Aihealueet

Listaukset

  Aurinkomatkat lennättävät suomalaisia Azoreille 4.4.2013 alkaen

  masseur

  Aurinkomatkojen kausi 2013 Azoreilla alkaa 4.4., viimeinen läntöpäivä on 24.10. Lentopäivä on torstai. Lomamatkat ilmoitti jo aikaisemmin matkoista Azoreilla touko-huhtikuussa ja syys-lokakuussa 2013. Matkatoimisto Matka-Atlas myy Azoreille lento-hotellipaketteja ympäri vuoden.

  Azorit on rauhallinen epäkaupallinen luonto-, aktitiveetti- ja kulttuurikohde.

  Muutamia huomioita AM:n kohteen esittelyteksteistä:

  "Sadekuurot ovat mahdollisia kesälläkin" Azorit eivät sijaitse Välimerellä eikä saariryhmän luonto olisi vihreä, jos eivät sateet olisi säännöllisiä. Azoreilla koetaan jota kuinkin joka vuosi myös lyhytaikaista kuivuutta.

  Keskimääräiset ilman maksimi- ja minimilämpötilat Ponta Delgadassa ovat seuraavat:

  Huhtikuu: 18 °C, 12 °C; toukokuu: 19 °C, 13 °C; kesäkuu: 21 °C, 15 °C; heinäkuu: 24 °C, 17 °C; elokuu: 25 °C, 18 °C; syyskuu: 24 °C, 17 °C ; lokakuu: 22 °C, 16°C; marraskuu: 19 °C,14 °C. Luvut ovat itse asiassa hieman korkeammat, sillä esittämissäni arvoissa on pyöristystä kokonaisarvoihin alaspäin. Lähde: www.worldweather.org.

  Keskimäääräinen vuosihaarukka 11 °C – 25 °C, mikä vastaa jota kuinkin Suomen kesää. 11 °C on vuoden viileimmän kuukauden helmikuun yön keskimääräinen minimilämpötila, 25 C vuoden lämpimimmän kuukauden elokuun keskimääräinen maksimi päivälämpötila.

  Aurinkomatkojen tekstissä ”varoitetaan” viileistä illoista. Yö- ja päivälämpötilojen välinen keskimääräinen ero on 5 °C. Saariryhmän ilmastolle ovat tyypillistä pienet vuorokautiset ja vuodenaikojen väliset lämpötilaerot.

  Huhti-syyskuun keskimääräiset kuukautiset sademäärät jäävät huomattavasti alle 100 mm:n, lokakuun sademäärä on 112 mm. Ponta Delgadassa sataa 1000 mm vuodessa, Helsingissä 650 mm.

  Ilman suhteellinen kosteus liikkuu Azoreilla keskimäärin lukemissa 70-90 prosenttia. Suomalaisittain korkeahko ilman kosteus saa ilman tuntumaan astelukua lämpimämmältä. Ilma on puhdasta.

  Azorien säälle on tyypillistä aurinkoisten ja pilvisten jaksojen vaihtelu. Sateet ovat lyhytaikaisia, mutta saattavat toistua. Vaeltamaan aikova tarvitsee sadeviitan, muille riittää sadevarustukseksi korkeintaan sateenvarjo.

  Tuulisuus on samaa luokka kuin Helsingin niemellä. Aina ei suinkaan tuule.

  Meriveden keskimääräisiä lämpötiloja: Huhtikuu: 17 °C; toukokuu: 18 °C; kesäkuu: 20 °C; heinäkuu: 22 °C; elokuu: 24; syyskuu: 22 °C; lokakuu: 21 °C; marraskuu: 20 °C. Keskimäääräinen maksimi vuosihaarukka on 15-24 °C.

  UV-säteilyarvot ovat korkeimmillaan kesäkuukausina. AM:n taulukossa esitetään ääriarvoja. Lukemat eivät suinkaan ole joka päivä ääriarvoissa.

  Kansainväliset maksukortit hyväksytään laajalti maksuvälineinä, ei vain suuremmissa liikkeissä, kuten AM kertoo. Käteistä rahaa voi nostaa Multibanco-automaateista.

  ”Ponta Delgadan kapeat kadut ovat ruuhkaisia.” Autoliikenne on aika ajoin vilkaista, mutta ei erityisen ruuhkaista.” Olisi tärkeämpää kertoa, että kapeat kadut ovat yksisuuntaisia. Liikenne Ponta Delgadan keskustassa on varsin sujuvaa, sillä asukkaat tottuneet kapeihin katuihin. Pahat onnettomuudet sattuvat nopeilla teillä maaseudulla.

  ”Kaupungin [Ponta Delgada] ulkopuolella maantiet ovat hyväkuntoisia, mutta valtaosin kapeita ja mutkaisia.” Kertomatta on jäänyt, että São Miguelilla on myös moottoriteitä. Liikennettä taajamien ulkopuolella on vähän. Korkeuserot ovat keskimäärin vaatimattomia.

  ”Supermarketeissa myydään äidinmaidonkorviketta, purkkiruokia ja vaippoja. Hinnat ovat Suomen tasoa. Lastenrattaita ei ole vuokrattavana.” Tästä ei pidä vetää sitä johtopäätöstä, että supermarkettien muut hinnat olisivat Suomen tasoa. Ruoan osalta Portugalin hintataso on 90, Suomen 116. Azoreilla hinnat ovat hieman korkeampia kuin mantereella, mutta keskimäärin hintataso on edullisempi kuin Suomessa.

  ”Keskustan jalkakäytävät [Ponta Delgada] ja kadut ovat kapeita ja suurimmaksi osaksi mukulakiveä. Kaupunki on rakennettu rinteeseen.” Azoreilta ei löydy mukulakiveä, vaan kadut on päällystetty lohkotulla basaltilla, jossa on kalkkikivikoristeita. Rinne on lievä.

  Ravintoloissa ei veloiteta kattausmaksua, jossa asiakas ei halua nauttia siihen sisältyvää tarjoilua. Kattaustarjoilusta voi kieltäytyä kokonaan tai voi kieltäytyä vain jostakin sen osasta. Kieltäytymisestä on ilmoitettava tarjoilijalle heti siinä vaiheessa, kun hän tuo antimet pöytään.

  ”Uimalan vieressä [Ponta Delgada] on ympäri vuoden avoinna oleva maksuton merivesiallas.” Kyseessä ei ole allas vaan uimapaikka meressä. Lienee myös harhaanjohtavaa puhua meriuimalasta, sillä uimalalla tuskin on muuta yhteyttä mereen kuin, että se sijaitsee meren rannalla.

  Vielä kerran: Portugalin keskimääräinen hintataso ei ole sama kuin Suomen. Jos se olisi sama, niin portugalilaisilla ei olisi paljonkaan asiaa enempää kauppaan kuin ravintolaankaan. Tällä hetkellä verollinen keskimääräinen kuukausipalkka Portugalissa on alle 1000 e. Suomessa vastaava luku lienee kolminkertainen.

  Kerron kotisivuillani Azoreista ja vastaan mielelläni mahdollisiin kysymyksiin.

  26

  1781

   Vastaukset

   • Erään kerran ollessani Ponta Delgadassa heinäkuussa ja ilman läpötila oli 26 astetta, niin silti varjossa tunsin vilunväristyksiä tuulen takia. Viidesti olen siellä käynyt eikä kertaakaan ole ollut liian kuuma. Kerran helmikuussa aamut olivat vilpoisia ja käytin villapaitaa, mutta jo ennen puoltapäivää sai vaihtaa kevyempään.

    Helmikuussa vettä satoi reippaasti siinä aamu viiden ja kahdeksan välillä. Sitten oli aurinkoista iltapäivään jolloin tuli pari lyhyttä sadekuuroa ja taas alkuillasta satoi. ei ollut mitään ongelmaa sateen suhteen, kun mukana oli sateenvarjo ja sade kuurot olivat sen verran lyhyitä, että saattoi hetken odottaa katoksen alla ja odotella sen loppumista.

    Kylmintä oli vuoristossa metsässä - ei siten, että toppatakkia olisi tarvinnut, mutta vähän lämmintä päälle ja siellä saattoi ihmetellä ja ihastella läpitunkevaa vehreyttä ja vihreyttä.

    • Olikohan lämpötila varjossa 26 C? Lämmön ja kylmyyden kokeminen on yksilöllistä. Mielestäni tuulet Ponta Delgadat eivät ole koskaan kylmiä, hieman viileitä ne saattavat olla, silloin kun vallitsee pohjoinen ilmavirtaus, mutta Suomen tuuliin verrattuna tuulet Azoreilla ovat jopa leppoisia ympäri vuoden. Sää Ponta Delgadassa on kautta vuoden melko lähellä Suomen kesäsäätä.


    • masseur kirjoitti:

     Olikohan lämpötila varjossa 26 C? Lämmön ja kylmyyden kokeminen on yksilöllistä. Mielestäni tuulet Ponta Delgadat eivät ole koskaan kylmiä, hieman viileitä ne saattavat olla, silloin kun vallitsee pohjoinen ilmavirtaus, mutta Suomen tuuliin verrattuna tuulet Azoreilla ovat jopa leppoisia ympäri vuoden. Sää Ponta Delgadassa on kautta vuoden melko lähellä Suomen kesäsäätä.

     Kun sää näyttelee varsin suurta osaa matkakohteen valinnassa ja Azoreiden säästä on vallalla kovin erilaisia käsityksiä, niin aiheesta muutama sana.

     Azoreiden säälle ovat tyypillisiä pienet lämpötilaerot ja korkea ilman suhteellinen kosteus.

     Alimmat lämpötilat mitataan yleensä helmikuussa yöllä, keskimäärin 11 C, korkeimmat päivälämpötilat elokuussa, runsaat 25 C. Esim. helmikuussa ja toukokuussa voidaan mitata täysin samoja lämpötiloja, kuten 12 C yöllä ja 18 C päivällä. Yö- ja päivälämpötilojen välinen ero on keskimäärin 5 C. Kun ilman kosteus on korkea, saatetaan etenkin talvella mitata sama lämpötila päivällä ja yöllä, esim 17 C kumpanakin.

     Ilman suhteellinen korkeus liikkuu keskimäärin lukemissa 70-90 % ympäri vuoden. Kostea ilma tuntuu Azorien lämpötiloissa kuivaa ilmaa lämpimämmältä.

     Tuulen nopeudet vaihtelevat keskimäärin välillä 10-40 km/t (2,7-11,1 m/s). Kesäkauden ulkopuolella tuulet ova voimakkaampia. Pohjoiseen ilmavirtaukseen liittyvät tuulet ovat viileimpiä, mutta varsin siedättäviä ja harvinaisia kesällä. Sateet ovat melko lyhytaikaisia, mutta saattavat toistua. Ilman säännöllisiä sateita Azorien luonto ei olisi vehmas. On vaikea sovittaa yhteen vehmasta luontoa ja alituista auringonpaistetta.


   • Voi hyvänen aika sentään, tässähän tämä aihe on. ;))

   • Voi harmi kun sinne ei suoraan pääse joulukuussa, sillä olisin pitänyt siellä synttärit 2014.

    • Meillä käy täällä jatkuvasti suomalaisia. He lentävät Lissabonin kautta TAPilla. Lähtö sieltä Suomesta on kieltämättä aikainen. Perillä Ponta Delgadassa ollaan iltapäivällä. Paluulento Lissabonista Helsinkiin on yöllä. Tämä on tilanne tällä hetkellä. Vuoteen 2014 on pari vuotta aikaa. Tilanne voi siihen mennessä muuttua.


    • masseur kirjoitti:

     Meillä käy täällä jatkuvasti suomalaisia. He lentävät Lissabonin kautta TAPilla. Lähtö sieltä Suomesta on kieltämättä aikainen. Perillä Ponta Delgadassa ollaan iltapäivällä. Paluulento Lissabonista Helsinkiin on yöllä. Tämä on tilanne tällä hetkellä. Vuoteen 2014 on pari vuotta aikaa. Tilanne voi siihen mennessä muuttua.

     Olimme siellä vuonna 2010 ja tulemme taas ensivuonna.
     Ihanan rauhallinen paikka, ei rantaelämää eikä juopuneita turisteja.


    • mummeli kirjoitti:

     Olimme siellä vuonna 2010 ja tulemme taas ensivuonna.
     Ihanan rauhallinen paikka, ei rantaelämää eikä juopuneita turisteja.

     Mutta hieman kuitenkin paikallisia kulkureita...


    • masseur kirjoitti:

     Meillä käy täällä jatkuvasti suomalaisia. He lentävät Lissabonin kautta TAPilla. Lähtö sieltä Suomesta on kieltämättä aikainen. Perillä Ponta Delgadassa ollaan iltapäivällä. Paluulento Lissabonista Helsinkiin on yöllä. Tämä on tilanne tällä hetkellä. Vuoteen 2014 on pari vuotta aikaa. Tilanne voi siihen mennessä muuttua.

     Voitte heittäytyä vapaalle, kyllä me nuo tiedot saamme aivan varmasti, Suomalaiset on hyvin sivistyneitä. Meillä kehtys menee eteenpäin.


   • Tiedä sitten. Azoreilla tuli oltua 2 viikooa, koluttiin ympäri koko saari vuokraautolla.
    Olen monessa paikassa ollut ja sanonut, tänne tullaan uudestaan. Mutta ei Azorin reissun jälkeen. Hienot on maisemat, siinä kaikki. Tosiaan, muuta ei ole kun maisemat.

    • Näin on, mutta ehkä joskus uudelleen meillä, mutta ei ihan pian.


    • Minä en tarvitse vuokra-autoa, kun tilaan etukäteen retket, patikoinnit ja vaellukset. Kyyti on aina hyvin järjestetty ja viikko lähes täynnä toimintaa.

     Madeira oli siitä hyvä esimerkki.


    • Madeira mielessä kirjoitti:

     Minä en tarvitse vuokra-autoa, kun tilaan etukäteen retket, patikoinnit ja vaellukset. Kyyti on aina hyvin järjestetty ja viikko lähes täynnä toimintaa.

     Madeira oli siitä hyvä esimerkki.

     Olen käynyt Madeiralla 6 kertaa. Koskaan en ole vuokrannut autoa.
     Mitään vaelluksia on turha tilata tai ostaa, olen kulkenut levadoilla joskus yksin, kaksin tai kerännyt kokemattomampia mukaan. Saarikieroksen tein kerran vaimoni kanssa (matkatoimiston järjestämän) ja toisen kerran kun äitini oli siellä kanssani.

     Madeiralla on erinomaiset linja-autoverkostot (edulliset hinnat), levadakarttoja ja reitejä on omatomimatkaajillekin.

     Tuntui niin hassulta kun (aiemmin) osti matkaa puhelimessa niin alkoivat heti myymään vuokra-autoa. En tarvi enää matkatoimiston palveluja kuin kenttä kuljetukseen. Azoriteillä oli sama juttu omatoimisesti ilman vuokra-autoa.


    • kulkuri ja J kirjoitti:

     Olen käynyt Madeiralla 6 kertaa. Koskaan en ole vuokrannut autoa.
     Mitään vaelluksia on turha tilata tai ostaa, olen kulkenut levadoilla joskus yksin, kaksin tai kerännyt kokemattomampia mukaan. Saarikieroksen tein kerran vaimoni kanssa (matkatoimiston järjestämän) ja toisen kerran kun äitini oli siellä kanssani.

     Madeiralla on erinomaiset linja-autoverkostot (edulliset hinnat), levadakarttoja ja reitejä on omatomimatkaajillekin.

     Tuntui niin hassulta kun (aiemmin) osti matkaa puhelimessa niin alkoivat heti myymään vuokra-autoa. En tarvi enää matkatoimiston palveluja kuin kenttä kuljetukseen. Azoriteillä oli sama juttu omatoimisesti ilman vuokra-autoa.

     Kyllä sinne patikoille piti päästä jotenkin, koska sinne oli matkaa aika paljon, saaren toiselle puolelle. Hyvä että tilasin kyydin sinne ja hyvä että opas oli mukana muuten olisin eksynyt.
     Kyllähän minäkin yksin patikoin, mutta en kuitenkaan niin kuin siellä saaren toisella puolella. Mahtavat maisemat oli kun patikoitiin jyrkkää vuoren rinnettä ylös.


