Tohtorikoulutettavan palkka

Punnitsija399

Jos omaa suhteita liike-elämään ja/tai on pätevä sekä omaa tuuria työnhaussa, vastavalmistuneen bruttopalkka voi olla helposti 4000-5000 euroa kuussa. Jollei heti niin melko nopeasti. Tohtorikoulutettavan bruttopalkka jää ainakin tietojeni mukaan yleensä 1600-2000 euroon, jos esim. pääset tutkijakouluun, joihin on vaikea päästä monilla aloilla. Korostan nyt, että tarkastellaan tapauksia, joissa valmistunut pääsee molemmissa tapauksissa keskivertoa nopeammin/paremmin taloudellisissa puitteissa etenemään haluamallaan uralla.

Nyt kun vetää vähän mutkia suoraksi kylmästi laskien, että tohtoriksi valmistumiseen menee noin 5 vuotta, jolloin rahaa on kertynyt 96 000-120 000 euroa ja vertaa tätä liike-elämän tieneisteihin 240 000-300 000 tältä ajalta. Täytyy sanoa, että on tuossa helkutinmoinen ero!

Aika monet hyvin opintonsa hoitaneet ovat yleensä hoitaneet hyvin esim. kesätyönsä, ja tuo valinta ei mielestäni ole mitenkään mahdoton. Ainakin minulla tulee olo, että vaikka tutkijan työ olisi kuinka mukavaa, saattaa pahimmillaan n. 200 000 euron menetetyt tulot jäädä jossain vaiheessa harmittamaan.

Korostan, että tämä on vain omaa pohdintaani, ei mikään yleinen teoria, että kaikki punnitsisivat asiaa näin.

22

9513

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • PerusDI

      Paskanmarjat, ainakin omalla alallani (tekniikka) tohtorikoulutettavan aloituspalkka on noin 2500 euroa kuukaudessa. Julkaisujen ja lisätehtävien myötä palkka luonnollisesti nousee. Väitöskirjaansa viimeistelevän tohtorikoulutettavan palkka on yli 3000 euroa kuussa.

      Tässäpä siis kahden AHKERAN kaverin vertailu paremmilla luvuilla:

      Henkilö A, väittelee tavoiteajassa 4 vuotta
      Vuoden 1 tulot: 30 000 €
      Vuoden 2 tulot: 32 500 €
      Vuoden 3 tulot: 36 000 €
      Vuoden 4 tulot: 37 500 €
      TULOT YHTEENSÄ: 136 000 €

      Henkilö B, menee teollisuuteen
      Vuoden 1 tulot: 42 000 €
      Vuoden 2 tulot: 45 000 €
      Vuoden 3 tulot: 48 000 €
      Vuoden 4 tulot: 51 000 €
      TULOT YHTEENSÄ: 186 000 €

      Erotukseksi jää siis tässä esimerkkilaskelmassa 50 000 euroa. Minusta tuo ei ole suuri uhraus tohtorintutkinnosta, sillä tilastollisesti tohtorien palkat ovat kuitenkin DI:tä parempia.

      • Teekkarirenttu

        Jep, tekniikan puolella tohtorikoulutettavien palkka on parempi. Ainakin entisellä TKK:lla (työsuhteessa olevan, apurahoista ei tietoa) tohtoriopiskelijan alkupalkka oli osastosta riippuen luokkaa 2400-2500 eur. Lisensiaatiksi valmistumisen tai vastaavien vaatimusten suorittamisen jälkeen palkka nousi 2700-2800 euroon.

        Mutta harva teollisuudessakaan vastavalmistuneena mitään älyttömän suuria palkkoja saa, jos ei ole hiukan vanhempi tapaus ja näin ollen takana paljon relevanttia työkokemusta. Oma mutu sanoisi, että suoraan koulun penkiltä tulleena palkat on 3000-3500 eur/kk.


    • kilinkellit

      Niin. Tehtaassa katkeamatonta kolmivuorotyötä tekevä ansaitsee yli kolme tonnia kuussa. Aloitus 18-vuotiaana, katkeamatonta työuraa 68-vuotiaaksi saakka. 50 x 3500x12 on 2 milliä ja rapiat.
      SIlti kukaan ei kyseenalaista koulutuksen tärkeyttä.
      Eli turha laskea tuloja, elämässä on muutakin.
      Ainahan voi jäädä auton alle väitöskirjan viimeisen pisteen valmistuttua, ja tulot jäävät saamatta. Kuolee. Tai on hyväuskoinen, menee neljä kertaa naimisiin ja tekee jokaisen vaimon kanssa neljä lasta. Maksaa elatusmaksuja senkin edestä. Ostaa paskan auton, jota pitää koko ajan huoltaa. Ostaa hometalon, sen jälkeen toisen samanlaisen. Väitöskirja todetaan plagiaatiksi, menettää tittelin. Häpeää, lähtee Intiaan, luopuu kaikesta.

    • tremblem emblem

      Ei kai kukaan lähde tohtoriopiskelijaksi vain paremman palkan toivossa? Ainakin tuntemiani tohtoriopiskelijoita yhdistää palava halu oppia lisää ja sivistää itseään. Tohtorikoulutettavan palkka on pieni, mutta siinä mielessä mielekäs, että saat rahaa elämiseen vaikka olet päätoiminen jatko-opiskelija. Joku siis maksaa siitä, että opiskelet. Jos tuijottaa vain lyhytnäköisesti rahaa niin ei varmaan kannata alkaa tohtoriopiskelijaksi tai ryhtyä enintään osa-aikaiseksi opiskelijaksi ja yrittää samalla sinnitellä nykyisissä hyvin palkatuissa ansiotöissään. Toisaalta jos haluaa hankkia lisää tietoa, osaamista ja sivistystä, niin kannattaa tyytyä muutaman vuoden ajaksi pienempiin tuloihin. Pienemmät tulot tarkoittavat onneksi myös pienempiä veroja ja lisäksi tulojen pudotusta voi yrittää paikata apurahoilla. Mukava puoli on lisäksi se, että tohtoriksi valmistuttua palkka on usein suurempi kuin maisterina; esimerkiksi minulla 8000 e/kk, jota en ehkä olisi saanut jos olisin jäänyt maisteriksi. Paha sanoa ja jossitella, koska sitä ei voi tietää. Semmoinen kommentti vielä, että hyvin harva vastavalmistunut maisteri saa 4000-5000 euron alkupalkkoja.

    • Ylioppilass

      Maisterin alkupalkka on usein noin 3000 €. Jotkut tienaa enemmän, mutta vastuuta on silloin enemmän tai henkilöllä on jotain erikoistaitoja. Verotus tasaa aika lailla palkkaeroja.

      Jatko-opiskelijan alkupalkka on parhaimmillaan 2500€, mutta tiedän erikoistapauksia tekniikan alalta kun aloittavalle jatko-opiskelijalle maksetaan 3500€ kuussa. Jatko-opiskelijat saavat usein myös apurahoja, vorottomana.

      • Tutkija Punavuoresta

        Ero ei ole niin iso kuin aloitusviestissä ehdotetaan. Jos teollisuudessa maksettaisiin "helposti" 5ke kuussa, saisi olla aika kova motivaatio työstää jatko-opintoja 1600e liksalla. Tai professoreilla / tutkimusryhmien johtajilla rekrytä taitavaa porukkaa sisään.

        Oman kokemuksen perusteella (Aalto, tekniikan ala) jatko-opiskelijalle maksetaan n. 80% palkasta, joka voisi irrota liike-elämässä. Progressiivinen verotus tasaa nettopalkkojen eron muutamaan sataseen kuussa.


    • werfaewrf

      Itse väittelen kuukauden päästä ja ei päde nuo tiedot paikkaansa (olen kauppatieteiden puolella). Alkupalkka oli aloittaessani (v. 06) jotain 2000e eli toki huonompi kuin muualla, mutta puolessa vuodessa sain nostettua palkan 3500euroon/kk (yliopistolla on tulospalkkaus eli palkkaus nousee jos olet valmis tekemään ahkerasti töitä). En ole tehnyt ylitöitä, vaan normi 8h keskimäärin. Tuon 3500e/kk lisäksi hain ja sain normipalkan PÄÄLLE vuodessa 10000e/vuodessa verotonta apurahaa (kannustinapurahaa). Vuosi aloittamisesta tienasin itse asiassa enemmän kuin muut KTM-ystäväni tällä paikkakunnalla (jos huomioi, että tuo 10 000 e vuodessa normipalkan päälle oli verotonta tuloa). Olin tässä välissä 3.5v kotona lasten kanssa ja nyt palkka edelleen tuo 3500e/kk eli eihän se hirveän hyvä pelkästään ole, mutta nuo verottomat apurahat nostavat sitä mukavasti. Väittelyn jälkeen palkka liikkuu 3700e-5000e/kk tienoilla mikäli ei ole professori. Proffat tienaa 6000-12000 / kk, lisäksi monet tekee konsulttihommia päätyön lisäksi.

    • TkT haaveissain

      Omat tuloni jatko-opiskelijana ovat olleet noin 2500 €/kk eka vuosi, 2700 €/kk toka vuosi ja 3000 €/kk kolmas vuosi. Tähän päälle matkarahat ja verottomat apurahat, joita olen saanut esimerkiksi tänä vuonna 10000 € . Eli käytännössä ihan samaa palkkaa saa kuin teollisuudessa.

      • TkT haaveissain

        Neljäs vuosi alkanut 3400 €/kk matkarahat jne.


      • looooppoo
        TkT haaveissain kirjoitti:

        Neljäs vuosi alkanut 3400 €/kk matkarahat jne.

        kuka sullle sen palkan maksaa, työnantajasiko vai apuraha vai korkeakoulu?


    • TkT haaveissain

      Korkeakoulu

    • Pesiytyjät

      Kovia palkkoja jotkut teistä nostavat. Taitaa nuo eniten tienaavat olla nimellisiä jatko-opiskelijoita, jotka ovat tehneet yliopistolla sekalaisia tilausprojekteja vähintään vuosikymmenen ilman, että väitöskirjasta on sivuakaan kirjoitettu.

      • TkT haaveissain

        Ei kyllä tässä ihan alle kolmikymppisistä puhutaan.


    • Anonyymi

      Hyvältä noi tohtoriopiskelijoiden palkat kuulostaa! Kauppatieteellisen alalla tietysti myös etu jos on tohtori, mutta kyllähän se palkka nousee hyvin myös konsultti- tai rahoitusalalla, kun vain on valmis tekemään töitä.

    • Anonyymi

      Tuoreita kokemuksia tohtorikoulutettavien palkoista ja yliopistolla tehtävien töiden vaatimuksista?

    • Anonyymi

      Tarkennus edeltävään, että tohtorikoulutettaville käsitykseni mukaan nakitetaan kaikki tylsät hommat jonka vuoksi kyseessä ei siis tosiaankaan ole diili, jossa teet omia opintoja yliopiston palkalla.

    • Anonyymi

      Itellä takana 3 vuotta jatko-opintoja tekniikan alalla. Artikkelit on kasassa ja muitakin julkaisuja on kertynyt yhteensä kymmenkunta. Palkka maksetaan kuitenkin apurahasta joka on 200€/kk, josta Mela perii ~14%. Tämän päälle saan bruttona 550€/kk yliopistolta liksaa että saavat teettää sivuprojekteja. Enempää ei voida maksaa, koska apuraha rajoittaa muun palkkasuhteen suuruuden. Ei opetusvelvollisuutta, mutta opetan noin ~200h/v jotta saan lisätienestä. Eli ei tämä ole ruusuilla tanssimista.

    • Anonyymi

      Yllä olevan korjaus: apuraha on siis 2000€/kk. Ei sentään niin köyhiä olla.

    • Anonyymi

      Tutkija (tohtori) -tehtävänimikkeellä mediaanipalkka on 4 150 euroa

    • Anonyymi

      Mikä ihmeen koulutettava? Siis pitääkö siitä maksaa houkutuspalkkaakin? Jos haluaa tohtoriksi niin silloin kouluttautuu itse tohtoriksi ja maksaa viulunsa! Saatana noihinko munankarvan kellastumista tutkiviin tohtoreihinko minun verorahani ovatkin menneet?!!!

      • Anonyymi

        Ei taida olla sinulla ihan hirveästi käsitystä, miten maailma toimii.


      • Anonyymi

        Ja vuosia voivat siellä yliopistolla olla ”töissä”….noh, en ole kateellinen. Tällainen pahainen AMK inssi, Asiantuntijatyössä ja usean vuoden ajan nimi löytynyt yli 100k vuodessa tienaavien joukosta


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1916
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1662
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe