Staffin lonkat.

Utelias Aatu

Jalostuskoira ei saisi olla lonkiltaan C:tä (lievä dysplasia) huonompi. Jos kuitenkin erittäin painavista syistä käytetään D (kohtalainen dysplasia) lonkkaista koiraa jalostukseen tulee toisen osapuolen olla lonkiltaan A (ei muutoksia) tai B (lähes normaali/rajatapaus). E (vaikea dysplasia) lonkkaista koiraa ei tule käyttää jalostukseen.

Näin siis staffilla. Mikä on erittäin painava syy käyttää D lonkkaista koiraa?

10

2537

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Amstaffeli

      Varmaan muuten täydellinen jalostuspohja? Kuka tietää O_o eihä siinä mitää jos toinen AA kuhan ei koko ajan semmosia teetetä. Nooh ite oon aineskin sillä kannalla että koiran pitää olla terve ja hyvä luustonen jalostukseen.

      • Utelias Aatu

        Vaan kun toisella on D/D ja toisella C/C niin mitä ajattelet siitä yhdistelmästä?
        Voiko kirkkain silmin väittää ostajalle että terveistä vanhemmista on nämä pennut. Minusta ei voi!


      • juupaseipäs
        Utelias Aatu kirjoitti:

        Vaan kun toisella on D/D ja toisella C/C niin mitä ajattelet siitä yhdistelmästä?
        Voiko kirkkain silmin väittää ostajalle että terveistä vanhemmista on nämä pennut. Minusta ei voi!

        Muistakaa aina hyvät pennun ostajat ottaa kunnolla selvää pennun vanhemmista ja niiden terveydestä ettei tule vuosien saatossa sellaisia yllätyksiä mitkä olisi pienellä vaivannäöllä saanut selville jo ennen pennun ostopäätöstä!!!


    • Lonkka ja kuten muistakin luustovioista on 7 % periytyviä. 93 % aiheutettuja, eli lonkkakuvat on pa**apaperia. Koirasta, eikä ole mitään väliä rodusta, löytyy niin paljon vikoja kuin vaan keksitään tutkia. Lonkkakuvan esimerkiksi voi ottaa samasta koirasta perätysten b,c,d lonkat. Halutaan vaan tutkia, jotain jossa on mitattava määre. Jalostuksessa on tärkein asia LUONNE, mutta siihen kuin ei ole mittaria, niin mitataan muuta. Eräässä rodussa on tutkittu vuodesta -84 lähtien erästä rappeuma sairautta. 28 vuodessa niitä on löytynyt 2 kpl. Onko mitään mieltä tutkia tälläisia??? Tässä samassa rodussa eräs kasvattaja vouhottaa jokaisella palstalla tutkimuksen tärkeyttä ja hänen omat kasvatit on lähes poikkeuksetta luonnevikaisia ja sairaita. Eräskin pentue oli kokonaan jo maan alla 3 vuotiaana. Hän itse tutkituttaa jalostuskoiransa sen jälkeen kuin ko koirien jalostuskäyttö on jo tehty.

      • Utelias Aatu

        Suomessa röntgenkuvatuista staffeista lonkkavikaa sairastaa yli puolet, kun sairaiksi lasketaan arvion C tai huonomman saaneet koirat.

        Elikkäs lonkkavika on todellinen ongelma!!


    • Siinä teille

      Alttius lonkkanivelen dysplasian kehittymiselle periytyy, joten lonkkavikaa pidetään perinnöllisenä sairautena. Lonkkavian esiintymistä on pyritty vähentämään karsimalla lonkkavikaisia koiria jalostuksesta. Lonkkanivelten kehitykseen vaikuttavat monet eri geenit, joten sairauden vastustaminen ei ole aivan yksinkertaista. Sitkeällä jalostustyöllä on kuitenkin mahdollista saada aikaan terveluustoisempia koiria. Koiraa, jonka lonkat on arvioitu kirjaimella D tai E (vakava-asteisia muutoksia lonkkanivelissä), ei tulisi käyttää jalostukseen.

      Jalostusvalintojen tekemistä helpottamaan on kehitetty BLUP-indeksi eli jalostusarvoindeksi. Se on arvio koiran jalostusarvosta suhteessa koko rodun tutkittuihin yksilöihin. Siinä otetaan huomioon koiran oman lonkkakuvaustuloksen lisäksi sen sukulaisten tulokset. Rodun keskiarvoa edustaa indeksiarvo 100. Perinnöllistä edistymistä tapahtuu vain, jos jalostukseen valitaan koiria, joiden indeksiarvot ovat rodun keskiarvoa (100) suurempia. Jalostusindeksien laskemisen edellytyksenä on riittävä määrä kuvattuja koiria. Suomen Kennelliitto laskee BLUP- indeksejä lonkkanivelen ja kyynärnivelen kasvuhäiriöille.

      • nuorgam1

        En voisi kyllä suositella näitä pentuja terveinä vaikka vanhemmilla ei muita vikoja olisikaan, riski huonolonkkaisuudelle on kumminkin suuri.


      • Tutkitaan tutkimisen ilo
        nuorgam1 kirjoitti:

        En voisi kyllä suositella näitä pentuja terveinä vaikka vanhemmilla ei muita vikoja olisikaan, riski huonolonkkaisuudelle on kumminkin suuri.

        Mutta missä on ne ontuvat staffit? Rotuun perehtyneenä en ole nähnyt ainuttakaan, vaikka kuvaustulos olisi mikä tahansa.


    • lkfdgjngfb

      Pevisan mukaan jalostukseen saa käyttää C lonkkaista mutta ei D lonkkaista. Ja kukaanhan ei käytä jalostukseen D lonkkaista.

      • Utelias Aatu

        Voi sentään, kyllä niitä D lonkkaisten käyttäjiä löytyy jopa niinkin, että sekä isä että emä on D lonkkaisia ja niiden jälkeläistä, joka myös on D lonkkainen, on käytetty jalostukseen!!!!
        Onneksi tämän jälkeläisen pennut ei sitten koskaan syntyneetkään vaikka emän omistaja vieläkin väittää kotisivuillaan että pennut syntyy marraskuussa 2012.!!!!
        HOPPINGHAM`S tuntuu olevan oikein erikoistunut tällaiseen D lonkkaisten käyttöön ainakin KoiraNet:in mukaan ja saanut yhden HH:n koiran omistajankin puuhaan mukaan. Jotenka olkaa huolellisia kun valitsette tulevan koiranne kasvattajan.!!!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3065
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2301
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1543
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      901
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe