Tutkinnon mitätöinti

11+8

Pikainen kyssäri. Onko mahdollista ns. mitätöidä korkeakoulututkinto, tai ylipäänsä minkään valtakunnan tutkinto omatoimisesti? En siis tarkoita sitä, että ajetaan tutkintotodistukset silppurin läpi, ja käytetään ne ensi kesäni pallogrillin polttoaineena, vaan sitä, että tutkinto kertakaikkisesti hävitetään taivaantuuliin kaiken maailman järjestelmistä, missä ikinä sattuvatkaan olemaan.

Jaa, että miksi kysyn tällaista? Itselläni taskussa paperit AMK:sta, ja hyvä todistus lukiosta (eli siis 3 4 vuotta opiskelua). Valmistumisesta on aikaa kohta kahdeksan vuotta, enkä päivääkään ole tehnyt palkollisena oman alan hommia, sen paremmin kuin tutkintotasoa vastaavia. Itse asiassa en palkkahommissa ole päässyt mihinkään työhön, mikä vaatisi peruskoulua korkeampaa osaamista. Viimeisen vuoden olen pyöritellyt peukaloita yksityisyrittäjänä.

Mitä pirua siis/sitten teen koulutuspapereillani? Muiden hommiin ei pääse, ja itsellenikään en potkuja anna, vaikka tutkinto puuttuisi! Jos sitten taas työttömyys iskee, on melkein parempi esittäytyä työnantajille kunnon wanhan ajan sekatyömiehenä, kuin ympäristöinsinöörinä. Haastattelijoiden epäilykset heräävät välittömästi, kun korkeakoulututkinnon omaava hakee kakkiautoon apupojaksi.
Kumpa olisi vaan ollut yhdeksännen luokan jälkeen sen verran älliä, että paras mahdollinen "koulutus" onkin hanttihommat toimeentulotuki. Sisko valitsi aikoinaan tämän tien, ja toimii nykyisin myyntipäällikkönä muuan teleoperaattorilla. Eikä allekirjoittanutta ketuta lainkaan, ei!

15

1695

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • onnea toimiisi

      Onnea mitätöintiin. Minä valitsin toisin ja luin niin pitkälle kuin jaksoin ja annettiin. Asun nyt ulkomailla ja olen mukavissa täysin koulutustani vastaavissa hommissa. Palkka ei ole kuin 100 k€ euroa vuodessa, mutta työajat ovat joustavia, hommat helpohkoa toimistotyötä ja verot pienemmät kuin Suomessa. Tänne ei muuten olisi ilman korkeakoulututkintoa saanut edes työviisumia.

    • tri tolonen

      Pitääkö siitä koulutuksesta kertoa haastattelussa? Ei tarvitse.
      Juu, ja myyntipäällikkö teleoperaattorilla on vain kivan kuuloinen homma. Sama kuin puhelinmyyjä, jonka nimike on media-asiantuntija.
      Ehkä ongelma ei ole koulutuksesi, vaan sinä itse.
      Yksi keino on kouluttautua lisää, aina yksi työtön tohtori sekaan sopii.

    • Tri Polonen

      Kannattaisi myös harkita lobotomiaa työllistymisen varmistamiseksi.

    • Niinpä niin

      Ei kai tehtyä tutkintoa voi mitätöidä koska lainsäädännössä määrätään tarkasti opiskelusta ja valmistumisesta. En sitten tiedä jos tutkinto on hankittu epärehellisin keinoin.

      Työpaikkaa hakiessa ei tietenkään ole pakko kertoa tekemistään tutkinnoista mutta sitten aletaan kysellä mitä on puuhannut tänä aikana.

    • isopat

      Tarviiko sun mainita työnantajalle omasta tutkinnostasi?

    • ei ole mahdollista

      Jos tutkinto on sallituin keinoin hankittu, niin eipä sitä voi kukaan eikä mikään mitätöidä. Se on vähän sama asia, että täysi-ikäiseksi tultuaan yrittäisi jälleen saada oman ikänsä alaikäiseksi.

      Sotilasarvon, luottamustehtävän ja jonkin tietyn viran voi menettää, jos on syyllistynyt vakaviin rikoksiin, mutta enpä ole koskaan kuullut, että kukaan olisi laillisesti suoritettua tutkintoa menettänyt edes rikosten kohdalla.

    • Mitä olet tehnyt

      Parempi se on olla olemassa. Mitä sanot jos työntekijä kysyy mitä olet tehnyt noina 4 vuotena. Vastaatko lusmuillut vai käynyt AMK:oon. Kumpikohan antaa paremman kuvan itsestäsi. Ihan sama mikä se AMK tutkinto olisi.

      • mitä olet tehnyt

        Siis jos työnantaja kysyy :)


    • Taas haussa

      Itse aikanaan vastavalmistuneena mietin, voisinko väittää yliopiston sijan viettäneeni ajan vankilassa. Tuomioksi pohdiskelin murhaa, josta olisin ensi kertalaisena saanut armahdusta jo kuuden vuoden istumisella :-D

      Lopulta päätin, että kyllä joku vielä jossain vaiheesa mogaa ja palkkaa minutkin hommiin - poliittisen historian tutkinnosta huolimatta.

      Ja niinhän siinä sitten lopulta kävikin :-) Arviolta viiden kymmenen haastattelun jälkeen.

      On kyllä todella huvittaa havata, ettei työllistymisessä ollut mitään hankaluuksia ennen kun se tutkintopaperi ilmaantui työtodistusten väliin. Muistan eräänkin hyvin menneen haastattelun, jonka lopuksi haastattelija kävi läpi työtodistukseni. Lopuksi hän luki läpi tutkintotodistukseni, näytti pohtivan hieman - ja sekunti myöhemmin näin haasttatelijan kasvoista, etten saanut paikkaa.

      Kyseessä oli sihteerin homma Nokia Siemens Networkillä. - Vaan eipä sillä, on ne hommat loppuneet muissakin firmoissa.

    • älytöntä

      Olen muutamassa työssä, jotka olen saanut jättänyt kertomatta ylemmän korkeakoulu tutkintoni. Koska olen saanut paremman palkan ja vähemmän kiusaamista...

    • mohikaani -43

      kaukana ovat jo ajat kun oman pitäjän harvoille ylioppilaille melkein soitettiin kotiin, tulevatko sinne tai sinne työnjohtajiksi ja päällikköiksi. 50-luvulla vielä pääsi suoraan oppikoulun penkiltä melkein hommaan kun hommaan, eikä töistä ollut pulaa.

      tänäpäivänä sällit eivät pääse maisterin papereilla kaupan kassaa kummempiin hommiin, jos ylipäätään mihinkään. huonoksi on menny

    • Anonyymi

      Lähes kymmenen vuotta vanha ketju, mutta siitä huolimatta aina ajankohtainen.

      "Valmistumisesta on aikaa kohta kahdeksan vuotta, enkä päivääkään ole tehnyt palkollisena oman alan hommia, sen paremmin kuin tutkintotasoa vastaavia. " Tämä itsessään on mitätöinyt koko tutkinnon, eikä sen poistamiseen mistään rekistereistä ole tarvetta. Tähän lopputulokseen tulee joka ainoa jolle tilanteen nykyisen työkokemuksesi valossa esität.

      Mikäli aikoo jatko-opintoja, suosittelisin lisäksi suhtautumaan suurella varauksella kaikkiin hyväksilukuihin. Mitätöityminen on tapahtunut jo niin täydellisesti, että jo kertauksen nimissä tulee käydä myös kaikki perusopinnot läpi.

      En voi käsittää, miten kaikki tämä on edes mahdollista. Henkilö pääsee opiskelemaan ja suorittaa opinnot sekä tutkinnon lopputöineen, mutta ei työllisty opiskelualalleen. Vastaavatko tutkintokriteerit oikeaa, alalla vaadittavan osaamisen, omaksumisen ja ymmärryksen tasoa? Jos vastaavat, mutta töistä ei suoriudu, ei henkilön olisi pitänyt päästä edes opinnoista läpi. Jos puolestaan ei vastaa, on koulutus perustavaa laatuaan pielessä eikä palvele tarkoitustaan.

      Edellisessä tapauksessa alalle koulutetaan liikaa väkeä, ja "samasta muotista valettuja" riittää yli tarpeiden. Jälkimmäisessä tapauksessa ollaan niin perustavaa laatua tarkoituksesta pielessä, että joko lakeja ja asetuksia pitäisi muuttaa, tai mitätöidä/peruuttaa oppilaitoksen lupa myöntää tutkintoja,

      • Anonyymi

        Mainitsemasi tutkintokriteerit ja koulutusmarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan laki eivät ole ainoat tekijät aloittajan ja meikän tilanteeseen. Nimenomaan oppilaitosten ja työvoimatoimistojen ulkopuoliset henkilöt estävät työllistymästä koulutusta vastaavaan työhön. Meikällä opistoaste riitti manuaaliseen arkistointiin, ammattikorkeakoulu mansikanpoimintaan, jotka molemmat sopivat myös kouluttamattomille hanttihommiksi.

        Samoin korruptoituneet työmarkkinat eivät päästä oikean alan koulutuksen käyneitä työelämään, vaan valitaan mieluummin väärän alan tuttava korruptioilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mainitsemasi tutkintokriteerit ja koulutusmarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan laki eivät ole ainoat tekijät aloittajan ja meikän tilanteeseen. Nimenomaan oppilaitosten ja työvoimatoimistojen ulkopuoliset henkilöt estävät työllistymästä koulutusta vastaavaan työhön. Meikällä opistoaste riitti manuaaliseen arkistointiin, ammattikorkeakoulu mansikanpoimintaan, jotka molemmat sopivat myös kouluttamattomille hanttihommiksi.

        Samoin korruptoituneet työmarkkinat eivät päästä oikean alan koulutuksen käyneitä työelämään, vaan valitaan mieluummin väärän alan tuttava korruptioilla.

        Eli onko työllistymisen esteenä myös näin ollen, että opisto- ja amk-koulutus eivät vastaa työelämän tarpeita?

        Tämän näen suurimpana syynä. Itse olisi pitänyt keskeyttää viimeistään toisen vuoden keväänä nuo "opinnot" ja aloittaa muualla alusta. Valmistumisen jälkeen työllistyminen ei oikein myöskään kitkattomasti onnistunut. Tilanne korjaantui yliopisto-opintojen myötä.


    • Anonyymi

      Itse ainakin olen vain hakenut hanttihommiin ammattikoulun papereilla ja jättänyt insinööritutkinnon kokonaan hakemuksesta pois. Enkä oikeastaan insinöörihommia ole edes hakenut kun palkka ei ole yhtään sen kummempi kuin duunarinakaan. Oikeastaa aika turha koko tutkinto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      417
      1752
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1380
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1368
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      119
      1294
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1036
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      912
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      881
    9. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      115
      870
    10. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    Aihe