Alkuvarustus 7D:lle

dsfsfsdfs

Olen lähdössä Tansaniaan safarille ja kiipeämään Kilimajanrolle. Ostin Canon 7D:n rungon. Ei mitään aiempaan kokemusta järkkäreistä.

Mikä olisi hyvä aloittelijan alkuvarustus, jolla saisi maisemakuvia kirkkaissa - ja ehkä vähän utuisemmissakin - olosuhteissa? Ja parhaimmillaan kuvia kauempana olevista eläimistä?

Mistä saisi edullisimmin? Voitteko suositella hyvä foorumeja, joilta voisi kysellä lisää suosituksia?
Lisävarustus saisi maksaa max tonnin.

16

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • suhteellisuus eki

      "Ostin Canon 7D:n rungon. Ei mitään aiempaan kokemusta järkkäreistä."

      rohkea veto :-)

      "Mikä olisi hyvä aloittelijan alkuvarustus, jolla saisi maisemakuvia kirkkaissa - ja ehkä vähän utuisemmissakin - olosuhteissa? Ja parhaimmillaan kuvia kauempana olevista eläimistä?"

      Laajakulmalla taittuu maisemat, utuiset sademetsät, ihmiskuvat sisätiloissa ja sen sellaiset.
      Zoomi voi olla käyttökelpoisempi.

      Kauempana olevat eläimet...hmm... afriikassa elikoita on millimetriluokasta aina kirffiin norsuun etc...
      Myöskin 'vähän kauempaa' saattaa tarkoittaa 10m tai 100m.
      Eli siis jos haluat kuvat pikkulinnun 10m päästä tarvitset pitkän putken, vähintään 500mm. 100m päästä ei onnistu mitenkään.
      Sen sijaan strutsi tai haikara voi 100m päästä toimiakkin :-)

    • Canonisti minäkin

      Ainakin nämä:
      - Canon f/1.4 tai f/2.0 35 mm normaaliobjektiiviksi
      - Canon f/2.8 100 mm macro lähikuviin ja lyhyeksi teleksi
      - Canon f/2.8 tai f/4.0 300 mm teleksi

      - Canon G 1X tai Fuji X100 pokkariksi

      - Kamerareppuja pari eri kokoista (Kilimanjaron varustus?)
      - hernepussi tms. käytettäväksi auton katon ja kameran välissä
      - tukeva monopodi
      - muistikortteja
      - akkuja
      - laturi

      Ehkä nämä:
      - Canon f/2.8 tai f/4.0 70 - 200 mm teleksi (ainoa zoomi, jonka mukaanottoa kannattaa harkita)
      - Samyang f/2.8 14 mm laajakulmaksi
      - hiilikuitukolmijalka kuulapäällä
      - läppäri

      Itse en ole käynyt safarilla enkä myöskään kiivennyt Kilimanjarolle. Tunnen kuvaajia, jotka ovat siinä onnellisessa asemassa, että ovat nuo retket päässeet tekemään.

      Kilimanjaron osalta kannattaa miettiä tarkkaan, mitä voi ottaa mukaan. Tutustu matkantarjoajan ohjeisiin.

      Safarilla kaksi tärkeintä kameraa ovat kuulemma pokkari ja järjestelmä f/2.8 300 mm telellä. Voisi olla pidempikin, mutta hinta pompahtaa kovaksi. Tonni lisävarusteisiin ei ole realistinen. Koita löytää objektiivit käytettynä, niin säästät.

      Sitten tarvittaisiin sitä taitoa. Kokeile kaikkia mukaan aiottuja kameravarusteita jo Suomessa. Kokeile niitä sekä päivällä että illalla. Korkeasaari tai Ähtärin eläinpuisto ovat hyviä kokeilupaikkoja. Saat käsityksen, miltä etäisyydeltä milläkin objektiivilla kannattaa yrittää minkäkin kokoista eläintä. Muista kuitenkin, että eläintarhan etäisyydet ovat yleensä lyhyempiä kuin luonnossa.

      Opettele tekemään kertomusta: yleiskuva -> puolilähikuva -> lähikuva.

    • 8+10

      EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM matkaobjektiiviksi, telepäästä tuo jää vähän vajaaksi, mutta pidemmissä laatu tähtoo heiketä.
      430 EX II tai muu vastaava salama, sillä yöt ovat pimeitä ja alkavat aikaisin.
      Ixus tai joku muu pieni pokkari.

      • Canonisti minäkin

        Tuollaiset pimeät sutut ovat hyödyttömiä. Jos normaaliobjektiivina päätyy zoomiin, mikä mielestäni on huono vaihtoehto, on valovoiman oltava f/2.8.


      • Canonisti minäkin
        Canonisti minäkin kirjoitti:

        Tuollaiset pimeät sutut ovat hyödyttömiä. Jos normaaliobjektiivina päätyy zoomiin, mikä mielestäni on huono vaihtoehto, on valovoiman oltava f/2.8.

        Ja perustelu tuoho:

        Savannillakin monet eläimet lähtevät liikkeelle vasta hämärän tultua. Vaikka rungot paranevat koko ajan, ei 7D ole tunnetusti mikään huippu kamera korkeilla ISO-arvoilla. Sen takia valovoima on siellä vähintään yhtä tärkeää kuin täällä.

        Jos oikeasti aikoo saada lisävarusteet tonnilla, niin silloin käytännössä on ostettava käytetty f/4.0 300 mm ja tyydyttävä normaalipäässä mukanatulleeseen zoomiin. Jos satut saamaan vielä f/2.0 35 mm:n käytettynä se saattaa mahtua mukaan.


    • mNBHDH

      Rohkea rotan syö.
      Mission impossible.

      Milläs saat tarpeeksi akkuja mukaan. Jos ahkeraan katselee otettuja kuvia, ja käyttää Livewieviä niin akulla saa helposti vain 100-150 kuvaa. Akku maksaa jo liki satasen kappale.

      Jos sait kittilinssin mukana 15-85 mm niin se riittää kaikkeen yleiskuvaukseen. Pimeä se kyllä on, mutta minkäs teet, jos tuon on jo hankkinut. Ellei ole, niin silloin voisi 17-55 mm, f2,8 olla paikallaan, mutta se ei ole kummoinen laajakulma "leikkirungossa", siis pienikennoisessa ja maisemat jää helposti suppeiksi ja maksaa liki budjettisi.
      Sitten tarvitset ainakin teleen, f4/70-200 L USM IS olisi sopiva ellei ole lintufanaatikko. Silloin on pakko olla joku 400 millinen, tai 2,8 valovoimainen tele, johon voi laittaa telejatkeen.
      70-200 zoom vastaa 112-320 millistä kinokamerassa, eli riittää melko pitkälle. Kuinka pitk'lle riippuu eläimen koosta ja kuvaajan rohkeudesta. Zoomiin voi laittaa 1,4x telejatkeen, jolloin se vastaa jo 448 millistä kinossa.

      Jos vielä kuvaa pikkuötököitä, niin pitää olla jonkinlainen 1:1 makro, Makrozoomit on vain mainosta.

      Jos sinulla on jo tuo kitti zoomi niin lisäksi sopiva 4/70-200 mm maksaa jo jonkun matkaa yli tonnin. 50 millinen makro n. 300€

      Jos halvalla haluaa päästä niin CANON EF 70-300/4-5.6 IS USM (n. 600€), mutta se telepäässä on pimeä, kuin syksyinen yö. Kinovastaavuus 471 mm, joten telejatkeita ei tarvita, eikä valovoima sitä sallikaan.
      Halvempiin telezoomeihin ei kannata rahojaan tuhlata ja tuokin on jo laadullisesti kipurajalla.

    • dsfsfsdfs

      KIITOKSET asiallisista kommenteista ja vinkeistä kaikille!

      Reissuun on 3 viikkoa ja toki tajuan, että alkeellisilla taidoilla sinne lähdetään ja paljon huteja on tiedossa. Mutta reissun jälkeen on sitten hyvä jatkaa harrastusta lähiympäristössä rauhassa perehtyen...

      Alkumotivaattoriksi pitkään mielessä olleen kuvausharrastuksen aloittamiseen kaukomatka sopii hyvin. Ja pokkari on tietty myös mukana...

      • Dong

        Hei, muistakaa päivittää firmware ennen lähtöäsi! Saat siltä jotain plussaa. Terveisin 7D:n omistaja.


    • Erkki

      Tonnin yläraja ei ole hirveän paljon Afrikan matkan objektiiveille, jos aiot kuvata monipuolisesti mutta jossain raja tietysti on oltava. Safarilla yläpää saisi olla croppikennoiselle vähintään 200 mm ja merkkiobjektiivestä uuutena saisi esim. CANON EF 70-200/4 L USM:n alle kahdeksallapuolellasadalla mutta siitä puuttuu vakaaja, jolle olisi juuri käyttöä autossa notkuessa. Jonkun laajakulma/normaalizoomin saattaisi saada halvalla lisäksi.
      Käytettynä tonnilla saisi katettua ainakin välin 18-200 mm kahdella zoomilla mutta taas ilman vakaajaa. Pieni valovoima ei vuorella ja savannnilla ei ole kovin iso haitta, koska valoa on auringon paistaessa enemminkin liikaa. Hämärässä kuvaaminen: Auringonlaskun ja säkkipimeyden välillä ei tropiikissa nokka kauan tuhise ja samanlaista hämärää kuin meillä ei ole. Vuorelle kiipeäminen on muutenkin kova juttu ja painolastin rajoittaminen voi tulla eteen, jos et ole hirveän kovakuntoinen. Siten valovoimaiset zoomit ovat poissa pelistä, kuten jo hintarajoituksesi puolesta. Objektiivien vaihtamiset on rajoitettava minimiin joka paikkaan tunkevan pölyn ja hiekan takia, joka puoltaa zoomeja. Muistikortteja on oltava riittävästi ja sieltä niiden hankkiminen ei onnistu ainakaan halvalla. RAW -kuvien ja videon otossa muistia kuluu yllättävän paljon. Bungaloweissa ei ole välttämättä ole verkkovirtaa ja vuorella ei ainakaan, joten ainakin joku vara-akku on paikallaan.

      • Varavoimaa

        Vaikka alkuvarustuksen budjetti vaikuttaa "köyhältä" on eräs varsin
        hyödyllinen käyttökelpoinen lisävaruste nimenomaan tuohon mahdolliseen yllättävään virranpuutteeseen sekä vakaampaampaan kuvausotteeseen saatavilla etenkin "coverversijona" varsin halvalla. Nimittäin akku/monitoimiperä johon on mahdollista
        sijoittaa myös AA-kokoisia paristoja ynnä ladattuja sormiparistonkokoisia akkuja.
        Sitten kun power meinaa loppua.
        Valitettavasti kaikki lisäpaino ja tavarakoko voi olla liikaa kannettavaksi.


    • kokeneen neuvo

      Teet ehkä viisaammin kun jätät järkkärisi kotiin ja hankit/otat mukaan jonkin taskuunmenvän pokkarin. Koska olet aloittelija, et saa käytännössä mitään hyötyä järjestelmäkameran kuvanlaadusta, koska tekninen laatu ei ole kuviesi ongelma.

      Itse olen kuvannut Canonin järkkäreillä EOS 650 ajoista alkaen. Silti kuvaan nykyäänkin mieluusti myös pokkareilla, joiden kuvanlaatu on jo aivan hyvä. Ajatus, että raahaisit Kilimanjaron huipulle järkkärin teleineen on vähän hölmö.

      Kuvaussafarilla järkkärille on käyttöä, tällöin telen tulee olla hyvin pitkä. Tarvitset myös raskaan jalustan. Tuloksena saat korkeintaan samanlaisia kuvia, joita on jo otettu miljoonittain.

      Siis pokkari taskuun ja huolehdit, että virta ei lopu kesken. Kuvaat lähikuvia, ihmisiä ja kiintoisia yksityiskohtia osana laajempia maisemia. Pieni jalusta on syytä olla mukana, jos aioit hämärän aikaan kuvata. Nauti reissustasi ja kulje valppain silmin. Se on valokuvausretken ydin, näet enemmän.

    • ehdotus:

      Tämän ottaisin 7D:n kaveriksi: EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM. sen saat sillä tonnilla kevyesti ja jää vielä rahaakin. Joku laadukas telezoom esim. EF 70-200 f4 IS USM olisi hyvä lisä, mutta hinta pomppaa sitten jo pelkästään sillä pitkästi yli tonnin.

      Isosta kasasta objektiiveja, varsinkin kiinteäpolttovälisiä ei ole kuin harmia matkustellessa.

      • Canonisti5

        Itse suosittelen myös tuota EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM yleisobjektiiviksi. Laadukas kakkula jolla saa maisemakuvia ja hieman myös tiukempaa rajausta. Maksaa uutena noin 600 euroa.
        EF 300mm f/4 L IS USM on "halpa" ja suosittu teleobjektiivi, mutta uutena maksaa hieman yli 1000 euroa.

        Noi menee kyllä hieman yli sun budjetin, vaikka käytettynä hankkis. Mutta kannattaa panostaa laatuun ja pitkäikäisyyteen eikä ostaa sellaisia muovirimpuloita muutamalla sadalla. Optiikka säilyttää kuitenkin arvonsa melko hyvin, jos joskus muutat mieles.


      • Canonisti minäkin
        Canonisti5 kirjoitti:

        Itse suosittelen myös tuota EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM yleisobjektiiviksi. Laadukas kakkula jolla saa maisemakuvia ja hieman myös tiukempaa rajausta. Maksaa uutena noin 600 euroa.
        EF 300mm f/4 L IS USM on "halpa" ja suosittu teleobjektiivi, mutta uutena maksaa hieman yli 1000 euroa.

        Noi menee kyllä hieman yli sun budjetin, vaikka käytettynä hankkis. Mutta kannattaa panostaa laatuun ja pitkäikäisyyteen eikä ostaa sellaisia muovirimpuloita muutamalla sadalla. Optiikka säilyttää kuitenkin arvonsa melko hyvin, jos joskus muutat mieles.

        Mainittu EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM on liian pimeä normaaliksi. Jos valinta on zoomi, on valovoiman oltava f/2.8. Parilla hyvin valitulla primella säästää sekä rahallisesti että painossa hyviin zoomeihin verrattuna ja saa aina vähän paremman valovoimankin.


    • Canonisti minäkin

      Toivottavasti saadaan kuulla sekä lopullinen objektiivivalinta että kuvien onnistumisesta jotain. Samoin kuin olisi kiva kuulla, mikä kalusto lähti lopulta vuorelle ja onnistuiko vuoren valloitus. Läheskään kaikki yrittäjät eivät pääse ylös asti.

    • Vtun valehtelija

      Papukaija menee Tansaniaan?

      Miksi kysyt samaa asiaa kerta kerran jälkeen? Etkö muista vai et viitsi entisiä vinkkejä.

      Oletko menossa Vantaalle safarille.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      618
      17027
    2. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      59
      15208
    3. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      393
      9397
    4. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      48
      5794
    5. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      12
      4699
    6. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      174
      3365
    7. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      118
      1975
    8. Mitä hänellä oli päällään kun viimeksi näit hänet?

      Avoimia vastauksia saa kirjoitella... Ehkä joku saattaa tunnistaa itsensä kommenttien joukosta :)
      Ikävä
      57
      1399
    9. Meidän tarinako on ohi?

      Ootko niin päättänyt?
      Ikävä
      102
      1347
    10. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      41
      1247
    Aihe