Australianpaimenkoira

tietoa hakeva

Terve kaikki aussien omistajat !.. Kaipaisin tietoja rodusta. Sopiiko ensimmäiseksi koiraksi, mistä saisi työlinjaisia pentuja ensivuoden keväälle-syksylle, maksaako paljon yms. Muutenkin kaikkea mitä australianpaimenkoiran omistajan täytyisi tietää :) Kiitos kaikille vastanneille !

6

6613

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aussien omistava

      aussiet sopivat hyvin ensimmäiseksi koiraksi on innokas ja nopeasti oppivainen saattaa olla joskus itseppäinen meillä ois nyt kaks nuorta aussie poikaa myytävänä joille on jo vähän opetettu paimennusta meiden kennel nimi on tuulensaaren kennel

    • 2xauspai

      Hei tietoa hakeva! Sanoisin että aussie sopii ensimmäiseksi koiraksi, mikäli tämä koirayksilö on rauhallista ja kärsivällistä sorttia. En missään nimessä suosittele työlinjaista ensimmäiseksi koiraksi, ellet sitten omista lammas-/karjalaumaa joka kaipaa paimennusta ja tiedät valmiiksi jonkun joka suostuu kouluttamaan sinut kouluttamaan koirasi paimentamaan oikein.

      Aussiet voidaan jakaa työ-, versatile- ja näyttelylinjoihin. Työlinjaisia on suomessa hyvin vähän, sillä aussieita on paimenena hyvin harvalla ihmisellä ja suurimmalla osalla versatile- ja näyttelykoirista on erittäin toimiva paimennusvaisto. Näyttelykoirat on yleensä kasvatettu sillä tavoitteella että ne olisivat ulkomuodoltaan mahdollisimman hyviä. Osa näyttelyaussieiden kasvattajista ajattelee kuitenkin hyvin pitkälle myös yhdistelmästään syntyvien koirien luonnetta ja soveltuvuutta erilaisiin harrastuksiin. Versatilet ovat kahden edellisen välimuotoja, joiden kasvatuksessa on keskitytty vahvasti koirien hyvään terveyteen ja harrastusominaisuuksiin. Näiden ulkomuoto voi vahdella suuresti, osa pärjää ja osa ei pärjää näyttelyissä.

      Koska kysyt soveltuvuutta ensimmäiseksi koiraksi, oletan, ettei sinulla ole (paljoa) kokemusta koiran omistamisesta, kouluttamisesta tai elämisestä koiran kanssa. Koska kysyt kuitenkin työlinjaista, niin oletan että aikomuksesi on kuitenkin harrastaa koiran kanssa jotain suhteellisen vaativaa. Työlinjainen on lähes aina vilkas, energinen, nopeasti reagoiva ja viettikova (lue paimentaessaan/viettitilassa ei aina näe eikä kuule sinua tai käskyjäsi). Tällaisen koiran kouluttaminen on haastavaa jo kokeneellekin koirankouluttajalle ja kokemattoman kouluttajan käsissä koirasta tuskin tulee yhteiskuntakelpoista. Näyttelyaussiet ovat usein vietiltään pehmeämpiä ja usein rauhallisempia luonteeltaan, mutta joukossa on myös hyvin vilkkaita yksilöitä. Versatilet voivat olla mitä tahansa rauhallisen ja vilkkaan väliltä, mutta niillä on keskimäärin näyttelykoiria hieman paremmat hermot ja keskittymiskyky. Kaikilla aussieilla on miellyttämisenhalua (vaikka miksei joku poikkeuskin voisi olla olemassa) ja ne oppivat helposti sen mitä haluat niille opettaa ja myös sen mitä et haluaisi niiden osaavan.

      Omistan kaksi aussieta, yhden rauhallisen näyttelykoiran ja yhden keskivertovilkaan versatilen. Ensimmäisellä on miellyttämisenhalu ja toisella miellyttämisentarve. Käytännössä tämä tarkoittaa että näyttelykoirani haluaa miellyttää, mutta se ajattelee myös omaa etuaan. Kaikkia epämiellyttäviä asioita ei välttämättä tehdä, ellei tiukasti käsketä ja tilaisuuden tullen omistajaa yritetään huomaamatta höynäyttää jos siitä on jotain hyötyä itselle. Harrastusmielessä tämä koira on hyvä jos sen saa rakastamaan kyseistä harrastuslajia. Agilityssä se juoksee yhtä lujaa kuin versatileni ja vastaanottaa ohjausta yhtä hyvin, mutta esim. tokossa tai pk-lajeissa sen keskittymiskyky ja mielenkiinto katoaa helposti jos sille tulee liian tylsää. Versatileni sen sijaan useimmiten tuijottaa minua kuin elämänsä valoa ja on valmis kaikkeen mitä siltä pyydän. Sen kanssa on helppo harrastaa mitä vain, mutta kun joudutaan tilanteeseen kun ei voi tai ei ehdi harrastaa tarpeeksi säännöllisesti, se kärsii tekemisenpuutteesta huomattavasti enemmän kuin näyttelyversio jolla ei ole samaa pakottavaa tarvetta tehdä töitä ja saada energiaa purettua samoissa määrin. Tekemisenpuute näkyy ylimääräisenä riehumisena, itsehillinnän heikentymisenä ja toisinaan huonona käytöksenä ulkoillessa. Molemmalla koiristani on paimennusvaistoa, näyttelykoirani on kokeillut lampaita, mutta sille paimentaminen oli lähinnä hupipuuhaa, kun taas nuorempi versatileni muuttuu paimentaessaan erittäin viettikovaksi ja yrittää paimentaa kaikkea mikä liikkuu karvoissa/höyhenissä/suomuissa. Sen paimennusvietti syttyy jo pelkästään pupun haistamisesta, eikä sitä ole helppo saada nopeasti palautumaan kiihtyneestä tilasta. Asumme Helsingissä joten pupuja tulee vastaan lähes joka ilta. Kaikki aussiet ovat kuitenkin yksilöitä, etkä varmana saa ihan samanlaista kuin mitä omat koiruuteni ovat. Huomioni yrittävät vain esittää eroja joita olen huomannut omien koirieni välillä ja eroja joita olen myös huomannut yleisesti tuntemieni versatile- ja näyttelyaussieiden välillä.

      jatkuu seuraavassa..

    • 2xauspai

      Voisin suositella sinulle rauhallista näyttelylinjaista tai ehkä jopa (erittäin rauhallista) versatilea, mikäli löydät sopivan, sinua miellyttävän pentueen ja aikomuksesi on harrastaa aktiivisesti koko koiran eliniän (myös vanha koira tarvitsee tekemistä). Jos hankit aussien, muista että sen on sinulla sen kymmenisen vuotta elämästäsi!

      Pennun etsintään ja valintaan kannattaa panostaa ja jos miellyttävää pentuetta ei löydy, niin odota! Pentueita tulee koko ajan lisää, eikä se vuoden odotus ole oikeasti mitään kun saa sen itselleen sopivan aussien. Ohjenuorina valintaan voisin sanoa että ota pentu sellaisesta yhdistelmästä, jonka vanhemmat haluaisit. Jos et pidä isästä/emästä tai luulet että et pärjäisi niiden kanssa, älä ota pentua, sillä se voi olla samanlainen tai jopa vaativampi kuin vanhempansa. Valitse myös kasvattaja huolellisesti, sillä hän on tuki ja turvasi kun soitat hänelle (vaikka keskellä yötä) kohdatessasi hankalia tilanteita käyttäytymisen/koulutuksen/terveyden kanssa. Hyvä kasvattaja on aina valmis auttamaan kasvattejaan ja niiden omistajia, on kiinnostunut pennun edistymisestä ja aikuisen koiran elämästä. Hyvä kasvattaja haluaa tietää kaiken sinusta, kokemuksistasi koirien parissa, koiran tulevista elinolosuhteista, suunnitelluista harrastuksista ja tavoitteista ennen kuin myy sinulle pennun. Jos joku halua myydä sinulle pennun välittämättä siitä millaiseen elämään koira joutuu ja vaatimatta vastauksia suunnitelmistasi koiran varalle, hän ei välitä pennun tulevasta elämästä oikeastaan mitään. Tällöin voisi olettaa myös, ettei pentuetta ole tehty pentujen hyvän tulevaisuuden takia vaan jostain ihan muusta syystä. Tällaisen pentueen vanhemmat eivät välttämättä ole terveydeltään tai luonteeltaan sitä tasoa mitä pennunhankkija oikeasti haluaisi. Käytä harkintaasi valinnassasi ja laadi etukäteen lista asioista mitä vaadit pentusi vanhemmilta ja haluat kysyä kasvattajalta (esim. luonteet, hermot, paukkualttius, allergiat, sukujen sairaudet, jne). Jos vähimmäiskriteerisi ei täyty, älä helly söpöjen pentujen edessä, vaan etsi lisää pentueita. Niiden pennut ovat varmasti yhtä suloisia karvapalloja ja yhteinen tulevaisuutenne voi olla huomattavasti onnellisempi.

      Kysyit myös hintaa, voisin arvioida että nykyhinta kulkee siinä noin 1000-1300 välillä. Noita numeroita ei kuitenkaan kannata tuijottaa kovin rajoittavan tekijänä, sillä itselleen sopivalla täydellisellä pennulla ei ole tarkkaa hintaylärajaa. Jos koira huonolla tuurilla astuu lasinsirulle ja saa syvän haavan, jonka hoito vaatii nukutuksen, tikkejä, kipulääkkeitä, antibioottikuurin ja hoitotarvikkeita, niin siinä meni se hankinnassa tingitty 200 euroa. Ostohinta on pientä verrattuna koiran elinaikaisiin kuluihin, joten kannattaa suosiolla hankkia se itselle sopiva pentu hintaan katsomatta.

      Onnea etsintään!

    • tietoa hakeva

      Kiitos, vastaukses autto tosi paljon!! Olisipa kaikilla palstoilla näin auttavia vastauksien kirjoittajia ja vastauksia ! :))

    • Anonyymi

      Kun vielä löytyisi tarpeeksi viisaita ja ahkeria koiransa opettaji.Koiran kasvatus yhteiskuntakelpoiseksi kestää n.2vuotta 8 koiraa olen elämäni aikana kouluttanut.Vaatii ahkeruutta ,ja aikaa innostusta koirista.Jos ei viitsi ,kiinnosta tai ei ole aikaa ÄLÄ OTA KOIRAA koira elää 10-15 vuotta rodusta riippuen.Vasttu kestää läpi koiran elämän.Oletko vastuullinen omistaja ?

    • Anonyymi

      Näillä sivuilla mietittään rotuja minkähän ottaisin.Harva miettii mitä koiran omistaminen vaatii tässä vähän listaa.Ruoka,rokotukset .eläinlääkäri jos koira sairastuu koulutus jos omat taidot ei riitä.Mihin koira lomien ajaksi korona etätyö tuskin kestää läpi koiran elinajan10-15 vuotta.Jokapäiväinen lenkitys 3-4 kertaa päivässä sää mikä tahansa.Koiran muu hoito kynsien leikkaus,turkin hoito turkin pesu.Ennekaikkea kaikkein tärkein KOIRAN OPETUS ettei tule remmirähjä,hyökkäile päin toisia koiria ja kaikkea mikä liikkuu.Räkyttää kotona kun on yksin,ei opetettu yksinoloon.Kannattaa miettiä haluaako sitoutua tahän.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      7839
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4482
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      27
      2188
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2099
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1915
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1765
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1669
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1623
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe