Mikä vauvalla on?

apuaaaaaa

1 kk vanha vauvallamme on jonkinlaista koliikkia, mutta tuntuu että kaikki keinot ovat melkein käytetty enkä tiedä miten hänen olotilaansa voi helpottaa... eilen vauva käyttäytyi ihan kummallisesti, illalla olisi pitänyt saada tissiä kokoajan (on täysimetyksellä enkä korvikkeita anna). Imetinkin melkein kolme tuntia putkeen, tosin ei imenyt jatkuvasti mutta hanakasti oli rinnassa kiinni kuitenkin. Jos irrotin, alkoi levoton heiluminen, ähkiminen ja huuto. Luulin sitten, että on vielä nälkä joten yritimme antaa korviketta tuttipullosta josta ei sitten tullutkaan mitään, sylki vain pois ja näytti tuskaiselta. No sitten mies yritti pitää sylissä ja huuto vain jatkui... nukahti vasta sylissäni yhdentoista jälkeen, mutta itku alkoi taas kun laskin sängylle. Nykyään pidän vauvaa vierelläni että imetyskin on helpompaa. Olen heilutellut vauvaa useasti myös itse sylissä, joka auttaa vain hetkellisesti ja sitä on rankkaa tehdä yöllä univelkaisena. Yleensä nukkuu öisin kolmen tunnin pätkissä mutta jos on mahavaivaa heräilee milloin sattuu naama punaisena parkuen ja käsiään heilutellen. Alkaa olemaan meilläkin hermot kireällä, kun yöunet ovat vähissä. Päivisin sentään nukkuu yleensä yli puolen tunnin, tunnin pätkissä.

Vauva kyllä selvästi kipristää mahaansa ja joskus vaikuttaa että siellä olisi ilmaa jota usein kyllä piereskeekin pois. Disflatyliä on käytetty jokapäivä, välillä vähemmän välillä enemmän... ei näytä tehoavan. Jalkoja jumppailen, mutta tuntuu että itku vain yltyy kun teen niin. Välillä laitan lämpimään kylpyyn joka auttaa vähän aikaa. Relatipatkin on käytössä, enkä osaa sanoa onko niistä apua. Mitä ihmettä tämä on? On vaikea nauttia vauvasta kun niin usein näkee vain sen tuskaisen naaman, ne harvat kerrat kun näkee hänet hyväntuulisena niin auttaa itseänikin jaksamaan.

Mutta ihmettelen kun tosiaan vauva saattaa olla ihan hyvällä päällä ja sitten yhtäkkiä alkaa itkuinen huuto? Eikä syytä aina tiedä...

12

2257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vauvan vaivat

      Hei! En tiedä, onko tämä sinulle helpottava vai turhauttava tieto, mutta minusta kuulostaa suhteellisen normaalilta mahavaivaisen pikkuvauvan menolta. Vauvoilla on vain niin kovin kehittymätön suolisto, että todella monella niitä mahavaivoja on. Joillakin vähemmän, joillain sitten enemmän. Tietysti jos vauva huutaa ihan koko ajan, niin kannattaa käydä varmuuden vuoksi lääkärissä varmistamassa, että kaikki on ok. Samoin, jos huutoon liittyy voimakasta pulauttelua tai jatkuvaa nieleskelyä, kannattaa käydä lääkärissä, kyse voi silloin olla refluksista. Mistään tällaisista oireista et kuitenkaan mainitse, joten veikkaan, että teidän ongelmanne johtuvat vauvan suoliston kypsymättömyydestä. Siihen auttaa vain aika. Kolmen kuukauden iässä lähes kaikilla nuo vaivat helpottavat. Tiedän, että nyt se tuntuu valtavan pitkältä ajalta odottaa, mutta aika kuluu kyllä koko ajan ja kevättalvella teilläkin todennäköisesti on utelias, ympäristöään tarkkaileva tyytyväinen vauva. Tai ainakin tyytyväisempi.

      Tuo koko ajan rinnalla oleminen (varsinkin iltaisin) on aivan normaalia. Oletko kuullut termin "imetysmaraton"? Monet vauvat pitävät sellaisia iltaisin. Ja vaikka teidän vauva ei aiemmin olisi tätä tehnytkään, voi hän tehdä sitä nyt. Pitää muistaa, että vauvat ovat jatkuvassa kasvun ja muutoksen tilassa, eikä heillä oikeastaan ole vielä pysyviä toimintamalleja tai tapoja. Lisäksi vauvalla voi siinä kuukauden iän tienoillakin olla tiheän imun kausi, eli hän lisää maitomäärää olemalla koko ajan rinnalla. Vielä mahdollinen syy on ne mahavaivat: vauva saa lohtua imemisestä ja imeminen myös helpottaa kipua, joten hän haluaa olla rinnalla koko ajan. Toisaalta lisää ruokaa = lisää mahavaivoja, joten tämä on hankala noidankehä monessa perheessä. Kuukauden ikäisen vauvan rinnallaoloa kun ei oikein pidä mennä rajoittamaankaan, jos ei nyt ole aivan selvää, että vauva ei ole nälkäinen vaan haluaa syödä lisää mahavaivoihinsa. Toisin sanoen, huomaat varmaan, että syitä on monia, miksi vauva haluaa olla yhtäkkiä rinnalla koko ajan. Joka tapauksessa se on vauvoille aivan normaalia. Suosittelen silloin ottamaan vaikka hyvän kirjan ja lukemaan tai sitten katsomaan vaikka leffaa.

      Mahavaivoihin voi myös kokeilla kantoliinaa. Tästä ei ole kaikille apua, mutta monet vauvat rauhoittuvat liinassa ja asento on vatsavaivaiselle yleensä mukava. Jos saat liinan vaikka lainaan tai ostettua käytettynä, niin ei mene rahaa paljoa hukkaan, jos vauva ei viihdykään liinassa. Kannattaa kokeilla kyllä muutamia kertoja, voi mennä hetki, ennen kuin liinan oppii sitomaan kunnolla ja vauvan saa sinne oikein mukavasti.

      Ja vielä: kukapa niistä vauvan itkuista tietäisi aina, että miksi vauva itkee? Eivät muutkaan vanhemmat tiedä, joten ei kannata liikaa vaivata päätänsä sillä. Jos on tehnyt jo kaikkensa helpottaakseen vauvan oloa, niin sitten pitää vain pitää vauvaa lähellä ja lohduttaa. Mahavaivat voivat ilmetä juuri äkkinäisinä suolen kouristuksina, jolloin vauva alkaa itkeä aivan yhtäkkiä.

      Lisätietoa imetyksestä voit lukea täältä: www.imetystukilista.net. Sieltä löytyy tietoa tiheän imun kausista, iltamaratoneista ja vaikka mistä muusta. Imetyksestäkin kannattaa lukea, vaikka tuntuisi että sehän toki sujuu ihan luonnostaan. Ei sitten mene sormi suuhun, kun tuleekin vaikka rintaraivareita tai noita tiheän imun kausia.

      Kovasti jaksamista teille, alku on monilla rankkaa, mutta pian helpottaa!

    • Koliikin kokenut

      Komppaan edellistä. Me kokeiiltiin Disflatylin lisäksi Cuplaton ja kupla stop, ja meillä Disflatyl vaan pahensi vaivoja. Kupla stop sisältää myös jotain maitohappobakteereita, ja toimi meillä parhaiten.

      Kokeiltiin myös vyöhyketerapiaa ja sekin hieman auttoi, varsinkin kun sai hieronta ohjeita kotiin.

      Suosittelen myös tosissaan tota kantoliinaa. Siinä hytkytellssä sain tytön rauhottumaan, kun muuten vaan huusi. Muutaman kerran vaatii treeniä että sen oppii solmimaan kunnolla, mutta on se sen arvoista. Nykyäänkin tyttö nukahtaa samantien kun laitan liinaan/ manducaan :)

      Yksi minkä huomasin myös pahentavan ilmavaivoja oli, jos olin itse syönyt ruisleipää tai jotain roskaruokaa. koitin siis syödä terveellisesti ja vähän vaan mausteita ym pierettäviä aineita

      Mutta vaikka kuinka kliseiseltä kuulostaa, niin ei siihen oikeen auta muu kuin se aika. Meillä helpotti jo siinä 2kk jälkeen. Ny ton maailman ihanin tyttö joka nukkuu yönsä kuin enkeli :) kyllä siitä vauva-ajasta pääset vielä nauttimaan :)

    • apuaaaa

      Kiitos hyvistä vastauksista! Juu tuolla imetystukilistan sivuilla on nyt tullut pyörittyä. Nyt on vain sellainen tilanne, ettei vauva ole kakannut kolmeen päivään. Raukka ihan tuskissaan yrittää vääntää muttei siitä mitään tule... semmoinen kakanvääntö alkaa aamuyöstä, en tiedä oikein mitä tehdä. Kuumemittaria kokeilin, ei vaikutusta. Olen myös pumpulipuikolla yrittänyt avittaa bebantenen kanssa. Siis mitä tässä voi enää tehdä? Kaipa tässä ei sitten auta muu kuin aika, suolisto ei ole tarpeeksi kypsä? ...

      • eka vastaaja

        Noin pieni vauva voi olla kakkaamatta vaikka viikon, eikä siitä kannata huolestua. Tuskainen vääntäminen voi olla ihan ilmavaivojakin, ei välttämättä liity kakkaamiseen. Noin kuusiviikkoisena vauvat usein harventavat kakkaamisvälejä, joten ei hätää. Älä käytä kuumemittaria, jos sitä alkaa käyttää usein, niin vauva voi oppia kakkaamaan vain avustettuna. Lisäksi vauvan peräsuolen limakalvo on hyvin herkkä ja voi mennä rikki, jos sinne sohii. Kannattaa siis kokeilla vain äärimmäisessä hädässä, ja kolme päivää kakkaamatta ei ole sellainen. Kyllä se kakka sieltä törähtää ennemmin tai myöhemmin. :) Ihan pienillekin voi kai kokeilla mallasuutetta jos kakkaa ei pariin viikkoon kuulu, mutta näistä kannattaa kysellä tarkemmin neuvolassa. Toivotaan teille itkuttomampia päiviä ja öitä piakkoin!


    • tulivainmieleen

      Ystävällä myöskin hyvin itkuinen vauva kaikki yllä mainitut kokeili eikä mistään apua :/ löyti viimesellä ns. Koliikki keinun :) pari kertaa meni totutellessa ja siihen rauhottu ku seinää :) kallis on kapistus mutta saa niitä edullisestikkin käytettynä :)

    • ggwgrewg

      Minäkin suosittelen kantoliinaa tai kantoreppua, joita saa todella edullisesti esim. huuto.netistä. Lisäksi kakkajumppaa monta kertaa päivässä. Polje vauvan jalkoja kuin polkupyörällä niin meillä ainakin alkaa paukut virrata solkenaan..
      Onko teidän rela-tipat niitä missä on mukana d-vitamiini. Ne voi olla yksi syy vatsavaivoihin. Meillä koitettiin niitä ja maha tuli kipeeksi. Olen niitä itsekin käyttänyt pois 2,5vuotiaan tyttäreni kanssa. Olen huomannut, että itselläni ja tyttärelläni tulee molemmilla vatsa kipeäksi noin 8-10h kuluttua tippojen ottamisesta. Ensin en älynnyt, että johtuu tipoista mutta rupesin päivittäin seuraamaan meidän vatsakipuja ja ne tuli aina sinä päivänä, kun aamulla oli tipat otettu. No nyt on vauvalla pelkät relatipat, jotka ovat hyväksi todettu..

      Tämä varmaan suututtaa, mutta kysyn kuitenkin, kun en sinua ole nähnyt, enkä tunne, että oletko varma riittääkö sinun maito. Onko imuote oikea? Sekin voi olla jos vauvalla on nälkä. Ei se tuttipullo aina auta, jos nälkä pääsee pahaksi, niin ei meillä ainakaan juonut pullosta. huusi vain,

      Voimia teille. On rankkaa jos lapsi huutaa.

      • djdkdbj

        Jos painonnousu on ollut hyvää, ei jatkuva huuto takuulla nälästä johdu. Mutta sen ap varmaan tietääkin.


    • vaihda valmistetta

      Mitä D-vitamiinia syö?


      Imeväisille D3-tippoja: D-tipat, Minisun Drops, Bioteekin TEHO D-tipat, Disney tipat tai DeviSol Drops

      Imeväisten tipat, joissa mukana maitohappobakteereita: Gefilus Tipat D3, Rela Drops D3, Biophilus Drops D3


      TEHO D:ssä rittää 2 tippaa

    • apuaaaa

      Juu siis vauvan paino on noussut normaalisti (siis normaalia paremminkin) joten kyllä maitoa tulee hyvin ja vauva imee oikealla tavalla. Samalla kun vauva imee, kuuluu nielemisääni mutta samalla semmoinen "naksutus" että ihankuin hörppäisi sivusta ilmaa. Olenkin sitten röyhtäyttänyt melkein joka imetyksen välissä mutta aina ei röyhtyä tule. Meillä oli käytössä ensin tavalliset Relat mutta neuvolantäti suositteli meille tuota Rela D:tä... olemme käyttäneet sitä nyt viikon ajan. En ole tullut ajatelleeksi että se voisi aiheuttaa mahavaivaa. Kannattaisiko minun nyt sitten lopettaa käyttö? ja katsoa mitä tapahtuu?

      Vauva ei ole tosiaan nyt vieläkään kakannut, pierut mitä päästelee haisee tosi pahalle. Viimeyönä oli rankkaa kun itki niin paljon että oli ihan hiestä märkä! ja ihan jäykkänä huusi, otin syliin ja yritin lohdutella mutta ei auttanut. Kamalaa nähdä pieni noin kipeänä :( ! Siinä on väsynyt vauva ja äiti... jatkan vielä tuota jumppaamista ja hierontaa jos se auttaisi edes vähän.

    • djdkdbj

      Ihan totta kannattaa kokeilla jättää se rela d pois! minulla teki vatsan todella kipeäksi joten varmaan pienellä vauvalla se voi tuntua sata kertaa kamalammalta ja tosiaan tyttäreni 2,5 vuotias osaa puhua ja sanoo usein että sattuu mahaan juuri sellaisena päivänä kun on otettu aamulla tipat. Samoin vauvallemme tuli vatsa kipeäksi neuvolan antamista d vitamiini tipoista, monille juuri tuollaiset öljypohjaiset tipat tekevät vatsaongelmia.
      ja toinen asia mihin kiinnitin huomiota on se, että imetyksen aikana ei kuuluisi naksutusta jos imuote on oikea. Itselläni oli pitkään väärä imuote ja vauva naksutteli aina syödessä, mikä aiheutti sen, että vauva ei saanut tarpeeksi maitoa rinnasta --> tuli rintaraivarit--> maidon väheneminen --> vauvan painon lasku..

      • dvhben

        Kaikilla pieni virhe imuotteessa ei johda ongelmiin. Ap sanoi, että vauvan paino nousee jopa keskimääräistä paremmin, joten ravintoa vauva varmasti saa riittävästi. Tuohon imuotteeseen voisi pyytää silti apua vaikka imetystukihenkilöltä, he auttavat mielellään.


    • uni_patja

      vauva uneen
      http://www.iltalehti.fi/asuminen/2016090622270737_an.shtml

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      252
      18515
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      83
      3175
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      123
      2171
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      191
      1860
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      134
      1735
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      272
      1426
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1282
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      83
      1101
    9. Elämääni tulee pian uusi uros

      Se on sinisilmäinen, blondi. 😍 Toivottavasti tämä ok?
      Ikävä
      118
      960
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      232
      959
    Aihe