Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Mudin kaltainen helpompi paimen?

Neuvoton :/

Olen miettinyt mudia mutta rodussa huolettaa kuitenkin se, että monet pitävät sitä niin vaikeana ja tuntuu että kaikilla mudinomistajilla on ollut isohkoja tai todella isoja ongelmia koiransa kanssa ainakin jossain vaiheessa. Mietityttää oma pärjääminen koiran kanssa. Ja vaikka koiralle pärjäisin, en tiedä jaksanko sitä jos jokapäiväisistä asioista tarvitsee vääntää monta vuotta.

Mikä olisi siis mudin kaltainen helpompi paimen? Mudissa on mahtavaa sopiva koko, terve rakenne, säänkestävyys ja turkin helppous, miellyttämishalu, yhteistyökykyinen asenne, taistelunhalu ja monikäyttöisyys. Koiran tarvitsisi olla monipuolinen, moneen harrastukseen sopiva. Istuuko tähän muottiin mikään "helpompi" paimenkoira? Myös mudia saa suositella ja epäsuositella.

5

252

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oikea koulutus

      Kyllä mudista saa loistavan koiran kaikkiin harrastuksiin ja jopa koirapuistoon, jos oikein kouluttaa. Moni on epäonnistunut mudin koulutuksessa, koska ovat sekoittaneet miellyttämisenhalun ja helpon luonteen. Miellyttämisenhaluhan tulee "ansaita", eli ensiksi osoittaa koiralle olevansa johtaja, ja yleensä miellyttämisenhalu vaatii aika kovaa temperamenttia koiralta, jonka omistaja voittaa. Narttu on alistuvampi ja pehmoisempi kuin uros, eli se ei ole yleensä niin taipuvainen vaikkapa ärhentelyyn muille koirille kuin uros. Ja liikunnan/aktivoinnin puute aiheuttaa aktiiviselle rodulle helposti trhautuneisuutta. Kannattaa käydä koiranäyttelyssä haastattelemassa aitoja mudin omistajia, niin kuin minäkin olen tehnyt. Jos jostain rodusta on kiinnostunut, niin tietysti sellainen kannattaa hankkia, mutta ensiksi ottaa tarkkaan selvää sen piirteistä.

    • ..........

      Mitähän nuo isot/isohkot vaikeudet voisi olla, osaatko antaa esimerkkiä? On olemassa myös paljon mudinomistajia, jotka ovat hyvin tyytyväisiä rotuun, sillain, että tulee yksi ja sitten tulee toinen jne... Itselläni on ollut paljon koiria, Jokaisen koiran kanssa on ollut hiukan ns, haastavampia aikoja, mutta ne vaan eletään läpi. Ne on sellaisia vaiheita. Kovin isoiksi ongelmiksi en toki luokittele niistä yhtään. Eikä takuulla jokapäiväisistä asioista mudinkaan kanssa tarvitse montaa vuotta vääntää. Kyseessä on yleisimmin hyvin fiksu koirarotu. Ne kyllä oppivat helposti, mutta osaavat myöskin käyttää ihmisen lepsuutta taikka "tyhmyyttä" hyväkseen. Mutta niin osaa tehdä myös collie, niin osaa tehdä saksanpaimen, niin osaa tehdä lähes mikä vaan koirarotu, jos sellaisen sallii.

      MOnenko mudin elämää olet seurannut pidemmällä aikavälillä? Montako omistajaa tunnet? Oletko jo löytänyt tiesi mudistien omalle keskustelupalstalle. Taitaa olla facebookissakin joitan ryhmiä olemassa. Ainakin on unkarinpaimenkoirille, joihin mudikin kuuluu. Itse en kyllä osaa millään lailla pitää mudia mitenkään erityisen haastavana koirana. On pääsääntöisesti hyvä harrastuskoira monenlaiseen. Vaatii kyllä huolellisen sosiaalistamisen. Mutta niin vaatii monen moni muukin rotu. Älä siis heppoisten kuulopuheiden varassa ainakaan hylkää vielä rotua :D

      Sen vuoksi en myöskään osaa suositella "helpompaa" paimenkoiraa. Esimerkiksi shelteilläkin on aika usealla ongelmia. Vaikka sitä usein ns. helpoksi mainitaankin.

      • jepujjee, aaivan

        Niinpä, shetlanninlammaskoira on tiodellisuudessa hirvittävän hankala rotu, koska se on huolimattoman jalostuksen ja ylisuosion myötä muuttunut araksi ja liian herkäksi, suorastaan synnynnäiseksi luonnevikaiseksi. Jos haluaa alkuperäisenään, kelpona työkoirana, terveenä ja arvokkaana säilytetyn rotuisen koiran, joutuu ottamaan joitain haasteita vastaan, kuten koiran temperamenttisuuden ja aktiivisuuden (joita vaaditaan koiralta paimennuksessa).

        Ja ainaakin Facebookissa on sellainen julkinen ryhmä kuin Unkarinpaimenkoirat. Varmasti siellä pulien ja pumienkin omistajat osaavat vastata mudien puolesta, koska niin läheisiä ja samanlaisia (taitavavat erota lähes pelkästään turkkinsa puolesta) rotuja nämä kaikki 3 ovat toisilleen.


    • UPK

      Unkarinpaimenkoirat facessa ja muualla netissä, varmasti löytyy mudi-ihmisiä. Itselläni on kaksi pumia, jotka lukeutuvat myös noihin unkarilaisiin, ja jota myös toisinaan luonnehditaan keskimääräistä haastavammaksi roduksi, juuri noiden vahvojen paimenominaisuuksien takia. Ja onhan näiden kanssa välillä saanut päätään raapia, mutta mitään ylitsepääsemätöntä ei ole ilmaantunut. Myös kokenut ja vastuunsatunteva kasvattaja on ollut hyvänä apuna kun kysymyksiä on herännyt.

      Mudista en tietysti osaa paljonkaan kertoa, mutta käsittääkseni nämä rodut ovat aika lähellä toisiaan luonteen osalta, mudeilla taitaa vain olla kovuutta pumeja enemmän. Toinen pumini on melko kova, muttei sen kanssa mitenkään järjettömästi ole tarvinnut mistään vääntää. Ovat hyviä koirien maalaisjärjellä varustettuja koiria, eli jos kasvatukseen vähänkin paneutuu, saa varmasti hyvän koiran. Työhalua löytyy, ja uskoakseni se onkin se joka monesti niihin ongelmiin johtaa, jos koira ei saa tarpeeksi virikkeitä. Mutta jos harrastuskoiraa olet hakemassa niin en usko että koiran tylsistyminen on vaarana :)

    • schape

      Schapendoes kuulostaa kuvailuusi sopivalta rodulta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2258
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1944
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1838
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      79
      1685
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1598
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1502
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      24
      1403
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1362
    9. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1331
    10. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1304
    Aihe