Näinhän se on...

ristiina ja tytär

Omaishoitajille ystävien ja yhteiskunnan tuki


Lukijoilta | Turun Sanomat29.11.2012 03:32



.

Tämä viikko on omistettu omaishoitajille. Heille, jotka haluavat hoitaa sairastunutta läheistään kotona niin pitkään kuin mahdollista. Se on välittämistä, vastuuntuntoa, rakkautta ja velvollisuudentuntoa: pitkän yhteisen matkan kulkenutta kaveria ei jätetä.

Olen vapaaehtoistyön kautta seurannut muistisairauksiin sairastuneiden pariskuntien ja perheiden elämää. Sairauden myötä pienistä käytännön asioista yhtäkkiä tulee suuria haasteita. Niistä on selviydyttävä. Äärimmäinen tilanne usein myös kasvattaa ongelmien ratkaisukykyä.

Vaikea kysymys on sairastuneen itsemääräämisoikeuden rajoittaminen hänen oman turvallisuutensa vuoksi. Usein sairastunut itse ei tätä koe tarpeelliseksi. Omaisen on tehtävä päätöksiä myös toisen tahdon vastaisesti. Tämä aiheuttaa syyllisyyttä, riitoja ja joskus aggressiivisuuttakin.

Muistisairauden keskivaikeassa vaiheessa sairastuneen kanssa ei voi enää neuvotella, koska kaikki on unohtunut monesti jo siinä vaiheessa, kun viimeinen lause on sanottu loppuun.

Lisäksi omaisella on huoli selviytymisestä ja jaksamisesta sekä lohduton tietoisuus siitä, että parempaa ei ole odotettavissa. Sairaus etenee vääjäämättömästi. Lääketieteellistä tutkimustyötä tehdään eri puolilla maailmaa ja pieniä valonpilkahduksia on uusien tutkimustulosten myötä saatu. Tämä antaa toivoa tulevaisuudessa sairastuville.

Omaishoitajat ovat sitkeitä sissejä, sankareita. Arvostan ja kunnioitan heitä vuosi vuodelta enemmän. Ollaan enkeleitä toisillemme, kehottaa Jope Ruonansuu laulussaan. Tässä työssä tämä ajatus eletään todeksi.

Myös me joiden lähipiirissä on sairastunut ja häntä hoitava omainen, voimme tehdä jotakin. Kutsumme kylään kuten ennenkin ja pistäydymme tervehtimässä. Emme vaivaannu, vaikka sairastunut käyttäytyy ehkä oudosti.

Muistisairaus voi osua kenen tahansa kohdalle. Se tulee lupaa kysymättä ja muuttaa sairastuneen ja hänen läheistensä elämän määräämättömäksi ajaksi.

Ystävien tuki on erityisen tärkeää. Heidän kaikkoamisensa tulee usein esille vertaistukiryhmässä. Se on omiaan lisäämään omaisen taakkaa. Ollaan siis enkeleitä toisillemme tässäkin asiassa. Ei ole ylivoimaista olla muutama hetki oman mukavuusalueen ulkopuolella.

Omaishoitajien asioista on puhuttu mediassa. Parannuksia on luvattu, mutta missä ne viipyvät? Sana ”hyvinvointiyhteiskunta” toistuu poliittisessa liturgiassa ärsyyntymiseen asti.

Otsikot, joissa kerrotaan miten omaishoidontukeen varatut rahat loppuvat jo puolivälissä vuotta, ovat häpeällisiä. Vapaapäivien järjestäminen riippuu osin siitä, missä kunnassa asuu. Käytäntö asettaa omaishoitajat eriarvoiseen asemaan.

On inhimilliseltä kannalta suuri asia, että sairastuneet saavat asua kotioloissa läheisen ihmisen tukemana. Onnekas se, jolla on joku, joka kulkee vierellä vaikean tien loppuun asti.

Asialla on myös taloudellinen puoli. Muistisairaus väistämättä jossakin vaiheessa johtaa laitoshoidon tarpeeseen. Hoitopaikoista on puutetta ja niiden kustannukset ovat moninkertaiset kotihoitoon verrattuna. Siksi omaishoitotyötä ja niitä, jotka haluavat sitä tehdä, tulisi tukea kaikin mahdollisin tavoin. Kuitenkin niin, että jokainen hoitopaikkaa tarvitseva sen viivytyksettä saa.

Se, että omaishoitaja uupuu ja menettää oman terveytensä, on liian kova hinta. Ketään ei myöskään saa painostaa tehtävään. Joissakin tilanteissa kotihoito ei ole hoidettavan eikä hoitajan edun mukaista.

Omaishoitajilla ei ole aikaa eikä voimia nousta barrikadeille vaatimaan oikeuksiaan. Muistakaamme heitä siis muulloinkin kuin nyt omaishoitajien viikolla.

Hyvinvointiyhteiskunnassa tulisi kuulla myös hiljainen puhe – ja ymmärtää silloinkin, kun ei ole sanoja, vain tapahtuneita asioita.

Riitta Graan, Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä

6

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • läheltä nähnyt

      Joissakin tilanteissa kotihoito ei ole hoidettavan eikä hoitajan edun mukaista

      • Liian pitkä elämä

        Nimenomaan. On parempi irtisanoa omaishoitajasopimus ja myös avioliitto, jos puolisoa hoitaa. Silloin omaisuus ositetaan ja hoidettavan hoitomaksut menevät vain hänen omasta omaisuudestaan ja tuloistaan. Näin yhteiskunta ajaa ihmiset vielä tällaiseenkin, jos se on ainoa keino esim. turvata vähän perintöä lapsille. Kuten tiedetään, avioliitto on ennen muuta taloudellinen järjestely, jonka voi siten myös purkaa taloudellisista syistä.


    • sankarimummo

      Minun kokemukseni on että tukea ei saa. Myötätuntoa ja sananhelinää saa, se ei maksa mitään eikä aiheuta vavannäköä.
      Niin kauan olen arvokasta työtä tekevä arjen sankari kunnes pyydän jotain:( ääni muuttu kellossa välittömästi, ainakin jos vaadin itselleni kuuluvia oikeuksia viranomaisilta.

    • Larhikks

      Ehkä se on sitten parempi kun ei kysele "mitään ylimääräistä". eli niitä lakisääteisiä asioita. Siihenhän he koettavat ajaa omaishoitajiakin että saavat turrutettua hiljaiseksi.

    • ristiina ja tytär

      Minä olen kyllä saanut,mutta mikään ei tule jos kotona istuu ja odottaa mannaa taivaalta.Ainut mikä ei ole pelittänyt,ettei oikein ymmäretä,missä muodossa tukea pitäisi antaa,kun on lapsi kotona,siinä vähän törmäystä.Tässä yhteiskunnassa kun tuen antaminen määritelty niin että kaikki dementikot ovat vanhuksia,eikä kotona ole lapsia enää.Siitä pidän meteliä,Muistiliittoon ja joka paikkaan,tuntuu että on Titanic vastassa...
      Taloudellinen tuki pitäsis määrittää aivan toisella tavalla jos työikäinen omaishoitaja ei voi olla päivätöissä ja kotona on kuolua käyvä lapsi!Samoin hoidot ja kaikki!

    • Apua vaikka väkisin

      Vähän näyttelijäntaitoja kehiin. Itkeä tirautat hysteerisesti ja paiskot tavaroita asiasta päättävän sossun edessä tms, luultavasti apua alkaa herua. Itse voisin jopa väittää, että olen vaaraksi hoidettavalle ja apua tultava sassiin...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 195
      2689
    2. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      236
      2577
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      65
      2337
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      191
      1808
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      12
      1318
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1297
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      21
      1259
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1225
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1128
    Aihe