.177 cal. kivääri

Jonttu

Moi,

Onko kellää tietoa .177 kaliiberin kivääristä? Ja nyt en tarkoita ilmakivääriä vaan sitä (uutta?) 1000m/s vehjettä, jolla linnustamisen pitäisi olla 222:sta turvallisempaa tiheämmin asutulla seudulla.

Toinen kysymys liittyy .22LR Toz-kiväärin pesittämisestä .22WMR:ksi. Eli, miten hyvin ko. kiväärin lukko kestää tämän patruunan ja mistä löytää patruunapesän speksin siitä mihin kokoon pesä tulee porata sekä kuinka syvälle poraus tulee ylettyä? Entä mitä haittaa on patruunapesän väljyydestä ja kuinka tarkkaan tuohon speksiin tulisi päästä? 22WMR:n hylsy näyttäisi nimittäin olevan 6.1mm ja pituus 25.5mm (tuuma?), joten olisiko 6.2 x 26mm sopiva ja pitääkö pesästä tehdä hieman kartio ulospäin, jotta hylsy irtoaa helpommin?

-Jonttu-

9

3094

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Andy

      Kuvailemasi kaltaista asetta ei liene olemassa. .17-väljyisiä kaliipereita on käytännössä kymmeniä vuosia vanha .17 Remington, jolla päästään n. 1200m/s lähtönopeuksiin. Uusia kaliipereja on sitten .17HMR, jonka lähtönopeudet ovat n. 800m/s ja .17Mach2, jonka lähtönopeudet ovat n. 650m/s. Aseita kyseisiin kaliipereihin on useita.

      Mitään .22lr asetta ei kannata pesittää .22WMR:lle järeämmistä puhumattakaan. Sulku on mitoitettu .22lr:lle. Poraukseen tarvitaan kullekin kaliiperille sovelias kalvain, eikä se onnistu millään tavallisella poranterällä. Patruunan voi kyllä saada laukeamaan, mutta tarkkuudesta ei kannata puhuakaan. Luovu tuollaisesta kotiprojektista.

      • Kimi

        ..se tuliki. Noita .17HMR kaliperin aseita valmistaa ainaki Ruger 10/22 mallista. Patruunoita vaan taitaa olla vielä vaikea löytää Suomesta ja kappalehintaki taitaa nousta korkeaks. Miks kikkailla ku voi kaupasta ostaa suoraan oikean kaliperisia aseita. Jos ei oo varaa harrastaa, pitää koittaa löytää muita harrastuksia..


      • Jonttu

        ..sitten varmaan tuota .17 Remington juttua, mutta itse sain sen käsityksen, että ko. kaliiberi olisi ollut uusi. Anyway, kaliiberi kiinnostaa ja kokemuksia tuosta olisi kiva kuulla (mihin saakka tarkka, ammuksen paino, sivutuuliherkkyys, varoetäisyydet, jne).

        Myös .17 Rem-aseiden sekä -panosten hinnat kiinnostaa, koska huonona ampujana joudun harjoittelemaan muita enemmän (pienoiskiväärillä 2000-5000 panosta/vuosi) ja siirtyminen uuteen kaliiberiin pitäisi onnistua kohtuullisin kustannuksin. Toki pienoiskiväärillä jatkaminen on myös mahdollista, mutta yli 100m matkalla etäisyyden arviointi kasvaa todella kriittiseksi, jotta osuma olisi mahdollinen. Myös melko pitkät varoetäisyydet aiheuttavat ongelmia tietyissä tilanteissa.

        -Jonttu-


    • Kiväärimies

      Kyllä miälestäni tozin lukko kestää muutoksen .22 WMR:ksi.Toimiihan viritintappi sulkuolakkeena.
      Muutos vaan vaatii luvan.
      Jos tekee kotona niin tarkkana pitää olla.Kalvaminen niin että lukon kiinni ollessa luoti painuu rihloihin.

      • Jonttu

        Porasin sen Toz:n 22WMR:lle ja ainakin kymmenen koelaukauksen jälkeen kaikki näyttää hyvälle. Itse porauksen suoritin sorvissa siten, että ensin piippu porattiin 6mm terällä 25.5mm syvyyteen (hylsyn pituus). Tämän jälkeen sisäsorvausterän paikalle kiinnitettiin Broxon:in (laakeroitu) minidrill uudella hienopintaisella hieontakivellä varustettuna ja laitettiin pyörimään n. 20 000r/min.

        Itse hiominen oli melko hidasta hommaa, mutta 15-30 minuutin kuluttua hylsy painui pesään kuin tehdastekoisessa vastaavassa. Varmuuden vuoksi pesästä hiottiin 0.02mm kartio ulospäin, jotta hylsy irtoaa pesästä helpommin ulos (turha toimenpide?).

        Mulla on hallussa kaksi lupaa pinoiskiväärille josta toisessa mainitaan 22lr ja toisessa pelkästään 22. Nähdäkseni tämä viimeinen oikeuttaa ostamaan myös 22WMR:n patruunoita, eikö vaan? Ainoastaan lukon kestäminen askarruttaa, koska viritintapin katkeaminen saan lukon lentämään silmille. Harmi, että venäläiset eivät ole laittaneet tapin juureen pyöristystä, joka antaisi lukolle tuhdisti lisää lujuutta. Myös Toz:n piipun tappikiinnitys näyttää melko heiveröiseltä, mutta tähän liitokseen tulevat rasitukset eivät välttämättä ole kovin suuria-kö?. Ja mistä kohtaa ase yleensä laukeaa, jos on hajotakseen (viritintappi katkeaa, tms)?

        -Jonttu-


    • kokemusta

      Lukko on varma ja yksin kertainen, mutta ei kestä
      pitkiä/tehokkaita paineaaltoja.
      Käykääs pojat joltakin " takametsän "- poliisilta kysymässä:::
      kuinka monta tapaturmaa on sattunut moisilla
      viritelmillä?? Jos jotain tapahtuu, sirut tunkeutuvat poskiontelon kanavan kautta aivoihin.
      Ja laulelet pilviveikkojen kera.

    • simo sarjatuli

      höpö höpö höpö....omistin aikonaan toz 8.n,jonka aseseppä oli muuttanut ampumaan 22 vierling patruunaa eli 1mm lyhyempää kuin 22 hornet.lukon nokka oli luonnollisesti muutettu laukaisemaan keskisytytys patruunan ja pesä porattu,niin ja pilikun nussijoille vielä,että tottakai se lukon nokka oli muutoinki muokattu patruunalle sopivaksi.....no se siitä,mutta aseella amuttiin tuhansia kertoja,eikä yrittänytkään levetä.

    • Hommaa ylipitkiä hylsyjä ja lataa patisi itse.lopputulos on parempi.kuparipinnoitteisia 22 luoteja on saatavana.aikoinaan vehtasin tuollaisella,luodit vaan tuppasivat peräpäästä sulamaan.lukko on sikäli vahvaa tekoa että tuskin leviää vaikka ainoa sulku onkin tuo vipu.
      jos kuitenkin aiot pesittää niin osta ainakin patruunapesäkalvain.

    • Anonyymi

      177, on 4.5 mm ilmakiväärim kaliberi..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1545
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1194
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1117
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1016
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      975
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      937
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      860
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      694
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      660
    Aihe