Ihottumaa vihkisormuksesta?

Daizy

Menimme naimisiin kesän alussa ja jo kolmen viikon kuluttua häistä sormuksen alle sormeeni ilmestyi kutiavia rakkuloita, kuin vesikelloja. Olin viikon ilman sormusta ja kun laitoin sen taas sormeeni rakkuloiden parannuttua, näitä rakkuloita ilmaantui taas viikon sisällä. Kihlasormukseni ei tällaista ole koskaan aiheuttanut ja tiettävästi minulla ei ole nikkeliallergiaa.
Sormukseni ostettin oikein "kunnon" kultasepänliikkeestä ja sen pitäisi olla 18-karaatin kultaa ja kotimainen. Lisäksi siinä on timantteja, mutta niiden nyt ei uskoisi kenellekään ihottumaa aiheuttavan. Onko muilla samanlaisia kokemuksia? Mistäköhän ihottumani johtuu?

16

6667

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ...

      Jos sormuksesi on valkokultaa, saattaa siinä hyvinkin olla nikkeliä. Edelleenkään kaikki Suomessakaan myydyt valkokultasormukset eivät ole nikkelittömiä, vaikka se on kiellettyä.

      Nikkeliallergia voi kehittyä ajan myötä. Ei allergia välttämättä ole mikään synnynnäinen ominaisuus.

      Jotkut saattavat olla kullallekin allergisia. Silloin jää vaihtoehdoksi hopea tai platina.

      Sekin voi olla mahdollista, että sormukseen kertyy likaa, joka ärsyttää sormen ihoa. Otatko ne pois kädet pestessäsi ja rasvatessasi. Koruja on myös hyvä välillä puhdistaa. Ohjeita puhdistamiseen löytyy ainakin Suomen Kultaseppien Liiton sivuilta.

      • tietävä

        Valkokullassa saa olla nykyisten EU-direktiivien mukaan myös nikkeliä. Ohessa Kuluttajaviraston sivuilta lainaus:"TUKES valvoo, että Suomessa myytävät kulta-, hopea- ja platinatuotteet ovat jalometallituotteista annetun lainsäädännön mukaisia (lisätietoja: www.tukes.fi). Kuluttajavirasto valvoo mm. kaikkien markkinoilla olevien tuotteiden nikkelipitoisuuksien säädöstenmukaisuutta. EU:n jäsenvaltioiden on noudatettava nikkeliä ja sen yhdisteitä sisältäviä tuotteita koskevaa direktiiviä. Nikkeliä sisältävä jalometallituote voi olla direktiivin vaatimusten mukainen, mutta sitä ei saa myydä nikkelittömänä. Kuluttajaviraston kannan mukaan nikkelittömänä myytävän tuotteen hyväksyttävä kokonaisnikkelipitoisuus on alle 0,05 painoprosenttia (lisätietoja: www.kuluttajavirasto.fi)."
        Pääsääntöisesti ulkomailla/pikkupuljuissa valmistetut valkokultasormukset saattavat sisältää nikkeliä. Suurimmat valmistajat eivät käytä nikkeliä valkokultasormuksissa -kilpailu valtti.


      • Meri H.

        Nikkeliallergiset voivat reagoida valkokullan valmistuksesa käytetyille apuaineille (palladium, rhodium), joita keltakullassa ei ole. Vaikka valkokultainen sormus olisi nikkelitön, voi nikkeliallergikko kuitenkin saada sormuksesta ihottumaa.
        Olen itse nikkeliallergikko, ja oli hankalaa löytää vihkisomus, jonka istutuksissa ei olisi käytetty valkokultaa.
        Keltakullasta en ole koskaan kuullut kenenkään saaneen ihottumaa, mutta kaiketi sekin on mahdollista, vaikka jalometallista onkin kysymys.


      • Janna
        Meri H. kirjoitti:

        Nikkeliallergiset voivat reagoida valkokullan valmistuksesa käytetyille apuaineille (palladium, rhodium), joita keltakullassa ei ole. Vaikka valkokultainen sormus olisi nikkelitön, voi nikkeliallergikko kuitenkin saada sormuksesta ihottumaa.
        Olen itse nikkeliallergikko, ja oli hankalaa löytää vihkisomus, jonka istutuksissa ei olisi käytetty valkokultaa.
        Keltakullasta en ole koskaan kuullut kenenkään saaneen ihottumaa, mutta kaiketi sekin on mahdollista, vaikka jalometallista onkin kysymys.

        On olemassa myös keltakullalle allergisia ihmisiä. heille käy yleensä vain titaani -ja sitten se vasta hankalaksi meneekin, kun titaanikin aiheuttaa reaktioita.


    • Janna

      Kuvaus kuulostaa kyllä ihan nikkeliallerrgialta. Itselläni on kyseinen allergia ja muinoin rihkamasormuksia pitäessäni seuraukset olivat juuri kuvatunlaiset vesikellot. Samoin käy, jos pidän kauemmin hopeasormuksia. Pronssisetkin täytyy lakata sisäpuolelta, muuten viimeistään parin päivän päästä on rakkulat.

      Eli lakkaaminen on yksi vaihtoehto.. Ja on todellakin mahdollista olla allerginen myös kullalle. Nämä allaergiat kehittyvät ajan mittaan altistumisten seurauksena, joten on aivan mahdollista, että oireilet vasta nyt. Minä marssisin kyseiseen liikkeeseen kysymään onko sormus taatusti nikkelitön. Hiukan epäilyttää kyllä..

      Kulta-allergiset pystyvät yleensä pitämään platinaa ja titaania, jotkut eivät mitään.

    • Rouva S

      Vie sormuksesi ultraäänipuhdistukseen, sillä varsinkin timantit keräävät likaa ja rasvaa, jotka saattavat aiheuttaa ihottumaa. Kokeile kortisoni tms voidetta ja anna sormen parantua, ennenkuin pistät sormusta sormeen. Näin mulla lähti todella pitkään kestänyt ihottuma, eikä takaisin ole tullut.

    • kaaso

      ..sormus kauppaan tai apteekista saa myös liuosta jolla saa testattua nikkelipitoisuuden. Itsellä on paha nikkeliallergia ja esim. viime talvena palautin farkut kauppaan testattuani napit kun aiheuttivat allergiaa ja liike ostettaessa väitti ettei napit sisällä nikkeliä.. Liikkeen on (ainakin vaatteisiin ja silmälaseihin pätee joten kai sormuksiinkin) oettava nikkeliä sisältävä tuote takaisin.. Rohkeasti vaan kyselemään kaupasta :)

    • Alannah

      Osa syynä taisi olla hiostavat helteet ja osaltaaan tottumattomuus.

      Asia parani muutaman viikon kuluessa, vaikka sormuksia koko ajan käytinkin.

    • Mimmi812

      Riippuu tietysti paljonko siihen on käytetty esim. kuparia. Valkokultaisesta sormuksesta saa kyllä harvemmin ihottumaa.

      Pitää vain sitten käydä testauttamassa sormus.

      Kenen tekemä sormus on, muistatko?

      Minulla on itselläni Gemexin sormus ja ei ole ollut ongelmia.

    • Naapuri

      ..joutui ottamaan platinasormuksen, eikä siedä enää mitään kultaista.

    • mie

      Voisin uskoa, että rakkulat johtuvat siitä, että sormesi ei ole vielä tottunut sormuksien ainaiseen pitämisen. Varsinkin jos sormukset ovat leveitä ja sormusten alle jää kosteutta esim käsien pesun yhteydessä, voi kosteus aiheuttaa punaisen rakkula-ihottuman.

      Paras hoitokeino on ottaa sormukset hetkeksi pois ja rasvata kädet hoitavalla käsirasvalla ja laittaa sormukset takaisin vasta, kun ihottuma on lähtenyt. Siihen voi mennä viikkokin.

      Olisi hyvä aina kuivata kädet myös sormusten alta käsienpesun yhteydessä, varsinkin, jos sormukset ovat leveät tai muuten vaan hieman tiukat tai juuri sopivat.

    • mirkku

      minulla sormuksien alle tuli myös kutinaa ja muuta allergian merkkejä, vaikka kihlasormuksesta ei tullut ja sormukset samaa materiaalia. mainitsin asiasta kultasepälle ja sanoi, että sormukseni on astetta liian pieni! isonsin sormustani yhdellä asteella ja katos, kun auttoi! kun sormessa siis on kaksi sormusta, niiden pitäisi olla hieman isompia, kuin jos olisi vain yksi sormus..

    • jenski74

      Mulla alkoi ihottuma sormusten alla jo vuosi sitten ja vaikka jätin sormukset pois, niin ihottuma on ja pysyy. Välillä on vähän parempana ja välillä pahempana ja silloin pitää käyttää kortisonivoidetta, jotta saa ihottuman rauhoittumaan. En tiedä, mikä aiheuttaa ihottuman ilman sormuksiakin :o

    • primarynurse

      ei kait sormukset oo liian pienet, silloin voi tulla ihottuman näkönen punanen rinkula joka kestää kauan sormessa.

    • Bioguld

      Oireet voivat myös olla kultaihottumaa, mutta se harvinaisempaa...
      On toki yks ruotsalainen yritys joka valmistaa ja myy biokullasta tehtyjä sormuksia. Niistä ei tule minkäänlaista ihottumaa!

    • Käytännössä huomattu

      Vaikka ei olisi allerginen, jokus voi käydä noin jos sormus on tehty massiivisen näköiseksi säästämällä kultaa. Eli sormuksen sisäpinta on "koverrettu". Tuohon tilaan jää pöpöjä ja kosteutta, joka sitten ärsyttää ihoa. Samaa ongelmaa ei ole, jos sormuksen alapinta osuu koko matkalta sormeen. Tosin myös erittäin leveiden sormusten osalta sormi ei pääse "tuulettumaan".

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      249
      2206
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      82
      1856
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      75
      1555
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      112
      1278
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      64
      1170
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1135
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      11
      1064
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      980
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      891
    Aihe