Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Polvi paskana, elämä riekaleina

RaajaRikko24

Yli kuukausi sitten oli ihan tavallinen päivä. Töistä oli viikkovapaa juuri meneillään, rento päivä siis.
Herätessä en voinut mitenkään aavistaa, että tuo kyseinen päivä tulisi olemaan viimeinen terve ja normaali päivä pitkiin aikoihin.

Ironista kyllä, olin jo jonkin aikaa ollut kiinnostunut terveellisemästä elämästä. Tupakointi oli lopetettu muutamaa kuukautta aiemmin, oli lisätty kasviksia ruokavalioon, tuntui paljon pirteämmältä.
Samaan aikaan olin myös alkanut kiinnittää enemmän huomiota liikkumiseen. Kuntopyörää tuli käytettyä usein, samoin voimapyörää. Liikkumisesta tuli niin hyvä olo, oikein tunsi miten kunto kohonee ja lihakset vahvistuvat.

Kyseisenä iltana sitten otin pientä iltajumppaa. Ohjatussa liikunnassahan en ole koskaan käynyt, enkä mitenkään siis tiennyt liian nopean aloittamisen riskeistä.
Seuraavaksi muistan kaatuneeni maahan ja katson jalkaani. Polvilumpio on siirtynyt jalan ulkosyrjään ja jämähtänyt siihen. Itsessään toimenpide oli helppo, ensihoitajat suoristivat jalkani ja samalla lumpio luiskahti takaisin kuoppaansa.
Vaan ehjää ei jalasta ei enää tullut. Aamulla jalka oli kuin ilmapallo, eikä kestänyt painon varausta. Yhdellä jalalla loikkien lääkäriin, sieltä patellatuen ja keppien kanssa kotiin. Pari viikkoa menisi ja olisin taas entiselläni.

Paskat.
Jalka ei kestänyt painoa. Parin viikon jälkeen hakeuduin uudelleen lääkäriin, josta tehtiin lähete ortopedille. Mitään ei osattu sanoa, eikä neuvoa. Ortopedille pääsyä sain odotella pari-kolme viikkoa.
Ortopedi silmäili jalkaani tyynesti ja totesi reisilihaksen surkastuneen pahasti. Myös polvitaive on kuin ruosteinen sarana, joka ei kestä taivuttelua. Virkoaa kuulema joskus, mutta edessä on pitkä ja kivulias kuntoutus. Kokonaiskuntoutumiseen mennee n. 6-12kk.
Magneettikuviin ei edes huolittu. Kipu polvessa on kuulema vain nilvesiteiden nirhautumisesta.
Saranatuki koipeen ja ulos. Kehotettiin soittelemaan fyssarille, mutta lähetettä en saanut.

Kuudetta viikkoa nyt mennään. En kävele vieläkään. Reisilihasta olen jo jonkin verran saanut kuntoutettua ja voin jo seistä ilman keppejä, mutta kipu polvesta ei katoa. Fyssariltakin panttasivat kiivaasti aikoja, ei kuulema koko kunnassa yhtään aikoja ennen tammikuuta. Vastan pitkän maanittelun jälkeen sain ajan parin viikon päähän (outoa, niitähän ei ensin pitänyt olla, vaan kummasti sitten löytyikin aika).

Kaikenlisäksi koko paskasta on jäänyt pahat traumat. Pelkään aluituseen. Koko koti ja etenkin ulkomaailma tuntuu yhdeltä suurelta tapaturmariskiltä ja uusi loukkaantuminen odottaa joka kulmassa. En luota saranatukeeni pätkääkään, pelkään lumpion luiskahtavan paikoiltaan hetkenä minä hyvänsä. Pelkään myös, että siinä samalla kaadun ja lyön pääni.

Ulkona en ole käynyt kuin lääkärissä. Kunto ei kestä, enkä varmaan edes uskaltaisikaan. Tullut siis erakoiduttua samalla.

Yritän kovasti pitää pääni pystyssä ja jatkaa eteenpäin, mutta nyt vain olen surullinen ja peloissani. Elämänilo alkaa kadota, en saa iloa enää mistään. Samalla myös hävettää, että olen traumatisoitunut niin pahasti näin "pienestä" asiasta, vaikka välillä tuntuukin, että en kävele enää koskaan.

En tiedä mikä pointti koko viestillä edes oli. Toivoisin ehkä jos joku samankaltaisen tilanteen kokeneella olisi antaa mitään neuvoa, millä päästä taas eteenpäin.

8

581

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • teukkis

      Tsemppiä kaveri

    • kohtalotoveri

      Kuulostaa tutulta!

      Mulla lähti lokakuun lopulla polvilumpio paikoiltaan. Hauskaa sinänsä että taustalla oli vähän samanlainen tilanne, justiinsa olin aloittelemassa terveempää elämää johon kuului myös aamulenkit ennen töihin lähtöä.
      Lähdin siis aamulenkille, pääsin noin korttelin päähän kotoa ja liukastuin. Tein ilmeisesti jonkun pöljän korjausliikkeen jonka seurauksena lumpio päätyi jalan ulkosyrjälle.
      Kipu oli niin hurja, että taju meinasi lähteä. Lumpio ei palautunut itsestään vaikka koipi olikin suorana, ambulanssilla ensiapuun jossa se väkisin revittiin takaisin paikoilleen.

      Toipuminen lähti hitaasti liikkeelle, oikeastaan ei lainkaan. Kävin muutamaan otteeseen työterveyslääkärillä joka lähetti ortopedille. Sieltä magneettikuvalle, jossa näkyi rustovauriota jos jonkinlaista, onneksi ei kuitenkaan muuta ollut rikki. Lumpiossa ja reisiluussa murtumia, ja lumpiosta koko rustopinta rikkoutunut / irronnut / hävinnyt / jotain. Tähystämällä siivottiin ylimääräiset rustonkappaleet tammikuun alussa. Ortopedi suunnitteli myös lateral release -toimenpidettä, joka päätettiin kuitenkin jättää tekemättä kun liikelaajuus oli edelleen niin huono, koukistus vain surkeat 45 astetta. MPFL rekonstruktio tulee kyseeseen sitten jos / kun lumpio lähtee uudestaan paikoiltaan.

      Nyt kova kuntoutus käynnissä. Kipu on suuri, mutta kovalla työllä olen saanut polveen lisää liikelaajuutta. Rustontasoitusoperaatio helpotti paljon, nivelessä tuntui heti olevan enemmän väljyyttä ja vähemmän kipua. Epävarmuus ja pelko kuitenkin vaivaavat edelleen. Kuvailemasi tuntemukset kuulostavat liiankin tutuilta. Erakoiduttu on täälläkin aika rankasti. Ulos ei uskalla lähteä ollenkaan liukkauden vuoksi, jalkaan ei uskalla yhtään luottaa ja tasapaino tuntuu olevan tipotiessään. Mutta ehkä se tästä ajan ja kovan työn kanssa…

      Normaalisti tällaiset lumpion sijoiltaanmenot tuntuvat ihmisillä parantuvan muutamassa viikossa. Itse en ollut läheskään niin onnekas. Sairaslomalla olen ollut jo reilut kolme kuukautta, lähes vankina kotonani.

      Mun onnena oli kuitenkin tapaturmavakuutus, jonka kanssa pääsin yksityiselle puolelle hoidettavaksi. Täysin sujuvasti ei tämäkään prosessi ole mennyt, mutta luultavasti huomattavasti asiallisemmin miten kunnallisella olisi.

      Miten sulla on tilanne tosta lähtenyt etenemään? Onko yhtään valoisampi fiilis?

      • trolla

        Onko MPFL plastia jo tehty. Itselleni se on tehty. Suosittelen Turkua ja sairaala neon ortopedeja.


    • trolla

      Hei. Jos sinulla tapaturmavakuutus, tai muutenkin vaadi magneettitutkimus polveen. Siellä voi olla muutkin rikki. Suosittelen myös hakeutumista Turkuun sairaalaneoon vamman hoitamiseksi kuntoon.

      Itsellä samantyyppinen, ehkä pahempi vamma. Lumpio paikoiltaan ja siinä meni myös takaristiside, sivristiside ja kierukka. Lumpion korjauskin vaati leikkauksen.

    • henrik ijls72

      piroxin auttanu mua rannevaivoihihin miksei suakin.
      pese jalat kylmöllä

      • henrik ijls72

        kokeillu volttaren ja se aittanu yhtään piroxin heti autto


      • henrik ijls72
        henrik ijls72 kirjoitti:

        kokeillu volttaren ja se aittanu yhtään piroxin heti autto

        koita piroxiinia ja ibumaxia
        pitäis auttaa


      • ujkjh
        henrik ijls72 kirjoitti:

        koita piroxiinia ja ibumaxia
        pitäis auttaa

        Ei auta. Mulla on toi polvilumpio mennyt sijoiltaan 3 kertaa ja en edes ole vielä täysi ikäinen ja sen tiedän että tällä jalalla en enään pysty mitään ihmeellisempää harrastamaan kuin salilla käymistä ja lenkkeilyä. Muuhun en pysty. Joka päivä tätä polvea pitää varoa ja "lukkoon" menee melkein joka päivä. Tiedän kyllä miltä tuntuu olla "raajarikko". Ja sen myös tiedän että mun polvi ei tästä enään tän paremmaksi muutu. Fysioteraupiassa oon käyny ja vaikka missä mutta tän polven kanssa mennään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      69
      2267
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2083
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      78
      1698
    4. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1516
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      41
      1510
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      10
      1407
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      31
      1374
    8. 52
      1268
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      62
      1200
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      28
      1196
    Aihe