Hyperaktiivisten karvakorvien omistajat!

hymm

Tässä erinäisiä nettisivuja, blogeja, keskustelupalstoja yms seuranneena on herännyt kysymys: Te ketkä omistatte paljon liikuntaa vaativia koiria, miten teidän aika riittää?

Kun kaikissa keskusteluissa ja rotujen (esim bordercollie,australian paimenkoira) nettisivuilla lukee, kuinka koira vaatii älyttömän paljo liikuntaa ja mikää ei riitä ja paljon aktivointia ja ja ... ja ei koskaan ensimmäiseksi koiraksi, koska silloin omistaja ei saata tajuta kuinka haastava tapaus on käsissä.

Jos kerran koira vaatii näin paljon aikaa, niin miten ihmeessä teillä ihmiset riittää aika? Vai olenko nyt ymmärtänyt jotain todella väärin? Eikö aktiivista paimenkoiraa voi ottaa, jos töissä menee se 9h päivästä? Kun minä en vaa ymmärrä!! :D

Elikkä jos esimerkiksi jos voisitte antaa sellaisia karkeita arvioita päiväohjelmistanne tai muuta vastaavaa.

Ja jos joku ymmärsi tämän nyt jotenki negatiivissävisenä, niin se ei ollut tarkoitukseni. Olen vain utelias, paljon se "paljon liikuntaa" sitten loppujen lopuksi on? :)

Ja taustatietona, itsellänihän ei ole koskaan ollut omaa koiraa ja sellainen haaveissa, joten tullut selattua paljon eri rotujen nettisivuja ja keskusteluja. Ja siksi noussut tämä kysymys mieleeni.

7

327

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • arvostelukykyä pelii

      Ennen koiran hankintaa täytyy miettiä paljonko on itsellä tarmoa ja aikaa työpäivän jälkeen ulkoilla koiran kanssa ja aktivoida sitä. Ulkoilun tarve on koirilla yksilöllistä. Näillä keskustelufoorumeilla on jos jonkinlaista mielipidettä. Omaa arvostelukykyä pitää käyttää kun näitä juttuja lukee.

    • joobax

      Itse harrastin juoksua jo ennen koiran hankintaa. Silloiset harrastukset ovat muuttuneet koiraharrastuksiksi. Muita säännöllisiä harrastuksia ei enää ole.. Agilitya ja hakua. Se mitä päivän aikana tekee, ei kerro paljoakaan. Pitempi aika ratkaisee. Koirat kyllä kestävät hetkittäin tylsääkin elämää, jos esim sairastan.

      Aamulla tehdään pikainen 15 min pyrähdys ulkona. Töistä kotiin ja lähdetään heti pitkälle lenkille 1-2 h juosten/kävellen/pyörällä, tai käydään pikaiseen tarpeilla ja lähdetään harrastuksiin. Illalla vielä pieni tarpeittentekolenkki 15 min. Mitä tästä sitten jää koiratonta aikaa, kukin voi laskea itse. Yleensä vielä leikitään ja treenaillaan tottelevaisuutta tms iltasella. Joka päivä, mutta poikkeuksiakin tietty tulee. Viikonloppuna on hakua la ja/tai su, kestää aamuisin 2-3 tuntia, yhden koiran osuus on noin 15 min. Viikonloppuisin käydään pitemmillä metsälenkeillä, joilla koirat saa olla vapaana, 10-15 km. Joskus on kavereita mukana ja sitten vasta onkin hulabaloo :D Harrastuksia viikossa 2-4 päivänä. Kotonakin on ihan kiva olla, koska en ole itse hyperaktiivinen. Koira on elämäntapa ja hyvä kaveri kaikessa tekemisessä. Aina innokas lähtemään mukaan.

      Onhan noita rauhallisempia rotuja vaikka kuinka. Kaikille löytynee sopiva, jos jaksaa perehtyä ja etsiä ;)

    • minävaanjep

      Itsellä on aktiivinen koira, ei kuitenkaan yhtä aktiivinen kuin moni muu rotu, ja päivärytmi on seuraava:

      aamulla 10 min pissalenkki
      8h työpäivä 1h työmatkoihin, kotona 16.40
      17-19 metsälenkki vapaana
      illalla 20-21 aikaan 10 minsan pissalenkki ja toinen vielä 22-23 välillä.

      Tähän jää siis 'luppoaikaa' 2-3 h kun nukkumaan menen 22.30-23 aikoihin. Joskus teen 30-60 min päivälenkin/koirapuistoreissun jos haluan päästä omaan ei-koiraan-liittyvään harrastukseen.

      Eli kyllä minäkin ihmettelen miten ihmiset jaksaa vielä aktiivisempien rotujen kanssa :D ei siinä juuri jää aikaa muille harrastuksille, paitsi ehkä viikonloppuna. Riippuu toisaalta siitä, tarvitseeko sit luppoaikaa vain olemiseen vai haluaako senkin täyttää jollain harrastuksella. Ja jos olisi pieni lapsi, miten siinä jäisi enää aktiiviselle koiralle aikaa? Ellei puoliso osallistuisi koiran hoitoon.

    • kaksi kauhukakaraa

      Kaksi aktiivista KOTIkoiraa:

      Aamulla herätessä pissalenkki 10 min plus aamuruoka. Sitten 8 h työpäivä työmatkoineen, jonka koirat suurimmaksi osaksi nukkuvat. Toisinaan syövät luita tms, mutta monesti on jäänyt syömättä vaikka tarjolla olisikin. Kotiintullessani ensimmäiseksi pieni pissalenkki, sitten tuokio itselle, ruokaa ja jalat hetkeksi ylös, jaloilla vietetyn työpäivän päätteeksi. Koirat hengailevat ja odottavat ohjelman alkamista :) Tämän jälkeen pihatöihin, halkovajaan, lunta puskemaan, mitä tahansa kotitöitä nyt päivälle sattuu osumaan, koirat mukana touhuissa, vapaana pihalla: kulkevat perässä tai leikkivät keskenään. Jos mitään erityistä hommaa ei ole, kevyttä aktiviteettia koirien kanssa, metsäkävely, leikkiä, koulutusta, toisen kanssa saatan käydä juoksemassa... miltä sattuu sinä päivänä tuntumaan. Jossain vaiheessa kello tulee sen verran että on iltaruuan aika, jonka jälkeen pitkä lenkki 1-2 h. Tämän jälkeen koirat alkavat luonnostaan mennä yöpuulle, rauhoittuvat torkkumaan. Myöhemmin vielä pissalenkki ja sitten yöunille.

      Sanoisin että aktiivisen koiran kanssa huomiota kannattaa kiinnittää aivojumppaan, loputon lenkkeily tuottaa vain huippukuntoisen koiran jolle mikään määrä liikuntaa ei riitä, ja henkinen turhautuminen uhkaa silti. Sopivassa suhteessa kumpaakin, liikuntaa sen verran mikä sopii molemmille, siis koiralle ja ihmiselle. Siinä mielessä rodun valinta ratkaisee, toiset rodut sopivat paremmin himoliikkujille ja toiset taas sohvaperunoille. Henkinen aktivointi on tärkeää kaikilla roduilla.

      Koiran aktivointi arjessa vaatii vain vähän kekseliäisyyttä, harrastaminen ei ole pakollista. Ruokinta voidaan muuttaa etsimisleikiksi, lenkkeihin liittää koulutustuokioita, jne. Hyvin on meillä riittänyt. Myös joutenolo kannattaa opetella, varsinkin kovin vietikkään koiran voi olla vaikea olla tekemättä mitään. Väistämättä kuitenkin tulee tilanteita, että olet itse kipeänä tms. Silloin on ihan hyvä, jos koira osaa ottaa ilon irti myös laiskottelusta. Meillä ainakin käännetään mieluiten kylkeä jos ulkona on oikea koiranilma ;)

    • hymm

      Kiitoksia vastauksista! Nyt alan vähän hahmottamaan tuota kokonaisuutta. Etenkin tuo kahden kauhukakaran arki kuulostaisi pitkälle siltä miltä oma arki tulisi näyttämää koiran kanssa. :)

    • Aussienomistaja

      Kyllä se elämä kahden aktiivisen koiran kanssa vaatii suunnittelua vielä kun tekee vuorotyötä... koirat on oltava todellinen elämäntapa jotta siihen kannattaa harkita ryhtyvänsä...

      Jos menen iltavuoroon töihin niin koirat pääsee aamulla pihalle keskenään hetkeksi pissalle ja ennen kun lähden töihin teen joko 1-2h lenkin tai treenaan puol tuntia per koira ja sen lisäksi 30-60 min lenkki. Illalla vielä töitten jälkeen (klo 21-22) noin 30 min pikkulenkki.

      Aamuvuoroihin onkin sitten mahdutettava aamulla 15 min pikainen pissalenkki, töistä päästyäni käyn nopeen (noin 15-16 aikaan) pissalenkin, ruuanlaittoa, kaupassakäyntiä, siivousta tai mitä ihinä sattuu olemaankaan... sen jälkeen harrastuksiin agilityä, tokoa, vepeä riippuen päivästä (ja vuodenajasta :)) ja sitten vielä illalla se 1-2 h lenkki.

      Tämän lisäksi olen vielä isoäitini "omaishoitaja" eli vapaapäivät vierähtää mukavasti hänen huushollia ja asioita hoidellessa... eli kyllä ne vapaat omat hetket on harvinaista herkkua, mutta en kyllä pysty kuvittelemaan mitä sitä sitten tekis jos ei noita koiria olis? Nukkuis, söis, makais sohvalla... ei kiitos!

      Tähänkö vielä pitäis keretä hommaamaan mies ja perhe ;)

    • Tähän vois sanoa,

      että on todella paljon omistajasta kiinni onko koira hyperaktiivinen vai ei.

      Jos koira on yli aktiivinen sinkoilija jolle ei riitä mikään liikunta niin tällaisen omistaja on koirastaan tehnyt ihan itse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe