Kuolema & Hautaus & Testamentti

Blue Diamond

Alla oleva Espanjaa ja lähinnä matkailijoita koskevan artikkeli herätti ajatuksia aiheesta noin yleisellä tasolla asuinmaasta riipumatta.

Miten te toiset ulkosuomalaiset olette varautuneet siihen viimeiseen matkaan, joka meitä jokaisa odottaa, ennemmin tai myöhemmin, tietystikin toivottavasti mahdollismman myöhään.

Osalle mahdollisesti arkoja asioita ja viimeinen toivomus sisällöltään omasta elämäntilantestakin riippuvainen.

Tietysti otsikon asioihin olisi hyvä varautua ja ne valmistella jo etukäteen, kertoa läheisilleen ja / tai kirjata viimeinen toivomuksensa ja testamenttinsa tavalla, että ne ovat sitten saatavilla jäljelle jääville. Osalla on lompakossa hoitotestamentin ohessa tai siihen liitettynä kuolemaan ja hautaukseen liittyvä viimeinen tahto imaistuna.

Vaihtoehtoja on tiivistän kolme, tuhkaus tai perinteinen, sekä vaihtoehtona hautaus asunmaahan tai kotimaahan.

Sitten on kuvassa myös mahdolliset perintöasiat ja niihin varautuminen, sekä niiden pelisääntöjen tunteminen myös verotuksen osalta, vaikka talousasiat ei itseään enää tuossa vaiheessa kovasti huoletakaan.

Omalta kohdaltani olen ajatellut lähinnä tuhkausta ja niiden sijoittamista silloiseen asuinmaahan, mikä se sitten tuollon onkin, mahdollisesti jos ne voisi levittää vaikkapa mereen. Tämä ilman kirkonmenoja ja siunauksia.

Yksi uudehko (?) mahdollisuus on puristuttaa tuhkasta kaunis sininen timantti, kestävämpi kuin sen "alkuperä", rauhallisempi ja vähemmän tilaa vievä ;-) Toistaiseksi melko hintava ( linkin artikkeli 2007 ), toivottavasti alalle tulisi hintoja alentavaa kilpailua.

Lisäetuna on se, että tuhkasta voi puristaa useammankin timantin ja siten viimeinen leposija voi olla useammallakin mantereella, eli melko ideaali vaihtoehto levottomalle ja hieman juurettomalle maailmanmatkaajalle ;-) Itse asiasa varsin elegantti vaihtoehto, kunhan vain mahdolliset asunnon murtovarkaat eivät sellaista oikeaksi timantiksi luule.

- http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288335687461.html

"Jos Suomen kansalainen kuolee Espanjan aurinkorannikolla ja hänellä oli kuollessaan asuinpaikka Espanjassa, kuolinpesä selvitetään ja jaetaan kokonaisuudessaan Espanjan lainsäädännön mukaisesti huolimatta siitä, oliko kuolleella omaisuutta myös Suomessa."

"Toisaalta on mahdollista tehdä testamenttimuotoinen määräys, että perimykseen sovelletaan sen maan lakia, jonka kansalainen henkilö oli tehdessään tämän määräyksen."

- http://www.iltalehti.fi/matkajutut/2012111616337789_ma.shtml

Ps. Kiintoisa aihe näin iltamyöhään ;-)

9

481

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fmo

      Onpa kerrankin erittäin hyvä aloitus!!! toivottavasti tästä tulee asiallinen ja syvällinen keskusteluketju.

      On tuota kuolemaa tullut toki ajateltua vähän aikaa sitten, kun yksi työkaveri sai pahan syövän ja läksi kuuden viikon sairastelun jälkeen 42-vuotiaana viheriäimmille niityille. Siinä alkoi itsekin miettiä omaa katoavaisuutta.

      Oman vakaumukseni vuoksi tuo tuhkaus ei tule missään tapauksessa kysymykseen. Toisaalta kuitenkin haluaisin sisimmässäni tulla haudatuksi Suomeen, mutta toisaalta suomalaiset sukulaiseni ovat luterilaisia, eivätkä ymmärrä oikeaoppisesta hautaamisesta yhtään mitään, enkä myöskään halua heidän perivän yhtään mitään. Eli sinänsä tässä tilanteessani on dilemma.

      Ystävät ja läheiset ovat täällä, ja suomalaisista sukulaisistani olen erkaantunut jo aikoja sitten, joten varsinaisen siunaus- ja muistotilaisuuden haluaisin olevan täällä nykyisessä asuinmaassani.

      Elän parisuhteessa ja olemme lapsettomia. Puolisoni on kotoisin täältä, missä asumme. Meillä on keskinäinen testamentti, ja sitten kun molemmat ovat poissa, hyvät ystävät perivät meidät.

      Puolisoni haluaa taas tulla haudatuksi isovanhempiensa kotiseudulle. Eli me emme siis tule haudatuksi vierekkäin, koska minulla ei taas ole mitään tekemistä hänen isovanhempiensa synnyinseudun kanssa.

      Tässä siis joitakin näkökohtia, miten meille.

      Entäs teillä muilla?

    • Blue Diamond

      >> ... suomalaiset sukulaiseni ovat luterilaisia, eivätkä ymmärrä oikeaoppisesta hautaamisesta yhtään mitään ...

      Omalta osaltani toivoisin ettei ketjusta tule vakaumuksellisuuksista kädenvääntöä ja kiistelyä ( niille on aivan omat palstansa ), sillä kenen tahansa ilmoittama __vakaumuksellisesti "oikeaoppinen" hautaaminen__ on liki provosoiva ja toisten elämänkatsomusta hyvin kunnioittamaton kommentti, joka riskeeraa viedä avauksen aivan eri laduille kuin sen tarkoitus.

      Itse pyrin olemaan suvaitsevainen ja kunnioittamaan kunkin vakaumusta, niin kauan kun se ei johda ahdasmielisyyteen, toisten elämänkatsomuksien tuomarointiin, halveksintaan ja niin kauan kun sen varjolla tai seurauksena ei aiheutetta vahinkoa toisille, vakaumuksellisesti, hengellisestin, henkisesti, tunneperäisesti tai moraalisesti.

      En katso kenenkään tai minkään suuntauksen tai aatteen edustavan "oikeaa" vaan jokainen on osaltaan osoitus elämän syvemmän synnyn ja merkityksen hausta.

      - ->

      Avauksen tarkoitus oli herättää toisten lähestymistapoja kunnioittavaa ja sen ymmärtämiseen pyrkivää avointa keskustelua teemaan liittyen, joka voi olla avartavaa itse kullekin riippumatta omasta näkökulmasta.

      Monilla ulkosuomalaisilla on perhesuhteet melko laajalla ja elämäntilaneeseen liittyy toisinaan varsin erilaisiakin yhtälöitä, jotka johtavat erilaisiin toivomuksiin menettelystä viimeisen toiveensa suhteen.

      • haalloo

        Täällä oli joku, joka teki erittäin fiksun vastauksen kysymykseesi, nyt kuitenkin tuomitset hänet. Oletko itse jokin uusateisti. Mainitsit olevasi suvaitsevainen? Miten sitten osoitat tuota suvaitsevaisuuttasi? Vastauksestasi päätellen olet kaikkea muuta, ja pelkäät kuolemaa yli kaiken. Kun olet niin viisas, niin kerro, missä maassa elät, että me tyhmemmät ihmiset ymmärtäisimme, misä kaltaisiasi älykköjä kasvaa meistä koti-Suomesta lähteneistä?


      • Parisienne III

        Suomessa on voimassa uskonnonvapauslaki sekä sananvapauslaki; minkä maan lakeja käytät estääksesi yksittäisen hankilön ilmaisuvapauden?


    • Lutkut kyykkyyn!!!

      No jos täällä ei saa keskustella ja esittää omaa näkemystään asiasta mitä kysyit, niin häivy sitten yleistyksiesi kanssa hevon kuuseen, olet ilm. joku luterilainen natsiaivo, joiden vuoksi eräätkin asuvat ulkomailla, toivottavasti sinut haudataan siperiaan! Häpeä!

    • Testamentti

      Sanotaan, että espanjassa asunnon omistavalla kannattaisi olla testamentti. Jos mieheni ja minä teemme testamentin toisillemme,otetaanko lopullisessa perinnönjaossa huomioon kaikki omaisuus suomessa ja espanjassa,joka sitten jaetaan perillisten kesken vai onko espanjan omaisuus irrallaan muusta omaisuudesta?

    • odottelen..

      >> ... suomalaiset sukulaiseni ovat luterilaisia, eivätkä ymmärrä oikeaoppisesta hautaamisesta yhtään mitään ...

      kuinka ihmeessa ne lutikan kirkkolaiset ovat ollenkaan osanneet panna kaverinsa mullan alle jo tuhansia vuosia,,kun eivat ymmarra -''-oikeaoppisesta hautaamisesta yhtään mitään''
      kertisitko meille tyhmille sen ihan oikean tavan..?

    • mielipide minulta

      Hei! Mina ja mieheni olemme muslimeita, ja olemme tehneet testamentin paikalliseen moskeijaan, etta meidat molemmat haudataan muslimien hautausmaalle.
      Olemme naimisissa ja lapsetkin tietavat toiveeni, joten ei ole mitaan mahdollisuutta, etta minua lahetettaisiin Suomeen haudattavaksi esim. vanhempieni kotipaikkakunnalle.
      Kuitenkin myos meilla on hyvin erilaiset tavat verrattuna suomalaisiin luterilaisiin, esim. mieheni on itse pessyt oman isansa ruumiin ennen hautausta.
      Jos asia on itsellesi tarkea, niin ei kannata jaada odottelemaan, vaan puhua asiasta, tehda se testamentti, sopia etukateen...
      Jokaisella on oikeus tulla haudatuksi haluamallaan tavalla.

    • Blue Diamond

      Kuten niin usein sanottu, niin testamentin teko helpotaa jälkeen jäävien tilannetta ja välttää väärinymmärryksiä. Tietysti perintölakiin ja testamenttien säädöksiin tulee huolella perehtyä.

      Asiaa ei moni luonnollisestikaan mieluusti liiaksi halua ajatella, mutta nuorehko ja tervekin voi joutua onnettomuuteen.

      Nyt on tulossa EU-maissa asuville selkeytystä tilanteisiin joissa perinnönjättäjä asuu jossakin toisessa kuin kotimaasaan.


      "HS: Perinnönjako muuttuu EU:ssa - testamentti voi välttää vaikeuksilta"

      "EU:n uusi perintöasetus tulee voimaan elokuussa vuonna 2015, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Jatkossa jäämistö jaetaan sen maan perintölain mukaan, jossa suomalainen asuu, ellei testamentissa ole määrätty toisin."

      - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013052017036813_uu.shtml


      Helsingin Sanomien artikkeli on laajempi ja kattavampi kiinnostavalla kaavakuvaesimerkillä selkeytettynä, jossa esimerkkinä: Suomi vs. Espanja.

      "Perinnönjako muuttuu 2015 Euroopan unionissa"

      "Uusi perintöasetus yhdenmukaistaa jäsenmaiden kirjavat perintösäännöt"
      20.5.2013 5:41

      - http://www.hs.fi/kotimaa/Perinnönjako muuttuu 2015 Euroopan unionissa/a1368932967181

      Ps. Yksi asia jota monikaan ei tule ajatelleeksi on hoitotestamentti, eli tahtonsa ilmaisu vakavien onnettomuksien varalle, hoidon jatkaminen vs. lopettaminen, elinsiirto jne..

      Haluako jäädä vaikkapa aivokuolleena / koomassa loppuiäksi koneiden ylläpitämäksi tilanteesa jolloin tilanteen paranemisesta ei lääketieteellisesti ajatelen ole toivoa.

      Arka alue sekin, sillä jotkin aivokuolleiksi luokitellut / syvään koomaan vajonneet ovat vuosienkin jälkeen palanneet elävien kirjoihin ja jotkut ovat jopa kertoneet ymmärtäneensä vuoteensa ympärillä puhutun koomansa aikana.

      "Puolalaismies heräsi 19 vuoden koomasta"

      - http://www.iltalehti.fi/uutiset/200706036188916_uu.shtml

      "Unilääke herätti seitsemän vuotta koomassa olleen miehen"

      - http://www.voice.fi/ilmiot/unilaake-heratti-seitseman-vuotta-koomassa-olleen-miehen/8/42100

      "Kuolinvuoteellaan maannut lapsi heräsi koomasta kuullessaan Adelen superhitin"

      - http://www.rumba.fi/kuolinvuoteellaan-maannut-lapsi-herasi-koomasta-kuullessaan-adelen-superhitin-31260/



      Sitten hieman toisella tavalla ulkosuomalaisiakin liippavia tapauksia.

      "Erikoinen ilmiö: Mies heräsi koomasta ja osasi puhua enää vain vierasta kieltä!"

      - http://radioplay.fi/viihde/erikoinen-ilmio-mies-herasi-koomasta-ja-osasi-puhua-enaa-vain-vierasta-kielta/8/45352

      "Kroatialainen teinityttö heräsi koomasta – puhui sujuvaa saksaa!"

      - http://www.stara.fi/2011/08/17/kroatialainen-teinitytto-herasi-koomasta-puhui-sujuvaa-saksaa/

      Seuraavanlainen tilanne taasen olisi lievästikin ilmaisten häkellyttävä.

      "Nainen joutui onnettomuuteen – heräsi koomasta lesbona"

      - http://www.stara.fi/2012/04/22/nainen-herasi-koomasta-lesbona/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      139
      4081
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      121
      1591
    3. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      70
      1406
    4. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      283
      1402
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      18
      1264
    6. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      47
      1138
    7. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1131
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1086
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      60
      1081
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      60
      1038
    Aihe