Valokuvaajan raamattu vai pelkkää bisnestä?

c5d

Scott Kelby. Suuri Digikuvauskirja, 2012. Kertooko Scott 882 sivulla ne salaisuudet miten ammattilainen kuvaa ja millä välineillä? Tekniikkaa ja vihjeitä, hyvän kuvan reseptejä. Kirja on sitä, mitä amatööri haluaa. Oikeasti Scott tietää mistä me, amerikkalaiset tai ranskalaiset keskustelemme, jopa väittelemme ja vänkäämme näillä 24-sivuilla.

Olen sitä mieltä, että kaikesta voi oppia uutta, jopa nikonistilta. Opin myös tästä kirjasta jotain, kieltämättä. Scottiin voi tutustua netissä http://scottkelby.com/. Jos olet kiinnostunut näkemään modernia kuvausta ja huippuunsa käsiteltyjä valokuvia, valitse Scottin sivujen ylävalikosta Portfolio. Samoja kuvia on kirjassa. Kuvat näyttävät kuvaputkella paremmilta, suorastaan mahtavilta. Suosittelisinko kirjaa kaverille? Mietin sitä lukiessani ja vaihdoin aika ajoin mieltä. En suosittelisi. Hutaisemalla tehty.

Voin arvata, että tässä on koottu aiemmat versiot vähän täydennettynä neljänä osana yksiin kansiin. Jokaisessa osassa kerrotaan kikkoja ja vinkkejä miten kuvataan. Lisäksi kerrotaan mistä tarvitsemasi tuotteet voit ostaa, jotta kuvasi näyttävät ammattimaisilta. Lukijaa aliarvostavaa on, ettei aiheita ole vaivauduttu kokoomaan jatkumoiksi. Vieläkö jäi paljon sanomatta? Tiedän että paikoin kyllä. Paikoin näkyy, ettei suomentaja ei ole tuntenut valokuvauksen käsitteitä. Eniten harmittaa, että sivuviittaukset kirjan aiemmille sivuille ovat täysin pielessä. Ei taida yksikään pitää paikkansa. Koko kirjan idea käsikirjana vesittyi kertaheitolla.

Shoot for Photoshop! Kirjassa on muutama teema. 1) Jos haluat kuvata ja tuottaa kuvia kuin ammattilainen, on sinun hankittava tietyt tarvikkeet. Yhdyn tähän näkökulmaan. Kirjassa on viittaukset nettifirmojen, ja erityisesti yhden toimijan verkkosivuille. 2) Scott on naimisissa Adoben kanssa. Scott on rakastunut Photoshopiin ja Lightroomiin, Maciin ja Nikoniin. Scott on markkinoinnin ja valokuvauksen ammattilainen, ja hänellä on runsas joukko kollegoja sekä avustajia. 3) Scott on Pisnesmies. Sen huomaa kun kirjaa lukee. Ps:n ja Lr:n ymmärrän, viimeistä en. 3) Kuvien mahoton käsittely (composite), vai miksi kuvien yhdistämistä ja säätämistä sanoisi, on iso juttu. Tämän asian näkee Scottin nettisivujen jokaisesta kuvasta, ja Scott joukkoineen on siinä todella hyvä. Scott kehottaa kuvaamaan taustoja kentällä ja ihmisiä tai tavaroita studiossa taustakangasta vasten tai kentällä pikkusalamalla. Tarvitset siis studiokamat, jos haluat kuviesi näyttävän ammattimaisilta. Pitää siis olla joku ajatus, minkä kokoaa eri valokuvaelementeistä. 4) Kuvan erilaisuus, kuvan pitää jo ottaa eri tavalla kuin valtavirta, on iso juttu jota aloittelijankin pitää tavoitella. Tarvitset kameran lisäksi sitä ja tätä. En halua perhealbumiini kovin pitkälle photoshopattuja misuja. Niiden paikka on lehdissä, mainoksissa ja portfolioissa.

Valokuvaksen tekniikkakirjaa ei voi tehdä ilman kameraa. Selvä se. Scott(kin) on huomannut, ettei kirjan ostajakuntaa saa rajoittaa käyttämällä esimerkkinä pelkästään hänen omia rakkaitansa. Siksi on kerrottava ja näytettävä, että temput onnistuvat muillakin merkeillä. Eniten jenkit ostavat Canonia ja Nikonia ja kirjan säätöohjeet on näytetty vain noilla kameroilla. Sitä en ymmärrä, miksi kirjan pitäisi olla kameran manuaali. Nekin jutut on kerrottu vähän sinne päin. Ehkä jatko-osassa lisää! Muut kuin Nikon jäävät kirjassa sittenkin näppejään nuolemaan.

Kirjoittajalle on tullut kirjoittaessa kiire. Sen huomaa parista sekaisesta viittauksesta alkuvuoden uusiin julkaisuihin – nehän piti tuoreeltaan saada mukaan, mutta tyylin mukaan puutteellisina, jopa virheellisinä. Paha moka ja kilpailijan mollaamista. Tunnen nimittäin Scottia paremmin oman kamerani. Scott jaksaa kirjassaan korostaa väsymykseen asti, ettei saa tuotenimistä latin latia. Uskoo ken tahtoo. Olisi jättänyt lukujen vitsit vähemmälle.
Mikä kirjassa selvästi jäi puolitiehen on salamavalokuvaus, tulostaminen ja photoshoppaaminen. Onhan salamakuvausta selostettu sivukaupalla. Kun aloittaa, veisi jutun loppuun. Scott kyllä tuntee salamat, katso vaikka hänen valokuviansa. Salaman manuaali on tärkeä, mutta salamakuvauksen peruskurssi puuttuu, tai lukijan pitää ennestään ymmärtää se, mitä nyt jätettiin seuraavaan kirjaan. Photoshoppaamista opetetaan sitten Scottin nettisivuilla eri hintaan.

Tiesitkö, että Scott on mielistynyt, kertomansa mukaan, 18-200 zoomiinsa. Siis hei, monien mielestä ihan pimee suttuzoomi ;o) Se on hänen lomareissujensa kakkula. Ja vielä pahempaa muutamia törkeyksiä kertoakseni; Scott käyttää vakaajaa, ja Scott kuvaa monesti P-modella, ja Scott käyttää koko kuva-alan mittausta ;o) No, lue sittenkin Suuri Digikuvauskirja itse esim. kirjastossa.

3

417

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jhhadgfFGD

      "Scott kehottaa kuvaamaan taustoja kentällä ja ihmisiä tai tavaroita studiossa taustakangasta vasten tai kentällä pikkusalamalla."
      Joissakin julkaisupiireissä moinen komposiitti johtaa firmasta erottamiseen, ellei asiasta ole etukäteen toitottanut.

      Nikonistit pitää suttuzoomeista. Aikoinaan 35-105 Nikkoria kehuttiin maasta taivaseen ja pidettiin markkinoiden parhaana, kunnes tekivät itse testin. Tulos oli testin huonoin, eikä objektiivilla saanut terävää kuvaa missään olosuhteissa. Tilattiin uusi maahantuojalta, kun testikappale oli käytetty ja "lehtimiesten käytössä kolhiintunut".
      Toisenkin objektiivin tulos oli kuitenkin sama ja testaajien oli pakko tunnustaa, että se on "pehmeä, mutta kyllä se kymppikuviin kelpaa".
      Sittemmin Nikon on kyllä oppinut tekemään parempiakin zoomeja.

    • palsameerataan!

      "En halua perhealbumiini kovin pitkälle photoshopattuja misuja. Niiden paikka on lehdissä, mainoksissa ja portfolioissa. "

      Ameriikassa vainajatkin palsameerataan elävämmiksi kuin elävinä ollessaan...

    • kaupallinen

      Kelbyä pitää lukea kriittisesti. Älä tee kuvillesi kaikkea mitä kirjassa neuvotaa.
      Kirjan teko on pelkkää bisnestä. Pitää kirjoittaa myyvää tekstiä minkä kustantaja (ja sponsorit) uskoo menevän kaupaksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      328
      3048
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2253
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      87
      1675
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      194
      1588
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1385
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1273
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1059
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe