Valmistaudu joulukinkun valmistukseen hyvissä ajoin. Kinkkuja on tarjolla sekä tuoreena että pakastettuna.
Pakastekinkun sulatus vie aikaa ja paras lopputulos syntyy, kun kinkun sulattaa hitaasti viileässä. Perinteinen luullinen joulukinkku painaa noin kymmenen kiloa ja sulaa jääkaappilämpötilassa 3-5 vuorokaudessa. Pienemmät 3-6 kilon potkalliset tai luuttomat kinkut sulavat 2-3 vuorokaudessa, ja sitä pienemmät 1-2 vuorokaudessa.
Ota kinkku pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Poista kinkku pakkauksestaan, mutta älä poista mahdollista verkkoa. Huuhtele kinkku tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa kinkun pinta ja laita se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle, jonka alla on uunipannu. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan ja varmista, että mittari ei osu luuhun eikä silavaan. Varmista, että mittari on asetettu siten, että kinkun lämpötilaa voi tarkkailla uunin lasin läpi sitä avaamatta. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä nousta 4- 10 asteeseen ennen paistamista.
Laita uunipannu uuniin alimmalle tasolle ja kaada siihen vettä. Kookkaalle kinkulle sopiva paistolämpötila on 125 astetta, parin kilon kinkun voi kypsentää 150 asteessa. Nosta kinkku uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä. Paistoaikaa kuluu noin 1 ½ tuntia ensimmäistä kiloa kohden ja sen jälkeen noin 1 tunti kiloa kohden. Lisää uunipannulle vettä paiston aikana tarvittaessa. Jos pidät mehevästä kinkusta, kypsennä kinkku 75 asteiseksi. Murean kinkun ystävä antaa sisälämpötilan nousta 80 asteiseksi.
Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ennen kuorruttamista. Ota paistoliemi talteen ja käytä kastikepohjana.
Perinteisesti kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta sen pinnasta tulee ruskea ja rapea. Poista jäähtyneestä kinkusta mahdollinen verkko ja kamara eli nahka. Ohenna myös rasvakerrosta.
Perinteinen sinappikuorrutus valmistetaan siten, että kinkun pintaan levitetään ensin voimakkaan makuista sinappia tai sinappi-keltuaisseosta (1/2 dl sinappia 1 keltuainen), päälle ripotellaan korppujauhoja ja lopuksi painellaan vielä kokonaisia neilikoita. Laita kinkku uuniin 225-250 asteeseen 10-15 minuutiksi, kunnes sen pinta on kauniisti ruskistunut.
Kinkku potkalla vai ilman? Kummin vain, näin paistat sen
kotijakeittio
4
430
Vastaukset
- hups1
mitä tapahtuu jos laittaa 8kilon kinkun sulamaan 36h ennen pastamista huonenlämpötilaan, onnistuuko kinkku?
- kotijakeittio
Siinä tapahtuu niin, että kinkku menee pilalle, joten ei onnistu. Sulate se jääkaapissa.
- joulukokki
http://www.uusavuttomat.com/nain-paistat-joulukinkun
Tuossa myös melko selkeä ja toimiva ohje! - hups1
@kotijakeittio
Kiitos paljon vinkistä! Ehkä se näin onnistuu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 263398
- 771660
Piilorikollisuutta Puolangan päätöksentekoelimissä? Kyllä! Julkisesti todistettu!
Kyösti (kesk) rehenteli julkisissa tiedotusvälineissä tehneen jo ennen vaaleja sopimuksen kokoomuksen ehdokkaiden kanssa811171Miten suomalaiset miehet
On usein niin aikaansaamattomia? Odottavat prinsessapalvelua. Odottavat, että nainen tekee aloitteen, että nainen pyytää1531114- 45961
Eräs läheinen sanoi
Että mies kyllä ottaa aina itse yhteyttä, jos on kiinnostunut. Oli tilanne mikä hyvänsä. Kuulemma kuvittelin koko jutun.52937Eduskunnassa valmistaudutaan jo persujen täydelliseen romahdukseen - Koko paska kaatuu hetkessä
– On mahdollista, että käy kuin Assadin Syyrialle tai Ceaușescun Romanialle: koko paska kaatuu aivan hetkessä, kun tarpe178895- 61892
- 42856
Iloista ja aurinkoista pääsiäistä kaikki palstan kivat sinkut :)
Täällä on näköjään vähän huono meininki tarttunut kuin tuolta muualta mutta pidetään edelleen tämä puoli suht positiivis139785