LaitosNuoret pidetäänkö yhtä?

LaItoSnUoRi!

Eli tarkoitus ois että kertositte omista kokemuksista tässä keskustelussa. Missä laitoksessa ootte/Olitte? Millasta oli laitoksessa/Millasta sielä on, mitä teette vapaa-ajalla, mitä mieltä olette laitoksenne säännöistä ja koetteko siellä vääryyttä jollain tavalla.Millä tavoin työntekijät kohtelevat teitä... jne. Mimmosia rangaistuksia saatte ja millaisista asioista?? Ihan mitä vaan mikä liittyy laitoselämään :D

14

458

Vastaukset

 • Arianne nimisessä paikassa Tohmajärvellä. Tääl on n. 13-15 nuorta. Vapaa aikana me ei tehdä juurikoskaan mitään, koska ei muka voi lähtee meijän kaa mihinkää ku ei osata käyttäytyy luultavasti kyse on vaan suuremmasta voitosta ku rahaa ei mee ylimääräseen. Arianne antaa 50€ kk rahaa ja ostaa 50€ vaatteita kk.

  • Olen itse ollut Ariannessa monta vuotta ennen sinua. Paikkana menettelee mutta melko rajoitettua toimintaa toisinaan. Minun aikan siellä työskenteli Mikko joka on ihan ok tyyppi, myös Puppe oli ja taitaa olla edelleen. Anu oli silloin työntekijänä, mutta nykyisin taitaa olla johtajana? Ari Ja Anne tietysti, molemmat aika kusipäisiä ihmisiä. Heidän omat lapset pari vuotta itseä nuorempia ja siihen aikaan olivat ainakin melko lellipentuja. Joku entinen nuori oli polttanut aikoinaan Arin veneen kun pääs pois tuosta paikasta, enkä kyllä ihmettele yhtään miksi. Vapaa-aikana minun aikaan käytiin liikutahallilla pelaamassa sählyä kerran viikossa ja joskus talvella sai käydä kaukalolla luistelemassa muuten melko hiljaista. Perjantaisin pääs käymään kaupassa mutta eipä niillä hiluilla kauheasti ostele mitä sieltä saa. Ei saanut polttaa ainakaan minun aikana ja tuskin saa nykyäänkään. Paikkana aika paska, mutta on varmasti pahempiakin.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Olen itse ollut Ariannessa monta vuotta ennen sinua. Paikkana menettelee mutta melko rajoitettua toimintaa toisinaan. Minun aikan siellä työskenteli Mikko joka on ihan ok tyyppi, myös Puppe oli ja taitaa olla edelleen. Anu oli silloin työntekijänä, mutta nykyisin taitaa olla johtajana? Ari Ja Anne tietysti, molemmat aika kusipäisiä ihmisiä. Heidän omat lapset pari vuotta itseä nuorempia ja siihen aikaan olivat ainakin melko lellipentuja. Joku entinen nuori oli polttanut aikoinaan Arin veneen kun pääs pois tuosta paikasta, enkä kyllä ihmettele yhtään miksi. Vapaa-aikana minun aikaan käytiin liikutahallilla pelaamassa sählyä kerran viikossa ja joskus talvella sai käydä kaukalolla luistelemassa muuten melko hiljaista. Perjantaisin pääs käymään kaupassa mutta eipä niillä hiluilla kauheasti ostele mitä sieltä saa. Ei saanut polttaa ainakaan minun aikana ja tuskin saa nykyäänkään. Paikkana aika paska, mutta on varmasti pahempiakin.

   Olen joutumassa arianneen niin kuinka paljon siellä saa olla puhelimella ja onko treeni kuljetuksia


  • Anonyymi kirjoitti:

   Olen joutumassa arianneen niin kuinka paljon siellä saa olla puhelimella ja onko treeni kuljetuksia

   Et oo treeneihin menossa ainakaan alussa. En tiedä nykymenosta, mutta ainakin minun aikaan yli 10vuotta sitten alussa olet kokoajan valvonnassa eli aikuisen seurassa. Yöt nukut huoneen ovi auki ja ainoa paikka minne pääset yksin on wc. Sinulla on huonekaveri melko varmasti, koska siellä suurinosa huoneista on 2h huoneita, muutama 1henkilön huone on mutta niihin ei uusia todennäköisesti laiteta. Alussa istut keittiössä aikuisen valvonnassa jne. Kouluun saat vahdin mukaan joka kulkee mukanasi koko päivän jos siis olet peruskoulussa. Amikseen tai lukioon tuskin tulee aikuista mukaan. Soittaa voi aikuisen luvalla mutta omia puhelimia ei ole. Nämä kaikki siis minun aikana, en tiedä onko tavat muuttuneet.


 • Luuletko, että kakarat saa jossain muualla poltella?

  Kun täytät 18 ja joudut elättämään itse itsesi, tulet huomaamaan, että 50 euroa vaatteisiin ja 50 euroa huvituksiin kuussa on järjettömän suuri raha. Ei kenelläkään työllään itsensä elättävällä tuommosia summia kulu. Mulla ei mene vaatteisiin viittäkymppiä edes vuodessa...

  • Ihankos olet sellanen Osaava Ammattilainen?
   Vai joku joka "ihan ekaa kertaa käy tällä palstalla"


  • Nih!
   Kuule tuo heppu se tietää maalimasta miten kuuluu olla kunnolla!


  • 50 euroa vaatteisiin 50 euroa huvituksiin kuussa on järjettömän suuri raha työssäkäyvälle. Olen täysin samaa mieltä, kun duunina on kerätä pulloja tai nostaa sossusta ne vähät tuet mitä saa. Niissä mitä useimmat ihmiset kutsuu töiksi, se on pikkuraha oli miten matalapalkka-ala tahansa kunhan on 40 tuntia viikossa ja osaa vähän hallita menojaan ja ottaa alivuokralaisen/vuokralaisen kämppäänsä jos ei ole kumppania maksamassa puolia vuokrasta, niin voi hyvin ottaa asuntolainan ja elellä ihan ihmisarvoisesti siinä samalla. Ihmiset vaan pistää kaikkeen sellaseen rahaa mitkä ei kasvata niiden luonnetta, kuten kalja ja roskaruoka, ja sitten vinkuu että raha ei riitä onneen. Totta vitussa ei riitä jos sitä käyttää johonkin mikä vie enemmän onnea kuin tuo.


 • Ei täälläkään laitoksessa kaikki mene niinkuin pitäisi, väkivaltaisia hoitajia jotka vain huutavat ja raivoavat meille jokaisesta asiasta, estetään olemasta oma itsensä ja yrittävät muokata nuoria, emme saa pukeutua kuten haluamme, emme saa sanoa mielipiteitämme ääneen, sossulle olen yrittänyt puhua, mutta he eivät usko minua. Kukaan ei usko meitä laitosnuoria, ainoa joka minua uskoo on terapeuttini, joka on käskenyt minun vain vaieta näistä asioista. 5kk niin täytän 18, ja tämä kidutus on ohi. Mutta se on eri asia pystynkö enää jatkamaan elämääni normaalisti, laitos on muuttanut minua. Huonompaan suuntaan, masennukseen ei lääkkeetkään auta. Elämänhalu kadonnut kokonaan.

 • eienää muu auta

  tiedän mistä puhut... täällä sama juttu nimittäin

 • Olen seurannut erään nuoren herran kasvutarinaa laitokseen sijoitettuna. Hän oli 13-vuotias virkeä nuori miehen alku. Hän oli erittäin vilkas kaveri, joka halusi miellyttää maahanmuuttajataustansa takia isompia kavereita ja joutui tästä syystä monenmoisiin liemiin. Lopulta katsottiin parhaaksi sijoitus. Se sinetöi tämän pojan kohtalon. Aiemmin poika teki pieniä kolttosia ja joutui tekemisiin virkavallan kanssa ja sitten tapahtui yksi hieman isompi kolttonen joka johti sijoitukseen. Poika ei ollut koskaan koskenut tätä ennen minkäänlaisiin päihteisiin, oli muutenkin erittäin hyväkäytöksinen, tavallinen nuori sälli. Nykyään monen vuoden sijoituksen, kotiutuksen ja taas sijoituksen jälkeen, poika vetää kaikenlaisia aineita, ryöstelee ja rötöstelee. Isommat opettivat tavoille niinkuin hän sen asian ilmaisee. Tässä tapauksessa poika sijoitettiin heti monen sadan kilometrin päähän kotoa, laitokseen jossa oli vain isompia kavereita. Mahdollisimman kauaksi vanhoista ympyröistä. Se oli varmaan pienelle pojalle kova isku vasten kasvoja ja jotenkinhan se on toimeen tultava kylmässä ympäristössä ilman omia vanhempia. On haettava se oma paikka, keinolla millä hyvänsä. Poika on kertonut paljon tarinoita laitosajaltaan ja en ole kuin voinut ihmetellä, että jos ne kaikki todella pitävät paikkaansa että kuinka nämä epäkohdat voivat vaan jatkua ja jatkua. Hän kertoi mm. seuraavaa. Aamupuuro oli pakko syödä, jos sairasti ei saanut tupakoida koko päivänä, oli sairaus mikä tahansa. Leivälle ei saanut ottaa kuin yhden juuston ja jos otti juuston ei saanut ottaa makkaraa. Aamulenkki oli pakollinen, satoi tai paistoi ja jos sitä ei suostunut kävelemään ei taas saanut tupakoida. Hän muisti erään kerran jolloin eräs toinen nuori oli joutunut talvella kävelemään lenkin reikäisillä kengillä ja kun tyttö ei ollut voinut kävellä enää kengillä oli hän viskannut ne jalastaan kesken lenkin ja kävellyt lumessa sukkasillaan sen loppuun. Tupakoivia nuoria oli siis kiristetty tupakkatuotteilla. Nuorille jaettiin hygieniatuotteet kerran kuussa ja jos jokin loppui ennen sitä, oli turha odottaa uutta. Nuoria seisotettiin ruuan jälkeen kiitokseksi. Tehtiin tarkastuksia ja nuorilla ei ollut omia puhelimia käytössä vaan he saivat soittaa valvotusti laitoksen puhelimesta, silloin kun se sopi ohjaajalle ja hän tiesi kenelle soitetaan. Myöhemmin uuden lastensuojelulain astuessa voimaan tuli muutos että nuorella sai olla puhelin, mutta yöksi se oli laitettava toimistoon säilytykseen. Tässä oli vain esimakua tarinoista joita poika on kertonut ja tämän tekstin tarkoitus onkin herättää keskustelua siitä miten muut ovat kokeneet lastensuojelun..tämä oli vain yksi tarina jota olen seurannut ja sivusta ihmetellyt, missä on moraali ja kunnioitus, missä on valvonta?!!

 • Tuttavani poika joutui jostain kumman syystä kyseiseen paikkaan,
  syytä en todellakaan satu tietämään sillä kohteliaampaa nuorta
  miehen alkua saa hakea -eikä löydä sittenkään sillä aina hän
  tervehti iloisesti kuin myös sanoi kiitos kun hänelle jotain pientä
  satuin tuomaan tuliaisiksi kun heidän luonaan piipahdin ja jos jotain
  satuin pyytämään niin aina tuo lause -ole hyvä seurasi mukana.
  Kyseinen nuori teki töitä koskien esim. ruohonleikkuuta sun muuta
  sen semmoista, tunteja oli kertynyt jo kolmisenkymmentä kun
  alkoi soraääniä kuulua malliin "Jussi" olet särkenyt leikkuukoneen
  ja ties muutakin vastaavaa ja edellisen myötä hänet hyllytettiin
  hänelle tärkeästä tehtävästään niin että heilahti vaikka henkilökunta
  oli toista mieltä kuin paikan päällikkö malliin koneet ovat vanhoja
  ja hajoavat vanhuuttaan.
  Tunnen kaverin jo kahdeksan vuoden ajalta joten voin vakuuttaa
  etttä hän tykkää korjata esim. skootteriaan kuin myös muitakin
  kodin vempeleitä mutta EI koskaan hajottaa niitä pistefi.
  En satu tietämään miten paljon noista töistä kyseisissä paikoissa
  satutaan maksamaan mutta jo parinkin euron tuntipalkalla olisi
  pojan tilille kilahtanut kiva summa eli 60,00 euroa eli iso raha
  tuon ikäiselle nuorelle.
  Asiaa penkoi pojan Äiti ja sai kuulla että ikävä kyllä pojan
  tekemistä töistä tehty tuntiraportti oli hävinnyt taivaan tuuliin
  tai kenties leikkurin teriin mene ja tiedä.
  Jos näin kävi niin herää kysymys siitä että kouluttaako moiset
  paikat nuoria yhteiskuntaan vai ei jos sovitusta työstä ei saa
  nuorelle kuuluvaa palkkaa, suoraan sanottuna ei kouluta vaan
  kouluttaa nuoria huijaamaan niinkuin heitäkin on laitoksessa
  huijattu joten nämäkin suoraan sanottuna rahastuspaikat pitäisi
  laittaa kovan syynin alle sillä kyse on sijoitettujen nuorten
  tulevaisuudesta joten paljon on pelissä ja kyseistä peliä ei voi
  voittaa muulla kuin sillä että ollaan nuorille totaalisen rehellisiä
  sekä suoraviivaisia sillä jokainen kyseisessä paikassa oleva nuori
  tyttö tai poika on revitty syystä tai toisesta pois omalta reviililtään
  eli kotoaan -miettikääpä sitä, syihin puuttumatta.
  Ylläolevan olen kirjoittanut siltä pohjalta mitä olen kuullut joten
  asian todenperäisyyttä en pysty todentamaan joskin uskon
  enemmän kuin vahvasti siihen etä yllä oleva on täyttä totta
  joten Voimia teille nuoret jotka paikassa syystä tai toisesta joudutte
  viettämään.

  • Puhutko ariannesta? Olen itse ollut tuossa paikassa reilu 10vuotta sitten. Aluksi kaikki tehdään aikuisen valvonnan alla, ainoa paikka minne pääsee yksin on wc- Yöllä toki saat nukkua huonekaverin kanssa mutta huoneen ovi on auki. Hiljalleen saa vapauksia eli aikuiset ei seuraa sijoitettua koko aikaa. Minun aikaan mistään ruohonleikkuusta jne perustöistä ei maksettu mitään vaan ne kuului viikkohommiin. Yhdellä oli keittiövuoro, toisella wc siivous, yhdellä imurointi jne. Vuorot kiersi aina nuorelta toiselle. Oli joitain hommia, mistä sovittiin yleensä Arin kanssa josta voi tienata rahaa. Nykyisin Anu taitaa olla paikan johtaja joten hän lienee päättää. Paikkana tosiaan rajoitettu ja hommia ei minunkaan aikana hoidettu niinkuin kuuluisi. Esim. rangaistuksista jos jäi kiinni vaikka tupakanpoltosta ei pidetty kirjaa jne. Minun aikaan siellä oli todella erikoisia rangaistuksia mm. puupino. Eli puukasaa siirrettiin paikasta toiseen. Täysin älyvapaa rangaistus josta ei kenellekään ole hyötyä. Muita rangaistuksia oli kämppä eli jouduit huoneeseen tietyksi aikaa. Annan vinkin kaikille jotka joutuvat tuonne: olkaa asiallisia ja toimikaa ohjeiden mukaan, hoitakaa koulu niin että saatta hyviä arvosanoja koska muuten on kesällä tiedossa kotikoulu jossa joku aikuisista tekee kokeita eri kouluaineista jne eli kesälomalla opiskelet. Jos on ongelmia niin kertokaa niistä sossulle ja vanhemmille. Aikuisista Mika puustinen eli Puppe ja Mikko ovat ok. Kaisa on vähän kusipää samoin Anne ja Ari. Anu joka nykyisin johtajana on ihan ok.


 • Olin ariannessa muutama kk sitten nykyisin siellä saa olla puhelimella aamu 8-21 ja viikkohommia/siivouksia on koko ajan joka asiasta huudetaan ja yritetään provosoida tahallaan kaikkia työntekijät vittuilevat kokoajan huoneet ovat yhden hengen huoneita jossa on sänky kaappi ja pöytä joka päivä pitää lukea läksyjä 2h ilman puhelinta omassa huoneessa ekoinakaan päivinä ei vahdita hirveästi mutta kouluun tulevat mukaan.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  176
  3512
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1072