OKT Luonnokset/lupakuvat/rakennekuvat - hinta

vieras1

Kaipaisin asiallisia vastauksia liittyen OKT-suunnitteluun. Oletetaan, että runkomateriaalia ei haluta vielä päättää ja talomallistoista ei löydy sopivaa pohjaa. Halutaan kilpailuttaa sekä kivitalo- että puutalotoimittajia omilla kuvilla. Kyse on selkeästä 2-kerroksisesta talosta (ei useita kulmia tai erikoisratkaisuja). Jos arkkitehti tekee luonnokset, mitä hintaluokkaa mahtavat olla tänä päivänä (iso kaupunki, ei pääkaupunkiseutu). Jos ko. piirustuksilla mennään eteenpäin, paljonko tulee hintaa lupakuviin (ja mitä sisällöllisesti erona luonnoksiin). Entä rakennekuvien lisähinta?

10

5134

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • assistent

      Toivottavasti tämä ei ole epäasiallinen vastaus, mutta kysymyksestä saa sellaisen vaikutelman, kuin asiakas menisi kalakauppaan: "kalaa pitäisi ostaa, mutta en tiedä millaista"
      Ensinnäkin pitäisi itselle suurinpiirtein selvitä se, että millainen sen talon pitäisi olla ja mistä materiaalista, sekä sen jälkeen marssia vaikka rakennusinsinöörin puheille, niin asia etenee realistisella tavalla ja suunnittelun hintahaarukkakin selviää.
      Kyllä arkkitehdeille voisi pulittaa vaikka kymmeniä tuhansia ja voi saada vapaalla kädellä piirrettyjä lyijykynäpiirroksia, mutta ei niilä vielä pääse eteenpäin, jos rakentaakkin pitäisi.

    • oppiaikäkaikki

      Hei
      Luonnoksilla ei pitkälle pötkitä, nehän ovat vasta luonnokset. Kuitenkin luonnoksilla lyödään lukkoon rakentamisen kokonaiskustannukset! Valitse siis kokenut pientalosuunnittelija.
      Lupakuvat eivät ole lisätyötä, vaan niihin tehdään paljon tarkkaa suunnittelutyötä. Voit katsoa oman kaupunkisi rakennusvalvonnan kotisivuilta ohjeet rakennuslupahakemuksen ja -piirustusten sisällöstä.
      Rakennekuvat vasta työläitä ovatkin ja vaativat tyystin eri taitoja kuin luonnos- ja lupakuvat. Niissä kuvataan yksityiskohtaisesti, miten talosi rakennetaan jotta se pysyy pystyssä, on energiataloudellinen, tiivis, ei sisällä kylmäsiltoja eikä homehdu.
      Entä mitä tämä kaikki maksaa? Se riippuu suunnittelun tasosta. Tee toivelista perheesi tarvitsemista tiloista, kokoa liitteeksi kaikki saatavilla olevat tonttitiedot ja käy viemässä tarjouspyyntö suunnittelusta parille kolmelle pientalosuunnittelijalle. Kyllä se päätös siitä syntyy. - Ja muista että hyvä suunnittelu tuo säästöjä rakentamiskustannuksiin, huono suunnittelu voi kasvattaa niitä kaikissa rakentamisen vaiheissa.

    • insinöörimestari

      No voin tähän vastata ihan omakohtaisesti, teen noita pientalojen suunnittelu ja vastaavan töitä otona harkiten jonkin verran. Suunnitelmista sen verran, että itse piirrän aina valmiiksi jo rakennekuvatasolla eli piirrän rakenteet jo luonnos/lupakuviin sellaisena kun lopullinen rakenne tulee olemaan. Tämä säästää huomattavasti aikaa. Eli se varsinainen luonnossuunnitelu käydään ihan keskustelemalla ja lyijykynäpiirroksin tai mahdollisesti talotehtaiden pohjamalleja apuna käyttäen. Kun alan kuvia piirtämään, tiedän jo tasan tarkkaan mitä tulen piirtämään ja millä rakenteilla. Yksistä kuvista saan sitten tehtyä lupakuvat ja rakennenkuvat detaljeineen ns. yhdellä piirtokerralla. Tämä on sellainen insinöörin lähestymistapa asiaan. Minun mielipide on, että arkkitehtiä on turha sotkea ok-rakennukseen nostamaan kustannuksia jos et välttämättä halua uniikkia ratkaisua joka on väistämättä sitten se kalliimpi vaihtoehto. Perusok-talolle ei oikeasti ole kovin montaa perushuonejärjestystä jotka ovat toimivia, huonekootsitten vaihtelee jne.
      Suunnitelmia saa varmasti halvalla ja myös kallillakin. Oma aikani on sen verran kortilla, että normi ok-talon pääsuunnittelija/rakennesuunnittelijatöistä veloitan n. 2te ja yleensä toimin sitten myös hankkeessa vastaavana mestarina ja tämän kustannus on luokkaa 2te. Joillekkin tämä tuntuu aivan liian kalliilta eli suunnitelmat pitäisi saada muutamalla satasella ja vastaavamestari viinapullolla. Tämä on minusta ihan ok. jos joku ottaa kaiken vastuun itselleen mitättömällä korvauksella. Ainakin isommissa kaupungeissa vastaava joutuu oikeasti tekemään töitäkin kohteen eteen, pelkkä nimi paperissa ei riitä. Ja tosiaan lainsäädännön kautta tulee aika suuret vastuut sekä pääsuunnittelijalle, että vastaavalle mestarille. Hinnasta vielä, että tiedän pääkaupukiseudulla tuon 4te yht. olevan pilkkahinta, itse en siellä seudulla toimi. Itselläni on myös toiminnan vastuuvakuutus, koska nykyaikana ollaan herkkiä vaatimaan korvauksia jos joku menee pieleen. Onneksi ei ole tarvinnut vielä kättä vääntää mistään...koputetaan puuta.

      • hjk222222

        RA:n, joka piirtää talon, joka on vielä järkevän toteuttaa voi saada 3000-4000 eurolla, mutta tuohon hintaan pitäisi saada jo kuvat, joilla voi lupaa hakea.

        Rakennesuunnittelu vie suurin piirtein saman verran. Eri asia on, jos ottaa talopaketin, niin rakennesuunnittelun osuus voi olla paljon pienempi.


      • 2466)))
        hjk222222 kirjoitti:

        RA:n, joka piirtää talon, joka on vielä järkevän toteuttaa voi saada 3000-4000 eurolla, mutta tuohon hintaan pitäisi saada jo kuvat, joilla voi lupaa hakea.

        Rakennesuunnittelu vie suurin piirtein saman verran. Eri asia on, jos ottaa talopaketin, niin rakennesuunnittelun osuus voi olla paljon pienempi.

        Luonnoksen pitäisi olla sillä tarkkuustasolla että sillä saa kilpailutettua rungot urakkoineen, eli käytännössä pohja ei juuri siitä enää muutu. Meillä pkseudulla 1,5 vuotta sitten 200m2 kivitalon ark-kuvat sisältäen luonnokset, 3d kuvat ym 4500e, rak-kuvat 4500e, pääsuunnittelu 1000e, vastmestari 4000e, lvi-kuvat 1000e, sähkökuvat 1000e. Mielestäni kaikki olivat vähintään hintansa arvoisia ehkä rak-suunnittelua lukuunottamatta joka aiheutti kymmeniä puhelinsoittoja/sähköposteja kun olisi voinut suoraan laittaa nämä tiedot kuviin niin olisi säästänyt kaikkien aikaa, myös suunnittelijan omaa.

        Hyvä arkkitehti on sellainen joka osaa tehdä oikeasti toimivan, sopusuhtaisen, kustannustehokkaan ja silti vielä asiakkaan "unelmien" talon. Aika monta suunnittelun hienoutta paljastui vasta asuessa.


      • Suunnittelu 10 p

        Insinöörimestari kopioi kotonaan toisten töitä ja kutsuu sitä piirtämiseksi. Nyt kyllä kysyttiin hintaa yksilölliselle suunnittelulle eli arkkitehdin luonnoskuville. Me maksoimme rakennusarkkitehdille isossa kaupungissa Keski-Suomessa mainitusta luonnossuunnittelusta viime keväänä 3.200 € ALV 736 €. Suunnitelmat oli laadittu ArchiCADillä 3D:nä eli saimme myös sisätilanäkymät.


      • insinöörimestari
        Suunnittelu 10 p kirjoitti:

        Insinöörimestari kopioi kotonaan toisten töitä ja kutsuu sitä piirtämiseksi. Nyt kyllä kysyttiin hintaa yksilölliselle suunnittelulle eli arkkitehdin luonnoskuville. Me maksoimme rakennusarkkitehdille isossa kaupungissa Keski-Suomessa mainitusta luonnossuunnittelusta viime keväänä 3.200 € ALV 736 €. Suunnitelmat oli laadittu ArchiCADillä 3D:nä eli saimme myös sisätilanäkymät.

        No enemmän on kyllä niitä uniikkeja tehty kuin kopioita...Yhden suoran kopion olen tehnyt. Omasta talostani tuttu urakoitsija halusi tehdä kopion. Ihan oma lajinsa on sitten ne muutoskohteet jossa 40-60 luvun taloista tehdään uudenaikaisia...


      • rahastusta

        On se pari tonnia kallis, siihen nähden mitä työtä vastaavalla mestarilla on. Muutaman kerran käy tontilla ja vetäisee nimensä paperiin. Kovat on tuntitaksat.


    • insinöörimestari

      Herra rahastaja ei taida oikein tietää nykyajan vaatimuksia vastaavalle mestarille ja vastuita joita vastaava työssään ottaa. Monennäköistä viheltäjää rakennuttaa taloja nykyään.

      • Cdej

        Vastaava kävi meidän työmaallaan noin 40-50 kertaa, eli noin kerta per viikko. Lisäksi sähköpostiohjeita kysymyksiin tuli varmaan noin 100kpl ja puheluita ehkä noin 50kpl. Tämän lisäksi sitten katselmukset ja itse vastuu. Lisäksi tarjousten vertailua ja kommentointia. Joten kyllä minä ainakin pidän ihan kohtuullisena hintana 4000 euroa tuosta työstä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe