Pentu leikkii hiekallaan, mikä neuvoksi?

kattimamma

Mulla on 4 kk:n ikäinen vilkas pentu, juuri se pentueen vilkkain tuli sitten valkattua, mutta kun se myös oppi ensimmäisen laatikolle, ensimmäisenä ruokakupille jne.

Ja se tykkää leikkiä sillä omalla hiekallaan! Sillä on kyllä leluja ja virikkeitä, mutta kun se on kiinnostunut myös siitä hiekasta. Se siis menee laatikon äärellä ja saa siirrettyä sieltä palasia lattialle ja sitten alkaa se futis... Se osaa myös kuljettaa palaset kylppärin puolelta muualle tiloihin.

Käyttämäni hiekka on paakkuuntumatonta. Ensin kokeilin sellaista jauheista, sahanpurumaista, mutta se ei pitänyt kovin hyvin hajua. Vaihdoin sitten sellaiseen kristalliseen, joka piti kyllä hajut, mutta pentuhan ihastui niihin "kristalleihin", joilla se alkoi leikkiä. Se myös söi niitä (vaikka ruokaa on kyllä tarjolla). Nyt kokeilin puuhakehiekkaa, mutta niistä palasista se innostui vielä enemmän.

Pennulla on virikkeitä, mutta se ei ihan automaattisesti esim. kiinnostunut kalliimmasta, raaputusmahdollisuuden tarjoamasta telineestä vaan sen suosikki on kyllä sohva ja emännanjatko. Millä siis ohjata sen mielenkiintoa sen omiin leluihin?

6

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kissanminttuspray

      Osta kaupasta esim. Vapaa Valinnasta yms spray-muodossa olevaa kissanminttua jolla voit sprayata raapimapuut,lelut yms. Auttaa takuulla!

    • Kannattaa hommata paakkuuntuvaa hiekkaa. Meillä on käytetty cassiusta; se sitoo hajun, ja paakkuuntunut hiekka on helppo siivota pois. Eikä sitä ei mene hukkaan kuten paakkuuntumatonta.

      Meilläkin kissa (1v) tykkää leikkiä hiekalla, mutta sillä lailla, että se ruopi puolet hiekasta laitojen yli lattialle (Kissa on maine coon, sen verran iso, että kannelliset laatikot olivat liian pieniä ja sen takia oli avolaatikko). Ei käynyt edes tarpeillaan, kaiveli vain hiekat lattialle ja hauskaa näytti olevan.

      Ongelma ratkesi, kun hylkäsimme viralliset kissanlaatikot ja hankimme ison muovilaatikon jonka laitakorkeus on 40cm. Sen reunojen yli kissa ei saanut hiekkaa heiteltyä. Kissalle tuo 40cm ei ole korkeus eikä mikään joten se pääsee laatikolleen edelleen vaivattomasti. Suosittelen! Pysyy talo siistimpänä.

      Kiinnitti huomiota kun sanoit että kissa söi hiekkaansa. Se on usein kalkinpuutteen merkki, joten kannattaa hommata sille kalkkitabletteja. Meillä loppui hiekan syöminen niiden myötä oitis.

      Kissanmintusta huomauttaisin, että kaikki kissat eivät siitä välitä. Ostin tälle omalleni kerran kissanminttupussukan leluksi, ja mikä olikaan tulos: lyhyt nuuskaisu ja kylmä hylkäys.

      Virikkeistä en osaa sanoa mitään rakentavaa, kun meillä on sama ongelma, eli lelut eivät kiinnosta. Oikeastaan ainoa millä se tykkää leikkiä, on narupäinen ratsuraippa mitä ei oikeastaan ollut leluksi tarkoitettu. Annoimme sen kuitenkin kissan käyttöön kun se kerran siihen niin ihastui eikä hevosilla raippaa tarvitakaan. Jahtaamisleikeistä tämä pikkuneiti tykkää, mutta ne vaativat ihmisen aktiivisuutta olla siinä mukana.

      Kiipeilypuuna on haarainen luonnonpuu jonka sille metsästä raahasimme, ja se on suuressa suosiossa. Ei meilläkään välittänyt sellaisesta ostettavasta telineestä, ja luulen sen johtuvan siitä, että sen köysipeitteinen raapimispinta on niin karkea. Luonnonpuu (meillä haapa) on sileämpää ja siihen on selvästikin mieluisampaa terottaa kynsiään. Voi myös johtua siitä, että niissä telineissä tasot ovat niin lähellä toisiaan, että jos kissa haluaa venyttää vartaloaan raapiessaan, siihen ei välttämättä ole tilaa.

      Arvelen myös, että ehkä kissasi raapii mieluummin vaakatasoisia juttuja. Meidän edellinen kissamme ei koskaan oppinut käyttämään pystyjä pintoja, vaan oli aina raapimassa jotakin vaakatasossa olevaa, mieluiten sohvan selkänojaa. Kun tajusimme sen, hankimme sille oman pienen räsymaton lattialle, ja sen jälkeen kissa oli tyytyväinen. Kissa terotti kyntensä mattoon ja jätti sohvan rauhaan. Ehkä sinun kissasi on samanlainen.

      • Kattimamma

        Kiitos vastauksista. Täytyy todella kokeilla paakkuuntuvaakin hiekkaa.

        Tuossa vaakatason raapimisessa saattaa todella olla perää. Kissani nimittäin on mielestäni suht. iso ikäisekseen ja venyy aika mahtavaan mittaan. Hän raapii mielellään sohvaa tai mattoa ja maton suhteen olen ajatellut, että antaa palaa. On vanhahko räsymatto. Pystytasoja, esim. sängyn laitaa se raapaisee ainoastaan silloin, kun haluaa huomiotani;-).

        Kissanminttutabletit esittelin sille ekana kotiintulopäivänä, kun ajattelin niiden lieventävän uutuuden jännitystä, mutta se myös hylkäsi ne. Nuuhkaisi pari kertaa ja suunnilleen perääntyi, nostaen etutassuaan jotenkin nirsoilevasti.

        Pitää tarkistaa myös sen eväät kalkkia silmällä pitäen.


    • Kissoja46

      Voipi olla että kissa kyllästyy hiekalla leikkimään kun vähän kasvaa, meillä kissanpentu (maine coon) pudotteli pöydiltä kuppeja, mukeja ym. ja katseli kun kolahti lattialle. Lopetti sitten mukien pudottelun jossakin vaiheessa.

      Kynsittäväksi voi hankkia jonkun vanhan nojatuolin vaikka ekotorilta tai jostakin.

      Kissa leikkii millä tykkää, vaikeata sitä on opettaa. Omapäisiä ovat.

    • mirrimamma

      Käyttäisin eläinkaupan ihan hienojakoista paakkuuntuvaa kissanhiekkaa.

    • Hei taas, Kattimamma! Kannattaa niitä kalkkitabletteja hankkia joka tapauksessa. Kasvava kissa tarvitsee kalkkia enemmän kuin mitä ruuissa on, riippumatta siitä mitä purkin tai pussin kyljessä lukee. Hiekan syöminen johtuu (eläinlääkrin mukaan) lähes poikkeuksetta kalkin puutteesta, ja varsinkin jos kissasi on isokokoinen ikäisekseen, on riittävä kalkin saaminen varmistettava.

      Hiekan suhteen on yhden tekevää onko se eläinkaupasta vai jostain lähikaupan hyllyltä. Joissakin eläinkaupoissa hiekka saattaa maksaa melkein tuplasti sen mitä tavallisessa kaupassa, eikä välttämättä ole edes yhtä hyvää. Kannattaa kokeilla eri hiekkoja ja vertailla niitä, niin kyllä sieltä sitten löytyy se mikä itselle sopii parhaiten. Ellei pidä yhdestä, käyttää sen loppuun, ja kun aika tulee, niin hommaa sitten jotain muuta. Joissakin hiekoissa paakut hajoavat käsiin kun laatikkoa siivoaa, toisissa ne kestävät paakkuna muutaman tuuman putoamisenkin (=siistimpää ja helpompaa), joten eroja on valtavasti.

      Nauratti se kommenttisi kissasi suhtautumisesta kissanminttuun. Täsmälleen niin meidänkin katti teki! :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3544
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1598
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1129
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1093
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe