Forte-talon kuivaus!!?

mindimandi1

Eilen saimme talomme muurattua ja seuraavaksi vuorossa katon teko.
Ikkunat tulossa vkolla 50. Mitäs mieltä olette:

- Missä kohtaa kannattaisi aloittaa kuivaus?
- Pitäiskö muovittaa ikkunareijät ja laittaa lämmitys päälle?
- Tehdä lattia valut nyt jo ja antaa tuulettua ikkunareijistä?
- Montako kuivaajaa 230m2 2 kerroksiseen taloon?
- Tai jotain muuta, mitä? =)

Ekaa kertaa harkkotaloa tekemässä, eikä osata päättää mitä kannattais tehdä ekana! Eli vinkkejä otetaan vastaan! Kiitos!

8

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kljjklhdsjhkl

      Kerkesinpä ennen kuin lusikkamies kerkee vastaamaan omaan aloitukseen. Hyvä aloitus herra Lammi!

    • Been there done that

      Kannattaa kysyä neuvoa Fortelta. Me ainakin olemme saaneet sieltä hyvin vastauksia ja apuja rakennushankkeen aikana vaikka ostimmekin heiltä pelkän rungon (vesikattovalmis).

      Oma kokemukseni on, että lämmöt kannattaa pyrkiä saamaan mahdollisimman aikaisin ylös koska vasta silloin runko alkaa kuivumaan.

      Jos ikkunat tulee vasta joulukuussa niin pistä styroxit ikkuna- ja oviaukkoihin ja lämmöt päälle. Onko teillä lattialämmitys? Silloin valulla olisi jo aika kiire koska alkaa pukkaamaan pakkasta.

      Jos teilläkin on yläpohja ytongin elementeistä niin villoilla ei ole mitään suurta kiirettä. Yläpohjaelementit eristävät itsessään niin hyvin että lämmöt saa ylös.

      Kuivaajia käyttäessä pitäisi sitten olla kaikki aukot tukittuna jotta kuivurit eivät kuivata ulkoilmaa. Sopiva määrä voisi olla "niin monta kuin lompakko kestää". Ainakin 2-3 isoa konetta tuon kokoiseen taloon (vedenerotuskyky noin 25-30 ltr per vrk).

      Googleta Siporexin rakentajanohje (pitkä pdf), siellä on erittäin hyvin kuvattu kevytbetonitalon rakentamisenvaiheet ja myös kosteudenhallinnasta on hyvää tietoa. Oleellisin asia kuivaamisessa on lämpö. Mielellään reilusti yli 20 astetta. Toinen asia on sisäilmaan höyrystyneen kosteuden poisto. Tämä voi tapahtua joko tuulettamalla tai sitten noilla kuivaimilla. Itse käytin näiden yhdistelmää niin, että kävin kuivausvaiheessa 2 krt päivässä laittamassa läpivedon kämppään noin 10-15 min ajaksi. Kun avasi ylä- ja alakerrasta oven niin pakkasilma puhalsi talon sisäilman kosteuden nopeasti alas. Sen jälkeen taas luukut kiinni ja kondensiokuivaimet päälle.

      Meillä riitti noin kuukauden tehokuivaus (jolloin lämpö oli 20-25 astetta ja kaksi isoa kuivuria) siihen että saatiin sisäilmankosteus laskemaan noin 45% lukuihin. Sinä aikana tehtiin kaikki sähkö- ja lvi-asennukset sekä kuivauksen loppupuolella alettiin levyttämään kattoja niissä kohdissa mihin tuli alaslaskuja. Tasoitetyöt aloitettiin 2,5kk kuivauksen aloituksesta ja silloin oli kaikki talotekniikka käytännössä jo asennettu. Olisi kait ollut järkevää mitata kosteus seinän sisältä mutta päädyimme luottamaan vastaavan työnjohtajan ja tasoiteurakoitsijan arvioon siitä että seinä on tarpeeksi kuivaa tasoitetöitä varten. Tasoitetöiden aikaan käytettiin myös kuivuria koska silloin kosteuus nousee hurjasti kun kaikki pinnat on täynnä märkää laastia.

      Mutta kannattaa olla yhteydessä Forteen ja lisäksi kaivaa netistä siporexin ohjeita, ne ovat erittäin hyviä.

    • mindimandi1

      Kiitos vastauksestasi "Been there done that"!

      Lattialämmitys on tulossa. Lattiavalu vissiin kannattais tehdä ennen ikkunoiden/styroksien laittoa.

      Olemme kyllä kysyneet neuvoa monesta paikkaan, mutta tuntuu että jokaisella eri mielipide asiaan. Esim kaikki sanoo, että ikkunat voi suoraan laittaa kiinni ja sitten vasta lämmöt päälle. Mutta ikkunavalmistaja oli "hiukan" erimieltä.

      Yritän tässä löytää sen kultaisen keskitien!

      • Been there done that

        Oma kokemukseni on, että rakentamisessa tulee jatkuvasti tilanteita missä eri tahot antavat ristikkäisiä neuvoja ja usein hyvinkin painokkaasti. Itse huomasin hyväksi tavaksi kysyä neuvojilta perusteluja mielipiteelleen ja valita sitten oman järjen kanssa se toimintatapa mikä tuntui järkevimmältä.

