Paras keino vähentää haukkumista

PikkuPaimen

Mikä olisi paras keino vähentää lapparin haukkumista silloin kun räksytys jää päälle tai kun se haukkuu turhille asioille esimerkiksi ohikulkijoille. Miten olette saaneet haukkumisen aisoihin ja onko sitä edes mahdollista opettaa pois tältä rodulta? Onko rankaiseminen julmaa koska haukkuminen on osa koiran luonnetta? Onko hyviä vinkkejä kaupunkilaiskoiran omistajalle!

6

370

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eienää

      Itse käytin sanaa "ei" ja hyvin toimi.

    • Suomenlapinkoira99

      Itselläni on suomenlapinkoira ja se haukkuu lenkillä vastaan tuleville koirille. Olen ottanut lenkeille mukaan herkkuja ja esim. jonkun käytetyn pullon josta ruiskutan vettä koiraani päähän. Sillä tavoin lapinkoirani on ollut ainakin vähän hiljaisempi lenkeillä. Joskus se tehoaa että vain näyttää pulloa koiralle niin se älyää että jos haukkuu niin saa vettä päähän.

    • Pakkasella vettä silmille....???? =OO

      Ja kaupungissa ei tarvitse lainkaan haukkua vastaantulijoita joita tulee jatkuvana virtana; se on turhaa räkyttämistä --tai se vain kertoo siitä ettei koiralla ole riittävää koulutusta ja virikkeistämistä. Luonnotonta on pitää paimentavia koiria kaupungissa ja hihnassa, jolloin niillä ei ole rodunomaista tekemistä.

      Kyllä on mahdollista kouluttaa haukku pois.
      Pohjatyöksi siihen yleinen ohje lisää koulutusta ja ulkoilua, niin saat koiran paremmin "haltuun", positiivinen/namikoulutus on aina hyvästä. Jos ei yksi tapa tuota tulosta, niin vaihda menetelmää; jos ei ohitus ja istuttaminen suju nameilla ja kannustuksella, niin vaadi koiraa vaikka tiukemmin seuraamaan ja etenemään ja reippaasti; vastaantulijoita ei jäädä kyttämmään ja haukkumaan.

    • Porotus82

      Jos lapinkoira on narun päässä pihalla ja haukkuu sieltä ohikulkijoita, niin silloin se haukkuminen on omistajan oma vika. Jos koiralla ei ole mitään tekemistä, niin se keksii tekemistä, ja lappalaiskoirilla se ilmenee usein haukkumisena turhaan.

      Myös lenkillä ohikulkijoille haukkumisen saa vähennettyä, mutta parhaiten se onnistuu heti nuoresta asti opetettuna, ja vaikeampaa (aikaa vievempää) aikuisemman kanssa.

      Rankaisu ei toimi hyvin lappalaiskoirilla, jotka ovat rotuna tottuneet itsenäiseen työskentelyyn ja oma-aloitteisuuteen. Rankaisu tällaisella koiralla helposti tappaa luottamuksen ja tekemisen halun.

      Kaikkea haukkumista ei voi/ei kannata kitkeä, vain se turha. Koira käyttää kuitenkin mielellään ääntään, kuten rodun tuleekin käyttää.

      Kannattaa miettiä että miksi koira haukkuu. Haukkuuku se tylsistymistään/turhautumistaan (jolloin koiralle annetaan enemmän henkistä tekemistä), haukkuuko epävarmuuttaan/pelkoaan vai haukkuuko vahtiakseen tai suojellakseen. Kaikkia näitä koulutetaan pois eri tavoilla. Jos koira haukkuu muita lenkeillä, kannattaa treenata kontaktia koiran kanssa (tokoa yms) ja harjoitella ohittamista kauempaa ja etsiä etäisyys jolla koira ei reagoi vastaantuleviin ja treenata sitä kontaktia etäisyyden avulla, ja sitten lyhentää etäisyyttä kun koiralla on enemmän varmuutta, ja oppinut menemään ohi hiljaa kontaktissa (eli tekemään jotain muuta haukkumisen sijaan)..

      • Hyvin selitetty!

        Nuorta koiraa/ pentua ei jätetä yksin ulos: siellä ollaan koiran kanssa kunnes sille on opetettu mitä pihalla saa tehdä ja mitä ei, jonka jälkeen vasta voidaan harjoitella koiran yksin jättämistä.

        Eikä omalta pihalta ei tarvitse vahtia yleisillä teillä/alueilla liikkuvia tai muita viattomia ohikulkijoita.
        -Ellei asu jossain Siperiassa.
        -Ellei siiten kasvata hamppua tai jotain kyseenalaista ja tarvitsee vahtipiskin jokaisen liikkujan varalta... xD


    • näin meillä

      Pitää muistaa,jotta lappari on toisiksi eniten haukkuva rotu suomessa suomenpystykorvan jälkeen.Minun ei ole haukkunut,kn opettanut sen pennusta lähtien ja ei onnistu enään myöhemmin opettaa juurikaan.Koira on opetettava haukkumaan käskystä niin silloin sen voi opettaa myös olemaan haukkumatta.Ei koira tajua kun sille sanotaan älä hauku tai hiljaa elli sille ole opetettu vastakohtaa ensin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      38
      771
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe