Päiväkoti jätti jäljet

lAPSEN ASIALLA

Poika aloitti päiväkodin. Alku meni kohtalaisesti, sitten tuli ongelmia. Poika alkoi olla kotona agressiivinen, sain viedä huutavan potkivan pojan päiväkotiin. Itkuhan siinä aamuisin tuli äidillekin.

Poika tuli lommoilla kotiin, oli isossa ryhmässä tönitty ja revitty. Ryhmässä oli myös muutama erityislapsi, jotka säännöllisesti käyttäytyivät agressiivisesti. Henkilökuntaa oli liian vähän ja yhteishenki huono. Lastenhoitajilla itkuiset silmät. Päiväkodin johtaja hyvin dominoiva, jopa ilkeä ( itse sivusta todistin muutamia melko henkilökohtaisia piikittelyjä kohdistuen lapsiin ).

Yritimme keskkustella asioista useastikin. Päiväkodin johtajasta oli tehty muutama valituskin. Varoituksenkin sai, mutta siihen se jäi.

Keskusteluista ei ollut hyötyä. Henkilökunnan mielestä meissä on vika. "Hienovaraisesti" meille kerrottiin, että voisittehan te vanhemmat kommunikoide keskenänne enemmän.

Muita hoitopaikkoja ei ollut vapaana, emmekä päässeet edes jonoon, koska meillähän oli jo hoitopaikka. Ei riitänynyt valitukset, todistusaineistoa ei ollut riittävästi.

Varoituksen saatuaan johtaja lupasi tulla vastaan ja lohkoa suurta ryhmää pienempiin, sekä puuttua heti ongelmien ilmaannuttua tilanteeseen.

Tilanne ei kuitenkaan muuttunut ja otimme pojan pois päiväkodista.

Myöhemmin poika aloitti eskarin ja hänelle ei onneksi jäänyt viivastynyttä puheen kehitystä pahempaa jälkeä. Eskari meni hyvin.

Tyttärellemme kävi huonommin. Hän aloitti päiväkodin iloisena ja tasapainoisena tyttönä. Hyväsydäminen tyttö oli luonteeltaan empaattinen ja kaikkien kaveri. Alun jälkeen kaikki muuttui. Kotona asui itkuinen tyttö, joka pelkäsi päiväkotiin menoa. Joka aamu suotuttelu oli kovaa. Tyttö kuitenkin meni, huulet väpättäen näennäisen rohkeasti.

Jälleen keskustelimme päiväkodissa. He olivat sitä mieltä, ettei kannata luovuttaa ja tämä on vain normaalia alun totutteluvaihetta.

Jälleen meidät syyllistettiin. Meidän huoli kuulemma tarttuu lapseen. Pitää vain sinnikkäästi rohkaista ja kuljettaa hoitoon määrätietoisesti.

Lupasivat kuitenkin tarkkailla tilannetta.

Vihdoin tajusimme ottaa lapsen pois. Heti pois oton yhteydessä lapsen tuska ja esittäminen purkautui ja hän lakkasi puhumasta, jonka jälkeen alkoi hankala änkytys.

Meille selvisi myöhemmin keskusteluissa muiden vanhempien kanssa, että päiväkodin henkilökunta oli käyttänyt kasvatuksessa väheksyntää, syyllistämistä, nälvimistä sekä henkilökohtaisista puutteista huomauttelemista.

Oma tyttäremme oli vielä joutunut päivittäisen kiusaamisen kohteeksi. Tönimistä, painimista, leluilla hakkaamista yms.

Miksi näihin tilanteisiin ei puututa vaikka tiedossa ovat! Itse tyhmänä uskoin loistavaa puhujaa, joka sai uskomaan että kyllä se siitä ja voihan vikaa olla meissä vanhemmissakin. Tämä on tyypillistä alussa puhe tehosi myös...

Nyt tyttö on taantunut ja kehityksessä jäljessä. Herkkänä lapsena on hän kärsinyt enemmän, kuin ehkä vahvempi olisi.

Tyttö käy säännöllisesti psykologilla sekä puheterapeutilla. Koulun aloitus lykkääntyy vuodella. Sydämellisestä tytöstä on tullut sulkeutunut sekä kehitys on jämähtänyt.

Ajatellaampa asia yhteiskunnan eikä lapsen silmin...:( Kalliiksi tulee kuntoutus. Kalliiksi tuli päiväkotipäivät pahoinvoinnin keskellä. Moninkertaisesti halvemmaksi tulee kotihoito, jos siihen raha perheellä riittää. Arvostusta et siitä saa, mutta JOISSAKIN TAPAUKSISSA se pelastaa lapsen tulevaisuuden.

Tyhmänä äitinä sokeuduin enkä voinut uskoa, että tilanne olisi todella näin paha. Manipulointi oli loistavaa. Olisin halunnut lapset kotona hoitaa, mutta meillä ei ollut siihen varaa!

18

1307

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ....

      Ei ole varmastikaan vanhempien helppo tekstiäsi lukea. Varmasti halutaan vähätellä päiväkodin osallisuutta ongelmiin. "Ei tällaista meidän lapsen päiväkodissa ole" jne. Saattaa hyvinkin olla ettei olekaan mutta ei tämä kuitenkaan poissulje todellisuutta että monessa päiväkodissa ollaan tosi kovilla kun henkilökuta vaihtuvaa ja liian niukkaa, jossa sekä henkilökunta että johtaja jaksamisensa äärirajoilla, joissa joudutaan jatkuvasti paisuttelemaan lapsiryhmiä jne. Näissä olosuhteissa on melkein mahdotonta tehdä yhteistyötä vanhempien kanssa joka antaisi riittävän tuen ja avun lapselle.

      Parhaimmillaan päiväkoti on tuki vanhemmille lapsen hyvinvoinnin tukemisessa. Kaikilla meillä on myös omat lähtökohtamme ja puutteemme vanhempina, yhdessä saattaa homma hoitua todella hyvin kun suhde päiväkodin ja vanhempien välillä toimiva ja elävä.

      Ongelma joka tässä nousi taas kerran esille selkeästi oli päiväkodin puutteellinen ymmärrys ja apu lapsen eroahdistukselle päiväkodin aloituksessa. Kun lapsen eroon liittyvät tunteet kielletään eikä aikuiset niiden kanssa lasta auta on lopputulos juuri se mitä tässä olet kuvannut. Lapsen kiukku ja hätä jää hänelle yksin kannettavaksi ja aikuisetvaan odottavat että tunteet jonnekin häviäisivät itsestään. Tavallisesti se siltä näyttääkin kun oireilua ei enää päältäpäin näy. Tämä ei kuitenkaan merkitse sitä että tunteita ei lapsella enää ole vaan nyt ne on möykkynä sisällä ja nostaa päänsä usein paljon myöhemmin lapsen käytöksessä.

    • legotalo

      Minusta on niin, että tässäkin on kuultu vain yhden osapuolen toruus asiasta ja kun se päiväkodin näkemys puuttuu, niin emme oikeasti tiedä mitä on tapahtunut. Näin asiasta ei voi mitään sen kummempaa analyysiä vetää, eikä siihen kannata sortuakaan.

      Tämä on palsta, jossa ihmiset voivat kirjoittaa ihan mitä vaan täysin anonyymina, eikä niiden totuusarvoa voi mitenkään todistaa. Palstalla on paljon myös nk, provoja, jotka keksivät mitä kimurantimpia tapauksia, mutta yleensä ne erottaa siitäkin ettei syytä ole kuin toisessa osapuolessa. Näinhän harvoin on live-elämässä.

      Tämäkin takia esim. Hesarin mielipidepalstoille ei joitakin poikkeuksia lukuunottamatta voi kirjoittaa kuin omalla nimellään. Jos asioista on oikeasti huolissaan ja varsinkin omasta lapsestaan, niin silloin varmaankin kannattaa hakeutua todella mielipidettä muokkaaviin mielipidenpalstoille omalla nimellään ja kertoa ihan reilusti se kyseinen päiväkotikin.

      • ....

        Ongelma on kuitenkin se että mielipidepalstat joissa nimellä kirjoitetaan, kuten Hesari, eivät julkaise tekstejä jotka arvostelevat päivähoitoa. Välillä kyllä nostetaan otsikoihin sensaatiomaisia uutisia päivähoidosta sekä vahvaa kritiikkiä, joka torpedoidaan ymmärrettävästi hyvinkin nopeasti. Sitävastoin asiallista keskustelua päivähoidon haasteista ja ongelmista sekä kehittämispyrkimyksistä, tätä keskustelua kukaan ei mediassa käy. Vanhemmilla on mielestäni oikeus saada yhteiskunnan taholta ymmärystä päivähoidon kasvatuskäytännöistä ja siitä minkälaista laadukas päivähoito eri ikäisten lasten kohdalla on, ainoastaan lisääntynyt tieto ja ymmärrys antaa mahdollisuuden vanhemmille arvioida oman lapsensa hoitopaikan kasvatusilmapiiriä ja menetelmiä.

        Valitettavasti tuntuu kyllä vähän siltä että nämä keskustelupalstat ovat ainoa foorumi päiväkotihoitoa koskeville mielipideilmaisuille ja kannanotoille sekä vanhemmile että päiväkodin kasvattajillle.


    • esrgtgd

      Minusta huolestuttavaa on se, että moni päiväkodin työntekijä ei itse vie lapsiaan sinne lainkaan ja monet työntekijät sanovat, että sinne ei kannata lapsia viedä. Tuttava päiväkodin johtaja on sanonut äidilleni, että hoitakaa mahd. pitkään lapset itse kotona. MUTTA eihän ne hoitajat voi tätä sanoa vanhemmille, jotka tuovat lapset sinne aamulla! Yleensä kaikkien vanhempien mielestä päiväkoti on "loistopaikka" eikä hoidossa ole mitään vikaa koskaan. Vanhemmat luottavat aivan sokeasti päivähoidon aituaallisuuteen ja sulkevat silmänsä.

      • lh...

        Sama juttu. Minä entisenä päiväkodin työntekijänä ja entisenä päiväkotilapsena en veisi omiani sinne. Päiväkodissa oleminen on työtä lapselle. Se on tosi rankkaa. Jos vain mitenkään pystyn, hoidan lapseni eskari-ikään asti kotona.


    • 1516

      Mulla taas on paljon tuttavia päiväkodeissa töissä ja heidän viestinsä on ollut oikein positiivinen työstä päiväkodeissa. Meitä on kai sitten niin moneen junaan.

      • !!!

        Näin juuri laatu vaihtelee laidasta laitaan.


      • lh...
        !!! kirjoitti:

        Näin juuri laatu vaihtelee laidasta laitaan.

        Mun mielestä laadusta ei ole kyse, vaan laitosmaisuudesta. Kotihoidossa äiti voi päättää, että mennään hei sisälle, kun Maijalle alkaa tulemaan vilu. Päiväkodissa Maijan on paleltava siellä ulkona, kunnes sovittu sisälle meno aika tulee. Päiväkodissa myöskin Maijan on odotettava ennen ulos menoa 15 minuuttia paksu talvihaalari päällä, jotta muut olisivat pukeneet, ennen kuin pääsee ulos. Päiväkodissa on pakko myöskin viettää koko päivä aivan kauheassa melussa. Missään muualla ei tarvitse tuollaisia desibelejä sietää, paitsi päiväkodissa. Kaikki tuollainen on tosi raskasta lapselle.


      • !!!
        lh... kirjoitti:

        Mun mielestä laadusta ei ole kyse, vaan laitosmaisuudesta. Kotihoidossa äiti voi päättää, että mennään hei sisälle, kun Maijalle alkaa tulemaan vilu. Päiväkodissa Maijan on paleltava siellä ulkona, kunnes sovittu sisälle meno aika tulee. Päiväkodissa myöskin Maijan on odotettava ennen ulos menoa 15 minuuttia paksu talvihaalari päällä, jotta muut olisivat pukeneet, ennen kuin pääsee ulos. Päiväkodissa on pakko myöskin viettää koko päivä aivan kauheassa melussa. Missään muualla ei tarvitse tuollaisia desibelejä sietää, paitsi päiväkodissa. Kaikki tuollainen on tosi raskasta lapselle.

        Vastaus oli siis 1516lle joka kertoi hyvistä päiväkotikokemuksista. Niitäkin on.


      • Siis..
        lh... kirjoitti:

        Mun mielestä laadusta ei ole kyse, vaan laitosmaisuudesta. Kotihoidossa äiti voi päättää, että mennään hei sisälle, kun Maijalle alkaa tulemaan vilu. Päiväkodissa Maijan on paleltava siellä ulkona, kunnes sovittu sisälle meno aika tulee. Päiväkodissa myöskin Maijan on odotettava ennen ulos menoa 15 minuuttia paksu talvihaalari päällä, jotta muut olisivat pukeneet, ennen kuin pääsee ulos. Päiväkodissa on pakko myöskin viettää koko päivä aivan kauheassa melussa. Missään muualla ei tarvitse tuollaisia desibelejä sietää, paitsi päiväkodissa. Kaikki tuollainen on tosi raskasta lapselle.

        Joo-oo. Näinhän se on myös koulussa.. Eivät ne samat ryhmäkuviot ole paremmin sielläkään.. Yhdessä luokassa yhdellä opettajalla saattaa olla 25 lasta opetettavanaan. Näistäkin useampi kuin yksi ns. eriytisoppilas..Kyllä silloinkin se ns. tavis joutuu selviämään pitkälti yksin, odottelua riittää, melua myöskin.
        Integrointi on hyvä asia, jos resurssit ovat ok. Näin ei vain todellakaan asiat ole.
        laitosmaisuutta löytyy siis myös koulussakin. Ei ole yksilöllisyydestä tietoakaan-paitsi juhlapuheissa..


      • ....
        Siis.. kirjoitti:

        Joo-oo. Näinhän se on myös koulussa.. Eivät ne samat ryhmäkuviot ole paremmin sielläkään.. Yhdessä luokassa yhdellä opettajalla saattaa olla 25 lasta opetettavanaan. Näistäkin useampi kuin yksi ns. eriytisoppilas..Kyllä silloinkin se ns. tavis joutuu selviämään pitkälti yksin, odottelua riittää, melua myöskin.
        Integrointi on hyvä asia, jos resurssit ovat ok. Näin ei vain todellakaan asiat ole.
        laitosmaisuutta löytyy siis myös koulussakin. Ei ole yksilöllisyydestä tietoakaan-paitsi juhlapuheissa..

        Kouluikäisellä lapsella normaalisti pitäisi olla jo taidot selvitä, paljon paremmassa jamassa, kuin alle kolmevuotiaalla jolla omat taidot vielä täysin kehittymättä ja jolle läheisen aikuisen apu vielä välttämätön. Kaikella on aikansa ja eri kehitysvaiheissa lapselle on erilaiset tarpeet aikuisten avun suhteen, Valitettavasti näemme kouluissa juuri sen tosiasian etteivät lapset meidän kasvatuskäytännössäme ole saaneet tarvitsemaansa tukea varhaisessa kasvussaan ja näin tarvitsevat yha pienemmän lapsen tavoin aikuisten apua koulussa.


      • hohhoijaaTAAS
        lh... kirjoitti:

        Mun mielestä laadusta ei ole kyse, vaan laitosmaisuudesta. Kotihoidossa äiti voi päättää, että mennään hei sisälle, kun Maijalle alkaa tulemaan vilu. Päiväkodissa Maijan on paleltava siellä ulkona, kunnes sovittu sisälle meno aika tulee. Päiväkodissa myöskin Maijan on odotettava ennen ulos menoa 15 minuuttia paksu talvihaalari päällä, jotta muut olisivat pukeneet, ennen kuin pääsee ulos. Päiväkodissa on pakko myöskin viettää koko päivä aivan kauheassa melussa. Missään muualla ei tarvitse tuollaisia desibelejä sietää, paitsi päiväkodissa. Kaikki tuollainen on tosi raskasta lapselle.

        hmm... sitten on äitejä jotka ovat kotona neljän lapsen kanssa. Silloinkin joku puetaan ensin ja muut odottaa... ja äiti toimii yksin. Ainakin meidän päiväkodissa yksi hoitaja menee ulos ja ottaa lapsia vastaan ettei heidän tarvii toppapuku päällä odotella. Samoin myös sisälle mentäessä. Ja varmasti desibeliä tulee tässä neljän hlö:n lapsi perheessä. Veetuttaa tällänen yleistäminen. Niin kuin kaikki olisi aina mustavalkoista"


      • Neljänseinänsisällä
        hohhoijaaTAAS kirjoitti:

        hmm... sitten on äitejä jotka ovat kotona neljän lapsen kanssa. Silloinkin joku puetaan ensin ja muut odottaa... ja äiti toimii yksin. Ainakin meidän päiväkodissa yksi hoitaja menee ulos ja ottaa lapsia vastaan ettei heidän tarvii toppapuku päällä odotella. Samoin myös sisälle mentäessä. Ja varmasti desibeliä tulee tässä neljän hlö:n lapsi perheessä. Veetuttaa tällänen yleistäminen. Niin kuin kaikki olisi aina mustavalkoista"

        Niinpä, ei pitäisi koskaan yleistää.
        Suomessa on kotihoidettujakin lapsia, joilla on valitettavan huonosti asiat kotona äitinsä "hoidossa". Heille olisi ollut pelastus päästä ajoissa päiväkotiin jo paljon ennen eskari-ikää.


    • Hoida kotona rakkaud

      Poikasi menee sekaisin/pilalle päiväkodissa, koska femakot yrittävät tehdä pojastasi homoa tai eunukkia ja poikasi laittaa vastaan.

      Päiväkodit ovat täynnä feministejä, jotka haluavat käyttää aikuisen valtaa pieniin puolustuskyvyttömiin poikalapsiin. He tarkoituksenmukaisesti terrorisoivat poikalapsia ja musertavat heidän itsetuntonsa.

    • ....

      Päiväkodit eivät ole herkkien lasten hoitopaikkoja. Isoissa ryhmissä jää väkisin jalkoihin, jos on syrjään vetäytyvä tai arka.

    • #####

      Hei! Koskettava kirjoitus. Olen 6 lapsen äiti, 4 lastani olen hoitanut kotona . Eskarit he ovat käyneet, kaikki sujui hyvin. ( tiukille otti ,päätin näin kuitenkin) Enkä kadu päivääkään . Saimme kaksoset ,suloiset rauhalliset kaikki sujui hyvin .Aika riensi , päätimme laittaa lapset päiväkotiin 3 vuotiaina, Nyt pojat ovat esikoulussa, kaikki muuttui ajansaatossa.En tässä kaikkia kirjoita , mutta esim: rauhattomuutta, kiroilua,...... ja jokapäiväistä palautetta päiväkodilta. Jos olisin tiennyt, mitä seuraa olisin hoitanut lapseni kotona. Vaikka ei olisi ollut varaa.

      • ....

        Miksi et pitänyt kaksosia kotona niinkuin aikaisempiakin? Toki päiväkoti coi aiheuttaa levottomuutta..


      • #####
        .... kirjoitti:

        Miksi et pitänyt kaksosia kotona niinkuin aikaisempiakin? Toki päiväkoti coi aiheuttaa levottomuutta..

        Se onkin mietittänyt, jos olisin tiennyt miten asiat muutuvat


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 126
      3339
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      91
      3071
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2318
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      27
      1814
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1539
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1514
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      29
      1456
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      20
      1427
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1365
    Aihe