Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Rintaraivarit?

raivotar

Tästä on varmasti ketju jos toinenkin, mutta kokemuksia ja vinkkejä kaivataan...
Vauva on vähän yli kuukauden vanha ja on nyt varmaankin kolmena iltana väsyneenä ja nälkäisenä raivonnut tissillä. Ei edes haukkaa tai jos haukkaa, ei ime, irrottaa ja alkaa huutamaan. Hetkeksi lopettaa itkun, jos nostan esim. pystyyn olkaa vasten.
Eilen sain vauvan syömään antamalla ensin korviketta. Tänään sekään ei auttanut, imetin sitten vartin kävellen ympäri olkkaria ja sitten pystyi istumaan.
Lähinnä se tässä kaihertaa, että on ihan älyttömän paha mieli tosta raivoamisesta (joo, se on vauva..). Paheneeko tää vaan? Keinot loppuu, jos pahenee. Viime yönä myös huusi ennen syöntiä, mitä ei ole tehnyt aiemmin, mutta rauhoittui lopulta syömään ilman vippaskonsteja.

7

1870

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kannustusta täältä

      Hei! Tiedän niin tuon tunteen. Se on yllättävää, miten pahalta rintaraivarit voivat äidistä tuntua. Minun vauvallani raivarit olivat pahimmillaan kahden ja puolen kuukauden iässä, kun päiväsyötöistä ei meinannut tulla mitään. Kokeilin vaikka mitä ja huolestutti jo, että vauva kuivuu. Kävin kuitenkin neuvolassa ylimääräisellä punnituksella vauvan kanssa ja painoa oli tullut reilusti, joten kai se kikkailu sen verran auttoi, että vauva sai tarvitsemansa maitomäärän.

      Nythän on niin, että se korvikkeen anto on vähän niin ja näin jos haluat täysimettää. Toki se monella ratkaisee nuo raivarit sillä, että korvike kelpaa rinnan sijaan, mutta se taas johtaa helposti siihen kierteeseen, että korvikkeen määrä lisääntyy ja lisääntyy, koska vauva saa maidon helpommin pullosta eikä oikein viitsisi sitten enää imeä. Jos teillä auttaa tuo kävellen imettäminen, niin sehän on mahtavaa! Ja sitä paitsi, jos raivarit ajoittuvat vain iltaan, niin vauva saa ihan varmasti riittävästi maitoa, jos päivällä ja yöllä kuitenkin imee normaalisti. Yleensä vauvoilla yösyötöt onnistuvat parhaiten, koska puoliunessa vauvan imemisrefleksi toimii kuin itsestään. Oletko kokeillut jo kaikki seuraavat jutut:

      -imettäminen makuulla hämärässä huoneessa
      -imettäminen kävellessä (olet kokeillut, hyvä juttu jos toimii!)
      -imettäminen mielikuvituksellisissa asennoissa (mitä ikinä keksit, vauva pystyasennossa esim.)

      Raivarit ovat tosiaan melko tavallinen juttu ja vauvat saavat niitä kuka minkäkin ikäisenä, joten on mahdotonta sanoa, paheneeko teidän tilanne tuosta. Yleensä kuitenkin raivarit helpottavat viimeistään parissa viikossa, jos ei pulloa oteta mukaan. Tietysti joskus ne jatkuvat jossain muodossa paljon pidempäänkin. Osaatko sanoa, voisivatko raivarit liittyä hitaaseen herumiseen? Eli alkaako maito herua vasta, kun vauva on jonkin aikaa imenyt? Väsyneenä illalla vauva saattaa nimittäin hermostua, jos ei maitoa tipu heti. Herumista voi helpottaa monin konstein, jos teillä kyse olisi siitä.

      Olethan muuten imetystukilistan vinkit lukenut raivarointiin? Jos et, niin käy lukaisemassa:

      http://imetystukilista.net/sivut/index.php?option=com_content&task=view&id=72&Itemid=117

      Ja vielä hurjasti tsemppiä toivotan. Tiedän, että se tuntuu siltä, että tuo vaihe ei ikinä mene ohi, mutta kyllä se yleensä menee. Itse itkin välillä yhtä aikaa vauvan kanssa ja tuntui, että mikä mussa on vikana kun vauva ei halua maitoani. Näin jälkikäteen nuo hormonihöyryiset ajatukset tuntuvat ihan hassuilta, mutta eipä naurattanut silloin. Niin ja lohdukkeeksi voin sanoa, että meillä pahin raivarivaihe kesti kyllä sen pari viikkoa, kunnes yhtäkkiä alkoi helpottaa. Täysimetin loppujen lopuksi yli viisi kuukautta, joten ei se imetys raivareihin välttämättä lopu, jos niitä vain suinkin jaksaa. :) Tämä oli nyt tällainen kannustus jatkaa täysimetystä, eikä ratkaista raivareita pullottelulla, mutta jos se tuntuu susta paremmalta, niin tee sitten niin. Kukaan ei voi sanoa, mikä kenellekin on se paras ratkaisu.

      • raivotar

        Kiitos kannustuksesta! :) Se jo helpottaa, kun joku sanoo että tätä on muillakin. Eilinen ilta oli jo helpompi, en tiedä miksi. Voi johtua siitäkin, että tuuletuttiin molemmat ystäväni ja hänen vauvansa luona, kai kun parempi mieli on vauvankin parempi mieli :)
        Jäi tosiaan selvittämättä, että neuvolan ohjeiden mukaan annetaan lisämaitoa kaksi kertaa päivässä, ei ole painoa tullut tarpeeksi. Siitä olen kyllä tosi onnellinen, että vauveli jaksaa silti imeä tissiä ja yöt mennään ilman pulloa. Lisämaitoa annetaan vasta imettämisen jälkeen, mutta tosiaan kahtena iltana nyt olen antanut 30ml ensin, imettänyt ja sitten antanut loput 30ml.
        Mutta tosiaan, kiitos kun vastasit ja tsemppasit! Sitä välillä unohtaa, että kyllä tää helpottaa. Jossain vaiheessa ;)


      • kannustusta täältä
        raivotar kirjoitti:

        Kiitos kannustuksesta! :) Se jo helpottaa, kun joku sanoo että tätä on muillakin. Eilinen ilta oli jo helpompi, en tiedä miksi. Voi johtua siitäkin, että tuuletuttiin molemmat ystäväni ja hänen vauvansa luona, kai kun parempi mieli on vauvankin parempi mieli :)
        Jäi tosiaan selvittämättä, että neuvolan ohjeiden mukaan annetaan lisämaitoa kaksi kertaa päivässä, ei ole painoa tullut tarpeeksi. Siitä olen kyllä tosi onnellinen, että vauveli jaksaa silti imeä tissiä ja yöt mennään ilman pulloa. Lisämaitoa annetaan vasta imettämisen jälkeen, mutta tosiaan kahtena iltana nyt olen antanut 30ml ensin, imettänyt ja sitten antanut loput 30ml.
        Mutta tosiaan, kiitos kun vastasit ja tsemppasit! Sitä välillä unohtaa, että kyllä tää helpottaa. Jossain vaiheessa ;)

        Ah okei, no mutta sitten ne raivarit voivat johtua siitäkin, että vauva saa sekä pulloa, että rintaa. Joitakin vauvoja se hämmentää ja ne ovat hitto vieköön niin fiksuja, että kun pullosta saa helpommin, niin eivät viitsisi enää imeä rintaa. ;) Mutta tätä ei siis kannata nyt tulkita niin, että hyihyi kun pulloa saa, vaan niinpäin, että ei kannata olla huolissaan raivareista, niille on varmasti luonnollinen syy! Kyllä se siitä helpottaa ja todellakin hieno juttu, että yöimetykset sujuvat! Voit päivälläkin tosiaan kokeilla imettää vauvaa, kun hän on vähän uninen ja vaikkapa vasta herännyt tai juuri nukahtamassa, saattaa vahingossa onnistua hyvinkin! Siellä imetystukilistan sivuilla on muuten mainioita vinkkejä myös osittaisimetykseen, toivottavasti löysit nekin! :) Oikein mukavaa jatkoa sinulle vauvasi kanssa!


    • hoo-moilaska

      Siitä lienee liian kauan kun imetin lapsiani, ja tänne satuin ensimmäistä kertaa. Ihmettelen kovin, miksi silloin joskus en törmännyt tällaiseen asiaan.. rintaraivari. Hyvänen aika, onko ihmisen kehitykseen tullut joku uusi juttu, mikä on vuosien varrella jäänyt tietämättä tai huomaamatta. Toinen outo juttu on harjoitussupistukset, mutta ne kuuluvat toiselle palstalle.

      • raivotar

        Ohhoh, sanopa muuta! Vauvat ne vekkulit vaan kehittelee kaikkia uusia kujeita. Muista sitten sanoa tuoreille äideille, että höpöhöpö, ei minun aikanani...
        On muuten selätetty nuo raivarit! :)


      • srthrsh

        Kaikilla vauvoilla ei ole rintaraivareita. Mutta ne ovat niitä, mistä vanhemman polven naiset päättelivät, että jahas, maitoa ei enää tule. Vauva vaan raivoaa rinnalla, pakko sen on tarkoittaa, että maitoa ei riitä. Nykyään onneksi tiedetään paremmin.

        Ja niitä harjoitussupistuksiakaan ei tule kaikille, eivätkä kaikki niitä myöskään huomaa. Eivät ole mikään uusi juttu.


    • 3998734

      Meidän esikoinen raivosi rinnalla n. kuukauden ikäisenä, sitä kesti muutaman viikon. Ei joka syötöllä, mutta välillä huusi pää punaisena ennenkuin rauhoittui syömään.
      Kuopus oli pahempi. 3-4 kuukauden iässä rintaraivareita oli lähes joka syötöllä päivällä, kun alettiin syömään vauvan ollessa hereillä. Pahimmassa vaiheessa itkettiin molemmat, vauva ja äiti, ja olin melkein valmis luovuttamaan. Pahimmat raivarit tulivat vielä tietysti silloin kun olisi pitänyt lähteä johonkin. Joskus jätinkin imettämättä, pakkasin lapset autoon ja ajettiin sinne minne oltiin menossa, ja sitten imetin autoon nukahtaneen vauvan siellä määränpäässä, autossa. Nukkuessaan söi aina hyvin. Kotonakin rauhoitin ja nukutin usein vauvan syliin ensin, ja aloin sitten imettää kun vauva oli puoliunessa, ja kas, ruokailu sujuikin hienosti. Mutta oli siinäkin työtä välillä että sai vauvan rauhoitettua. :/ Niin, ja tutilla yritin hämätä, eli laitoin tutin vauvan suuhun, ja kun rauhoittui sitä imemään, otin äkkiä tutin pois ja livautin rinnan suuhun. Sekin toimi välillä.
      Huh, tästä kaikesta on jo vuosi aikaa, ja muistan kyllä vielä hyvin sen turhautumisen tunteen! Eli tsemppiä kaikille asian kanssa painiskeleville!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2474
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2173
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1818
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1611
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1555
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1508
    8. 54
      1370
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1319
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1244
    Aihe