Historiallisia romaaneja?

Maiju:-)

Hei! Olen lukion kakkosella oleva tyttö ja tarkoituksena olis kirjoittaa historia ens vuoden yo-kirjoituksissa. Tähän on (onneksi):-) vielä melkein vuosi aikaa, mutta olen vapaa-ajallakin innokas lukemaan historiasta kertovia kirjoja, siis koulukirjojen lisäksi eri aikoja kuvaavia romaaneja ja joskus tietokirjojakin. Olen jo lukenutkin jotakin esim. Kaari Utrion kirjoja, Laila Hirvisaaren Minä Katariina ja viimeksi Nuoren tytön päiväkirjan. Olisin kuitenkin kiitollinen vinkeistä! Jos vastaatte niin toki myös em. kirjailijoiden kirjoja voi mainita. :-)

22

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • econeco

      Umberto Eco: Ruusun nimi. Myös elokuvana.
      Utrio on tottakai mainio historian kuvittaja ja myös viihteellinen.
      Peltirumpu: Saksa toisen maailmansodan jälkeen.
      Böll: Nainen ryhmäkuvassa, sama aihe kuin edellä.
      Myrskyluodon Maija.

    • Maiju:-)

      Okei, kiitos! Ainakin tuo Ruusun nimi löytyikin meiltä kotoa, siinä riittääkin hetkeksi lukemista:-) Muita täytyy varmaan hakea kirjastosta. Joitakin Enni Mustosenkin kirjoja olen muuten lukenut, mutta ne olen ottanut lähinnä viihteenä: toki historiallinen tausta on totuudenmukainen, mutta teksti tavallaan aika kevyttä. Hyvän ajankuvan niistä toki saa.:-)

    • Kokeilepa näitä

      Jos keskiaika kiinnostaa, niin seuraavat Juha Ruusuvuoren romaanit:

      Lemminkäisen laulu
      Jurmo
      Ryöstetty pyhimys
      Kaniikki Lupus

      Teokset ovat tuossa aikajärjestyksessä 800-luvulta 1300-luvulle. Ne sijoittuvat Suomeen, paitsi Lemminkäisen laulu, jossa seikkaillaan pääosin Euroopassa Kaarle Suuren valtakuntaa myöten. Lisäksi siinä melkein opetettiin lukemaan riimukirjoitusta. ;-) Suosittelen. Ja noissa muissakin on erilaista seikkailua ja mielenkiintoisia yksityiskohtia eri keskiajalta, joskaan en suosittele nojautumaan "tietoihin" ylioppilaskirjoituksissa. :D

      Samalta kirjailijalta teos, joka sijoittuu 1800-luvulle ja kuvaa tosipohjaisesti suomalaisen seikkailuja ulkomailla:

      Majuri Max

    • Maiju:-)

      Keskiaika kyllä kiinnostaa, esihistoria on oikeastaan ainutta pakkopullaa. Mielestäni esim. ihmisen kehitysvaiheet joita historian kursseilla (onneksi lyhyesti) käsitellään, kuuluvat ennemminkin biologian kuin historian tunneille. Ei siitä aiheesta tosin ole koskaan tainnut mitään yo-kysymystäkään olla.

      Ilmaisesti nuo mainitsemasi kirjat eivät siis ole sarja, vaan erillisiä kirjoja? Suomen historia kiinnostaa kyllä kovastikin, joten täytyypä varmaan kokeilla noita lukea. Juuri keskiaika käytiin ainakin meidän Suomen historian kurssilla aika lyhyesti läpi: pari sanaa Kalmarin unionista ja sitten hypättiinkin jo Kustaa Vaasaan ja sitä kautta uudelle ajalle:-) Tajuan kyllä ettei romaaneista voi suoraan mitään faktoja poimia, mutta ehkäpä jotain ajalle tyypillistä jää kuitenkin mieleen.:-) Oma oppikirjammekin on kyllä sinänsä ihan selkeä ja hyvä, mutta romaaneita vaan on välillä aika lailla hauskempi lukea:-) Ehkä ennen kirjoituksia kannattaa sitten lukea jonkun toisenkin kustantajan oppikirjat, niin tulee vähän eri näkökohtia. Kiitos vinkeistä!

      • Kokeilepa näitä

        Erillisiä kirjoja ovat, mutta Jurmo jatkuu ajallisesti Lemminkäisen laulusta. Aikakautensa on ns. muinaissuomalainen aika, jolloin kirjojen saaristolaisilla oli läheiset yhteydet viikinkeihin. Ryöstetty pyhimys ja Kaniikki Lupus sijoittuvat jo selkeästi ristiretkien jälkeiselle eli kirkon hallitsemalle ajalle.


      • pari lisää
        Kokeilepa näitä kirjoitti:

        Erillisiä kirjoja ovat, mutta Jurmo jatkuu ajallisesti Lemminkäisen laulusta. Aikakautensa on ns. muinaissuomalainen aika, jolloin kirjojen saaristolaisilla oli läheiset yhteydet viikinkeihin. Ryöstetty pyhimys ja Kaniikki Lupus sijoittuvat jo selkeästi ristiretkien jälkeiselle eli kirkon hallitsemalle ajalle.

        Juha Ruusuvuoren kirjojen lisäksi Suomen keskiaikaan/rauta-aikaan sijoittuvia: Jari Tammen Kalevan solki, Jussa Lehtisen Lallin ajo ja Kristiina Vuoren Näkijän tytär. Kaksi ensiksi mainittua ovat historiallisia seikkailuja, viimeisessä enemmän romantiikkaa Kaari Utrion tyyliin.


    • Presidenttikin lukee
      • tärkeääää

    • Romskuista ei juuri ole apua historian oppimisessa; ne ovat kertomakirjallisuutta eli satuja tuollaiset Utriot, Hirvisaaret ja Ruusuvuoret. Sama kuin yrittäisi selvittää mitä toisessa maailmansodassa tapahtui lukemalla Korkeajännityssarjoja.

      • Samuli,.lop9

        Paulaharjut ja Ruijansuomalaisten elämät ei ole romaaneja!!!!


      • hienoa työtä!g
        Samuli,.lop9 kirjoitti:

        Paulaharjut ja Ruijansuomalaisten elämät ei ole romaaneja!!!!

        Juu, kyllä tuo Samuli osasi kerronnan jos joku -


      • Samuli,.lop9 kirjoitti:

        Paulaharjut ja Ruijansuomalaisten elämät ei ole romaaneja!!!!

        Minä en ole sanonut, että Paulaharju olisi romaanikirjailija. Hän on kansantieteilija ja dokumentaristi, jonka arvostan hyvin korkealle.


      • luki ja ja ,
        Sologdin kirjoitti:

        Minä en ole sanonut, että Paulaharju olisi romaanikirjailija. Hän on kansantieteilija ja dokumentaristi, jonka arvostan hyvin korkealle.

        Miten voi tavan tallaaja edes ymmärtää että miten Samuli Paulaharju on pystynyt entisaikoina niin valtavasti tekemään työtä yhteiseksi hyväksi. Ei ollut autoja ainakaan. huhhuh!


      • mette.soderman

        Eipäs olla tiukkapipoisia - moni historiallinen romaani on varsin hyvä kuvaus aikakauden elämästä ja siitä, miltä ihmisistä tuntui olla ja elää. Tosin suoranaisia viihderomaaneja on syytä varoa.

        En välitä heittäytyä tiukkapipoksi itse, mutta menneestä venäläisestä elämästä antavat parhaan kuvan venäläiset klassikot. Samaten englantilainen elämä 1800-luvulla tulee esiin vaikkapa George Eliotin ja Jane Austenin kirjoissa. Ja brittiläinen Intia on varsin havainnollisesti esitetty Paul Scottin kirjasarjassa "Kuningattaren jalokivi" (ja aito intialainen näkökulma Vikram Sethin kirjassa "Sopiva nuori mies").


      • samuli paulah.
        Sologdin kirjoitti:

        Minä en ole sanonut, että Paulaharju olisi romaanikirjailija. Hän on kansantieteilija ja dokumentaristi, jonka arvostan hyvin korkealle.

        Samoin! Huippujäbä!


    • kertausta

      Olivia Manningin Leimuava taivas, kumiseva maa 2 osaa, kertoo toisen maailmansodan ajasta romaniassa, Kreikassa ja Egyptissä englantilaisten silmin.
      Luen kirjoja nyt toista kertaa. Näistä tehty myös briteissä tv-sarja, joka näytettiin täälläkin. Pitänee pyytää uusintaa.
      Balkanin tapahtumat näyttäytyvätkin nyt kiinnostavassa valossa, kun meilläkin on romanialaisia kerjäläisiä ja Kreikka on ahdingossa sekä Egyptissäkin kuten muuallakin on tapahtunut dramaattisia muutoksia kirjojen ilmestymisen jälkeen.
      Paksuista kirjoista pitäville.

    • Mette

      Viron historiaa Juhana herttuan ajalta on Jaan Krossin "Uppiniskaisuuden kronikka". Kertoo muuten täysin todellisen henkilön elämästä; Balthasar Russon, jonka "Liivinmaan kronikka" on myös suomennettu.

    • BlueBellKlaudia

      Myös Tracy Chevalierin Tyttö ja helmikorvakoru on hyvä, jos lähihistoria ja taide kiinnostavat: antaa hyvän kuvan tuon ajan elämästä, tapahtumista ja tavoista :)

    • Kallehanonparas

      Suosittelen Kalle Päätalon omaelämäkerrallista Iijoki-sarjaa. Se kertoo Kallen oman elämäntarinan -20-luvun alusta 1990-luvulle.

      On hyvin mielenkiintoista luettavaa!

    • Readeri

      Orm punainen.

      • Bengtssonin Orm Punainen on yksi mun kaikkien aikojen suosikeista, kun puhutaan historiallisista romaaneista! Varsinkin se ykkösosa, kakkosessa menee vähän maku kun raavas viikinki kääntyy kristinuskoon. Mutta kaikille viikingeistä kiinnostuneille suosittelen myös ehdottomasti! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4673
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. SOSIALI DEMOKRATIA

      AATE , JOKA ETENEE.
      Suomen sosialidemokraattinen puolue
      23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1024
    Aihe