        Me saimme niin Fortelta, ikkunavalmistajalta kuin runkourakoitsijaltakin kaikilta saman neuvon, että ensin lattiavalut ja vasta sen jälkeen ikkunat. Tässä kaikilla oli perusteena, että valu nostaa kosteutta jonkun verran (ja lisäksi meillä oli ikkunoita jotka lähtevät lattiatasosta joten olisivat saattaneet likaantua valussa) ja sen takia olisi hyvä että ikkunat eivät olisi siellä kastumassa. Tosin tiedän että jotkut ovat tehneet toisinpäinkin ja hyvin on mennyt. Suurin osa puutaloistahan tehdään niin, että lattiat valetaan vasta siinä vaiheessa kun seinäelementit ikkunoineen ovat jo paikalla. Ikkunavalmistajat suosittelevat pitkiä varoaikoja jotta voivat minimoida reklamaatiotilanteet. Ikkunakarmit ovat puuta, joten niitä ei kannata laittaa kovin märkää harkkoa vasten eikä suureen ilmankosteuteen. Jos seinät ovat selkeästi märät niin kannattaa antaa kuivua hetki ennen asennusta.

        Meillä taisi olla niin, että vesikatto oli ollut päällä noin 3 vkoa ennen lattiavalua ja ikkunat asennettiin 2 vkoa valusta. Lattialämmitystähän ei saa laittaa päälle (ainakaan täysille) heti valun jälkeen vaan siinä suositellaan odotettavaksi jonkun aikaa ennen lämmityksen käynnistystä. Tämänkin takia valu olisi hyvä saada lähiaikoina ainakin alakertaan. Yläkerran voi valaa mainiosti myös myöhemmin.

        Onko teillä vielä aloitettu mitään lattiavalun valmisteluja (eristykset, sähkö- ja vesiputkien vedot, lämmitysputkien ja jakotukkien asennukset, raudoitukset jne)? Valuvalmisteluissa voi vierähtää yllättävän paljon aikaa, varsinkin jos teette hommia itse(?). Lisäksi siinä hommassa kannattaa olla huolellinen koska valetun betonin alta on ikävä alkaa enää jälkikäteen korjailemaan mitään... Onko teillä ylipäätään tarkoitus tehdä paljon itse vai teetättekö?

        Tsemppiä projektiin. Hyvin se menee mutta kova duuni on teillä vielä edessä.


      • Been there done that

        Vielä lisäyksenä. Vuodenaika ja lämpötila huomioiden kannattaa pyrkiä saamaan talon oma lämmitysjärjestelmä mahdollisimman pian käyttöön jotta saatte rakenteet kuivumaan. Tällä hetkellä jokainen päivä joka kuluu ennen kuin sisälämpö on 20 pidentää suoraan teidän rakennusaikaanne.

        Käytännössä tämä voisi mennä esim niin, että lattiavalu alakertaan mahdolisimman pian. Sen jälkeen ikkunat niin pian kuin mahdollista ja kuivurit hurisemaan. Kuivurit nostavat myös lämpöä jonkun verran joten talo pysyy noilla eväillä plussan puolella vaikka tulisi pakkastakin. Sitten heti kun valu on tarpeeksi kuivaa niin lattialämmitys asteittain pääälle. Ei haittaa vaikka lämpö olisi alkuun vaan alakerrassa, sekin riittää lämmittämään taloa ihan mukavasti.

        Kannattaa hommata työmaalle ilmankosteusmittari jolla voi seurata kuivauksen etenemistä.


      • Been there done that

        Näitä "neuvoja" tulee nyt vähän tajunnanvirtana. Toivottavasti näistä on jotain apua..

        Eli tämä jäi viellä mainitsematta, että kun ikkunat asennetaan niin ikkunapellit kannattaa laittaa samantien kiinni. Jos peltejä ei jostain syystä vielä laiteta, niin saman asian ajaa esim 15cm leveä bitumihuopakaista jota teilläkin varmaan lojuu jossain työmaannurkalla. Leikkaa bitumikaistasta ikkunan leveyttä hieman pidemmän pätkän ja naulaa sen ikkunasmyygiin kiinni "pelliksi".

        Ilman peltiä (tai jotain väliaikaisviritystä) käy niinkuin meille, ja ikkunaan osuva sade ja sulava lumi kastelevat harkon ikkunan alapuolella niin että ne ovat koko talven märät. Ei tee hyvää sille ikkunalle eikä helpota sisätasoitustöitä.


    • mindimandi1

      Ok. Lattiavalun kannalta mitään ei ole vielä tehty. Ollaan keskitytty vain muuraamaan, kun itse olemme sen tehneet. Katto teetetään ammattilaisilla, joten nyt varmaan pitäisi alkaa valmistelemaan lattiavalua yms.

      Kiva tietää miten muut ovat tämän kuivausvaiheen suorittaneet.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      112
      8443
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2287
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe