Vajan perustukset

VähänVajaa

Suunnittelen rakentaa muutaman neliön vajan puutarhavälineille siirtolapuutarhatontille. Ajattelin perustaa pohjan kymmenen sentin sepelin päälle asetettavilla 50x50-betonilaatoilla, joihin kiinnitetään kulmaraudat betoniruuveja käyttäen ja kulmaraudat edelleen kuumasinkityillä kansiruuveilla alapalkistoon.

Onko riittävä rakenne vai pitäisikö tehdä jotenkin toisin?

15

3053

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sdfsdgsdg

      Mitä merkitystä ajattelit niillä kulmaraudoilla olevan? Ettei tuuli vie koppia vai?

      Niin ja kestäähän se aikansa jos laittaa melkein maata vasten mutta eipä tarvitse turhaan jalkojen niveliä kuluttaa askelmassa.

    • rautaakulmiin

      Kulmaraudat ovat nimenomaan kopin kiinnipitämiseksi maassa tuulen takia. Alapalkit ovat tietenkin kyllästetystä puusta ja betonilaatan ja puun väliin tulee kosteudenkatkoksi joko bitumia tai muovia. Luulisi kestävän vai onko joku jotain toista mieltä?

      Valitettavasti korkeampaa perustusta ei voi käyttää, sillä muuten rakennuksesta tulisi liian korkea eli rakennusmääräysten vastainen tai sisätilan korkeus jäisi turhan matalaksi eli löisi päätään jatkuvasti kattoon.

      • nimimerkki on pakoll

        Roppaa alapalkit suoraan betonilaattaan jos mahdollista.


      • 11+8

        Jos meinaat että ne muutama 50x50 pihalaatta auttaa jotenkin pitämään sen narikan maassa kovassa myrskyssä niin kehoittaisin vielä pohtimaan asiaa tovin.

        Jos meinaat että oikeasti tarvitsee ankkuroida maahan niin silloin joudut kyllä melkein monttujen kaivuuseen ja valuhommiin tai sitten esim. kierrepaaluihin.


    • skruuviimaahan

      No neljä 50x50-laattaa ja niiden päällä vielä neljä 40x40-laattaa eli perustuksen paino noin 190 kiloa - eiköhän se riitä pitämään muutaman neliön tönön sepelissä kiinni kovallakin tuulella - korkeuskin on vain noin 2-metriä ja pensaiden suojissa. Muutenhan joutuisi kaivamaan perustukset (tai ruuvaamaan) noin puoleentoistametriin ettei routa heittelisi. Ja pysyyhän ne baukkarinkin näyttelytönöt pystyssä säällä kuin säällä vaikka asfaltilla ovatkin.

      • 6+8

        Voi pyhä yksinkertaisuus, painaahan se sinun varastosikin joten ei ne muutama laatta kesää siellä tee ja jos kerran muuallakin pysyy ilman tuollaisa laattoihin roppauksia niin miksei sinun pysy?

        Monella viikonloppurakentajalla jokin rakennusprojekti menee turhanpäiväisten pilkunviilausten ihmettelyksi kuten tässäkin tapauksessa.


    • ZZUkko

      50x50 pihalaattaa, jonka läpi pultattuna 20mm:n rosterikierretanko mutterein ja aluslaatoin. Kierretanko alajuoksun läpi ja juoksun alle mutteri ja 50x50mm:n aluslaatta. Näin voit myöhemmin "säätää" perustuksen suoruutta, mikäli tarpeen. Mutterit ja aluslaatat tulee tietysti myös olla rosteria. Ei tarvitse kaivaa monttuja eikä maapohjan kantavuudelle tarvitse asettaa kovia vaatimuksia. Toimii!

    • Piksi_Nirkka
    • naapurion

      No voi helvata,tun heitttää monttuun ja siihen kiinni.....
      -kuka sen montun on valmiix luonu,luoja kaiketi
      Kaiva ämpärin kokoinen monttu,sekoita säkillinen kuivabetonia,eli ämpärillinen ja istuta siihen sotkuun keskelle,,, kierretanko,näin joka nurkkaan
      -seuraavana pvänä se on valmis,mutterilla ja neliön mallisella laattaprikalla asetat esim. 100x100 palkin korkoon,se o siinä

      • Piksi_Nirkka

        Kannattaisi opetellea lukemaan ennen kuin kommentoi "pieni monttu vaan maahan"

        Siinä vaiheessa, kun sinä vielä vatkailet betonejasi ja passailet kierretankoa pystyyn niin noilla valmiilla betonipilareilla pohja on jo tehty, ehkä vajan runkokin.

        Ja mikä parasta jos joskus tulee mieleen siirtää vaja niin nuo valmiit pilarit on paljon helpompi siirtää, kuin itse kuoppaan valamasi kikkare.


    • naapurion

      Pirkkapetelle,anteeksi en tiennyt että tuossa möhkäleessä on jo betonikin jo valmiiksi valettu.Painaa varmaan miehenverran.

      • naapurion

      • Piksi_Nirkka

        Kyllä noita on taatusti rautakaupoilla hyllytavarana, ainakin täällä maaseudulla löytyi noita 2 eri kokoa ja jostain ne vajan tarvikkeetkin tulee hommata niin monesti saa kaikki samaan rahtiin jos hieman käytää päätä.

        Eikä pieneen vajaan montaa tarvita, 48kg näyttää yksi painavan, että peräkärryyn niitä voi 10 helposti laittaa ja siirtää pelipaikalle.

        Mutta jos haluat itse askarrella niin saman kokoiseen mönttiin tarvitsee
        2 säkkiä valmisbetonia 11 euroa
        33 senttiä M14 kierretankoa 4 euroa
        aluslevy ja mutteri 1 euro
        eli kaikki yhteensä 16 euroa

        Saman kuopan joutuu jokatapauksessa kaivamaan, kuin valmispilarille eli ainoa "säästö" on materiaaleissa ja eroa 6 euroa eli jos vaikka käytät 9 pilaria niin saat 54 euroa työpalkkaa siitä, että vispaat 18 säkkiä betonia jotka sitten kaatelet kuoppaan tai sopivaan ämpäriin.

        Kukin tehköön itse päätelmät onko säästö vaivan arvoinen.


    • naapurion

      Mutta onhan ämpärissä kantokahvakin valmiina,arvionimukaan paino 30-40kg.

    • lat3e

      Miksi tehdä niin järeää, jonkun pienen kopin takia. Ei mitään puutarhalaattoja kannata laittaa. Jostain jätelavalta kattelet painekyllästetyn lankun pätkiä, 4 kpl. Ne pätkät vain lätkälleen maahan, ja siihen päälle sitten se koppi. Sitten jostain jätelavalta harjateräksen pätkiä 4kpl, ja taittaa ne L-kirjaimen muotoiseksi, maahanmenevää pituutta joku 40-50cm. Poraa painekyllästetyn pätkään reiän, ja hakkaa harjateräkset siitä maahan läpi, vähän samaan tapaan kuin teltta kiinnitetään maahan. Jo pysyy, eikä tuuli varmastikaan vie. Ja nämä tarvikkeet löydät jo jostain raksan jätelavalta ilmatteeksi, kysyt vain tietysti asianosaisilta, että saako ottaa, ja 99% saa ottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      188
      7376
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4292
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2125
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2049
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1879
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1696
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      35
      1671
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1629
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1613
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1428
    Aihe