Valmistaudu joulukinkun valmistukseen hyvissä ajoin. Kinkkuja on tarjolla sekä tuoreena että pakastettuna.
Pakastekinkun sulatus vie aikaa ja paras lopputulos syntyy, kun kinkun sulattaa hitaasti viileässä. Perinteinen luullinen joulukinkku painaa noin kymmenen kiloa ja sulaa jääkaappilämpötilassa 3-5 vuorokaudessa. Pienemmät 3-6 kilon potkalliset tai luuttomat kinkut sulavat 2-3 vuorokaudessa, ja sitä pienemmät 1-2 vuorokaudessa.
Ota kinkku pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Poista kinkku pakkauksestaan, mutta älä poista mahdollista verkkoa. Huuhtele kinkku tai pyyhi sen pinta kostealla paperilla. Kuivaa kinkun pinta ja laita se nahkapuoli ylöspäin uunin ritilälle, jonka alla on uunipannu. Laita paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan ja varmista, että mittari ei osu luuhun eikä silavaan. Varmista, että mittari on asetettu siten, että kinkun lämpötilaa voi tarkkailla uunin lasin läpi sitä avaamatta. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä nousta 4- 10 asteeseen ennen paistamista.
Laita uunipannu uuniin alimmalle tasolle ja kaada siihen vettä. Kookkaalle kinkulle sopiva paistolämpötila on 125 astetta, parin kilon kinkun voi kypsentää 150 asteessa. Nosta kinkku uuniin siten, että lihaisin osa on uunin perällä. Paistoaikaa kuluu noin 1 ½ tuntia ensimmäistä kiloa kohden ja sen jälkeen noin 1 tunti kiloa kohden. Lisää uunipannulle vettä paiston aikana tarvittaessa. Jos pidät mehevästä kinkusta, kypsennä kinkku 75 asteiseksi. Murean kinkun ystävä antaa sisälämpötilan nousta 80 asteiseksi.
Peitä kinkku foliolla ja anna vetäytyä ennen kuorruttamista. Ota paistoliemi talteen ja käytä kastikepohjana.
Perinteisesti kinkku kuorrutetaan ja ruskistetaan nopeasti uunissa, jotta sen pinnasta tulee ruskea ja rapea. Poista jäähtyneestä kinkusta mahdollinen verkko ja kamara eli nahka. Ohenna myös rasvakerrosta.
Perinteinen sinappikuorrutus valmistetaan siten, että kinkun pintaan levitetään ensin voimakkaan makuista sinappia tai sinappi-keltuaisseosta (1/2 dl sinappia 1 keltuainen), päälle ripotellaan korppujauhoja ja lopuksi painellaan vielä kokonaisia neilikoita. Laita kinkku uuniin 225-250 asteeseen 10-15 minuutiksi, kunnes sen pinta on kauniisti ruskistunut.
Kinkku potkalla vai ilman? Kummin vain, näin paistat sen
kotijakeittio
4
311
Vastaukset
- hups1
mitä tapahtuu jos laittaa 8kilon kinkun sulamaan 36h ennen pastamista huonenlämpötilaan, onnistuuko kinkku?
- kotijakeittio
Siinä tapahtuu niin, että kinkku menee pilalle, joten ei onnistu. Sulate se jääkaapissa.
- joulukokki
http://www.uusavuttomat.com/nain-paistat-joulukinkun
Tuossa myös melko selkeä ja toimiva ohje! - hups1
@kotijakeittio
Kiitos paljon vinkistä! Ehkä se näin onnistuu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Apua, Gogi ja Kia tippuivat TTK:sta! Oliko Gogin ja Kian tiputus mielestäsi oikein?
Gogi ja Kia tippuivat monen yllätykseksi sunnuntaina TTK:sta. Oliko tämä mielestäsi oikein näin vai kenen olisi pitänyt741862Taas poistuu ABC, nyt Salossa
Ei ole enää ihmisillä varaa ostaa nakkisämpylää myymälän puolelta. Viimeiset roposet menevät polttoaineeseen. Takana on1131732Irak aikoo laskea tyttöjen avioitumisikää yhdeksään vuoteen
Myös avioero naisen aloitteesta kielletään https://yle.fi/a/74-201236942531310Suomalaisista nuorista miehistä huolestuttava tutkimus Joka neljäs hyväksyy naisiin kohdistuvan vä
Suomalaisista nuorista miehistä huolestuttava tutkimus – Joka neljäs hyväksyy naisiin kohdistuvan väkivallan Joka neljä2421283Millainen luonne sinä olet?
Itse olen innovatiivinen ja kuunteleva, sekä avoin uusille asioille. Mieheltä1851236Oletko koskaan miettinyt miltä lähempi fyysinen
kontakti tuntuisi hänen kanssaan? Sitä menee sekaisin pelkästä olemuksesta, niin kosketus voisi olla aika räjäyttävää.451117- 2121064
Vasemmistoliiton Minja Koskela lyttäsi Halla-ahon...
...arvion Usan presidentin vaalien voiton syistä, ja löi pöytään täsmälleen oikean arvion. Koskelan arviota tukevat myös293942Aina vaan kalliimmaksi tulee NATO Suomelle
"Kaikkonen ja Kopra: Nato vaatii pian lisää panostusta jäsenmailtaan" https://www.is.fi/politiikka/art-2000010824365.htm221920- 56817