Lumityöt itse tehtyinä pienissä yhtiöissä

Tasapuolisuuttako

Monissa pienissä taloyhtiöissä asukkaat tekevät itse lumi- ym. muut pihatyöt. Tämä on tietenkin vapaaehtoista ja toimii vain, jos kaikki osallistuvat siihen. Tavallisesti jako menee siten, että kunkin huoneiston vastuu on yhden viikon katsomatta siihen, miten monta asukasta kussakin huoneistossa asuu.

Joissakin saattaa asua vain yksi henkilö, kun taas useimmissa asuu vähintään kaksi täysi-ikäistä tms. lumitöihin kykenevää. Tämä ei kuitenkaan ole tasapuolista, koska esim. kahden huoneiston asukkaat pääsevät puolta vähemmällä vaivalla kuin yksin asuva edellyttäen, että molemmat osallistuvat työhön. Tasapuolisinta olisi tietenkin se, että vastuuviikot määräytyisivät henkilömäärän mukaan.

37

1485

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vesimiehen poika

      No tämä tuntuu olevan ikuisuusaihe aina talvisin.
      Mutta tässä nyt jälleen vastaus: Mitään tuollaisia töitä ei tarvitse tehdä, jollei yhtiöjärjestyksessä niin määrätä. Eli järjestely on täysin vapaaehtoinen, voitte sopia vuorot ihan niinkuin haluatte, ja mitään ei kenenkään tarvitse tehdä jos ei huvita.

      • Näytön

        Yhtiöjärjestyksessä ei voida tätä asiaa määrätä. Lukekaa AsOy-laki.


      • Ässä Mix
        Näytön kirjoitti:

        Yhtiöjärjestyksessä ei voida tätä asiaa määrätä. Lukekaa AsOy-laki.

        Epäsuorasti se voidaan siellä määrätä: siellä voi olla määräys että esim. pihatien kunnossapito kuuluu osakkaan vastuulle. Tällainen määräys saattaa olla hyvinkin järkevä, jos yhtiö esimerkiksi koostuu erillistaloista, joilla on omat kulkutiet jne.


      • LakiLex
        Ässä Mix kirjoitti:

        Epäsuorasti se voidaan siellä määrätä: siellä voi olla määräys että esim. pihatien kunnossapito kuuluu osakkaan vastuulle. Tällainen määräys saattaa olla hyvinkin järkevä, jos yhtiö esimerkiksi koostuu erillistaloista, joilla on omat kulkutiet jne.

        Olet väärässä. Lue AsOy-laki. Osakkaan vastuut ja velvollisuudet loppuva asunnon ulko-oveen. Myös hoitovastikkeeni maksaminen kuuluu velvollisuuksiin. Hoitovastikkeella kustannetaan mm. lumi- yms piahatyöt. Työvelvoitetta osakkeenomistajalle ei missään muodossa voida asettaa.


      • Ässä Mix
        LakiLex kirjoitti:

        Olet väärässä. Lue AsOy-laki. Osakkaan vastuut ja velvollisuudet loppuva asunnon ulko-oveen. Myös hoitovastikkeeni maksaminen kuuluu velvollisuuksiin. Hoitovastikkeella kustannetaan mm. lumi- yms piahatyöt. Työvelvoitetta osakkeenomistajalle ei missään muodossa voida asettaa.

        En puhunutkaan työvelvoitteesta, vaan kunnossapitovastuusta. Vaikka osa pihasta kuuluisikin osakkaan hallintaan ja siten vastuulle, niin ei se tarkoita mitään työvelvoitetta - osakas saa hoitaa sen niinkuin parhaaksi näkee - ja jos siitä ei aiheudu haittaa - olla hoitamatta.

        Yhtiöjärjestyksellä voidaan poiketa normaaleista lain mukaisista kunnossapitovastuista. Suoraan laista:"Yhtiön rakennuksen ja muiden tilojen kunnossapitovastuu jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken 2 ja 3 §:n säännösten mukaisesti, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. "


      • En tee lumitöitä

        Yhtiöjärjestyksessä ei voi määrätä ihmisiä tekemään lumitöitä eikä muitakaan töitä. Vastikkeen maksaminen on ainoa asia, joka osakkeenomistajan on suoritettava.
        Minä tein taloyhtiössä lumitöitä 17 vuotta, kunnes sairauteni teki lopun kaikelle raskaalle työlle.


    • 14-14-14

      """kahden huoneiston asukkaat pääsevät puolta vähemmällä vaivalla kuin yksin asuva edellyttäen, että molemmat osallistuvat työhön."""

      Häh?

    • Tasapuolisuuttako

      Korjaus avausviestiin (toiseksi viimeinen virke): Tämä ei kuitenkaan ole tasapuolista, koska esim. kahden asukkaan huoneistot pääsevät puolta vähemmällä vaivalla kuin yksin asuva edellyttäen, että molemmat osallistuvat työhön.

    • 31-31

      Kannattaa valita ottaa vapaaehtoisesti useampiakin viikkoja, kunhan valitsee ne joissa ei ole lumisadetta, eikä liputuspäiviä.

      Tämän lisäksi kannattaa olla kahden huoneiston asukas, niin pääsee puolta vähemmällä.

    • 19-18-17

      """Yhtiöjärjestyksessä ei voida tätä asiaa määrätä. Lukekaa AsOy-laki. ""

      Yhtiöjärjestys on siitä hauska paperi, että vaikka siihen kirjoittaisi kaikkea jännää ja kivaa, niin maistraatissa eivät hyväksy laittomia pykäliä.

    • ylermi1

      Meillä on tapana auttaa naapureita, jos lumityöt ovat kohtuuttomia yhtä asukasta kohden. Esim. lumipyryjen aikaan itse kukin käy kolaamassa/lapioimassa, eikä odota että lumityövuorosta vastaava tulisi töistä kotiin ja ryhtyisi yötä vasten rehkimään.

      Mitä tulee ns. kahden aikuisen huusholleihin, niin meidän taloyhtiössä nuoret ja terveet muijat löhöävät himassa heilauttamatta pikkurilliäkään lumitöiden eteen paasaten miesten ja naisten töistä. On siinä kateltu, miten tuplaten vanhemmat muijat pärjäävät lumitöissä miesten kanssa aivan hyvin. Kovasti kai maailmaa muuttuu, mutta kattele nyt ensin kuka naapureistasi ylipäätään tekee lumitöitä ja mieti sitten demokratiaa.

    • Vuorolistat sitoo

      Itse en suosittele lumitöihin vuorolistoja. Elämäntilanteet kun ihmisillä muuttuu ja asukkaat vaihtuu, voi se osoittautua aikamoiseksi sovittelemiseksi. Pelkkä lumenaurauksen ja hiekoituksen tilaaminen ulkopuoliselta ei paljoa maksa. Toisille urakoitsijoille saattaa sopia myös, että tulee tilauksesta jolloin jää sitten talkoolaisillekin mahdollisuus toteuttaa itseään.

    • 35-35

      """ Epäsuorasti se voidaan siellä määrätä: siellä voi olla määräys että esim. pihatien kunnossapito kuuluu osakkaan vastuulle. Tällainen määräys saattaa olla hyvinkin järkevä, jos yhtiö esimerkiksi koostuu erillistaloista, joilla on omat kulkutiet jne. """

      No voikohan olla siinäkään tapauksessa, että se polun hallinta kuuluu osakkaalle.
      (vrt. rivitalon "omat pihat" ja sitten ne oikeasti omat pihat)

      • Ässä Mix

        Osakas saa hoitaa asian miten tahtoo, mikään työvelvoite se ei ole. Jos osakas ei pääse enää ulos, kun lunta on pihassa niin paljon oven edessä, niin sitten pitää pysyä sisällä.
        Aivan samoin yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että märkätilat ovat kokonaan osakkaan vastuulla esim. erillistaloissa. Jos siellä on sitten hometta ja vesivahinko, niin ei siitä mitään työvelvoitetta synny, mutta ei yhtiökään sitä tule korjaamaan.


    • vt-22

      Meillä yleensä" huoltomies" juovuspäissään tuuppii lumet, mutta jos illalla menee myöhäseen, niin silloin saattaa aamulla upslaakiin mennä unta :D

    • Ahdistunut Antti

      Meillä tulee valitusta yhdeltä naapurilta, jos klo 7 mennessä ei ole kolattu koko rivari-aluetta vaikka lunta olisi satanut vain 1 cm yöllä (edellisenä iltana olen kolannut koko alueen). Tulee kuulemma polanteita mm. postilaatikkojen eteen lehdenjakajan auton renkaista. Lehdenjakaja taitaa tulla klo 4 aikaan...

      Teen mielelläni lumitöitä - hyötyliikuntaa. Harmi, että ikinä en tee niitä oikein.

      • kun on lusikalla...

        Sama juttu. Meidän pienen taloyhtiön kapiainen yrittää pitää omaa pomppuarmeijaa omine ohjeineen ihan joka talvi. Minäkin sain vapautuksen lumityön teosta, kun en osaa tehdä niitä oikein, siis mm-viivaimen kanssa. :)


    • Aivan ja eihän se muutenkaan ole tasapuolista, siis lumenluonti, jos vuoroviikoin on huoneistokohtaista. Toisille saattaa tulla kova lumisade,puske siinä hikipäässä yksin lumet, toisille saattaa olla satamatta, eli maksamme samaa yhtiövastiketta, mutta jolle huonotuuri sattuu niin voit joutua viikolla usemmat lumet pukkaan.
      Ei ole tasapuolista. Siksi olen alkanut puoltamaan huoltoyhtiötä joka käy hommat tekemässä.
      Ja talkooporukkaa ei varmasti näy pihalla

      • Eikä sinun tarvitse noita tehdä, hallitus päättä keskenään kuka jäsenistä milloinkin tekee, tai palkkaa huoltoyhtiön hoitamaan asian. Osakkaan ei tarvitse kuin asua (tai laittaa vuokralle) ja maksaa vastiketta. Kunnossapito on täysin hallituksen vastuulla, myös rikosoikeudellisesti.


      • asenne1
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Eikä sinun tarvitse noita tehdä, hallitus päättä keskenään kuka jäsenistä milloinkin tekee, tai palkkaa huoltoyhtiön hoitamaan asian. Osakkaan ei tarvitse kuin asua (tai laittaa vuokralle) ja maksaa vastiketta. Kunnossapito on täysin hallituksen vastuulla, myös rikosoikeudellisesti.

        Etkös sinä välittäjä asu vuokralla nettielämän ulkopuolella?


    • yhtiövastike riittää

      Asuntokohtaiset lumityöt 290 Vastausta 8 059 Lukukertaa ja muita vastaavia keskusteluja lumitöiden tekemisestä ym. ns. talkootyöllä omatoimihuoltona on tällä palstalla vaikka muille jakaa. Kannattaa lukea ne muutkin ketjut, sillä niissä on muitakin näkökulmia asiaan kuin tasapuolisuus asukkaiden kesken. Asukkaiden tekemässä huoltotyössä on seuraavia tärkeitä asioita huomioitava: työ on vapaaehtoista, henkilöltä, joka ei osallistu, ei voi periä korvausta, talkoovakuutus tulee olla voimassa, kiinteistövakuutus ei korvaa oman väen liukastumisvammoja, kolmannen osapuolen vahinkojen korvaaminen on mutkikas juttu, jos todella halutaan säästää pihan hoitokuluissa ja tehdä talkoilla hommat, on hyvä olla kirjalliset suostumukset noin vakuutusyhtiötä varten, muuten niitä, jotka eivät osallistu, ei saa rangaista sosiaalisella paheksunnalla. Että sillai....

    • että silleen

      Kerran kun oli tullut oikein paljon lunta, jätin lumityöt tekemättä. Muut asukkaat kostivat sen sillä, että kasasivat lunta autoni taakse ja ulko-oveni eteen.

      • terrostisakkia ovat

        Tuon laitonta. Olisit tilannut auramiehet taloyhtiön laskuun paikalle. Tietysti valokuvat ensin kiusanteosta.


      • hellan lettas

        "että silleen
        21.1.2013 14:38
        -2
        Sulje
        Kerran kun oli tullut oikein paljon lunta, jätin lumityöt tekemättä. Muut asukkaat kostivat sen sillä, että kasasivat lunta autoni taakse ja ulko-oveni eteen."

        Kuvittelet vaan. Ne auton ympärillä olevat lumet näyttivät kasalta, koska niiden ympäriltä oli lumet luotu.
        Olisko sulle pitänyt vielä luoda valmiiksi auton ja ulko-oven ympäristö?
        Jotain rotia vaatimuksiisi!


    • että silleen

      Eipä olisi onnistunut, koska ovat saaneet isännöitsijän puolelleen. Lasku olisi jäänyt minun maksettavakseni, ja isännöitsijä olisi taas saanut mahdollisuuden uhkailla minua varoituksen antamisella - eikä se olisi ollut ensimmäinen kerta.

    • "Aikuiset" ihmiset

      ovat kun pikkulapset "vaippa" puuttuu ja tuttipullo hukassa.

    • Tasapuolisuuttako

      Kirjoituksen tarkoitus oli lähinnä selvittää, miten nykyisen käytännön voisi muuttaa TASAPUOLISEKSI. Pitäisikö asia hoitaa isännöitsijän kautta?

      On tietenkin selvää, että ne, jotka pääsevät nyt vähemmällä, tulisivat vastustamaan sellaista muutosta, joka tekisi lumitöistä vain TASAPUOLISTA, koska heidän työmääränsä tulisi tuolloin lisääntymään.

      • oikeudenmukaisuutta

        Mikä nyt on tasapuolista. Tarkoittaako aloittaja sitä, että 12 henkinen perhe tekee sitten muidenkin osakkaiden puolesta suurimman osan. Eiköhän se mene niin, että ne tekevät, jotka haluavat. Jos ei toimi, palkataan ulkopuolista apua. Tasapuolista olisi tietenkin maksuosuuden mukaan eli hyötynäkökohdan mukaan niin, että isommat asunnot enemmän kuin pienet, asukasmäärällä ei merkitystä,


    • Lumimuori

      Tämä juttuhan menee niin että täydellistä tasapuolisuutta ei tuohon asiaan saa aikaiseksi. Joku on kipeänä, toinen on liian vanha, kolmannen puoliso on matkoilla ja pienet lapset vievät kaiken ajan tai lasta pitää kuskata harrastuksiin jne. jne.

      Kannattaa ottaa lusikka kauniiseen käteen ja tehdä lumitöitä nauttien raittiista ilmasta ja ilmaisesta kuntoliikunnasta. Saahan siinä samalla myös vähä halvemman yhtiövastikkeen.

      Ketään ei tuohon hommaan voi pakottaa ja siitä on turha aina valitella ja aiheuttaa vain huonoa ilmapiiriä yhtiön osakkaitten keskuuteen. Tosin, olenhan minäkin sanonut ihan avoimesti yhtiökokouksessa että teen sen minkä ahdin ja jaksan, koko pihaa en jaksa kun se on aika hulppean kokoinen - kukaan ei ole valittanut asiasta, kaikki ovat ymmärtäneet.

      Jos asia alkaa enemmänkin vaivata niin saahan ne omatkin lumityöt jättää tekemättä. Sitten kun niitä henkilöitä, jotka eivät tee töitä on riittävästi, kallistutaan yhtiössä varmasti huoltoyhtiön puoleen ja kohta kenenkään ei tarvitse rehkiä pihalla.

      Meidän taloyhtiössä on 6 asuntoa, kolmen asunnon voimin teemme pääosan lumitöistä mutta toistaiseksi ainakin olemme hoitaneet homman niin että se tekee, kuka ehtii ja jaksaa ja hyvin on piha pysynyt siistinä. Muitten kyttääminen saa vaan itselle huonon olon, tämä muitten ylimääräinen palvelu laittaa heidät kiitollisuudenvelkaan ja jossakin kohtaa saa sitten "takaisin" tekemänsä "ylimääräisetkin" työt.

      • tilaa olla

        Puhut asiaa. Meidänkin pienessä yhtiössä yksi pariskunta pilaa kaikkien halut tehdä yhteisiä töitä, kun asettavat omia, aivan omituisia, sääntöjä ja reittejä sun muita niille lumitöille. Ja pihanhoidolle yleensä. Eivät ymmärrä olevansa ilmapiirin pilaajia. Muille riittäis, että pihat ovat kolatut ja kulkureitit auki.


    • sunnish

      Itse olen aina sanonut, että haravointi esim keväällä voidaan tehdä talkoina ja kaikki muut teetetään huoltoyhtiöllä!

    • qwertyuio.....

      Niin mekin, tosin grillikatoksen siivouttamisesta meinattiin saada riita aikaan, kun kaikki eivät grilliä käytä, mutta sekin meni sitten siivousfirmalle, kolmesti viikossa.

    • En tee lumityöitä

      Siksi niitä yhtiövastikkeita maksetaan, että lumityöt ja kaikki muutkin hommat, voidaan teettää siihen palkatulle ja ehtivälle.
      Aina ei erityisesti eläkeläisasukkailta riitä ymmärrystä siitä, että työssäkäynti vie aikaa ja ihmisillä on muutakin elämää, kun pihatyöt.
      Tämä ei taas tarkoita sitä, että asukas olisi itsekäs ja toisista piittaamaton, vaan että vuorokaudessa on todellakin vain se 24tuntia.
      Olen iloinen, jos joku auttaa ja tekee, mutta se ei saa johtaa siihen, että niitä asukkaita syyllistetään, ketkä eivät ehdi tai pysty.

      Tervehditään siis naapureita ja yritetään asua sovussa, hyvää yhteishenkeä ja naapureitamme kunnioittaen ja myös yksityisyyden ja osallistumattomuuden sallien.

      • Vanhus heitteillä

        Neljän asunnon pienkerrostalossa asuu 88-vuotias. Hän joutuu kulkemaan sisätiloissakin rollaattorilla. Muut asukkaat jättävät säännöllisesti tekemättä lumityöt siltä alueelta, jota pitävät vanhukselle kuuluvana.
        Useista huomautuksista huolimatta hallitus ei tee asialle mitään. Onneksi on sukulainen, joka silloin tällöin tekee lumityöt, jotta vanhus pääsee ulos ja postilaatikolle.
        Mitä asialle voi tehdä? Kuka voisi puuttua asiaan? Vanhuksella on oikeus asua asunnossaan niin kauan kuin hän itse haluaa siinä asua.
        Yhtiö- ja hoitovastikkeita maksetaan siksi, että hallitus hoitaa asiat. Hallituksen jäsenten tulee tehdä lumityöt itse tai palkata ulkopuolinen ne tekemään.
        Osakkeenomistajalla ei ole muuta velvollisuutta kuin vastikkeiden maksaminen.


      • Ässä Mix
        Vanhus heitteillä kirjoitti:

        Neljän asunnon pienkerrostalossa asuu 88-vuotias. Hän joutuu kulkemaan sisätiloissakin rollaattorilla. Muut asukkaat jättävät säännöllisesti tekemättä lumityöt siltä alueelta, jota pitävät vanhukselle kuuluvana.
        Useista huomautuksista huolimatta hallitus ei tee asialle mitään. Onneksi on sukulainen, joka silloin tällöin tekee lumityöt, jotta vanhus pääsee ulos ja postilaatikolle.
        Mitä asialle voi tehdä? Kuka voisi puuttua asiaan? Vanhuksella on oikeus asua asunnossaan niin kauan kuin hän itse haluaa siinä asua.
        Yhtiö- ja hoitovastikkeita maksetaan siksi, että hallitus hoitaa asiat. Hallituksen jäsenten tulee tehdä lumityöt itse tai palkata ulkopuolinen ne tekemään.
        Osakkeenomistajalla ei ole muuta velvollisuutta kuin vastikkeiden maksaminen.

        Miten olette hallitusta huomauttaneet?
        Pyytäkää hallitukselta kirjallinen vastaus, miten he aikovat hoitaa lumityöt vastedes. Huomauttakaa myös hallitusta, että osakkaalla on oikeus teettää työ ulkopuolisella, jos yhtiö kieltäytyy sitä tekemästä, ja laskuttaa se myöhemmin yhtiöltä.
        Suoraan laista:"
        Osakkeenomistaja voi teettää yhtiön kustannuksella sen vastuulla olevan kunnossapitotyön yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa:

        1) jos kunnossapitovelvollisuuden laiminlyönti rajoittaa olennaisesti osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttöä; ja

        2) jos yhtiö ei ole kirjallisen huomautuksen saatuaan viivytyksettä ryhtynyt riittäviin toimiin."


    • Voi, että se

      osaa olla sitten vaikeaa ettei yhden vanhuksen lumitöitä voi tehdä ei siinä montakaan minuttia mene.Sama juttu on jokaisessa taloyhtiössä mikään ei saisi mitään MAKSAA mutta ei olla tekemässä yhdessä esim:syys- ja kevätsiivousta lehtien ja nurmikoitten haravointia.Valitetaan vain ei kuulu minulle,seuraava valitus on yhtiövastikkeen nostosta jos se teetetään ulkopuolisella.VALITETAAN VAIN VALITTAMISEN ILOSTA.Nyt kysynkin mitenkä te VALITTAJA RAUKAT pystyisitte asumaan OMAKOTITALOSSA,kun kukaan ei tee teidän pihatöitä eikä maksa taloon tulevia korjauksia.ETTÄ OSA OLLA SITTEN YKSIKERTAISIA "IHMISIÄ"!!!!!!!!!!!!!

    • Anonyymi

      Älä tee lumitöitä jos kerran haluat maksaa osuudestasi vuokratyöläiselle kunhan lumivuorosi hoituu!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      51
      3467
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      156
      2099
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      204
      1791
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      135
      1699
    5. 80
      1165
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1104
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      273
      1045
    8. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      130
      999
    9. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      929
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      72
      895
    Aihe