Mitä pitäisi tietää kun ottaa marsun?

marsukuumeessa

Mitä pitäisi tietää ennen marsun hankintaa? Eikö eläinkaupassa osata neuvoa laadukkaita ruokia? Miten marsuja ruokitaan? Pitääkö häkin olla iso? Otan varmaan veljekset, joten niistä on seuraa toisilleen. Miten marsuja ulkoilutetaan? Kuinka usein niitä pitää käyttää eläinlääkärissä? Paljonko 2 marsuun menee rahaa kuukaudessa? Onko se totta että ne pitävät öisinkin kovaa meteliä? (nukkuisin samassa huoneessa missä marsut olisivat)

Onko jokin asia mikä pitää ehdottomasti tietää ennen marsun hankintaa?

28

3680

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sedä
    • Nyt enkeleitä

      Itse olen nukkunut marsujen kanssa samassa huoneessa ja voin sanoa, että on hiljaisia ja ei niin hiljaisia öitä. Öisin on mm. yö pyrähtelyä, joissa purut potkitaan ulos häkistä, puumökin järsintää, satunnaisia vingahduksia (tappelivat pesäkopista), juomapullon pudottivat myös muutaman kerran (hirveä kolina jos kalterihäkki) ,kaltereiden järsintää ( toinen oppi järsimään kaltereita kun päästin kerran sivuluukusta ulos)jne.
      Voi kyllä nukkua ihan hyvin satunnaisista metelöinnistä huolimatta ovat kuitenkin päiväeläimä ja hiljjenevät pimeässä.
      Ajattelin vaan kirjoittaa kokemuksistni kun ne varmasti kertovat enemmän.

      Mitä tarvikkeita marsut sitten tarvitsevat: häkki mielellään vähintään 100x50cm jos tehdashäkki kahdelle, puruja, ruokakippo, juomapullo, c-vitamiini valmiste (esim veteen lisättävä), heinää, marsujen ruoka pellettejä, pesäkoppi jne. en nyt jaksa listaa kaikkee mut täs on varmaan oleellisimmat.

      Kyllä ne eläinkaupassa oikeeta ruokaa osaa neuvoa ja tavallisesti osaavat asiansa, joten ei siitä tarvitse panikoida.

      itse ulkoilutin marsuja pistämällä ne koriin ja viemällä ne nurmelle häkin yläosan alle. saivat siellä tallustaa ruohossa vapaasti ja turvassa. Tietenkin pitää koko ajan vahtia vieressä, etteivät karkaa mihinkään tai ettei villieläimet syö. välillä annoin vipeltää häkin ulkopuolella, mutta hyvin tarkasti valvottuna etteivät vipeltäneet karkuun tai ettei haukka napannut. Muistuttaisin siis varomaan myös petolintuja ulkona. Itse en pidä marsua valjaisiin sopivana.

      Marsujen ruoka on pää asiassa heinä ja itse annoin kahdesti päivässä hieman tuoretta ruokaa esim. omenaa, porkkanaa, persiljaa, kurkkua jne. Lisäksi marsuillani oli aina hieman pellettejä kupissa. Marsuilla oli myös suolakivi häkissä ja veteen oli lisätty c-vitamiiniä

      Marsuja käytetään eläinlääkärissä kun siihen on tarvetta eli kun marsussa on selvästi jotain vikana ja se on sairas. Kehottaisin tarkkailemaan marsun yleisolemusta, papanoita, painoa, syömistä jne. Kannattaa myös sormin kokeilla ettei ole mitään omituisia patteja marsussa

      marsujen äänistä vielä:
      Marsuista vois sanoa, että niiden vinkuminen on ihastuttavaa ja vihastuttavaa. Vähän niinkuin laululintu karvasäkissä. itse annoin aina tiettyyn aikaan herkkuja niin jos ei tullutkaan herkkuja tavalliseen aikaan alkoivat ne huutaa kuin palosireenit.

      Itse häkistä ja marsun jätöksistä voi tulla hieman hajua huoneeseen. Joten jos olet valmis yöllisiin metelöinteihin ja hajuun voit ihan hyvin nukkua samassa huoneessa. Purut saattavat myös levitä ympäri huonetta ja marsut papanoivat ja saattavat pissailla lattialle. varsinkin sängyn alta löytyy mukava piilo johon saatetaan lorauttaa lammikoita. Tälläisiä ei niin mukavia kokemuksia on ollut. Itseltäni löytyi kuivahtaneita pissa läikköjä sängyn alta jopa muutama vuosi marsujen kuoleman jälkeen. Usein myös pissaavat samaan kohti useamman kerran jos siihen ovat jo kerran tehneet niin. Ja jos marsu tykkää piileskellä sängyn alla sitä on hyvin vaikea saada sieltä pois, itse jouduin välillä työntämään marsuja harjan varrella, että sain ne pois sängyn alta kun siellä oli johtoja ja muuta vaarallista. ja jos marsu tykkää olla sylissä ei ole mikää lupaus ettei se pissaa päällesi tai papanaoi, itse pidin aina pyyhettä sylissä, tykkäsivät ne niillä loikoilla lattiallakin.

      • marsut <3

        Oi kiitti tiedosta :) mä aion ostaa marsuja, joten tässä viestissä oli paljon infoa :)


    • marsutin

      - ruoka: hyvälaatuista heinää, marsunpellettiä ja tuoreruokaa
      - c vitamiinilisä
      -suolakivi
      - vesi
      - marsu on JYRSIJÄ, eli aina jotain kovaa jyrsittävää tarjolla, esim. puunoksia (näistä löydät lisätietoa netistä, myös eläinkaupasta saa ostaa marsuille sopivaa jyrsittävää), ehdottoman tärkeää jotta hampaat pysyvät hyvässä kunnossa
      - häkki mahdollisimman iso
      - käytetään lääkärissä kun on tarvetta. eli jos marsu on jotenkin vaisu, ei käyttäydy kuten normaalisti, ei syö tai juo, ei ulosta tai on ripulia
      - muista, että marsu syö lähes jatkuvasti, eli tarkkaile syömistä, jos lakkaa syömästä, jotain on vialla, usein marsut näyttävät huonon olonsa vasta kun tilanne on huono, eli silloin toimittava nopeasti ja soitettava epäröimättä lääkärille
      - metelöivät jonkin verran yöllä, riippuu omista unenlahjoistasi voitko pitää marsuja samassa huoneessa
      - marsut ovat arkoja, rauhallinen, kärsivällinen käsittely kaiken A ja O
      - marsut elävät useita vuosia, joten ota marsut vain jos olet varma, että jaksat/pystyt hoitamaan ne myös tulevaisuudessa

      • Nasup

        No ihan ensin kannattaa lukea tietoa marsuista ja kun mulla on 2 marsuu ni kyllä ne joskus öisin ääntä pitävät mutta nukun yleensä kui tukki sanotaan ja sitten kannattaa ostaa itse häkki ja se saa olla 100x100 sen koko sitten kaupassa voi katsoa erilaisia ruokia esimerkiksi Oxs pox on hyvä pelletti ja kun ostat uutta eri merkkistä pellettiä niin kannattaa vähitellen laittaa syötetyn ruuan seassa koska muuten marsun maha menee sekaisin .Onnea sitten marsujen kanssa


    • Marsumamma84

      Eikö eläinkaupassa osata neuvoa laadukkaita ruokia?

      -riippuu eläinkaupasta. Joissakin osataan, joissakin hädin tuskin tiedetään, mikä on marsu. Meillä suositaan nykyään Oxbowin pellettejä.

      Miten marsuja ruokitaan?

      -pitämällä huolen siitä, että häkissä on jatkuvasti vähintään raikasta vettä ja hyvälaatuista heinää tarjolla. Lisänä sitten tulevat pelletit ja mahdolliset tuoreruoat. Niistä löytyy lisää tietoa Googlella.

      Pitääkö häkin olla iso?

      -minimisuositus kahdelle marsulle on 100x50, mutta omasta mielestäni se ainakin on ihan liian pieni. Meillä on käytössä 120x60, haaveissa vielä astetta isompi.

      Otan varmaan veljekset, joten niistä on seuraa toisilleen. Miten marsuja ulkoilutetaan?

      -avaamalla häkin ovi ja nostamalla ne lattialle? :p

      Kuinka usein niitä pitää käyttää eläinlääkärissä?

      -niin usein kuin tarve vaatii. Et varmaan itsekään terveenä poukkoile lääkäreissä?

      Paljonko 2 marsuun menee rahaa kuukaudessa?

      -riippuu mitä syötät ja mistä tarpeet ostat. Meillä menee kuukaudessa 1 iso säkki Faunattaren heinää (10-12e) ja noin 20 kilon säkki Agrimarketin purua (8-12e). Kuivamuonasäkki kestää kolmisen kuukautta.

      Onko se totta että ne pitävät öisinkin kovaa meteliä?

      -riippuu jälleen kerran marsusta. Joku elämöi enemmän, joku vähemmän. Sekin vaikuttaa, onko kiima meneillään. Silloin meillä ainakin huristellaan ja jahdataan kaveria pitkin häkkiä.

      Onko jokin asia mikä pitää ehdottomasti tietää ennen marsun hankintaa?

      -aiemmissa kommenteissa on muutama hyvä pointti. Mutta ainakin se, että huonoissa tapauksissa eläinlääkärikulut eivät jää pieniksi ja joskus hyvää eläinlääkäriä on vaikea löytää (koska marsu on eksoottinen eläin). Monet eläinlääkärit vain soveltavat marsuihin tietämystään kaneista, joten silloin parasta hoitoa on turha odottaa.

      Plus vielä se, että marsu saaliseläimenä pyrkii piilottelemaan kipua/sairauksia. Sen takia oma silmä olisi hyvä nopeasti harjaannuttaa marsun normaalille ja epänormaalille käytökselle.

      Niin ja tuossa yhdessä vastauksessa mainittiin suolakivi. Turha kapine. Marsu ei tee sillä suolamäärällä mitään ja lisäksi se vain ajaa marsun herkemmin pelaamaan, eli vuorottelemaan vesipullon ja suolakiven väliä.

    • marsuuli

      Ei muuten sitten kannata uskoa iha kaikkea mitä eläinkauppias sanoo, riippuu vähän. Omalla kohdalla isoin moka oli se että kauppias sanoi marsuni olevan rusetti marsu. Tajusin myöhemmin sen olevan peruaani kun karva kasvoi aika reippaasti :)

      • Sedä

        ja kyseessä ei ole minkään sortin rotueläin jos et ole eläimestäsi saanut papereita ;)


    • lue kunnolla

      Tärkeintä on miettiä jaksatko sitoutua hoitamaan niitä moneksi vuodeksi. Eli

      -siivoomaan häkin noin kerran viikossa
      -ruokkimaan pari kolme kertaa päivässä
      -keksimään niille aina hoitajan jos lähdette reissuun yli vuorokaudeksi
      -hoitamaan kynnet ja turkit (pitkäkarvasilla useasti)
      -huolehtimaan c-vitamiinista !!
      -...

      Mutta marsut on silti hyvin ihania

      • Guineapigs

        Kyllä sitä häkkiä nyt todellakin siivotaan useampaan kertaan viikossa, kerranko oikeasti vain siivoat? mahtaa haista marsusi ja huone hyvältä! mutta aloittajalle, tärkein ruoka on hyvänlaatuinen heinä, jota aina oltava saatavilla. myös pelletteihin panostetaan, EI mitään markettien moskaseoksia vaan eläinkaupasta pellettiä, joka on terveellistä eikä sisällä marsulle sopimattomia aineita! eikä liikaa rasvaa. tuoreruoan kalsium-fosforisuhdetta pitää vähän katsoa, kalsiumia pitäisi olla enemmän. joka päivä annetaan c-vitamiinia vähän ruokaan sekoitettuna, esim, tomaattiin. suolakivellä marsu ei tosiaan tee mitään. anna myös kovaa syötävää, jotta hampaat kuluvat. vähäsuolaista näkkileipää vaikka. kynnet leikataan myös, seuraa niiden kasvua.


    • Marsufan

      Olen itsekkin jo puolivuotta lukenut marsuista ja yrittänyt äitiä ostamaan marsu onko jotain vinkkejä mitä hyötyä maruista olisi että äitin saisi vakuuttenuummaksi?

    • Marsu11

      viihtyykö 2 tyttö marsua yhdessä häkisssä vai
      pitääkö laittaa seinä väliin..??

      • marsurakastajatar

        Viihtyy yhdessä, paitsi jos eivät vielä tunne toisiaan, se on eri asia sitten ;)


      • Marsuporkkana
        marsurakastajatar kirjoitti:

        Viihtyy yhdessä, paitsi jos eivät vielä tunne toisiaan, se on eri asia sitten ;)

        Marsu tarvitsee seuraa. Se riittää jo kunhan marsulla on toinen marsukaveri ja he edes kuulevat toisensa. Mutta jos marsut pärjäävät hyvin toistensa kanssa niin samaan häkkiin siitä vaan !


      • Hätäratkaisu
        Marsuporkkana kirjoitti:

        Marsu tarvitsee seuraa. Se riittää jo kunhan marsulla on toinen marsukaveri ja he edes kuulevat toisensa. Mutta jos marsut pärjäävät hyvin toistensa kanssa niin samaan häkkiin siitä vaan !

        Pakko korjata sanomaasi vähän, sillä selitit tilanteen todella epämääräisesti ja annat herkästi sellaisen mielikuvan, että marsuja voi ihan lähtökohtaisesti pitää yksittäin kunhan niillä on jonkinlainen kuuloyhteys lajitovereihin. Tämä ei ihan pidä paikkaansa, vaan tähän turvaudutaan vain hätätapauksessa kun kaikki muu on jo kokeiltu. Silloinkin kuuloyhteyden lisäksi on ehdottomasti oltava myös näköyhteys. Eli marsut pidetään ehdottomasti lähtökohtaisesti vähintään pareittain ja jos ongelmia ilmenee, niin ne pyritään ratkaisemaan erottamisen sijaan. Marsuilla on ihan aina jokin syy eripuraan ja se syy on täysin selvitettävissä sen sijaan, että turvaudutaan helppoon ratkaisuun erottamalla marsut. Useimmiten syy riidoille löytyy tilanpuutteesta. Joku 120cm tehdashäkki esimerkiksi on loppupeleissä hirvittävän pieni ja vastaa vähän samaa kuin ihminen joutuisi viettämään aikaa 24/7 toisen ihmisen kanssa pienessä yksiössä. Kyllä siinä alkaisi toisen naama ärsyttämään pidemmän päälle ketä hyvänsä. Eli yrittäkäähän kaikki ratkaista ongelmat marsujen hyväksi älkääkä reagoiko selviin vinkkeihin huonoista oloista erottamalla marsuja. Raukat joutuvat vain ojasta allikkoon, jollei omistajalta löydy muita keinoja ongelmien selvittelyyn.


    • Marsu11

      entä jos ostaa eläinkaupasta yhdessä 2 tyttö marsua

      • Sedä

        Osta mieluummin kasvattajalta ;) Viralliset kasvattajat löytyy täältä
        http://marsuyhdistys.net/home/?page_id=53
        Muitakin on, ja heitä kannattaa etsiä netistä, tai kyellä vaikka täältä löytyykö lähipaikkakunnaltasi :)

        Marsut ovat laumaeläimiä, eli niitä pidetään sukupuolesta riippumatta yhdessä. Toisilleen vieraat marsut täytyy toki tutustuttaa ensin, mutta yhdessä ostetut useimmiten tulevat toimeen ongelmitta.


      • Kitki

        Mäkin kannatan kasvattajaa enemmän. Saat halvemmalla, kasvattaja tietää, millaista eläintä myy ja tietää mahdollisesti myös enemmän ohjeita kun eläinkaupan myyjä. Eläinkaupasta ostetun marsun terveydestä ei tiedä varmaksi, voivat olla stressaantuneita ja ovat olleet siellä pienessä häkissä.


    • poo1

      yu

    • mulakinonmarsu

      mä ainaki luulisi et marsun pitä syödää eli ruakaa pitä anttaa paljo ite anan hamstereien siemennsekoitusta mut mun marsu tykää sitä

      • eimarsuille

        EI missään tapauksessa saa antaa HAMSTEREIDEN siemensekoitusta! Marsu on 100% vegaani ja hamsteri on omnivoori eli sekasyöjä. Hamstereille tarkoitetut seokset voi sisältää eläinperäisiä ainesosia, joita marsun elimistö ei kestä.


    • Tosiihminen

      Mites imurointi? Voiko marsu olla samassa huoneessa kun imuroi?

      • Lemmikkienmatkassa

        Riippuu marsusta itse en omista marsuja vielä olen jo kauan halunnut mjtta katsoonyt ostanko mutta. Olen ollut marsujen kanssa tekemisessä paljon ja osa on viihtynyt vaikka vkeressä imuroidaan ja osa on peloissaan mutta jos et tiedä laita vaikka kuljetus koppaan ja erihuoneeseen niin ei sitten tule mitään hämminkiä.


      • PiakkoinMarsunOmistaja

        Voiko marsun päästää huoletta omaan huoneeseen vapaaksi, jättääkö marsu n. 15 cm korkeudella olevat pistorasiat rauhaan vai pitääkö ne peittää jotenkin?


      • kjgjhjgip

        Nykyaikaiset pistorasiat on turvallisia peittämättäkin (ei ihmisvauvojakaan jatkuvasti kuole sähköiskuihin), niissä on nykyään sellaiset varmistukset, ettei sähköiskua saa ellei työnnä molempiin reikiin yhtäaikaa jotain sähköä johtavaa. Jos on vanhempi talo esim. 60-luvulta tai vanhempi, niin sit tämä ei välttämättä päde.

        Sen sijaan pistorasiassa kiinni olevat sähköjohdot ovat aina vaarallisia, koska niissä kulkee virta.

        Marsu voi jyrsiä periaattessa mitä vain (vaatteet, matot, tuolinjalat jne.) joten, se on sitten sinusta itsestäsi kiinni, onko huonessasi marsun ulottuvilla jotan, mitä et halua jyrsittävän. Marsun jaloittelua tulee aina valvoa, jos alue ei ole yhtä marsunkestävä ja marsuturvallinen kuin sen häkki, joten ihan huoleton ei kannata olla.


    • Marsulife

      Viihtyykö kaksi uros marsua samassa häkissä ?

      • Nimenomaanviihtyvät

        Normaalisti kyllä. Marsut ovat laumaeläimiä, joten turhanpäiten kiukuttelulle löytyy aina syy jostain myös urosten kohdalla. Kannattaa valita kasvattaja, joka tietää mitä tekee ja jalostaa ulkonäön lisäksi luonnetta.


    • Anonyymi

      Aivan totta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1495
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe