Perun keikkani Amazonas, Atacama ja Andit I

Catsy

Kaksi viikkoa Amazonasissa, yksi Andeilla ja siinä välillä Atacamassa.

Atacamassa on todellista kuumaisemaa. Tuntuu, ettei ole enää edes samalla planeetalla, etenkin kun tähtikuviot ovat eri kuin Suomessa. Epätodellinen tunne! Mikä ihmeellisintä, sen kuumaiseman keskellä on vihreitä niittyjä ja kukkameri. Kukat eivät olleet parhaassa loistossaan käydessäni marraskuussa. Tämä paikka on Lomas de Lachay ja Limasta pohjoiseen.
Limasta kun jatkaa etelään niin on Pucusanan idyllinen rannikkokaupunki. Siellä tutustuin paikalliseen lintuvuoreen. Hienot pingviinit ja suulat ja itse kaupunkikin on todella kaunis, siellä on luola, josta tulee merivettä laguuniin.

Amazonasissa olin Iquitosissa muutaman päivän ja sitten kiertelin lodgelta lodgelle. Muyuna, Explorama, Explornapo, ACTS, Cumaceba. Paitsi, että paljon veneilin, niin myös rämmin viidakossa. Ihan uskomattomia elämiä! ACTSilla on Canopy Walkway, jonne kannattaa mennä, ellei ole ihan patologisen korkeuskammoinen.
Jokipenkkojen savi on tosi liukasta, eikä sinne kannata muutenkaan lähteä ilman kumppareita. Viidakossa on turvallista kulkea, kunhan varoo muurahaisia. Minua pääsivät tulimuurahaiset pistämään aika ilkeästi. Moskiittoja on koko ajan ja offit valuvat pitkin nahkaa, ei siitä ole paljon hyötyä. Kerran läiskäisin kärpästä ja tuntui, niin kuin olisin iskenyt käteni veitseen.
Viidakossa kasvaa piikikästä palmua joka paikassa. Vaikka sitä yrittää varoa, siihen teloo kuitenkin itsensä. Kaikki haavat tulehtuvat. Siksi kannattaa varata mukaansa pirtua, jolla puhdistaa haavoja.
Siellä on tukaaneja, apinoita, arakareja, näyttäviä perhosia, näyttäviä muita ötököitä, hoatsineja ja muita hienoja lintuja.
Muurahaisista sen verran, että siellä kävelee yksittäin suomalaisen hevosmuurahaisen näköinen muurahainen "bullet ant", joka pystyy tuottamaan aivan erityisen paljon kipua.
Kaikki kastuu. Vaatteet ovat aina märkiä. Aamupäivällä on kuivin aika ja silloin vaatteet saavuttavat trooppisessa auringossa nihkeyden, mutta sitten rupeaa satamaan taas tai hikoilee vaatteensa märäksi. Kosteus tunkeutuu sinnekin, mikä ei ole suoraan tekemisissä sateen kanssa: passi, lääkkeet, kamera, setelit kastuvat. Vaatteiden nihkeys ei minusta ole ongelma, ei siellä pääse märkien vaatteiden takia paleltumaan kuitenkaan.
Minigripit eivät yksinään riitä suojaamaan kosteudelta. Vesi tai kosteus voi päästä minigrip-pusseihin, näin minun kamerani tuhoutui. Pitää esimerkiksi rahat ja passi kääriä vessapaperiin, pistää minigrip-pussiin ja sitten vielä teippiä tai kuminauhaa ympärille.

1

921

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Catsy

      Osa II

      Teoriassa, muista aina pestä kädet. Muista aina pestä kädet. Vielä kerran: muista aina pestä kädet! Mutta kun joku mestitsi tarjoaa sinulle suupalaa, niin ei siinä voi sanoa, että menenpä pesemään käsiäni.
      Siksi tulee ripuli. Tietysti ripuli voi tulla vaikka pesisikin kätensä. Yhden matkaoppaan mukaan 70%:lle tulee ripuli. Minut yllätti ripuli viidakossa.
      Sain hankittua sikäläistä antibioottia ja oli imodiumia. Mutta minulle tuli auringonpistosoireita. Ripulin myötä menettää nesteitä. Siksi kannattaa hankkia oral rehydration -suoloja, joita juo sitten pulloveteen sekoitettuna.
      Trooppinen keskipäivän aurinko on paha, mutta ei onneksi kestä pitkään.
      Jotkut härkkivät eläimiä. Älä härki eläimiä. Joillakin todellakin oli tapa, kun oli jokin sammakko paikallaan, niin sitä piti mennä koskettamaan, tai jotain isoa hyönteistä.
      Elukat koskevat sinuun. Iholle tulee vaikka mitä höntiäistä. Kerran minulle tuli pientä ötökkää iholle ja sitten tuli isompi niitä syömään. Suurin osa on vaarattomia, ellei satu tekemään niin kuin minä, eli läiskäisee sellaista. Kaveri läiskäsi yhtä kärpästä ja hänellä parveili kohta kymmenittäin niitä samoja kärpäsiä hiuksissa.
      Piikkipalmu on paha. Piikkipalmua on myös kaatuneena maapuuna. Se sammaloituu nopeasti, etkä edes huomaa, että se on piikkipalmu. Kerran oli kapea kohta, siinä oli runko keskellä. Ylitin puun ottamalla kädellä kiinni puun rungosta ja käteen pisti piikkipalmun piikit. Ei se mitään, jouduin samana päivänä ylittämään sen toistamiseen ja tällä kertaa otin ison askeleen sen yli, mutta jalka osui siihen. Nyt oli siis myös jalka naarmuilla.
      Puista putoilee kaikenlaista. Kookospähkinät kun putoilevat, niin ne pitävät sellaista fiuuh, fiuuh -ääntä. Jos alle jää, niin se on sairaalakeikka, ehkä saattaa kuollakin. Minuun osui vain pieni pähkinä, mutta sekin tuntui. Korkeutta puilla on 45 metriä, ne tulevat aika lujaa alas sieltä.

      Andeilla olin sitten kanssa. Machu Picchu piti käydä katsomassa. Kun se on miljoonaan kertaan nähty kuvissa, niin se ei ole yhtään mitään. Sitä paitsi koko se pyhä laakso on täynnä inkaraunioita tai raunioita vielä vanhemmalta ajalta. Minusta Sacsayhuaman Cuscon lähellä on hienompi kuin Machu Picchu. Machu Picchulle on kuitenkin hieno junakyyti ja sinne kannattaa mennä niiden maisemien vuoksi. On aika surullista, että siellä (Machu Picchu Pueblossa) kaupataan Amazonasista keräiltyjä perhosia. Andit on kyllä hienot ja ihmiset ovat tosi iloisia ja kohteliaita ja pukeutuvat nätisti kauniisiin asuihinsa. Alkuun minä luulin, että se oli turisteja varten ja myiväthän ne turistirihkamaa, mutta sitten minä näin, kun niissä asuissa myytiin sipulia tai kannettiin risuja. Ne hymyilevät paljon, vaikka elämä niillä on tosi kovaa alkeellisissa olosuhteissa. Kaikki perulaiset tekevät valtavasti duunia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      5
      1739
    2. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      28
      1708
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      14
      1229
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      7
      1154
    5. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      20
      1132
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      9
      1057
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1011
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      994
    9. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      985
    10. SOSIALI DEMOKRATIA

      AATE , JOKA ETENEE.
      10
      980
    Aihe