Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

JULKINEN LIIKENNE TALLINNASSA 2013

OPSERV

Julkinen liikenne vuonna 2013

Tallinna ottaa käyttöön monista kaupungeista tutun joukkoliikenteen älykortti- ja e-lippujärjestelmän
1. tammikuuta 2013.
Älykortti on muovikortti, jolle voi ladata arvoa tai jolla voi ostaa erityyppisiä lippua (älykortista lisää jäljempänä).
Kuljettajalta voi yhä ostaa kulkuneuvoon noustessa yksittäisiä paperilippuja, jotka maksavat 1,60 €. Varaa tällöin tasaraha.

Matkailija joukkoliikenteessä

Jos suunnittelet tekeväsi korkeintaan 3 matkaa julkisilla, käytä yksittäisiä 1,60 € maksavia lippuja. Nouse kulkuneuvoon etuovista ja huomaa, että kuljettaja myy lippuja ainoastaan pysäkillä, ei ajoneuvon liikkuessa.
Tallinn Cardin haltijat matkustavat joukkoliikenteessä ilmaiseksi. Aktivoi Tallinn Cardisi koskettamalla oranssia kortinlukijaa (kaikkien ovien luona) jokaisen matkan alussa.

Jos suunnittelet tekeväsi yli 3 matkaa julkisilla, tulee kannattavammaksi hankkia muovinen (ei-henkilökohtainen) älykortti. Älykortille on helppo ladata rahaa tai kautta ja sitten aktivoida e-lippu jokaisen matkan alussa. Samaa älykorttia voi käyttää useampi henkilö (perheenjäsenet, kollegat jne.). Älykorttia voi ladata myyntipisteissä (joiden listaus on alempana). Lue lisää älykortista alempaa.

Tallinn Cardin haltijat matkustavat julkisilla ilmaiseksi. Aktivoi Tallinn Cardisi koskettamalla oranssia kortinlukijaa (kaikkien ovien luona) jokaisen matkan alussa.

Lippujen hinnat ei-henkilökohtaisella älykortilla (1.1.2013 alk.)

e-lippu Hinta
1h € 1.10
1 vrk € 3
3 vrk € 5
5 vrk € 6
30 vrk € 23


Tallinnassa asuvat ulkomaalaiset

Jos asut Tallinnassa ja olet kirjoilla kaupungissa (sinulla on ID-kortti), matkustat Tallinnan joukkoliikenteessä ilmaiseksi. Ilmaista matkustusta varten sinun tulee hankkia älykortti ja rekisteröidä se (yhdistää se ID-korttiisi). Voit rekisteröidä älykorttisi verkossa osoitteessa www.pilet.ee, myyntipisteissä tai puhelimitse numerossa 11 800 (0,74 €/min). Huomaa, että sinun tulee silti aktivoida älykorttisi jokaisen matkan alkaessa, vaikka matkustat ilmaiseksi.

Matkustat julkisilla ilmaiseksi, kun

• Sinulla on voimassa oleva Tallinn Card. Aktivoi Tallinn Cardisi koskettamalla oranssia kortinlukijaa (kaikkien ovien luona) jokaisen matkan alussa.
• Olet alle kouluikäinen lapsi
• Olet alle 3-vuotiaan lapsen kanssa matkustava aikuinen
• Olet kirjoilla Tallinnassa ja olet rekisteröinyt itsellesi älykortin. Huomaa, että sinun tulee silti aktivoida älykorttisi jokaisen matkan alkaessa.

Älykortin ostaminen

Älykortteja on myynnissä posteissa, Maxima-, Prisma- ja Selver-ketjun kaupoissa, Autogrill-kioskeilla, R-kioskeilla, Stockmannilla ja Tallinnan kaupungin asiakaspalvelussa (Vabaduse väljak 7). Uudesta älykortista on maksettavat 2 €:n pantti. Pantin voi lunastaa takaisin (6 kuukauden kuluttua ensimmäisestä aktivoinnista) palauttamalla älykortin Tallinnan kaupungin asiakaspalveluun (Vabaduse väljak 7).


Älykortin lataaminen

Älykorttia voi ladata myyntipisteissä, internetissä (www.pilet.ee) tai puhelimitse. Puhelimitse kortti ladataan soittamalla numeroon 1322* latauskoodi*älykortin numero (vain virolaisilla SIM-korteilla). Vahvista painamalla * (palvelumaksu 0,19 €/lataus).
Valitse latauskoodi arvon mukaan: 2, 5, 10 tai 20 €.

Koodi Hinta
602 € 2
605 € 5
610 € 10
620 € 20


Älykortin aktivoiminen

Aktivoi e-lippu joukkoliikenteen kulkuneuvossa koskettamalla oranssia kortinlukijaa (kaikkien ovien luona) jokaisen matkan alkaessa. Keltainen valo kertoo, että lukija käsittelee kortillasi olevaa tietoa. Jos kortilla on tarpeeksi arvoa tai voimassa oleva matkakortti, lukija näyttää vihreää valoa. Jos kortilla ei ole tarpeeksi arvoa tai voimassa olevaa matkakorttia, lukija näyttää punaista valoa.

Älykorttisi laskee automaattisesti edullisimman lipun hinnan: vaikka tekisit yhden päivän aikana useita kertalippumatkoja, matkojen hinta ei ylitä päivälipun (3 €) hintaa.

Yhdellä älykortilla voi ostaa samanaikaisesti 5 e-lippua. Kosketa ensin oranssia lukijaa älykortilla, käytä sitten nuolia valitaksesi tarvittava lippujen lukumäärä ja vahvistaa painamalla OK. Kosketa älykortilla jälleen oranssia lukijaa, jotta näet kuinka monta voimassa olevaa lippua kortillasi on.


E-lippu tulee aktivoida välittömästi kulkuneuvoon astuttaessa näyttämällä Yhteiskorttia aktivointilaitteen edessä. Laitteet sijaitsevat kulkuneuvon ovien luona. Kun lippu on aktivoitu, laitteeseen syttyy vihreä valo. Punainen merkkivalo näyttää, ettei kortilla ole tarpeeksi rahaa lipun ostoon eikä matkustusoikeutta näin ollen ole. Tällöin täytyy mennä ostamaan paperilippu kuljettajalta.

Ilman lippua tai väärennetyllä lipulla matkustavia sakotetaan 40 €:n tarkastusmaksulla.
Palautteen, kritiikin ja kysymykset voi osoittaa Tallinnan liikennevirastolle; puh. 372 6404618; sähköposti: [email protected].

1

52

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • p. i. letti

      Hyvä tietää, kiitos vaan. Edullista se on tuo julkinen liikenne edelleenkin.
      Näin harvemmin varsinkin talvella vierailevalle tuo paperipiletti on ihan hyvä vaihtoehto. Kimppakämppäläisten ja muiden paljon kaupungissa oleilevien kannattanee hommata ainakin yksi Tallinn Card siihen eteisen pöydälle....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2485
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2183
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1847
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1621
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1586
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1575
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1528
    8. 63
      1415
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      93
      1336
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1254
    Aihe