   • miten te ihmiset oikein ympäristönne koette, kyllä oli Azoreilla vaikka mitä nähtävää, pikku pääkaupungin kokoon suhteutettuna jopa hämmentävän iso kauppakeskuskin löytyi,mukava ilmasto vaikka olin siellä viimeisen viikon ennen kuin talvisäiden aiheuttama lentotauko alkoi...mukavia ihmisiä, merkillistä termistä toimintaa jne jne mutta eihän kaikki paikat avaudu kaikille, minusta esim Kanarian saaret on kamalat pelkästään turusteille väännetyt muovisaaret, Kreetalla ei ollut muuta kuin kauniit maisemat jne

   • Oletko arcoiris päässyt edullisilla lennoilla Funchalista Azoreille vai suoraan Suomesta (Lissabonin kautta yleensä). Vai ovat ne edulliset lennot vain paikallisille?

   • en raaski maksettuja hotellipäiviä Madeiralla vaihtaa uutsiin maksettuihin hotellipäiviin Azoreilla vaan olen Azoreille mennyt ihan erikseen Suomesta, silloin kun Hispania sinne vielä teki reissuja...mikähän vuosi se oli...olisko ollut 2010...tykkäsin kovasti...ja nythän noita matkoja tekee jo LOMAMATKATKIN tosin heillä huono puoli on se että vain 1 vk matkoja ja lähdöt maakuntakentiltä....joten matka kentälle voi kestää kauemmin kuin lento saarelle

   • Azoriten tilastot?

    Paljonko Teillä oli saarella ulkomaalisia yöpijiä esim lokakuussa 2013 ?

    • Meillä tämänbverran.

     Tuorein julkistus:
     Ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät 2,9 prosenttia lokakuussa 2013
     19.12.2013
     Ulkomaisten matkailijoiden yöpymisiä kirjattiin Suomen majoitusliikkeissä vajaat 316 000 yöpymisvuorokautta lokakuussa 2013, mikä oli 2,9 prosenttia vähemmän kuin lokakuussa 2012. Kotimaiset matkailijat yöpyivät runsaat miljoona vuorokautta. Määrä oli kuitenkin 1,8 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Yöpymisten kokonaismäärä väheni 2,1 prosenttia viime vuodesta ja majoitusliikkeissä tilastoitiin kaikkiaan vajaat 1,4 miljoonaa yöpymisvuorokautta lokakuussa 2013. Luvut ovat Tilastokeskuksen majoitustilaston ennakkotietoja ja ne on kerätty majoitusliikkeiltä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa tai sähköpistokkeella varustettua matkailuvaunupaikkaa sekä retkeilymajoilta


   • Todella harmillista, että Aurinkomatkat ajoi Azoreiden pakettimatkat kokonaan alas.
    Olisihan matkojen, oppaiden ja muun toiminnan määrää voinut vähentää ennen totaalista stoppia, jos ei kerran ollut riittävän tuottoisaa! Suora lento on monelle tärkeä, varsinkin vanhemmille matkailijoille. Jäimme kaipaamaan. Nyt näyttäisi olevan lento hotelli parhaana vaihtoehtona, usein välilaskuin Portugalin mantereella. Lomamatkoilla lisäksi jonkin verran matkoja keväisin ja syksyisin. Pitäisi kerätä varmaan joku laaja adressi asian puoleta, ei taida rahkeet riittää yksin. Onko muita Azoreiden ystäviä täällä? Nettiadressi pystyyn kesän matkojen puolesta?

    • Vaihdollinenkin yhteys käy, jos se on sujuva ja lippujen hinnat järkevät, nyt ei oikein ole.


    • Satunnainen matkaaja kirjoitti:

     Vaihdollinenkin yhteys käy, jos se on sujuva ja lippujen hinnat järkevät, nyt ei oikein ole.

     Kyllä minuakin harmittaa ihan suunnattomasti ettei Aurinkomatkat enää tee sinne reissuja ja tekeeköhän Lomamatkatkaan enää ensi vuonna?? Katselin niiden sivuja ja sain sellaisen tuntuman ettei tee.
     Liian helppoahan ne suorat lennot olisivat olleetkin.


    • Haluu1 kirjoitti:

     Kyllä minuakin harmittaa ihan suunnattomasti ettei Aurinkomatkat enää tee sinne reissuja ja tekeeköhän Lomamatkatkaan enää ensi vuonna?? Katselin niiden sivuja ja sain sellaisen tuntuman ettei tee.
     Liian helppoahan ne suorat lennot olisivat olleetkin.

     Samoin harmittaa kovasti se, että lentoyhteydet ovat monimutkaistuneet. Olemme käyneet usean vuoden ajan Azoreilla, alussa suorilla lennoilla, sitten yhdellä vaihdolla, ja lopulta kahdella vaihdolla. Kun on sekä mennessä että tullessa kaksi vaihtoa eli kolme lentoa suuntaansa, joihin vierähtää yhteensä kaksi matkapäivää, niin viikoksi ei enää oikein kannata lähteä. Ja melkoisesti tulee hintaakin, kun ei voi joustaa, jos haluaa yhdistää kolme lentoa jotenkin järkevästi. Todella harmillista. Lissabonista tai Portosta pääsisi helposti useammankin kerran päivässä, mutta ainakaan kesäkaudella Helsingistä ei päässyt kumpaankaan suoralla lennolla, ei ainakaan niin, että olisi osunut jatkolennot. Yhdelläkin vaihdolla vielä menisi, mutta kaksi tekee matkustamisesta melko raskasta. Pohjoismaista voisi muuten olla vaikka yhteislento perille asti, jos vain lennot kustakin lähtömaasta sovitettaisiin siihen.


   • Eikö Aurinkomatkat voisi ottaa Azoreita takaisin niin, että tarjoaisivat suoria matkoja vain vilkkaimpina kuukausina ja silloin kun on selvästi kannattavaa? Verkostot, kontaktit ja rakenteet ovat olemassa. Kohteen markkinoinnissa voisi hyödyntää enemmän eksotiikkaa ja kaukaista sijaintia. Azorit on monille suomalaisille yhä täysin tuntematon kohde. Portugali tarvitsee kipeästi lisäeuroja, tuskin pitävät hintoja aivan tapissaan esim. hotelleissa.

   • Azoreilla myös käyneenä arvelen heille riittävän vähäisen turistimäärän. Ainutkertainen saariryhmä, jota ei turismilla pilata.

   • Aurinkomatkat lennätti kaikkein ensimmäisen turistiryhmän Azoreille 90-luvulla, matkallelähtijöitä tiedusteltiin pitkän loman ( 7vk) varanneilta Madeiranmatkallaisilta.

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Millä oikeudella presidenttin Niinistö tenttasi pääministeriä ja eduskunnan puhemiestä eilen tv:ssä?

    Ei presidentti ole pääministerin esimies eikä eduskunnan puhemiehen esimies. Kummallinen tilaisuus. Yrittikö nöyryyttää Marinia ja Vanhasta?
    Maailman menoa
    333
    7874
   2. Sofia ja Stefan, niin suloisia yhdessä

    Stefan ja Sofia kävivät yhdessä kuntosalilla ja Stefan ylpeänä kuvasi rakastaan. Mahtaa olla Stefanille helpotus, kun voi olla julkisilla paikoilla na
    Kotimaiset julkkisjuorut
    101
    2728
   3. Sofia oli astiaostoksilla

    Vähänkö söpöä, kun oli ihastelemassa astioita kaupassa. Minusta hän on niin symppis ja luulisin, että osaa iloita monista asioista aidosti. Onhan Bam
    Kotimaiset julkkisjuorut
    74
    1469
   4. Loiseläjä Sofia

    kuvailee itseään Martiinan vanhassa asunnossa jossa Martiinan ostamia mattoja, kylpyammekoriste yms. Eikö tolla moukalla ole MITÄÄÄN suhteellisuudenta
    Kotimaiset julkkisjuorut
    83
    951