Biologian ja kemian (+maantiedon) opettajaksi?

norppa

Olen lukion jälkeen ajatellut hakea opiskelemaan biologiaa yliopistoon. Opettajan ammatti on aina ollut minulle kutsumus, joten aikoisinkin kouluttautua biologian opettajaksi. Maantiedosta sen sijaan en juuri välitä, mutta tuo lienee tässä vaihtoehdossa yleisin toinen opetettava aine. Olenkin ajatellut maantiedon sijasta kemiaa. Olisiko biologia-kemia-yhdistelmällä töitä tarjolla ollenkaan? Olisiko mahdollista hankkia pätevyys opettaa myös kaikkia näitä kolmea ainetta (biologia, kemia, maantieto) ? Maantieto olisi ikään kuin hätävarana.

8

2781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mieti nyt tarkkaan!

      A) Biologian opettajien työtilanne on erittäin heikko. Minullakin on kollegoita, joilla on satunnaisia muutaman kuukauden työsuhteita eri kouluissa.

      B) Kyllä, opetusaineet on biologia maantieto. Noin yleisesti ottaen.

      C) On mahdollista ottaa biologia ja kemia, mutta oletko nähnyt yhtään tällaista virkaa? Tiedän, että tällaisia virkoja on, mutta ne lähinnä "tehtaillaan" opettajalle, joka on ollut sijaisena talossa pitkään, vailla virkaa ja pätevyyttä ei muuten saada kuuntoon viraksi. Jos tuollaisen yhdistelmän teet, niin teet kyllä opetusaineistasi semmoisen yhdistelmä, että saat jäädä unelmoimaan virasta. Toki voit opiskella kaikkea kolmea, bi ge ke ja näin edesauttaa työpaikan saantia, mutta muistutan edelleenkin, että biologian opettajista on valtava tarjonta samaan aikaan, kun virkoja ei ole ja virkoja vähennetään.

      Jos opettajaksi haluaa, kannattaa tutustua myös tähän oikean elämän faktaan. Opettajien työtilanne on heikko, ellet halua muuttaa jonnekin jumalan selän taakse korpeen, jossa opetat koko kylän lapset 1-9 luokalta. Anteeksi provo, mutta yliopistojen valintaoppaiden "Biologit työllistyvät hyvin monille aloille tutkijoista aina opettajiksi" kannattaa jättää oman onnensa nojaan. Biologit työllistyvät vain yliopiston tutkijoiksi - jos siksikään.. Eräs biologituttuni opiskeli myös opettajaksi, mutta töitä ei löytynyt mistään, opiskeli edelleen yliopistolla ja on edelleen työtön.

      Ennen kuin nyt päätät, että biologia on se ala jota tahdot ja erityisesti biologian opettajan työ, katselepa työpaikkailmoituksia, kuinka monta biologian opettajaa vuosittain tarvitaan paikkakunnallasi ja paikkakunnalle, jonne voisit muuttaa työn perässä.

      Nykypäivänä tilanne on se, että yliopistot kouluttavat liikaa ja se on johtanut siihen, että maisterit opiskelee opettajiksi ja opettajista on ylitarjontaa.

    • norppa

      Kiitos paljon vastauksesta.

      Joo, olen kyllä seurannut tilannetta ja tiedän työllisyystilanteen olevan erittän tukala. Teen ehkä elämäni suurimman virheen, jos kouluttaudun biologian opettajaksi. Kuitenkin se on ollut minulle yläasteelta asti unelma-ammatti, joten päätös ei tule olemaan helppo. Ja onhan biologiaa myös todella vaikeaa edes päästä opiskelemaan.

    • -R-

      Muutaman vuoden olen seurannut bilsanopepaikkojen tarjontaa ja joka vuosi tulee ehkä yksi tai kaksi bilsa-kemia-paikkaa auki. Tosi vähän siis, mutta on niitä. Nykyään taas ei edes bige-pätevyys riitä, vaan suurimpaan osaan paikoista tarvitaan myös terveystiedon pätevyys. Virkaa tuskin kukaan bilsan- ja jonkun toisen aineenopettaja ensimmäisiin vuosiin saa, mutta jos olet joka tapauksessa asennoitunut tekemään lyhyitä hälytysluontoisia sijaisuuksia useita vuosia, suosittelen lukemaan bilsan ja kemian yliopistossa, ja jos opiskelu vielä maittaa, mantsankin siellä. Terkka on helppo lukea työnteon ohessa avoimessa yliopistossa verkko-opintoina, mantsakin on helpompi lukea avoimessa kuin kemia. Ja siinä tilanteessa, että jossain on auki bilsan-, kemian-, mantsan- ja terkanopea, ni sä oot ehkä se ainoa pätevä vaihtoehto :)

      Tsemppiä!

    • y=x

      Näinhän se on, että tänä päivänä pitäis olla kunnon yli-ihminen, jos työpaikan meinaa saada. Toivottavasti tulevaisuudessa tulisi lisää opettjan paikkoja auki, kun "suuret ikäluokat" jäävät eläkkeelle.

      Itse olen juuri valmistunut ma-fy-ke opettaja ja minulla kävi tuuri kun sain viran aivan kotikaupungistani. Tosin matemaattisten aineiden opettajajien paikkoja onkin muihin aineisiin verrattuna paljon enemmän auki.

      Mutta jos opettaminen ja biologia ovat sinulla intohimona, ehkä voisit ottaa riskin.

      Tsemppiä! :)

      • että silleen

        Suuret ikäluokat ovat enimmäkseen jo jääneet eläkkeelle. Ei ole silti tullut pulaa opettajistakaan...


    • utoeirutoiw

      No ei ole tullut pulaa, kun monien alojen opettajia on koulutettu aivan liikaa ja koulutetaan edelleen liikaa suoraan kortistoon.

    • AkatKorsto

      Biologiaa yliopistoon? Mietipä vielä. Massa-ala, ei arvosteta, työtilanne huono - erittäin huono.

      Jos kemia kiinnostaa, hae sinne, ja käytä vuosi valmistautumalla lääkiksen pääsykokeisiin.

      Been there.Done that.

    • äläkuuntelepessimistejä

      Tulee nyt vastaus vuosia myöhässä, mutta eihän se haittaa, jos joku sattuu selailemaan myöhemmin (kuten minä).

      Suosittelen näissä asioissa puhumaan opinto-ohjaajan kanssa. Suomi24 sivulta tulee vaihtelevanlaatuisia vastauksia.

      Itse olen sitä mieltä, että se mikä oikeasti kiinnostaa, niin sitä kanssa kannattaa tehdä! Jos se on biologian opettaja, niin go for it! Kyllä opettajia on liikaa, mutta työitä oikeasti haluavalle niitä myös löytyy.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      78
      1785
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1679
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1494
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1174
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1163
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1161
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1116
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1111
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1099
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1084
    Aihe