Mikä oleellisinta äänisäädöissä?

ääntä lisää

Mikä toiminto kotiteattereissa yleensä vaikuttaa eniten äänen syvyyteen? Lähinnä ongelma musiikin kanssa. Viritinvahvistin on monipuolinen ja testivoittaja kuten kaiutin sarjakin. 5.1 järjestelmä kyseessä. Kavereilla ääni kuulostaa todella hyvältä, mutta itsellä lähinnä pikkuradion kaiuttimilta. Ääni ei saa tavallaan "potkua". Myös elokuvissa keskustelut kuuluu hyvin, mutta musiikki jää latteaksi vaimeaksi...

4

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tärkeinmmät säädöt on kajareiden sijoittelu ja tilan akustointi. Tilassa saattaa olla niin paljon heijastuksia ja ns. huonemoodeja että taajuusvasteessa on pahoja vaimentumia.

      Testata voi ensin ihan korvakuuloltakin etsimällä netistä siniaaltotaajuuspyyhkäisyjä vaikka väliltä 20 - 20 000 Hz..

      Ja ne kajarien etäisyysajoitukset pitää olla kunnossa.

      Musaa kuunneltaessa pitäsi tyytyä 2.1:een, eli stereoon subbariin.

      Voisit kertoa tilastasi ja laitteistostasi enemmän.

      Joskus soundin ohuus jää asiantuntijoiltakin mysteeriksi. Taannoin alan harrastajat kävivät ihmettelemässä erään kaverin huonosti soivaa laatulaitteistoa eikä ratkaisua sittenkään löytynyt. Tila pilaa hyvätkin laitteet.

      • ääntä lisää

        Huone on noin 3 x 4 m.

        Kaiuttimet on sijoitettu lähes symmetrisesti. Kaiuttimet ovat edessä n. 1.5m korkeudella etu vasen, keski, etu oikea. TV:n yläpuolella, 'hyllykaiuttimet" Takakaiuttimet takana n. 1.7m korkeudella suoraan suunnattu tv:seen päin. Tämä tilan vaikeuden vuoksi. Tila pieni 12m2 olohuone. Kuuntelu/katselu paikka takaseinä, jossa isot korkeat ikkunat n. 1.8m ja koko takaseinän leveydeltä. Oikealla puolella koko matkalla tiiliseinä ja takka. Muut seinät kipsilevy seiniä. Edessä tvtason vieressä iso leveä aukko eteiseen. Ehkä tosi haasteellinen tähän tarkoitukseen... Niin ja etäisyydet parhaaseen kuuntelupisteeseen n. 2.7m.


      • ääntä lisää kirjoitti:

        Huone on noin 3 x 4 m.

        Kaiuttimet on sijoitettu lähes symmetrisesti. Kaiuttimet ovat edessä n. 1.5m korkeudella etu vasen, keski, etu oikea. TV:n yläpuolella, 'hyllykaiuttimet" Takakaiuttimet takana n. 1.7m korkeudella suoraan suunnattu tv:seen päin. Tämä tilan vaikeuden vuoksi. Tila pieni 12m2 olohuone. Kuuntelu/katselu paikka takaseinä, jossa isot korkeat ikkunat n. 1.8m ja koko takaseinän leveydeltä. Oikealla puolella koko matkalla tiiliseinä ja takka. Muut seinät kipsilevy seiniä. Edessä tvtason vieressä iso leveä aukko eteiseen. Ehkä tosi haasteellinen tähän tarkoitukseen... Niin ja etäisyydet parhaaseen kuuntelupisteeseen n. 2.7m.

        Ehkä suurin ongelma on lasin aiheuttamat takaheijastukset. vahvat molton verhot joilla saa samalla kunnon pimennyksen saattaisivat hiukan auttaa. Asiaa voisi testata vaikka laittamalla jotain patjoja pystyyn ikkunan eteen. Muuttuuko soundi? Entä ns. ensiheijastuspisteiden akustointi. Eli kohdat seinissä ja lattialla joista paikalle laitetusta peilistä kajari näkyisi. Mattoja ja patjoja testin ajaksi huoneeseen.

        Muuten nuo kipsilevyseinät auttavat matalien taajuuksien osalta. Pahoja moodeja ei pitäisi olla. Itsellä aika vastaava tila. Ongelmanani oli subbarin ainut järkevä paikka etu vasemmalla ja taka oikealla takan ja piipun takainen palomuurinurkka. Bassot jumputtivat, kunnes täytin välin vuorivillalla (jätesäkeissä) ja eteen laitoin kankaan. Tilanne parani tyydyttävästi.

        Bassojen kannalta paras kai olisi että subbari olisi aukkoon nähden vastapäisessä nurkassa. Minullakaan se ei onnistu. Takasijoitus ei kai bassorummun napakkuuden kannalta olisi optimaalinen, vaikka vaiheen kääntäisikin. Leffoilla se kyllä toimisi.

        Etukajarien etäisyys seinistä voi vaikuttaa. Osa on suunniteltu hyllyyn ja seinään kiinni, osa jalustoihin irti seinästä takaa ja sivulta. Kajari lienee ympärisätelevä, jolloin heijastukset pinnoista sekottaa äänen eri tavalla kuin on suunniteltu. laatukajarin ohjekirjoissa on ohjeet asiaan. Pienikin siirto, esim. irti tv-tason pinnasta nosto voi auttaa.

        Valiettavasti ongelmasi kuulostaa varsin samanlaiselta kuin se mainitsemani ratkaisematon DVDPlazalla taannoin. "Puhe kuuluu musa ei".

        Vahvarista kokeilisin pudottaa systeemin 2.1 systeemiksi. Paraneeko musa? Periaatteessa jonkinlainen vaihevirhe kajareiden välillä (Etäisyydet säädetty pieleen/ johdot ritissä) ja musan toistaminen kaikista kajareista stereon sijaan voisi olla syynä. Kaikki tilamoodit ym. prosessoinnit ainakin pois.

        Niin ja se subbarin säätö. Paras paikka pitäisi etsiä ja sitten oikeastaan mittarilla sääätää vaihe ja taso oikeaksi. Itse kyllä soittelin 20 - 200 HZ sinipyyhkäisyä ja sillä taso sellaiseksi että matalimmat bassot kuuluvat hieman ylempiä hiljempaa korvan herkkyyden puutteiden vuoksi. Jakotaajuus pitäisi olla vaikka 80 Hz (max 120). Tällä jakotaajuudella pitäisi soittaa siniääntä (Genelegin sivuilta löytyy 85 Hz sini) ja säätää subbarin etäisyyttä ja haarukoida kohta jossa ääni on voimakkain, eli keskelle vaimentumisetäisyyskohtia.

        Etukajareiden säätöä pitää kokeilla sekä largena että smallina. Largena pitää kokeilla "EXTRA bass on" tai vastaavaa. Silloin yläbassot tulee sekä etukajareista ja myös subbarista. Tämä toimii ikään kuin useampi subbari moodien tasaajana. Toimii omassa tilassani, jossa vaimentumat alkavat vasta n. 70:n Hz yläpuolella, jossa etukajaritkin pystyvät toimimaan.

        Onnea ja kärsivällisyyttä homman selvittämiseen.


    • Muutama asia tuli vielä mieleen. Jos laitetta ei ole säädetty, niin keskikanava voi olla suhteessa liian lujalla. Siitä tulee leffojen dialogit. Musat ja muut kuuluu "stereo" kajareista. Onko vahvarissasi säätöautomatiikka ja sitä varten mikrofoni? Onko säätö ajettu läpi? Sen jälkeen voi tulosta parantaa esim. DVDPlazan ohjeilla.

      Sitäpaitsi, monet ovat tottuneet kuuntelemaan yläbassovoittoista settiä, jonka jälkeen suora ja oikea taajuusvaste kuullostaa ohuelta. Silti se on oikeampi ja sellainen jollaiseksi miksaaja ja tuottaja on musan tarkoittanut. Voit verrata settiäsi kunnon kuulokkeisiin ja tavoitella säätämällä samanlaista soundia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      78
      3218
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1972
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1841
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1528
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1375
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1028
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      830
    Aihe