikoissikarit ovat mielenkiintoisia.

      Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa, miten aikoinaan on linnoituksella olleessa vankilassa hoidettu vankeja! Miten lienee nykyään. Joka ilta klo 21.00 aikaan kuin nakutettu tykki jysähtää. Perinne on useita satoja vuosia vanha. Kamera kuntoon ja kuvia kaikesta mikä matkalla kiinnostaa ja omat Havannan kuvat ja matkajutut nettiin: http://www.kristiina.kaapeli.fi/kuuba.htm

      Jos syvänmeren kalastus kiinnostaa, parhaat jahdit löytyvät Miramarissa (Havanna) tai Varaderosta olevista Hemingwayn satamista, joista voit vuokrata huippuvarustuksilla olevia kalastusveneitä kaikkine tarvittavine välineineen. Aluksia joita löytyy sopiville porukoille. Alusten kapteenit tietävät saaliiden liikkeet. Hyvän kalaonnen salliessa veneeseen nostetaan marliineita, barrakudaa, bonitoa, haita tai isoja meriahvenia muita syvänmeren kaloja. Kalastuksen lomassa nautitaan merilounas kyytipoikineen. Aluksessa voi mukana olla 3-5 henkilön porukka, joista 2 tai 3 kalastaa vuoroja vaihdellen. Hinnat veneen koon mukaan n. 290–350.00 CUC ja hintaan sisältyy määrätty aika merellä (09.30 ja paluu klo16.30). Veneen on oltava takaisin satamassa juuri oikeaan ja sovittuun aikaan. Clubilaiset olivat -tammikuun -07 matkalla Varaderossa kalastamassa ja jotkut testailivat ahkerasti uutuus Nokioitaan ja me Haukilahden Paronin kanssa vedettiin sikareita ja rommia kalastuksen ja juttujen ohessa. Jotain saalista ”ilman muuta” sai ja vene 4:lle joista 2 kalasti maksoi 290.00CUC. Havannan satamasta lähdettäessä, hinta suunnilleen sama! Lähtö Hotellilta aikaisin aamulla (n.07.00) ja paluu Havannaan Hotellille klo 20.00 aikoihin, jollei jäädä yöksi Varaderoon?
      Kokopäivän tai kahden retki.

      Vuokra-auto on ehdottomasti järkevä ratkaisu liikkumiseen. Hanki se virallisista paikoista jotka on Hotellien yhteydessä, varustettu RENT CAR -lätkällä. Älä ota pölykapseleita autoosi, vaikka ne siihen kuuluvat! Ne varastetaan varmasti!
      Kun palautat auton, eikä pölykapseleita ole, saat ne maksaa takuurahoistasi 120.00USD. Sama koskee CD -soitinta. Pidä huolta niistä.
      Ellet usko, kokeile ja kerro sitten muillekin, miten kävi. Autot ovat hyviä, mutta vuokraus kallista. Parasta hankkia auto kimpassa muutamaksi vuorokaudeksi tai vaikka koko loman ajaksi. Sen voit saada n. 20,00 CUC / pv /henkilö, jos porukassa on neljäkin maksajaa. Voit tietysti tehdä diilin kokopäivän ajelusta Gran Car (Buick Cabriolet-53) – autoilla, mutta ne ovat vain kaupunkiajeluun sopivia, ei pitkille matkoille.

      Alan harrastajia kiinnostaa aina lähteä tutustumaan maailman parhaan sikaritupakan kasvupaikoille Pinar del Rioon ja siellä erityisesti Vinjalesin laaksoihin. Don Alejandro Robainan tilalla pääsemme tutustumaan itse mestariin ja hänen tilansa tuotantoon Robaina Clubin jäsenet ovat aina tervetulleita. Liity Robaina Clubiin ja pyydä räätälöity tarjous!
      Varadero on turistien mekka. Valkoiset hiekkarannat ja huippu-upeat, all. incluid -hotellit, korkeatasoinen Varadero Golf Club ja loistavat hummeripäivälliset ja -illalliset. Siinä on monelle lomalaiselle riittämiin ohjelmaa ja mistä moni aina haikailee. Paikassa on kaikille jotain, ja jos haluat viettää unohtumattoman Hummeri-illallisen kivalla porukalla, niin se onnistuu mainiosti. Omat viinit ja avec – juomat mukaan joko lentokentältä ja kauppareissulla hankitte (kimpassa) lopun tarpeellisen, kuten muut juomat, voita 500g, valkosipulia, jne. Ivanin keittiö ja itsekin kokkina hoitavat loput, että ilta onnistuu takuuvarmasti ja otat kuvia muistoksi, että jutut ovat totta mitä illallisen aikana nautitte. Olemme joka kerta olleet heidän luona kylässä ja illallinen ei ole koskaan pettänyt.
      Playa del Este – alueen Playa Santa Maria on lähinnä Havannaa asiallinen rantapaikka. Ota taksi tai vuokraa auto, pakkaa vahvat aurinkovoiteet mukaan ja pidä huolta tavaroistasi kun menet uimaan, joku jää aina vahtimaan tavaroita kun joku menee uimaan. Trinidad on Unescon suojelukohde 350 km etelään Havannasta. Täällä näet 1700-luvun rakennukset, kadut ja kokonaisen kaupungin. Paikka on ollut erittäin suosittu turistikohde. Kannattaa valita kahden tai kolmen päivän reissu. Katso infot http://www.netssa.com/trinidad.html.


      Kuubassa C-Com -operaattorin kautta lähetetyt tekstiviestit maksavat 1,28 euroa/kappale. Puhelut Suomeen maksavat 4,59 euroa/minuutti kytkentämaksun 1,28 euroa/puhelu. Puheluiden vastaanottomaksu on 2,36 euroa/minuutti. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, kun soittelee, ettei tule yllättävää laskua matkan jälkeen. Tekstiviestejä käytän itsekin aina ja homma toimii hyvin, mutta vastaaminen on todella kallista. Muista, ettet anna kenenkään soittaa puhelimellasi, jollet halua joutua maksumieheksi, kun tulet kotiin.


      Sinulle voidaan myös räätälöidä aivan yksilöllinen omatoimimatka tai juuri sopiva kierros omalle ryhmällenne. Ota yhteys Jukka Svahniin http://www.jscigars.fi/ ja sovi sikaritoiveidesi mukaan räätälöidystä Robaina Club – matkasta hyvissä ajoin. http://www.robainaclub.com/

      Varaa matkasi (tammikuu 2008) mahdollisimman pian, sillä hinnat nousevat hyvinkin ratkaisevasti mitä lähempänä lähtö on. Havannaan, http://www.aventura.fi/kuuba_yhdistelmamatkat.htm
      Käytännön järjestelyistä Havannan matkoilla vastaa Tero Norvio ja Aventuralatina Oy:stä http://www.aventuralatina.fi/ ja Terolta voit tiedustella lentolippujen hintoja, matkavarauksia ja kysyä mitä mieleen juolahtaa, sillä he ovat erikoistuneet juuri Kuuban matkailuun joten ota yhteyttä ja kerro terveiseni. Perinteiseen tapaan clubilaiset ja matkalla olijat kokoontuvat Hotelli Nacionalin terassibaariin joka ilta n.21.00 aikoihin. Tapaamme toisia, kerrotaan kuulumiset ja mietitään mitä ja minne mahdollisesti seuraavaksi? Illasta nautitaan kivassa seurassa havannalais-sikarien, avec juomien sekä mieleenpainuvan Latinalaismusiikin soidessa taustalla aina aamutunneille saakka. Hotellissa on toinenkin kuuluisa ja mielenkiintoinen paikka pienelle ryhmälle jotka haluavat istua intiimisti tai nauttia jotakin erikoista, (Mafia) Mayer Lanskyn Cigar & Quality Drinks Bar, jonne terassibaarin musiikki kuuluu mainiosti. Avec -juomat baarista sikarien seuraan niitä parhaita vaikka itse olemalla Baarimestarina? Matkoilla on paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa ja katsottavaa tiedossa, ja jos tulee mieleen jotain mistä haluat tietää, muista kysyä niistä!?

      Havannalaisen tuoksuisin terveisin

      Jukka Svahn
      Copyright 2007
      *****


      Kuuban etenkin pääkaupungissa Havannassa on 1800-luvun lopun arkkitehtuuri joka kohtaa 1950-luvulle pysähtyneen tunnelman, jota höystävät sosialismin riemuvoittoa julistavat muistomerkit. Ilman surkeaa, ränsistyvää nykytilaansa Havanna olisi Pariisin ja New Yorkin veroinen metropoli. Huonosta jamastaan huolimatta kaupungin arkkitehtuuri ja hyörinä eivät voi olla lumoamatta siellä vierailevaa. Kuuban pääkaupunkina vuodesta 1607 lähtien ollut Havanna (La Habana) on paikka, joka kannattaa itse kokea. Mitkään kirjoitukset eivät voi sanoin kuvata kaupungin tunnelmaa, joka vaihtelee koloniaalisista mukulakivikaduista ja salsasta Tropicanaan tanssiesityksiin ja kaduilla nähtäviin afrokuubalaisiin uskonnollisiin menoihin.


      Suuri valikoima upeita kirkkoja, palatseja ja museoita, sokeritehtailijoiden palatsit. Vanha Havanna (La Habana Vieja), ja etenkin Malecomin rantakatu on ollut UNESCON maailmanperintökohde vuodesta 1982. Capitolio
      Espanjalaiset linnat El Morro ja La Cabaña sekä Monia 50-luvun tyylin yökerhoja Gran Teatro de La Habana, Amerikan vanhin yhä toiminnassa oleva teatteri. Plaza de la Revolucion ja muut vallankumousmuistomerkit Upea hautausmaa, - Lenin-puisto, - Suuri eläintarha, - Hemingwayn huvila n. 30 km päässä keskustasta ja paljon muuta.

      Useat eurooppalaiset lentoyhtiöt lentävät Kuubaan. Kuuban kansallinen lentoyhtiö Cubana de Aviación lentää Havannasta 11 muuhun Kuuban kaupunkiin (ks. www.cubana.cu). Ei numeroituja paikkoja. Lentoyhtiö on alueen onnettomuustilastojen ykkönen. Myös Aerocaribbean lentää Havannasta seitsemään Kuuban kohteeseen. Kalliimpi, mutta vapaita paikkoja varmemmin. Kuuban kansallinen bussiyhtiö Astro liikennöi Havannasta ympäri Kuubaa. Osta lippusi lipunmyyntipisteestä tuntia ennen. Henkilökunta saattaa sinut linja-autolle. Kuuban rautatieverkosto on Karibian ainoa, ja se yhdistää Havannan kaikkien muiden maakuntien pääkaupunkeihin.
      Myös yksityisomistuksessa olevat kuorma-autot (camiones Particulares) kuljettavat matkustajia kaupunkien välillä. Auton lava on katettu kankaalla ja siinä on neljä penkkiä. Mukaan mahtuu yleensä n. 60 henkeä. Autot lähtevät niille tarkoitetuista terminaaleista vasta kun lava on täynnä. Maksu pesoissa (jotkut kuljettajat vaativat kuitenkin turisteilta dollareita). Älä tee itsestäsi suurta numeroa, sillä turisteja ei aina hyväksytä kyytiin.
      Kuuban tieverkosto on yksi latinalaisen Amerikan kehittyneimmistä. Valitettavasti opasteita on joskus heikonlaisesti eikä kompassi ole turha kapistus.


      Kaikki Hotellit ovat valtion omistuksessa. Hinnat ovat länsimaista tasoa.
      Yksityismajoitus eli Casa Particular on erinomainen ja huokea vaihtoehto hotellimajoitukselle. Kysy aina palvelujen hinnat etukäteen ja kerro mitä haluat ja mitä et. Voit yrittää tinkiä hinnasta, jos viivyt useamman yön tai jos hinta tuntuu sinusta keskivertoa kalliimmalta. Havannassa huoneen hinta vaihtelee ja on n. 25–30-35-40.00 CUC/vrk (Kuva) Hotelli Nacionalin viereinen talo on mainio kohde ja asunnot siistejä ja paikka suosittu. Hinta 35.00 yhdeltä ja 45.00CUC kahdelta (pariskunta) henkilöltä.
      Havannan kaduilta on vaikea löytää muuta kuin pitsoja ja voileipiä, ja paremmat ravintolat ovat reippaasti ylihinnoiteltuja. Palvelu voi myös olla äärettömän hidasta, joten ota mukaan juttukaveri tai hyvä kirja. Kaduilla on jonkin verran pieniä snack-kioskeja ja ihmiset myyvät pientä naposteltavaa myös kotiensa ikkunoista. Paikallisille tarkoitetuissa peso-ravintoloissa tarjoilu on hidasta, jotta ruokaa riittäisi koko päiväksi, mutta dollaribaarien alipalkattu tarjoilijakaan ei liikoja viitsi rehkiä. Poikkeuksen edellisiin tekevät yksityismajoituksen (Casa Particular) ateriat, jotka ovat runsaita ja parhaimmillaan erinomaisia. Myös kiertoajelut sisältävät usein ateriat. Suurin osa hotelleista tarjoilee ruokansa noutopöydästä. Kuubalainen jäätelö (Helado) on ensiluokkaista. Jäätelökojujen edessä on yleensä pitkä jono.
      Vältä ravintoloita, joiden ruokalistoissa ei ole hintoja. Kysy myös juomasi hinta etukäteen. Vältä myös ravintoloita jotka mainostavat "kansainvälistä keittiötä" (international cuisine), sillä ruoka näissä paikoissa on mitä sattuu.


      Merenderos - valtion omistamia pieniä itsepalvelukahviloita. Paikan ulkopuolella oleva taulu kertoo mitä on tarjolla. Jos taulu on tyhjä, jäljellä on korkeintaan sikareita.
      Paladares - yksityisomistuksessa olevia ravintoloita (sallittuja vuodesta 1995 lähtien). Lain mukaan paladaressa saa olla korkeintaan 12 paikkaa eikä siellä saa tarjota naudanlihaa, sillä naudat omistaa valtio.
      MUUTA Havannan väkiluku: noin. 2,1 miljoonaa
      Turisti-info: Infotur, Obispo No 358 (33–3333. 63–6095)
      Vuotuinen keskilämpötila: 25,5 C
      Lämpimin kuukausi: elokuu (27,8 C)
      Kylmin kuukausi: helmikuu (22,2 C)
      Aurinkoisin aika: tammi-huhtikuu.
      Ilma erittäin kosteaa (79–81%). Sadekausi: touko-lokakuu (sademäärä suurimmillaan jopa 300mm/vrk). Eniten syys-lokakuussa.
      Myrskykausi: kesä-marraskuu (pahimmat myrskyt syys-lokakuussa).

      Ohessa infoja ja tärkeitä asioita kaikille tiedoksi, jotka Robaina Clubin matkoille ovat lähdössä. Kannattaa ensin lukea Havanna Pocket Guide todella tarkkaan
      ennen kuin itse edes astut lentokoneeseen.



      Kuuba on juuri nyt parhaimmillaan - tarvittavat turismin palvelut on jo rakennettu, mutta turismi ei ole vielä muuttanut maan omaperäistä luonnetta. Kuuba tarjoaa iloista elämänmenoa salsan tahdittamana ja Havannalais-sikarilla tuoksutettuna. Havannan vanhankaupungin, Habana Viejan, -siirtomaa-aikaiset rakennukset viehättävät silmää. Kuvaavasti Havannaa on tituleerattu maailman kauneimmaksi ränsistyneeksi kaupungiksi. Havannan kaduilla liitävät vanhat amerikanraudat luovat vaikutelman kuin olisit keskellä 50-luvun elokuvaa. Kuuba on Karibian alueen suurin saari. Se on kuin Suomi kyljelleen kallistettuna - yhtä pitkä, mutta kapeampi. Pohjoisrannikkoa huuhtoo Atlantin aallot ja etelässä on Karibianmeri. Kuubalaiset puhuvat espanjaa, mutta matkaaja pärjää kivasti englannilla. Luonnollisesti jo muutama sana espanjaa auttaa saamaan matkasta irti vielä enemmän. Kuuban kohteita ovat pitkäaikainen rantakohdesuosikki Varadero, aitoa siirtomaa-aikaa henkivä Trinidad upeine Karibianmeren hiekkarantoineen, afrokulttuurinen ja rytmikäs Santiago de Cuban kaupunki sekä Havannan lähellä sijaitseva Playa del Este -ranta-alueen Playa Santa Maria. Sekä Havannan vanhakaupunki, että Trinidadin kaupunki kuuluvat Unescon maailmanperintökohteiden listalle.





      Robaina Clubin jäsenmatkalle lähtijät suunnistavat 3-4 kertaa vuosittain Havannaan ja muuallekin Kuubaan. Perinteisesti olemme Havannassa myös Uuden Vuoden viettoa katsomassa joka on vertaansa vailla oleva kokemus. Moni on matkalla lähes koko tammikuun ja joillekin riittää kaksi-kolme viikkoa. Luvassa on unohtumattomia elämyksiä huippusikarien syntysijoilla, Vuelta Abajon vehreissä laaksoissa Pinar del Rion alueella, jossa maailman paras sikaritupakka kasvaa. Matkan aikana on mahdollisuus tavata arvostetuimpia sikaritupakan viljelijöitä, kuten kuubalainen legenda, 88 vuotias (20.3.2007) Don Alejandro Robaina. Pääset tutustumaan myös parhaiden sikarilaatujen valmistukseen Havannan kaupunkikierroksella (Royal Cigar Factory) Partagasin tehtaalla, sekä tapaamme maailman parhaan ja Guinness arvostetun sikarikäärijän Jose ”Cueto” Castelar Cairon jonka tapaat Triada shopissa Morron linnoituksella, johon tutustumme kaupunkikierroksella. Kuuban toinen huipputuote, sokeriruo'osta valmistettu rommi on myös listalla. Tutustutaan kuubalaisen rommin valmistuksen saloihin ja nautimme seitsemän (7v) vuotis Havanna Club – rommia ja joillekin se maistuu hienon Havannalaissikarin kera? Kamerat mukaan ja riittävästi kuvia, seuraavan kerran on kaikki ehkä toisin.

      Golfin harrastajille löytyy todella hieno mahdollisuus ja paras kenttä joka Varaderossa. Siellä puttaukset onnistuvat hienoilla Greeneillä. Kunnon golf-päivän voi kruunata edullisella Hummeri-illallisella (n.4-10 henkeä) tasokkaine viineineen ja parhaine havannalais-sikareineen… jossa kuubalainen iltaelämä jatkuu aina aamutunneille saakka. Teemme sinne kokopäivämatkoja jolloin lähtö 07.30 ja paluu n. 21.00 aikoihin. Lisävuorokaudet mahdollisia ja on järkevääkin yöpyä jos tuonne saakka on menty, sillä Varaderossa on paljon nähtävää ja upeat hiekkarannat.!



      1. NEW YEAR Havannassa, ja muutamat lähtee 28.12.2007, osa 5.1.2008 ja matkalta palataan jokainen miten itselleen on paras ja agendassa aikaa. Suosittelen kahta ellei kolmea viikkoa varata aikaa, jotta loma menee toivomalla tavalla. Itse palaan helmikuun alussa. Robaina Clubin jäsenet viettävät Varaderon ”Xanadu” Golf Clubilla mielenkiintoisen ”Hole in One” tapahtuman 18–20.1.2007 ja toivomme aiheesta kiinnostuneita porukalla mukaan. Havanna Cornerista löytyy uutuussikarit (kolme ja kolmea rommia) ja 5v rommien teastingin kera loistava illallinen. Kustannus kaikkineen n. 210.00–250.00€ / henkilö. Tarkennetaan. Mahdollisuus kalastusretkelle tai golfin kanssa vaihdellen jos riittävästi porukkaa ja mukana pelaajia esim. 7:n saan Greenin hinnan todella kohdalleen. Mitä enää mietit, lähde mukaan? www.robainaclub.com / matkat.

      2. Alejandro Robainan 89v -juhlailtaan 20.3.2008 on muutamalla clubin jäsenellä mahdollista päästä kanssani mukaan, mikäli agendassa on tilaa tai reissu muuten kiinnostaa? Huom.! Max. 5:lle.

      3. Maailman parhaat sikarit valmistetaan Havannan tehtailla ja sikarien ystävät suuntaavat matkansa juuri sadonkorjuun (maalis-huhtikuu) aikaan jolloin kohteena ovat maan parhaat sikaritupakan viljelmät, jotka sijaitsevat Pinar del Rion alueella, San Luisin kylän tietämillä. Matkalla on mahdollisuus tutustua Don Alejandro Robainan kotitilan toimintaan (sovin erikseen) ja nauttia perinteinen kuubalaisen lounas mestarin seurassa. Sen jälkeen suuntaamme Vinjalesin upeiden laaksojen kautta illaksi Havannaan. Matkoilla oppaana toimii Kuubalaissikareiden ammattilainen ja JS Cigars Oy:n toiminnan johtaja Jukka Svahn, joka tuntee Havannan kuin omat taskunsa jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajalta. Hän on käynyt Kuubassa aktiivisesti ja koonnut niin ensikertalaisia kuin jo maata paljonkin kiertäneitä matkalaisia ajatellen todellisen Havanna Pocket Guide 2007 tietopaketin, joka kannattaa lukea ennen kuin itse astuu lentokoneeseen! www.jscigars.fi

      Lento Hotelli matkapaketti kiinnostaa varmaan monia, he valitsevat sellaisen jossa on se kaikki (all. incluid) mitä matkalla tarvitset ruokineen juomineen. Helppo ja sopiva ratkaisu monelle matkaajalle, ja siihen parhaiten apua saa eri matkatoimistoilta joilta (Aventuralatina Oy) löytyy kohtuuhintaisia hotellipaketteja, joko aamiaisella tai täydellä hoidolla. Hotellit ovat uusia ja palvelu niissä toimii loistavasti. Parhaat kaupunkihotellit ovat keskustan tuntumassa, mutta ne mielenkiintoisemmat ovat hieman syrjemmässä tai joilla jotakin Historiaa vallankumouksen ajoilta, kuten maineikas Hotelli Nacional jota suosittelen kaikille jos mielii asua tasokkaassa Hotellissa. Kannattaa käydä katsomassa paikan päällä, mitä Historiasalissa on kerrottavaa jolloin kaikki selviää samalla kertaa mistä aikoinaan olikaan kyse.

      Omatoimimatkalaisille matkabudjetti on aina rajallinen ja heille parhaiten sopii Casa Particular – majoitus, joka todella edullinen ratkaisu (30–35-45.00CUC/vrk) ja on monen matkalaisen kukkarolle sopivampi vaihtoehto. Mielestäni tämä onkin juuri heille paras vaihtoehto, jolloin rahaa jää käyttää matkan aikana moneen muuhun tarpeelliseen ja mielenkiintoiseen, kuten golfaamiseen, syvän meren kalastukseen, uutuussikareihin, päivämatkoihin joista mielenkiintoisin voisi sikarialan harrastajia ajatellen olla kuuluisan Pinar Del Rion ja sen alueen sanoinkuvaamattoman huikeat Vinjalesin laaksot(kuva).
      Samalla käymme tutustumassa Robaina Cigar Clubin syntysijoille, San Luisin kylään, jossa tapaamme maan kuuluisimman sikaritupakankasvattajan Don Alejandro Robainan, joka maaliskuun 20 päivä 2008 täyttää huikeat 89vuotta. Hän henkilökohtaisesti antanut minulle ainoana maailmassa käyttää clubin nimenä omaa sukunimeään. Tietysti on itseoikeutetusti myös alusta alkaen ollut clubimme Honorary Member. Kaikki oheiset infot on jokaisen syytä lukea hyvin tarkkaan, ennen kuin itse astuu Havannan koneeseen. Jotta matka onnistuu kaikin puolin hyvin on sinne aina kiva palata uudelleen kuten niin monet muutkin jo tekevät.
      Havanna Pocket Guide 2007 / http://www.jscigars.fi/havanna.asp
      Matkan aikana on mahdollisuus osallistua lisämaksuista eri retkille joilla tutustutaan Kuuban matkailijoille tarjoamaan parhaaseen antiin. Retkillä on mahdollisuus tutustua niin aitoon Kuubaan Havannan ulkopuolella kuin pääkaupungin parhaisiin kabaree-esityksiin ja vilkkaaseen yöelämään eikä mainitsematta kannata jättää aktiivisen lomailijan tarpeet tyydyttäviä golf, sukellus ja syvänmeren kalastus mahdollisuuksia. Vaativalle matkailijoille voidaan myös ennakkotoiveisiin perustuen pidempiäkin retkiä esimerkiksi Trinidadin upeaan kolonialistista arkkitehtuuria pursuavaan kaupunkiin joka on valittu myös Unescon maailmaperintölistalle.


      1. Havannan kaupunki kierroksella tutustuminen aloitetaan sen kuuluisammalta Park Central keskuspuistoaukion marmoripatsaalta, josta suunnistamme Vanhan kaupungin kuuluisalle kävelykadulle nimeltä Obispo. Kadun alkupäässä on Hemingwayn yksi niistä kuuluisista ravintoloista La Floridita jossa toinen hänen kuuluisista drinkeistään Daiquiri on saanut alkunsa. Ravintolan nurkalta alkava katu on huima kokemus ja nähtävyys, jonka jokaisessa korttelin kulmassa on jokin paikallinen baari ja kaikissa soi todella hieno Latinalainen musiikki ja tanssi vie mukanaan. Kadun lopussa on Katedraali aukio, ja siellä tyylikäs Patio -ravintola jonka kulman takaa löytyy toinen Hemingwayn kuuluisa paikka, La Bogedita Medio josta maan maineikas ja parhain Mojito on saanut alkunsa. Voimme nauttia lounaan täällä. Havannan vanhan kaupungin jälkeen oletkin jo Malecomin rantabulevardilla joka vanhankaupungin ja Hemingwayn kotimuseon ohella on asetettu Unescon suojelukohteiksi. Missään et ole nähnyt näin hienoa rantabulevardia jossa on elämää ja musiikkia aamun tunneille asti. Kokopäivän voi viettää vanhan kaupungin kierroksella jos jaksaa kävellä, jossa tutustutaan kaikkeen mitä ehditään ja nähtävää riittää sillä on, torit, museot, sikarikauppoja ja eräs niistä samalla toimii museona on todella tyylikäs paikka jossa vanhan ajan tunnelma kalustoineen on todella miellyttävä kokemus sen ajan kulttuurista. Vanhojen kirjojen tori, uusia muistoesineitä, maalauksia ja kaikkea mitä vain voi ajatella, ne melkein löytyy vanhan kaupungin ja Obispo kadun loppupäässä olevalta ”ihan mitä vain” -torilta. Tarkkana pitää aina olla kun liikutaan isommissa ryhmissä tai erikoisesti yksin, etteivät lompakot, kassit, kamerat yms. passit ja muu omaisuus katoa. Muista ettet myöskään pidä kaikkia rahojasi mukana, etkä tarvitse missään passiasi, arvokasta (Rolex) kelloa, koruja yms. jotta nekään ei häviä missään tilanteessa. Ett tarvitse niitä. Kun hämärtää, on ilta käsillä ja aika suunnistaa Hotellille tai illan rientoihin ja kun aurinko nousee, suunnistat altaalle tai rannalle jne..Puolipäiväretki, klo 10.00–16.00

      2. Sikaritehdaskäynnit on paras tehdä heti aamupäivästä, joka mahdollista vain kahdessa, Royal Factory Partagas tai H. Upmann käynnit n.klo 11.00 alkaen. Kokonaiskesto n.1 tunti ja hinta 15.00CUC kuljetus H. Upmann tehtaalle taxilla tai yhteisbussilla.
      3. Rommitehdas / Museo (Havana Vieja) on parhaiten toteutettavissa samaan aikaan, kun tehdään Vanhan Kaupungin kävelykierros, koska kaikki löytyy suunnilleen samalta alueelta. Kävelykierrokselle tulee lähteä myös hyvissä ajoin n.10.00 aikoihin ja Rommitehtaaseen mennään iltapäivästä lounaan jälkeen, n. 12.00 aikoihin yhteisesti sovitussa Ravintolassa ja miten kaikille parhaiten sopii. Omat (uutuus) sikarit kannattaa ottaa mukaan, kävelyretki. Kaupunkikierros retkiä (2 ja 3) voidaan yhdistellä esim. sikaritehdaskäynnin yhteyteen tai joka päivä eri kohteet jne?

      4. Päivä pari rantakohteessa – ja jos joku haluaa Golfata niin silloin Varadero on suuntana, tai mikäli jokin muu kiva rantakohde on mielessä, on helpoin päiväksi rannalle lähteä tunnelin kautta (yhteiskuljetus/taxi) Havannan lähellä (n.20km) sijaitsevalle Playa del Este -ranta-alueen Playa Santa Maria Bachille, joka rantakohde on niistä kuuluisin ja paras. Lähes 16 km pitkänä siellä riittää katsomista. Aamupäivästä menomatkalla ajamme läpi Miramarin loisteliaan asuntoalueen ja ihailemme ohimennen sikaritehtaista kuuluisinta joka Laquito Factory jossa kaikki Castron henkilökohtaiset ja hallituksen nimikkosikarit valmistetaan. Sen jälkeen on koko päivä aikaa nauttia Kuuban auringosta ja maittavasta lounaasta, Tropicoco – Hotellissa. Lähtö Hotellilta aikaisin aamulla (n.10.00) ja paluu hotellille tai majapaikkaan iltapäivällä klo 17.00 aikoihin. Kokopäiväretki.

      6. Sikariretkellä on mahdollista käydä tutustumassa Kuuban ja maailman kuuluisimman ja parhaan sikaritupakan viljelijän, Don Alejandro Robainan sikariplantaasiin Pinar Del Rion, San Luisin kylässä. Pinar del Rio on sikarialaa harrastaville tarkoitettu matkan kohokohta joka tulee tehdä jos mielit istahtaa hetkeksi Don Alejandro Robainan ja perheen vieraaksi, tutustua sikaritilan toimintaan, elämään siellä ja kuunnella juttuja elämän varrelta? Hyvissä ajoin heille tulee ilmoittaa clubilaisten osallistujamäärä, jotka ovat tulossa kanssani vierailulle. Samalla voisimme nautti aidon kuubalaisen lounaan (sopimuksen mukaan,) ja maksamme siellä erikseen tai keräämme sopivan suuruisen kolehdin? Käytäntö on ollut, että ostamme porukalla riittävästi evästä, juomia, rommia, olutta, karamelleja, limpparia ja jotain pieniä lahjoja jokaisen kaapista löytyy (paitaa, solmiota, mekkoa, puseroa yms.) antaa heille muistoksi käynnistämme? Heillä ei ole mitään ja kaikki vaatteet kelpaavat oli ne lasten tai aikuisten, ne ovat olleet mieluisia ja tervetulleita lahjoja. Jos joku haluaa hankkia sikarikirjani ja saada siihen signeerauksen Alejandrolta itseltään, se voisi olla tosi hieno juttu muistella ystävien seurassa joissakin sikari-illoissa tuota hetkeä ja juttuja sieltä? From Seeds To Ashes kirjan hinta 30,00€. Matkalle lähdetään Hotellilta aikaisin aamulla jo kukonlaulun aikaan ja paluu illaksi Havannaan n.19.00–20.00 mennessä. Kokopäiväretki.

      7. Tehdaskäynti ja sikarikaupat, sekä paikalliset Rommit. Perinteinen sikari- ja rommikierros aloitetaan Kuninkaallisesti Partagasin sikaritehtaalta, tutustumme tehtaan ja myymälän toimintaan ja johtaja Abel Esposito, joka on myös Robaina Clubimme jäsen, kertoo meille tehtaan historiasta ja nykyisestä tilanteesta. Shopin Cigar Lounge huoneen seiniltä on mahdollisuus löytää kuuluisuuksien kuvia jotka ovat olleet jo hyvinkin pitkän ajan kaupan vakioasiakkaina. Myös uudella H. Upmann tehtaalla on mahdollisuus käydä tutustumassa tehtaan toimintaan ja se on uudenaikaisin kaikkine laitteineen mutta edelleenkin käsityön perinne jatkuu samanlaisena mitä se on ollut kautta aikojen. Kaupunkikierrosta jatketaan vanhaan kaupunkiin, jossa tutustutaan romminvalmistukseen. Kierroksen lopuksi olisi mielekästä vierailla kuuluisassa Cecilia Cigar Shopissa jonka johtaja Ray Rodriguez kävi täällä suomessa juhannuksen aikaan vierailulla ja toivoo kaikki entiset ja uudet ystävät tervetulleeksi tutustumaan shopin toimintaan ja opastaa ja kertoo kaikkea parasta mitä sikareista ja sikarikaupasta on mahdollista hankkia ja yksi niistä on todella kuuluisa on hieno uutuussikari San Gristobal merkin Muralla joita (Double Pyramide) – sikareita kaupan huippukäärijä Rodolfo Leiba päivätyökseen käärii. Matkalta kannattaa poimia joitakin (50 kpl voi nyt 2007 jokainen turisti tuoda uuden lain myötä vapaasti maasta itselleen ja kannattaakin hankkia vain aitoja Kuubalaisia sikareita, itselleen tai ystäville lahjaksi. Juuri uudistetussa paikassa sijaitsee myös hieno Garden -ravintola josta paikan grillikeittiö on hyvinkin kuuluisa. Puolipäiväretki.

      8. Kuubalaiseen kabaree-iltaan kannattaa ilta suunnitella huolella ja lähteä tutustumaan tunnettuun Tropicanaan http://www.netssa.com/tropicana.html.
      Myös muualta löytyy mielekästä ohjelmaa, kuten Hotelli Nacionalin kuuluisa Gabaree Pariesienne- jossa musiikki, laulu ja esitykset tanssineen saa pään pyörälle. Gabaree-iltaan kuuluu loistavan ohjelman ohella mahdollisuus maittavaan illalliseen ja tunnelmaa kohottavat avec juomat ja sikarit. Kabaree-illan jälkeen on vielä mahdollisuus jatkaa yötä paikallisessa yökerhossa vaikka aamuun asti.

      9. Sukellusretki. Sukellusretkelle lähdetään 60 kilometrin päähän Havannasta jossa merivesi on kirkasta ja näkyvyys hyvä. Paikallinen sukellusopas ja kouluttaja Tony tuntee lähialueen kaikki vedet ja johdattaa Scuba Cuba -ryhmän ikimuistoiselle sukellukselle kirkkaaseen Karibianmereen. Jos aloittelijoita reissussa mukana, ensikertalaiset voivat vaikka snorklailla ja sukellusta niille joilta se onnistuu hyvin. Seuraavana päivänä homman voi vaikka ottaa uusiksi. Kesto 4-6 tuntia. Kokopäiväretki. Lähtö Hotellilta aikaisin aamulla (n.8.00) ja paluu Havannaan ja Hotellille n. 18.00 mennessä.

      10. Varaderon rantalomakohde. Varaderossa, jonka monet suomalaiset muistavat muun muassa Urpo Leppäsen hotelliprojektista, tutustutaan maan hienoimpaan Golf – Clubiin ja pelata kierros ystävien kera Kuuban hienoimmalla kentällä tai olla rannalla, nautitaan drinkkejä, kuunnellaan leppoisaa Kuubalaista musiikkia ja nautitaan mieleenpainuva hummeriateria havannalaissikareiden kera paikallisen kalastajan kotiravintolassa. Lähtö Hotellilta aikaisin aamulla ja paluu illaksi 20.00 aikoihin. Huom.! Varaderoon on mahdollisuus jäädä yöksi. Kokopäiväretki.

      11. Retki Trinidadiin. Trinidadin kaupunki on nykyään monen matkalaisen kohde joka kuuluu myös Unescon maailmanperintökohteiden listalle. Kaupunkiin on jäätävä yöksi tai kahdeksi sillä ajomatkaa kertyy lähes 400 km sivuunsa. Siellä on paljon hienoja kohteita ja päivän voi viettää vaikka rannalla/uima-altaalla. Energisimmille lisämaksullinen päiväretki Escambrayn vuorilla sijaitsevan Topes de Collantesin luontopoluille ja kauniille putouksille. Illalla halukkailla mahdollisuus salsailtaan Casa de la Músicassa. Hinnat Hotelleissa luokkaa 60-100CUC / vrk. Lähdöt Hotellilta aikaisin aamulla (n.7.00) Vähintään kahden päivän retki.

      12. Havanna By Night. Tutustuminen yöelämään alkaa hämärän laskeutuessa n.18,00 aikoihin jolloin on aika suunnistaa porukalla katsomaan The Club Habanan Sello ravintolan illallismenulistaa. Ravintolassa huippukeittiö, ja paikka lähellä Hemingwayn satamaa (varattava pöytä), ruoka todella hyvää sekä annokset mahtavia. Ravintola palveluineen on ollut todella kohdallaan ja kaikki tykänneet paikasta ja hienosta illasta. Muutama röyhytellyt kanssani hienon havannalaisuutuuden avec – juomien kera. Varaukset kannattaa tehdä suoraan ravintolatoimen johtaja Anne Marie Cornelia Lauwers; lle. Myös Hotelli Nacional, joka maineensa saanut 20–30 luvulla jolloin Mafia ja etenkin Mayer Lansky kumppaneineen pitivät hotellin toista kerrosta kotinaan. Hotellin terassille illallisen jälkeen klo 21.00 aikoihin Havannalaissikarien ohella Mojito kädessä ilta menee latinalaismusiikin tahdissa aikaiseen aamuun saakka.

      Jos jotakin, kysy niin saat varmasti vastauksen.

      Tervetuloa matkalle mukaan

      www.jacigars.fi

      Jukka Svahn
      Cobyrigh 2007
      *****

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      90
      1768
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      118
      1482
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      110
      995
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      31
      966
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      45
      832
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      718
    7. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      691
    8. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      691
    9. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      32
      666
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      623
    Aihe