Talo ilman sähköliittymää?

Unelma vaan

Kaipaisin mielipiteitä ja näkemyksiä siitä, että onko talo mahdollista rakentaa ilman sähköliittymää.
Tilanne on se, että asumme tällä hetkellä kaupunkilähiössä omakotitalossa, jossa on 210 asumis neliötä. Sähköä kulutamme 13 000 kwh vuodessa. Kaupunki asuminen on alkanut tökkimään ja löysimme unelma tontin maalta ison järven rannalta. Mutta tontin suhteen on vain yksi ongelma, sähköliittymä sinne maksaa n.60 000€. Ja koska nykyiselläänkin käytämme sähköä erittäin vähän ja uudesta talostamme tulee vielä energia pihimpi, sillä esim sähkösaunaa ei tule ja asumisneliöt pudotamme n. 100 neliöön. Niin sähköliittymään investoiminen noin suurella summalla tuntuu aika järjettömältä investoinnilta.
Mieheni on sitten asiaa pohtinut ja tullut siihen tulokseen, että voisimme ratkaista ongelman isolla agregaatilla ja isolla akustolla. Jolloin saisimme sähkön kuitenkin taloon. Minä kuitenkin kriittisenä ihmisenä suhtaudun varauksella.
Vaikka olemmekin puulämmitäjiä ja näin aiomme jatkaa, niin en ole valmis tinkimään mistään asumismukavuuksista. Tahdon katsoa tv:ta, käyttää tietokonetta, pestä pyykit ja astiat koneella yms.
Olisiko unelmien talon rakentaminen realistista toteuttaa ko.tontille?

38

6906

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ArmasAallontie

      Jo vain onnistuu ilman liittymääkin. Jos sähkön käyttönne on vähäistä kuten kirjoituksesta saattaa ymmärtää, niin hyvin pärjää esim 6kW diesel aggregaatilla. Ei sitten vain kannata ostaa sitä halvinta mallia ja huomiota kannattaa kiinnittää myös sijoituspaikkaan sekä rakennuksen äänieristyksiin. Ohjeita "hiljaiseen" käyttöön löytyy.
      Käyttökustannukset ovat sitten asia erikseen.
      Sähkötyöt kannattaa tehdä aivan samoin kuin jos kyseessä olisi normaali sähköliittymä rakennus, kun koskaan ei tiedä milloin tuo liittymän hankkiminen tulee ajankohtaiseksi (halvemmaksi)

    • kysy edes

      Mites jos ostat itse oikeanlaisen piuhan ja kaivatat sille itse ojan?
      Piuha,kaivu kytkeminen ei voi maksaa noin paljon,jos itse laittaa kytkemistä lukuunottamatta.

      En tiedä,että minkalaista piuhaa tuo pitää olla,mutta kaveri vedätti talliin voimavirran,ja se kaapeli oli noin 20€/metri,joten ei se ihan ilmaista ole.

      • no hohhoijakkaa

        Jos sähkölaitos pyytää 60 tonnia, niin kaapeliveto ei ole talon nurkalta autotalliin, vaan luultavasti suurjännitelija ja uusi muuntamo. Voi hyvinkin olla että asiakkaalta ollaan perimässä vain osakustannus ja sähkölaitos tekee uuden muuntopiirin tappiolla ja luottaa siihen että tulevaisuudessa ympärille ilmestyy muitakin jotka haluaa sähköliittymän, jolloin saadaan useamman liittyjän kautta todellisest kulut korvatuksi.


    • ArmasAallontie1

      Taitaa olla niin, että kiinteistö sijaitsee yli kilometrin?? päässä 20kV linjasta ja tuo 60 000eur euroa käsittää 20kV johdon rakentamisen ja muutamon ja pienjännitejohdon, joten eipä taidä omat piuhat auttaa.

    • Käyppä asuntovaunua katsomassa ja sovella .

      Haapasaaressa on mökki jossa kaikki mausteet tiskikonettamyöten ,kaasua , 12v ,ja 240v pieni akrikaatti .

      • herraasiallinen

        Tai muuttaa esim Haitiin ja saa saman asumislaadun paljon halvemmalla ja ilmasto on miellyttävämpi!

        Ei kai näitä pellealoituksia tosissaan otettaviksi ole tarkoitettu?!


    • pelletönin

      Jo vain onnistuu.
      Älä osta mitään 6kw aggrrrr...
      Osta kunnollinen väh. 20 kW, niin virtaa riittää aina. Ja kallis toimii vuosikausia.

      Verkkosähköttömiä asuntoja on paljon mm. Kanarialla näytti olevan pienet kylät kaikki omilla aggrr...
      12v aurinkosähköä lisäx, niin pärjää valoilla ilmatteex, jo käy katteex.

      Ite suunnittelen lopettaa verkkosähkön oston kohtapuoliin. Jo vain helpottaa....

    • ykas

      aurinkopaneeli,loppu sähkölaskut,mutta varmastivaltio tulee vastaisuudessa verottamaan aurinkopaneleista,ja maalämmöstä,puulämmöstä,varmaasia

      • se vasta kallista

        Aurinkopaneeleilla tulee niin kallista sähköä, että edes verottajakaan ei ilkiä ottaa siitä siivua.


    • vdertss

      osta vanha traktori joka on esim vaihdelootaviellinen mutta jossa vielä ulosotto toimii, taikka katolleen ajettu paskaksioleva rattori niitä saa halvalla ja siihen agregaatti perään ja löpöllä pyörität sitä silloin kun tarvii, akan opetat vaihtaan siihen öljyt ja huollot.
      kylä lähtee.
      itseäni vituttaan kanssa suunnattomasti kun on keäsmökki, talo, perintönä saatu talo, sitten vielä yksi talo ja pelkkää siirtomaksua tulee yhtenä kyrpänä vaikka 0 kw laskussa.

    • toisin ajattelija

      taloon kannattaa laittaa vesikeskuslämmitys. vesijäähdytteinen vähintään 20Kw aggregaatti tuottaa myös lämmön varaajaan puupannun ohella.

      aggregaatti varaamaan 230 voltin akustoa(ehkä tulevaisuudessa myös aurinkopaneelit/tuulivoimala), joka vaihtosuunnataan vaikka taajuusmuuttajalla. näin saatte kaikki mukavuudet mitkä haluattekin.

      talon tekninen tila kannattaa olla reilun kokoinen tulevaisuutta ajatellen. vesikeskuslämmitys mahdollistaa myös aurinkolämmon tms lisäämisen helpommin.

      itse jos alkaisin rakentamaan, laittaisin saunan ja peseytymistilat erilliseen rakennukseen. asuinrakennukseen tulisi lämmin autotalli (lähinnä puuhastelua varten ) ja reilun kokoinen tekninen tila. autolle riittää katos ja webasto.

      katto vois olla siten, että toinen lape olisi etelän suuntaan aurinkopaneeleita varten. tosin jos lääniä riittää niin nuo värkit olisi maantasolla, niin olis helpommin huollettavissa.

      • Ingennööri

        Ihan vain uteliaisuuttani kysyn mikä on "aggregaatti varaamaan 230 voltin akustoa"
        Missä myydään 230V akustoja?
        Todellisuudessa liki kaikki järjestelmät ovat 12V tai 24V. Kannattaa ottaa huomioon kun taloa suunnitellaan ja käyttää suoraan esim 12V valaistusta.

        Kannatta käväistä esim http://www.jn-solar.fi/index.php?main_page=index&cPath=33_34 sivuilla.

        Rahaa menee niin paljon kun sitä haluaa käyttää - toimivan järjestelmän saa varmaankin 13-16.000 eurolla.


    • sähköasentaka
    • Itse asuin yli 10v talossa,jossa ei ollut valtakunnan sähköä. Käytössäni oli/on diesel agrikaatti.Toimii hyvin ja sähköä riittää . Ainoa hankaluus,kun agri pitää sammuttaa yöksi. No lämmitykeenhän et sitä tarvi.Jääkaappi toimii kaasulla. Fikkarit on kova sana agrin sammuttua. Erittäin toimiva systeemi :)) Suositelen lämpimästi :))

      • Unelma vaan

        Miksi agri pitää samuttaa yöksi? Jos sen hyvin eristää ja sijoittaa talon ulkopuolelle "huoltomonttuun", niin olen käsittänyt että sisään et sen ääntä edes kuule.


    • Virta päällä ja vesi

      Rääkkylässä eräs rannalla asuva rakensi omakotitalon ilman sähköä ja oli myös ilman sahköä lähes 5 vuotta, kunnes lähelle tehtiin sähkölinja. Uunilämmitys ei häiriinny sähkökatkoista. Nyt hänelläkin on jo sähköt. Eli, jos rakennat ilman sähköä kannatanee kuitenkin varautua sähkön tuloon, varata tila sähkömittaria varten ja putkitukset valmiiksi seiniin. Voihan sitä aluksi käyttää aurinkokennosähköä tai agrekaattia, kunnes seudulle rakennetaan sähköt. Muuten, tuosta vesijohdosta en ole tullut kysyneeksi, tuleekohan hänelle nyt kunnan vesijohto, sekin on alueelle nyt rakennettu.

    • ..jkiu

      Realistista on.

    • siintä vaan

      Elin lapsuuteni ensimmäiset 15 vuotta kokonaan sähköttömässä taloudessa eikä mitään puutteita ilmennyt.. tosin ei niitä silloin osannut kaivatakkaan.

      Energiayhtiöt teille suuttuvat kovin jos ette huoli liittymää, samoin valtio katselee pensein ilmein mutta antakaa niiden synkistellä.

      Agregaatti, aurinkopanelit ja puu. Siinäpä ne on enimmät vaihtoehdot ja niillä kyllä pärjää. Vaatimattomampi pärjää hupasasti varsin pienin kustannuksin, aivan olemattomin jos puuta saa omasta metiköstä, mutta vaativampi joutuu tutkimaan lombuukiaan melko tarkoin.

      Ottaa ja laskee kustannukset niin selkiää kannattaako. Tuumia sopii myös sitä, onko haluja huoltaa laitteita ja häärätä muutenkin energian parissa vai tuntuuko somemmalta antaa automatiikan hoitaa kaiken.

    • mettämieskuusamosta

      meillä on kuusamossa mökki saaressa ja ollaan siellä paljon talvella kyllä talossa pitää olla puulämmitys jotta saa lämpöä.Meillä on myös agrekaatti josta saa sähköä ja pakko sanoa että kyllä tuo agrekaatti ajaa täysin saman asian kuin sähköliittymän sähkö kunhan vaan pidät huolen että siinä tosiaan riittää teho,kaverillani kävi sama homma että ois sika hinta sähköliittymälle mutta itse teetti kaivuu hommat ym muut hommat urakoitsijalla ja vedätti maakapelointina lähelle linjaa ja sitten osti siihen liitännän niin tuli paljon halvemmaksi.

    • Kustaa Lärvätsalo

      Ei muutakuin Finnparttialta Perniöstä kysellen maakaapelin hinnan. Ja jos sulla on suht helppo maasto, niin aurasalaojakoneella kaapelin veto käy niin, että et juosten rinnalla kerkiä. Ja saahan noita auratyyppisiä salaojakoneita olla traktorivetoisena ja -kiinnitteisinä. Eli paat kysellen maajusseilta, josko heillä on sellainen ja ovatko valmiita urakkaan. Ja mitäs nämä inverttelit on tänä päivänä? Eikös niillä saa tasavirran vaihtovirraksi ja päin vastoin. Vain mielikuvitus on rajana. Ja tänäpäivänä ollaan enempi ja enempi siirtymässä led-valoihin, niin virran kulutus on pientä, joten agrekaatilla pärjäilee mukavasti tai akkuvirralla.

    • Unelma vaan

      Kiitos rohkaisevista mielipiteistä :)
      Nyt on talvi aikaa tehdä kunnolliset suunnitelmat ja keväällä kuokka maahan.

    • agrikaatti 3

      tarvitset agrigaatteja kolmea kokoa virrantarpeen mukaan varma tieto alan mies pelannut ammatissa paljon ke nujen kanssa ymmärtää mys raketamisen uudet kuviot esm kesäisi pieni genu kyttöö n akkukapasiteetti iso jolloin genut ei ole påållå jatkuvasti jolloin pottoainetta säästellään

    • maksaako vaivaa

      Onko tuo nykyinen kulutus sähkölämmityksen kanssa vai ilman? Ymmärsin että teillä on nyt puulämmitys.13MW taloussähkö vuodessa ei vähän vaan paljon.

      Tietysti on mahdollista elää ilman sähköä, onhan ennenkin eletty.

      Haasteita tulee mm. määräykset täyttävän ilmanvaihdon kanssa, jos ei ole sähköä käytettävissä.

      Oletetaan että teillä tulee akun/agrekaatin kautta sähkö iv-koneelle ja muuhun käytöön, kuten jääkaapille ja valaistukseen. Teillä ei olisi sähköhellaa tai sähköuunia, vaan kaasu- tai puuhella. Pyykki ja astiat pestäisiin käsin.

      Sähkön vuosikulutus voisi olla vaikka 3000kWh. Tuo kulutus tarkoittaisi noin 60kWh viikossa, jos se tuotettaisiin diesel-agrikaatilla, niin löpöä kuluisi vähintään 30 litraa viikossa. Moottoripolttoöljy maksaa noin 1,2€/litra, jolloin vuodessa tämä maksaa 1872€. Jos teille tulee säköisiä kodinkoneita kuten pyykkikone, niin sitten saat tuplata tämän kulutuksen.

      Jos haluatte akusta esim. 30kWh reservin, ettei agerekaattia tarvi huudattaa joka päivä, niin se vaatisi vähintään 2500Ah, joka tarkoittaa 27kpl 90Ah akkuja joista yksi maksaa 150€. Akusto maksaa 4000€, ja menee päivittäisellä käytlöllä uusiksi muutamien vuosien välein. Lisäksi tarvittan invertterit ja muut härpäkeet, joille saa varmaan laskea 5000€ hintaa.

      Tämän päivän hinnoilla laskien 20 vuoden kulutus (3000kWh vuodessa) maksaisi yhteensä 55.000€.

      Tietysti jos otatte sähköliittymän niin maksaahan se sähkökin. Jos kWh on 11 senttiä ja kuukausimaksu 30€, niin 20 vuotta maksaisi 14.400€.

      Onko viikottainen löpön roudaaminen ja sähkön kanssa nuukailu sen arvoista että 20€:n viikkottainen säästö kannattaa? Asiaa voisi ajatella niin päin että huolehtisitko jonku toisen agrikaatin tankkauksista ja käyttämisestä kahdesti viikossa joka viikko vuodesta toiseen 20€:n korvauksella?

      Ja toisekseen, kyllä se 60 tonnin sähköliitymä on myös rahanarvoinen lisävaruste jos joskus myytte taloanne, jolloin rahan saa takaisin, jos ei kokonaan niin ainakin osittain.

      Kolmas vaihtoehto voisi olla etsiä tonttia vähän lähempää sivistystä.

      • agrekaattiakkupaneeli

        Ei taida susirajan sähköliittymät olla mitään kultakaivoksia.


    • näinsemenee.

      Unohtakaa tuo "maksaako vaivaa" kirjoitus, ei vaadita tuollaista laitteistoa, ja paljon muutakin väärää tietoa. Ensin laitetaan katto "täyteen" aurinkosähköpaneeleja, sitten laitetaan pienehkö tuulivoimala, sitten akkuja esim 10 x 200A. Ja lisäksi tulee aggregaatti (lataa akkuja) varavoimalaksi jota joudutaan talvella käyttämään enemmänkin, mutta kevät,kesä,syksy aikana ei juurikaan. Talo rakennetaan niin että toinen laipio suoraan etelään, ja puut kaadetaan edestä. Tuulimylly rantaan. Tämä kaikki maksaa yhteensä n. 5000€.

      Jos halutaan, sähköliesi ja pesukoneet voidaan kytkeä niin että agregaatti käynnistyy automaattisesti, ja akustoa ei kuluteta ollenkaan. Mutta kaasuhella on kuitenkin parempi hyvälle kokille.

      Mutta jokatapauksessa sähköt riittää aina, eikä sitä tarvitse edes pihtailla. Rakennuksen lämmitys tietysti hoidetaan takalla tai vastaavalla.

      • maksaako vaivaa

        Aurinkopanelit ihan jees... kesällä, mutta hinta nousee lisää. Samoin tuulimylly, hinta pompsahti taas vähän.

        Ehdotat pienempää akustoa kuin minä, mutta meinaat pärjätä auringolla ja tulella.

        Halpa 200Ah akku maksaa noin 200€ ja hyvä 400€, kumpikaan näistä ei kuitenkaan ole ikuinen vaan vaatii uusimisen määräajoin. Kunnon akustoon menee jo tuo 5000€, eikä paneelit ja tuulimyllytkään käy alkaen mallistosta, vaan pitää olla vähän tehokkaampia.

        10kpl 300w paneeleita riittäisi melko hyvin kesäajan tarpeisiin OKT käytössä, mutta ne maksaa noin 4000€.

        Talvella ei sitten paljon paistele ja moottoripolttoöljykanistereita saa kantaa koko ajan mukanaan kun liikkuu kylillä.


      • käyttövesi

        "Rakennuksen lämmitys tietysti hoidetaan takalla tai vastaavalla. "

        Ja lämmin käyttövesi pihalla padassa? Kesällä tietenkin aurikokeräimet (pari tonnia).

        Vesikeskuslämmitys olisi tietysti muuten hyvä, mutta se vaatii sen sähkön. Jos oma agrekaatti hajoaa talvella, niin sitten voi olla lirissä.


      • vesi ei lopu.
        käyttövesi kirjoitti:

        "Rakennuksen lämmitys tietysti hoidetaan takalla tai vastaavalla. "

        Ja lämmin käyttövesi pihalla padassa? Kesällä tietenkin aurikokeräimet (pari tonnia).

        Vesikeskuslämmitys olisi tietysti muuten hyvä, mutta se vaatii sen sähkön. Jos oma agrekaatti hajoaa talvella, niin sitten voi olla lirissä.

        Käyttövesi, siis pesuvesi, lämmitetään tietysti saunan padassa, ja puilla. Kahvivesi lämpeää keittimessä ja teevesi kaasuliedellä, tiskivesi lämmitetään kaasulla tai pienellä varaajalla, n.20L. ja mitäs muita käyttövesiä sitä onkaan. No esim lattianpesuvesi, mutta sekin otetaan saunan padasta.


    • elämä uusiksi

      Kulutat 13.000kWh puulämmityksen kanssa sähköä ja haaveilet sähköttömästä elämästä? Se on teille suuri muutos, jos nyt kuluuu sähköä noinkin paljon.

    • Inspehtoori

      Aurinkopanelit, tuuligeneraattori, akkuja n. 10, pieni agrigaatti tammikuuksi, leipäuuni, puuhella ja kaasuhella. Toimii.

      • liittymätpois

        Joka kämppään, sähkörosvot polvilleen.


    • aattelia

      Jos on vesijäähdytteinen aggregaatti, saa lähes kaiken polttoöljyn energian hyödyksi, Jos vie jäähdyttimen lämmön taloon. Ainakin talvella kannattaa oikein hyvin. Isot tehot kannattaa tehdä kaasulla.

      Aggregaatin voi sijoittaa maan alle rengaskaivoon. Hiljenee kummasti.

    • sähkönmyyjä

      jos talvipakkasilla myisi diselagrekaatin sähkön verkkoon, mitä tienaisi.
      Siis polttoöljy ja notpoolin sähkönhinta.

      • Inspehtoori1

        Minulla on vähän samat haaveet.
        Sähköt 24V ja pistorasiat 230V, rivi akkuja, puukiuas, leipäuuni, takka, puuhella, kaasuhella,
        pieni kattila lämpöiselle vedelle, aurinkopanelit, pieni tuuligeneraattori, agrigaatti hätävaraksi, Ei tarvi ostaa liittymää eikä maksella perusmaksuja ja silti on kaikki.


      • RealismiaSekaan

        Agrekaattisähkön polttoainekulut on noin 20 senttiä kwh.


      • NickNailer
        RealismiaSekaan kirjoitti:

        Agrekaattisähkön polttoainekulut on noin 20 senttiä kwh.

        Aivan. Sitä suuruusluokkaa se on. Sukulaisilla on ne varavoimana. Ei niitä kannata käyttää muulloin kuin sähkökatkojen aikana.


    • offgrid1

      helppo on käyttää aurinkopaneelit energiavarasto pientuulivoimaa. Silloin on täysin off-grid ratkaisu.

      • juho9000

        Toivotan onnea. Akusto joka kestäisi talven yli edes pienellä kulutuksella maksaa miljoonia. Saa hetken odotella että tulee sitä säästöä siirtomaksuista.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 104
      1939
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      54
      1867
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1855
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1573
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1360
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1310
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1306
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1291
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe