Kokonaisvaltainen sisäilmatutkimus

Et sillee ..

Uusimpia villityksiä home-epäilyselvityksissa on KOKONAISVALTAINEN SISÄILMATUTKIMUS. Hienoa, siinä todella selvitetään kaikki mahdollinen: sisäilman suhteellinen kosteus, lämpötila ja hiilidioksidipitoisuus ja useamman päivän aikana sekä saadaan hienoja käyrästöjä. Huolellinen tutkija käy aina välillä tarkastamassa laitteistonkin.

Toki mitataan paljon muutakin: ilman hiilimonoksidi eli häkä, ammoniakki ja tietysti myös formaliini. VOC:t pitää myös mitata, että tiedetään, onko ilmassa etanolia, etikkahappoa, tolueenia, alfapineeniä, limoneenia ja ties mitä.

Sitten vielä tutkitaan ilman mikrobit - homeitiöiden määrä, vaikka näillä ei voikaan osoittaa sisäilman terveellisyyttä eikä toisaalta myöskään terveyshaittaa. Mahdollista vauriopaikkaakaan ei näin löydetä. Ollaan edelleen ihan H. Moilasina ja lompakkokin alkaa tyhjentyä tutkijan vastaavaan.

Onhan se hyvä tietää sisäilmasta mahdollisimman paljon. Ainoa harmi vaan, että monien tuhansien eurojen tutkimuksen jälkeen ei ole saatu mitään konreettista ja käyttökelpoista tietoa mahdolliseen homevaurioon vaikka sitähän tässä haluttiin selvittää. Mutta ei hätää tutkija suosittelee uutta tutkimusta, jossa otetaan lisää näytteitä ja lisää mittauksia, jopa näytteitä rakenteista. Tämän tutkimuksen jälkeen pitää vielä tarkistaa ja ottaa taas lisää näytteitä - ellei rahastettu tilaaja jo lopulta älyä puhaltaa peliä poikki.

Alunperin haluttiin vain hometutkimus homevaurioon viittaavan oireilun takia. Tähän olisi saatu nopeasti ja järkevään hintaan vastaus ja jopa korjausohjeet teettämällä ei kokonaisvaltasta vaan erkoistunut home- eli mikrobitutkimus materiaalinäytteineen. Tosin sisäilman ammoniakki, suhteellinen kosteus, lämpötila, alfapineeni, etikkahappo ja ties mitkä olisivat jääneet mittaamati.

40

16964

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tähän on tultu

      Heh heh. Kukahan näitäkin määrää tai valvoo

      Viranomaisten asiantuntemattomuuden vai välinpitämättömyyden vuoksi vai miksi. Tyhmiltä on aina otettu rahat pois ja sama jatkuu ei siinä vielä mitään.

      "ilmassa etanolia". Meillä oli tuota mittaamattakin munters/polygon kuivaajien jälkeen kämppien sisäilma "pilvenä pimeänä" ettei sekaan menannut mahtua ja hajusta tunsi sen olevan "viinaa". Olikohan vielä virolaista.

      Onko etanolin läträäminen vaaratonta toksiinipaskakasojen seassa, osaatko kertoa. Vai onko etanoli mikrobeille vain hyvää "ravintoa".

      "Kokonaisvaltainen sisäilmamittaus" ennen vai jälkeen biosiidihomemyrkytysten. PHMG ja PHMB. Myrkkyjen myrkytys.

      Mitähän seuraavaksi.

    • homepelkoinen

      Missä päin maatamme ollaan näin laajalla ja kokonaisvaltaisella sisäilmatutkimustykistöllä liikekannalla?

      • Sisäilmalähetti

        Sisäilmalähetti on
        kokonaisvaltainen sisäilmapalvelu. Googlaa tuonne.


    • tutkimusinsinööri

      Tämä on taas näitä ilmanputsarimyyjien juttuja. Kokonaisvaltainen sisäilmatutkimus heidän mielestään tarkoittaa että mikrobit mitataan qPCR:llä. Eivät poikaraukat edes ymmärrä mitä mittaavat.

      Kokonaisvaltainen sisäilmatutkimus tarkoittaa aina sitä, että tehdään kattava rakennustekninen kartoitus rakenneavauksineen.

    • Syvältä löytyy

      "Kokonaisvaltainen sisäilmatutkimus tarkoittaa aina sitä, että tehdään kattava rakennustekninen kartoitus rakenneavauksineen".

      Mihin unohdit homekoirat ja niiden merkityksen "kartoituksissa".

      Monenlaista "kartoittajaa" olen kuunnellut ja nähnytkin sähläämässä jokusen.

      Orvaskesijuttuja, hajulukkoja ja kylppärin viemäreitä kartoitti yksi kun tilaajan isännöitsijä hiillosti persauksien takana.
      Onko määrätty kuinka syvältä otetut materiaalinäytteet hyväksytään kun yksi kuivaaja vääntää, että näytteet on otettu liian syvältä ja niillä ei ole mitään arvoa.
      Löytyi hirveitä lukemia erittäin varallisista mikrobeista. Mutta sanovat, että näytteet on otettu liian syvältä. Jo on aikoihin eletty.

      • Ilimanputsari

        Ilmanpuhdistaja ei auttanut tilanteessamme edes "väliaikaisesti".
        "Välihousuissa kaikki on taas..."

        Miten puhdistavat vuokrailmanpuhdistajat vai levitetäänkö puhdistamatta edellisen homeasunnon myrkyt seuraavaan asuntoon ja sitten seuraavaan vielä enempi.

        Minä en vuokraisi kyllä ilmanpuhdistajaa mistäänpäin jos on ollut pahassa homekohteessa. En myisi tuota omaani edes pahimmalle vihamiehelle.
        Pahasti on mennyt homeita ja pölyjä suodattimien läpi pierunpyörittimien propelleille ja koneen sisälle.


    • homekoira

      Olen itse selvittänyt tätä monien toimijoiden kautta ja tulos oli tämä:

      1) Tehdään ensin sisäilman analyysi (Andersen keräimellä) eli otetaan ilmasta näytteet (bakteerit ja homeet). Tästä nähdään heti onko ilmassa terveydelle haitallisia mikrobeja. Ihan turha repiä seiniä auki jos sieltä ei tule mitään sisäilmaan. Turun Yliopiston mukaan mikrobien mittaus qPCR:llä (DNA) ei ole vielä luotettava menetelmä.

      2) Jos asunnossa on käytetty esim. muovimattoja voidaan tähdä lisäksi VOC(haihtuvat orgaaniset yhdisteet) analyysi. Tätä analyysiä ei kannata tehdä ennen kohdan 1) vaihetta.

      3) Jos tuloksista selviää että sisäilmassa on terveydelle haitallisia aineita niin vasta sitten ruvetaan selvittämään mistä ne tulevat ja tutkitaan talon rakenteita tarkemmin. Muuten rakenteiden repiminen auki on täysin turhaa rahan haaskausta.

      Itse teetin sisäilmatutkimuksen www.suomensisailmatutkimus.fi yrityksellä joka toimii Tampereella. Hinta oli 1 200€ ja sain raportin 3vk tutkimuksesta. Näytteet olivat onneksi puhtaat ja emme kuulemma tähän rakennukseen tarvinneet VOC analyysiä.

      • Anonyymi

        Oliko se huuhaa homeloukku salmisen puulaaki, salminen sanoo että on hyväkuntoinen ja hetken päästä on purku traktori paikalla. Sääliksi käy jos oli..


      • Anonyymi

    • Homekoiraan luotan

      siis oikeaan Homekoiraan.

      Oliko oireita ja sairasteluja jollakin henkilöllä niissä tiloissa ennen kun olet "selvittänyt tätä monien toimijoiden kautta". Jos ei niin, "Hinta oli 1 200€ " meni kankkulan kaivoon.

      Eli miksi Andersen keräimellä sisäilmatutkimus jos ei oireita ja sairasteluja?

      Jos oli vain asunnon sisällä outoja monenlaisia oireita ja sairasteluja ja oireet sekä sairaudet loppuivat heti tuon tutkimusen jälkeen niin asia OK.

      Silloinhan saattoi olla kyseessä vain "luulotauti".

      Sisäilmamittauksilla ei selvitetä missä vika (oireiden ja sairastelujen aiheuttaja) ja miten korjataan jos oireita ja sairasteluja on. Vain yksi kerta Andersen keräimellä otettuna (12 min.) kertoo vain sen hetkisen tilanteen ei mitään muuta. Homeet ei itiöi aina on aamuaktiivisia ja ilta-aktiivisia homeita kertoo "asiantuntijat". Se yksi hetki ja yhdestä paikasta otettuna ei ole siis täysin luotettava, lottoarpakoneella saa melkein saman tuloksen.

      "Asiantuntijat" sanovat, että useampi sisäilmanäyte, useasta paikasta, useasta ilmavirtauksesta ja useampana päivänä jos meinaa että sisäilmanäytteenotto on edes vähänkään luotettava.

      Tietysti se on vähän tilaajasta ja tilanteesta kiinni mitä haluaa homeongelmaisesta asunnosta löytyvän.

      Jos on homeasuntoa myymässä niin silloinhan se tutkimus missä ei mitään löydy on helpotus sillä hetkellä mutta onko sitä vielä jonkin ajan kuluttua myynnistä jos siinä homekämpässä on ennen myyntiä sairasteltu "homeille" ja kosteusvauriorakennuksen myrkyille.

      Vocipaskanjauhantaan en enää jaksa puuttua. Varsinkaan niihin voc sisäilmamittauksiin.

      Turhuuteen voi itse kukin laittaa niin paljon rahaa kuin sielu sietää.

      Ensin homedesinfiointi ja sitten sisäilmamittaus. Näin meillä ja hyvin pelitti homekusetus.

      Jos vakavia tulehdus-sairauksia asunnossa ja oven ulkopuolella hepottaa niin toksisuutta silloin pitää tutkia. Tai jos oikein rehellisiä ollaan niin pahojen tulehdus-sairauksien vuoksi on parempi kun vain vähissä äänin häippäsee siitä kolosta ja vie kaatopaikalle kaikki kamat mitkä oireita aiheuttaa.

      • Homekoiraan luotan

        "Sisäilmamittauksilla ei selvitetä missä vika"

        Tarkoittaa missä kohdassa asuntoa vika on.


    • näin meillä

      Sisäilmamittaus EI ole luotettava. Tehtiin andersen mittaus eikä sanonut mitään vielä. Seinän takaa sitten löytyi kun löytyikin pommi. Nimenomaan HOMEpommi.

      Oman kokemuksen perusteella parhain;
      ensin homekoira (luotan 100% koska löysi meillä paikat),
      sitten materiaalinäytteet.

      Sisäilmamittaus on ihan täyttä rahan hukkaan laittamista, on minun mielipiteeni.

      • Nin minunkin kokemus

        "Sisäilmamittaus on ihan täyttä rahan hukkaan laittamista, on minun mielipiteeni".

        Mutta isännöitsijät käyttävät tuota hyväkseen sairastuneita vastaan kun mitään ei löydy.

        " Valitettavan usein rakennusten omistajat, isännöitsijät ja kiinteistöhuolto käyttävät mittausten tuloksia väärin ja vähättelevät sisäilmaongelmaa".
        http://www.heli.fi/default.asp?docId=30232


      • petepoikamh
        Nin minunkin kokemus kirjoitti:

        "Sisäilmamittaus on ihan täyttä rahan hukkaan laittamista, on minun mielipiteeni".

        Mutta isännöitsijät käyttävät tuota hyväkseen sairastuneita vastaan kun mitään ei löydy.

        " Valitettavan usein rakennusten omistajat, isännöitsijät ja kiinteistöhuolto käyttävät mittausten tuloksia väärin ja vähättelevät sisäilmaongelmaa".
        http://www.heli.fi/default.asp?docId=30232

        Homekoirista aihetui vanhemmille 3 vuoden piina. He myivät omakotitaloaan ja suostuivat vanhat ihmiset mahdollisten ostajien vaatimaan "homekoiratutkimukseen". Koira nuuhki kaikki lattiarajat ja ostajat vetäytivät kaupasta. Vanhampani teettivät Tampereen Teknillisellä yliopistolla tutkimuksia ja homenäytteeenottoja n. 4.800,- €:lla eikä mitään löytynyt. Lopputulos oli että koira oli nuuhkinut lattaianrajassa olevia maasta tulevia homeita. Homekoira kun ei kerro mitä se nuuskii ja mistä tai kuinka paljon homeita on. Tutkijat sanoivat että kaikissa Suomen taloissa on homeita. Sehän vaan on tärkeää mitä on sisäilmassa ja mitä ihmisest hengitätvät. Sisäilmatutkimuksella tämän olisi selvinnyt 3 viikossa hintaan n. 1.000,- € kun nyt meni 3 vuotta ja henkinen terveys sekä rahaa yli 5.000,-€. Että se niistä homekoirista, vaikka kuinka ihania eläimiä ovatkin.


      • Sisäilmamittaus 1 x
        petepoikamh kirjoitti:

        Homekoirista aihetui vanhemmille 3 vuoden piina. He myivät omakotitaloaan ja suostuivat vanhat ihmiset mahdollisten ostajien vaatimaan "homekoiratutkimukseen". Koira nuuhki kaikki lattiarajat ja ostajat vetäytivät kaupasta. Vanhampani teettivät Tampereen Teknillisellä yliopistolla tutkimuksia ja homenäytteeenottoja n. 4.800,- €:lla eikä mitään löytynyt. Lopputulos oli että koira oli nuuhkinut lattaianrajassa olevia maasta tulevia homeita. Homekoira kun ei kerro mitä se nuuskii ja mistä tai kuinka paljon homeita on. Tutkijat sanoivat että kaikissa Suomen taloissa on homeita. Sehän vaan on tärkeää mitä on sisäilmassa ja mitä ihmisest hengitätvät. Sisäilmatutkimuksella tämän olisi selvinnyt 3 viikossa hintaan n. 1.000,- € kun nyt meni 3 vuotta ja henkinen terveys sekä rahaa yli 5.000,-€. Että se niistä homekoirista, vaikka kuinka ihania eläimiä ovatkin.

        ei ole luotettava vaikka sen tekisi kuka tahansa. Sillä on harhautettu tyhmiä monessa talokaupassakin samoin kuin pintakosteusmittauksilla..

        " Tutkijat sanoivat että kaikissa Suomen taloissa on homeita".
        "4.800,- €:lla eikä mitään löytynyt".
        Kertoivatko paljonko olisi pitänyt lisää maksaa, että olisi sitten löytynyt.

        Tupla vai tripla tuhon lisää. Mutta kun on kyse asunnon myyjälle tehdystä tutkimuksesta niin onhan se hyvä vaan, että on puhtaat paperi. Kauppa käy ja ihmisiä sairastuu. Ihmiskokeita ja muutokierre jatkuu herkillä.
        Oireiliko ja sairasteliko vanhempasi siinä homekoirien homemerkkaamassa rakennuksessa. Se pitäisi selvittä ensin kun alkaa hometutkimuksia teettämään.
        Miksi niitä muuten tehtiin jos ei oireiluja eikä sairasteluja olisi ollut.
        Henkiset ongelmat on sitten vanha juttu näissä "homeasuntojen" kaupoissa.
        Lähinnä siksi onko puhdas omatunto tai ei myyjällä.

        Homekoira, näytteet puoluettomat (ei mittatilaustyötä) viljelyt ja reilu peli.
        Halvemmaksi tulee tosiasiat rehellisyyden kautta.

        5000 eikä mitään löytynyt. Mitäs sitten jos ostaja sittenkin alkaa oireilemaan ja sairastelemaan ja vaatii kaupan purkua. Silloinhan selviää sekin, että koira oli oikeassa.

        Koiriin luotan sählääjiin en. Kahdessa asunnossani on homekoira merkkauksia tehnyt ja kummassatkin löytyi materiallinäytteissä homeita ja toksiineita tuottavia homeita. Toisen asunnon sitten pilasivat irtaimistoineen sählääjät MCF PHMG myrkytyksellä. Lue lisää PHMG.

        Desinfioitiinko vanhempiesi asunto PHMG. Jos niin tekivät niin mahdollisille ostajille siitä olisi hyvä kertoa, tietäisivät mihin sontaan ovat päätään työntämässä. Rahalla saa ja hepalla pääsee.


      • Ilmamittaus"petos"
        Nin minunkin kokemus kirjoitti:

        "Sisäilmamittaus on ihan täyttä rahan hukkaan laittamista, on minun mielipiteeni".

        Mutta isännöitsijät käyttävät tuota hyväkseen sairastuneita vastaan kun mitään ei löydy.

        " Valitettavan usein rakennusten omistajat, isännöitsijät ja kiinteistöhuolto käyttävät mittausten tuloksia väärin ja vähättelevät sisäilmaongelmaa".
        http://www.heli.fi/default.asp?docId=30232

        Valitettavasti avun tarvitsijat home-epäilytilanteessa eivät tiedä, että sisäilman mikrobipitoisuuksille ei ole olemassa terveysperusteisia raja-arvona ! Eli sisäilmanäytteellä ei voida osoittaa tilojen terveellisyyttä eikä rakenteiden homeettomuutta.

        Toisaalta sisäilman mikrobinäytteellä ei voida myöskään osoittaa terveyshaitan olemassaoloa. Ja kolmanneksi, sisäilmanäytteen tavallisuudesta poikkeava tulos ei osoita, missä mahdollisesti on jotakin vialla.

        Summa summarum: sisäilman mikrobimittuksesta on hyötynyt ainoastaan mittaaja Anderssen. Pahimmassa tapuaksessa "puhtaan" näytteen jälkeen uskotaan että sairastelu ei sitten johtunutkaan homeista ja jatketaan altistumista lopulta aina astmaan asti.

        Sisäilman VOC:t a ja ennen kaikkea 2-etyyliheksanoli -hullutus on vieläkin pahempaa kusetusta - samaa luokkaa kuin homekoirien hakut.

        Jos oireilunn perusteella epäilee homevaurioita niin niitäja vain niitä pitää etsiä. Ja se sitten tapahtuu rakenteista otettavilla näytteillä, jotka ei oikein tehtyinä edellytä rakenteiden avaamista ja rikkomista, vaikka näin valitettavan usein mennään tekemään.


      • mareks
        petepoikamh kirjoitti:

        Homekoirista aihetui vanhemmille 3 vuoden piina. He myivät omakotitaloaan ja suostuivat vanhat ihmiset mahdollisten ostajien vaatimaan "homekoiratutkimukseen". Koira nuuhki kaikki lattiarajat ja ostajat vetäytivät kaupasta. Vanhampani teettivät Tampereen Teknillisellä yliopistolla tutkimuksia ja homenäytteeenottoja n. 4.800,- €:lla eikä mitään löytynyt. Lopputulos oli että koira oli nuuhkinut lattaianrajassa olevia maasta tulevia homeita. Homekoira kun ei kerro mitä se nuuskii ja mistä tai kuinka paljon homeita on. Tutkijat sanoivat että kaikissa Suomen taloissa on homeita. Sehän vaan on tärkeää mitä on sisäilmassa ja mitä ihmisest hengitätvät. Sisäilmatutkimuksella tämän olisi selvinnyt 3 viikossa hintaan n. 1.000,- € kun nyt meni 3 vuotta ja henkinen terveys sekä rahaa yli 5.000,-€. Että se niistä homekoirista, vaikka kuinka ihania eläimiä ovatkin.

        Meillä kävi ihan samoin. Mitään oireita ei kenelläkään, kunhan nyt vaan ostajat halusivat homekoira"tutkimuksen". Ja kun koirat sitten merkkasivat koko talon seinä- ja lattiarajat, kutsuttiin yksi Suomen johtavista talotutkijoista paikalle. Ja aivan sama oli tulos kuin nimim. petepoikamh. Aivan täyttä huijarimeininkiä koko homekoira"tutkimukset", siinä jos jossakin tyhmät maksaa. Eivätkä niiden koirien ohjaajat tiedä talotekniikasta mitään, niin kuin eivät ohjattavansakaan. Ei ikinä enää.


      • Anonyymi
        petepoikamh kirjoitti:

        Homekoirista aihetui vanhemmille 3 vuoden piina. He myivät omakotitaloaan ja suostuivat vanhat ihmiset mahdollisten ostajien vaatimaan "homekoiratutkimukseen". Koira nuuhki kaikki lattiarajat ja ostajat vetäytivät kaupasta. Vanhampani teettivät Tampereen Teknillisellä yliopistolla tutkimuksia ja homenäytteeenottoja n. 4.800,- €:lla eikä mitään löytynyt. Lopputulos oli että koira oli nuuhkinut lattaianrajassa olevia maasta tulevia homeita. Homekoira kun ei kerro mitä se nuuskii ja mistä tai kuinka paljon homeita on. Tutkijat sanoivat että kaikissa Suomen taloissa on homeita. Sehän vaan on tärkeää mitä on sisäilmassa ja mitä ihmisest hengitätvät. Sisäilmatutkimuksella tämän olisi selvinnyt 3 viikossa hintaan n. 1.000,- € kun nyt meni 3 vuotta ja henkinen terveys sekä rahaa yli 5.000,-€. Että se niistä homekoirista, vaikka kuinka ihania eläimiä ovatkin.

        Naiset varsinkin uskoo sokeasti jos koira sanoo hau. Talo on täysin pilalla. Älkää ottako kumpaakaan mukaan kaupoille.


    • petepoikamh

      Voi teidän kanssanne. Onko teidän tietämys näistä asioista tolla tasolla ja olette aivan median vietävissä. Asumisterveysohjeessa on olemassa raja-arvot sisäilman mikrobipitoisuudelle. Siis juridiset arvot. Joku voi sitli sairastua pienemmilläkin homeitiöiden pitoisuuksilla, mutta sen jälkeen on kyllä turha syyttää talon myyjää tai itse taloa. Kyllähän moni saa oireita siitepölyistäkin, eikä se ole ulkoilman vika. Tai koirista eikä se ole koiran vika.

      Eihän minun vanhempani itse oireilleet talossaan, vaan ostaja vaati homekoiratutkimusta, mikä oli aivan huuhaata. Vanhemmat eivät voineet myydä taloa vuosiin ja heiltä meni rahat turhiin kunnon tutkimuksiin koiran merkkailujen vuoksi. Kaikki sisäilmanäytteet ja rakenteista otetut materiaalinäytteet olivat " puhtaita " eli siis pitoisuudet normaaleita, alle ohjeiden mukaisten raja-arvojen. Nyt on talo myyty ja uudet ostajat asuneet talossa 2 vuotta täysin terveinä.

      Joku herkkä ihiminen olisi silti voinut saada oireita vanhempieni talossa, mutta se ihminen ei voi koskaan asua missään omakotitaossa tai maata vasten olevissa ensimmäisen kerroksen rivtaloasunnoissa.

      Eli jos ennen omakotitalon myyntiä saa puhtaat tulokset sisäilman mikrobipitoisuuksista on ostajan turha hakea rahaa oikeuden kautta tai kaupan purkua, vaan silloin pitää etsiä syytä omasta herkkyydestään normaaleille mikrobipitoisuuksille ja vaihtaa asumaan kerrostaloon ja mieluummin keskelle taloa, ettei talon alta tai katon lämmöneristeistä tule mikrobeita sisäilamaan.

      • Voi Pete pete poika

        Kivahan se olisi, jos asiat menisivätkin näin, vaan eipäs menekään. Sisäilmanäytteillä EI VOIDA OSOITTAA TILOJEN TURVALLISUUTTA JA RAKENTEIDEN HOMEETTOMUUTTA. Tosin tähän halpaan aluksi menivät myös viranomaiset.

        Jos myydystä asunnosta löytyy rakenteissa olevia mikrobikasvustoja, jotka muodostavat lain tarkoittaman terveyshaitan, ei myyjien teettämän sisäilmamittauksen puhtailla tuloksilla ole yhtään mitään merkitystä. Eli edelleenkin myyjät ovat lain mukaan vastuussa piilevistä virheistä. (piste)


    • Ei kai vaan

      kukaan enää mene halpaan ja teetä näitä älyttömiä konaisvaltaisia rahanpesumittauksia. Totta on, että näitä edelleen tarjotaan todellista apua tarvitseville kodissaan tai työpaikoillaan sairasteleville ihmisille.

      Toivottavasti aletaan ymmärtää, että jos sairastelun takia epäillään homevaurioita niin sitä ja vain sitä pitää tutkia ja etsiä. On ihan turha mittailla ja tutkia sillä menttaliteetillä, että onhan se kiva tietää .... On tietysti kiva, mutta ei ole kiva maksaa älyttömiä kustannuksia. Sitä paitsi akatteemisen nippelitutkimuksen paikka on jossain ihan muualla.

      • Oncor

        Valitettavasti näitä iäisyystutkimuksia tehdään edelleenkin erityisesti pääkaupunkiseudulla ja nimen omaan työpaikoilla, joissa ei ole niin väliä vaikka tuleekin isoa laskua hölynpölystä. Ikävää tässä on se, että oikeissa homesairastelutilanteissa vain aikaa kuluu ja rahaa palaa, mutta mitään konkreettista ei saada aikaan. Pahimmillan koko todellinen homeongelma jää selvittämättä altistuminen haitallisille mikrobeille jatkuu.


    • herkkis1

      Kun epäillään sisäilmaongelmaa, oli se sitten kotona tai työpaikalla, niin tutkija kyselee teiltä puhelimessa jo mahdollisimman paljon. Millaisia oireita? Onko jossain tietyssä huoneessa/tilassa erityisesti oireilua? Onko nähtävissä selkeitä vaurioita? Tuoksuuko ilmassa joltain, makealta, maakellarilta, tunkkaiselta ym.

      Ennen ensimmäistä käyntiään, tutkija pyytää rakennuksen piirustukset ja tekee alustavan riskikartoituksen piirustusten ym. selvitysten perusteella, sitten hän tulee käymään ja tekee ns. aistinvaraisen tutkimuksen, katsoo toisin sanoen rakenteet, ilmavuodot, käy ylä/alapohjassa mikäli mahdollista ym. Tämän käynnin perusteella (kokemus/koulutus/havainnot huomioon ottaen) hän tekee tutkimussuunnitelman, jossa määritellään mitä näytteitä otetaan ja mistä, tehdäänkö rakenneavauksia ym. Hyvä tutkija huomioi myös ilmanvaihdon, onko se riittävää, painovoimaista, koneellista yms.

      Lisäksi asiakkaan tulee saada kirjallinen raportti ja raportin tekemiseen taas menee yleensä aikaa, koska jokainen kohde, ongelmat ja ratkaisu on erilainen, johtuen siitä, että jokaisella aikakaudella on ollut tietynlainen rakennustapa ja näitä kun on tutkittu, on muodostunut tietyt riskirakenteet, jotka toistuvat eri aikakausien rakenteissa/rakennustavoissa. Myös toimenpide-ehdotukset, varsinkin tarkempien tutkimusten jälkeen olisi syytä olla.

      Mikäli kohteessa on käynyt homekoira, hyvä tutkija ottaa myös sen tekemät havainnot huomioon. Homekoiria koulutetaan muutama vuosi, joten eivät nekään millään kahden viikon pikakurssilla anna luotettavaa tulosta.

      Ilmanäytteillä saadaan selville mitä ilmassa on, ei missä ongelma on. Hyvä tutkija myös kertoo, mikäli tarkemmille tutkimuksille ei ole edes tarvetta!

      Paljon hyvää tietoa löytyy Kosteus- ja hometalkoiden sivuilta sekä sisäilmayhdistyksen sivuilta ja aika monelta muultakin sivustolta.

    • ämätoorit suosittele

      Andersen näytettä ottaessa tulee ottaa huomioon mahdolliset muut taustapitoisuutta kohottavat tekijät, mikrobipitoisuudet vaihtelevat voimakkaasti, joten tarkkojen ohjearvojen antaminen ei ole mahdollista.Kohonneita mikrobipitoisuuksia tai mikrobisuvustoa tulkitessa pitää huolellisesti arvioida kaikkia mahdollisia mikrobilähteitä sekä näytteenottohetken toimintaa.Jotkut rakenteiden mikrobikasvustoon viitaavat mikrobit voivat olla peräisin myös muista lähteistä.Sisäilmanäytteitä tulisi ottaa useampia,yhdellä ei tee vielä yhtään mitään, positiivinen tulos voi kertoa ongelmasta mutta negatiivinekaan ei poissulje sitä, koska jotkut kosteusvauriomikrobit eivät edes näy helposti sisäilmanäytteissä.Sisäilmassa saattaa olla kosteusvaurioon indikoivia mikrobilajeja,vaikka rakennuksessa ei olisikaan mikrobivaurioita. Sisäilmanäytteen luotettavuuteen vaikuttavat useat eri tekijät, ja myös itse näytteenotossa on huomioitava tulokseen vaikuttavat virhelähteet,jopa mm rakennuksen sijainti.


      VOC NÄYTTEITÄ EI TULE KÄYTTÄÄ EPÄILTÄESSÄ HOMEVAURIOITA

      MVOC-mittaustulosten tulkintaa vaikeuttaa olennaisesti se, että täysin virheettömistä tai kostuneista (ei mikrobivaurioituneista) materiaaleista haihtuu myös MVOC yhdisteitä.Tällä hetkellä ei pystytä (mikään taho)arvioimaan luotettavasti onko jokin rakennusmateriaali mikrobivaurioitunut MVOC-mittaustulosten perusteella.
       
       
      Myös kostuneista rakennusmateriaaleista jotka eivät ole mikrobien saastuttamia, haihtuu samoja yhdisteitä kuin mikrobien aineenvaihduntatuotteet ovat.

      VOC-mittauksilla ei voida luotettavasti selvittää, onko rakennuksessa homekasvustoja, myöskään niiden poissulkemista ei voida kyseisellä menetelmällä suorittaa.




      www.valvira.fi/files/tiedostot/v/o/VOC_lausunto_ESAVI.pdf

    • rakennusaisantuntija

      Valitettavasti edelleenkin tehdään näitä turhanpäiväisiä, kokonaisvaltaisia ja valtavan kalliitta mittauksia, vaikka tarve olisi vain selvittää asunnon mahdolliset homevauriot. Näyttää siltä, että näitä älyvapaita kokonaisvaltaisia sisäilmamittauksia tekevät erityisesti VTT: leimaamat rakennusterveysasiantuntijat. Näyttää siltä, että vain asiakkaan vedätys ja laskutus kiinnostaa ei selkeä ja suoraviivainen ongelmien selvittäminen.

      Minkälaisia kokemuksia muilla on näistä rakennusterveyskokonaisvaltaisista tutkimuksista: mitä niissä on selvinnyt ja mitä maksoi?

    • Matti-Elmeri

      Valtettavasti mentiin halpaan tai oikeastaan tosi kalliiseen, kun haksahdettiin kokonaisvaltaiseen sisäilmatutkimukseen. Tilatessa ei ymmärretty, että tällaisessa tutkimuksessa tutkija ravaa meillä alvariinsa mittareitaan katsomassa ja laskuttaa siitä. Oli tietysti hyvä tietää, että asuntomme sisäilman hiilidioksidipitoisuus, ilman kosteus ja lämpötila olivat ihan OK eivätkä ne aiheuta hengitystieoireitamme. Formaliinia oli jotakin noin 25 yksikköä ja sen takia lastulevyväliseinät ja ulkoseinien levyt pitää nyt vaihtaa uusiin.

      Alun perin kyllä luultiin, että saadaan tietoa myös homeista, mutta se onkin lisätutkimus ja maksaa lisää muutaman tonnin. Voi elämän kevät, siihen ei sitten enää kyllä rahamme riitä ja pinna kestä.

    • Kannattaa tutkia

      kunnolla. Kyllä sitä rahaa ja pitkää pinnaa tarvitaan monessa paikassa. Mutta kaikella on hintansa. Yleensä se luulo tulee hintoihin ja tyhmyys ja laiskuus ottaa asioista selvää.

    • niinsemeni

      Talotekniikasta tiedetään kaikki - ihan varmasti.
      Yhtä varmasti tulee epäterveellinen talo, josta ei tiedetä mitään. Eikä sen aiheuttamista vaivoista, paitsi kärsivä itse.

      Vuokra - asuntoa voi vaihtaa kunnes löytää edes jotenkin sopivan ja sen voi yrittää ostaa.
      Mikäli ostaa tai rakentaa on todennäköisesti kohta vaikeuksissa.

    • Nepalinkoirala

      Tässä asiassa, kun lääkäreillä ei ole mitään taloudellista intressiä, niin kaikki voidaan laittaa rakennusten piikkiin. Aivan kuin villissä lännessä syntyy eliksiirikauppiaiden markkinatyhjiö, missä välillä joku saa tervauksen ja höyheniä, mutta nehän ovat vain arvioita ja raportoinnista voi laskuttaa 10 e/min. Nyt uuteen sote-malliin siirryttäessä kuntotarkastajat voisivat terveyskeskuksissa selittää ihmisille, että se on rakennus, joka sairastuttaa ja säästyy valtavat summat rahaa, kun sitä toisaalta lapataan tutkijoille. Järjestelmää ei tarvitsisi vaivata vähävaraisella suomenkielisellä asiakkaalla.

    • Kusethousuissa

      Mun nokka vuotaa, oon allerginen homekoiralle.

    • Sepi345

      Homekoiraa ei kannata tilata. Suomen Sisäilmatutkimus teki meillä tutkimuksen ja vaikuttivat päteviltä.

      • TaasAllu

        Tekikö oikein sisäilmatutkimuksen ? Tuliko samat tulokset koneella, kun olitta itse saaneet sairastelemalla eli, että sisäilmassa on vikaa ? Onhan se hienoo, jos kones antaa saman tuloksen, kuin oma nokka, mutta mites se asiaa auttaa ?

        Vois kuvitella, että homeisen rakenteen löytäminen on tärkeämpää, kuin epämääräinen ilman haistelu koneella tai ilman ja sen jälkeen omien kokemusten ja konetulosten keskinäinen vertailu.


      • Anonyymi

    • Tässä26729o

      Mutta tämä poimii kaiken myrkyllisyyden kosteusvaurio- ja mikrobitoksiinivaurio- rakennuksesta. Sitä ei vaan pystytä tälläkään selvittämään missä vika ja miten korjataan. Eikä ole validoitu Asumisterveysopasta vasten. Mutta onhan se kiva tietää. Hyvää joulua. Allulle ja tollolle.
      http://uutiset.kauppaympyra.fi/1459838717

      • helppo_ratkaisu

        Jaaha, vähän sama menetelmä kuin kanarialinnun käyttö kaivoksissa. Jos lintu kuolee, niin sitten on syytä poistua...

        Paitsi että tässä käytetään koe-eläiminä bakteereita, jotka nyt saattaa hitusen erota kokonaisesta ihmisestä.

        Taitaa mennä helppoheikkikategoriaan tämäkin. Yksinkertainen ratkaisu yksinkertaisille ihmisille.


    • hfdkhkddhk

      Jos on pistävää tai pomppulinnan hajua, niin syy voi olla tässä.


      "Moni sisäilmaongelma jää korjaamatta, sillä osaa ongelmista ei vielä osata tunnistaa edes ammattilaisten toimesta. Näin on erityisesti uudehkojen asuntojen kohdalla sekä peruskorjauskohteissa. Yksi uudenlainen, vähän tutkittu, sisäilmaongelma liittyy lattianalusmateriaaleihin. Yhteistä kohteille on, että laminaatin tai parketin alla on käytetty muovipohjaista askeläänieristettä tai lattian alusmateriaalia. Kyseisiä tuotteita on markkinoilla useilla eri tuotenimillä ja koostumuksilla. Osa materiaaleista on solumuovia, osa tuotteista muodostuu yhdestä tiiviistä ja yhdestä hengittävästä polyeteenikalvosta ja niiden välissä olevista polystyreenirakeista."

      "Useissa kohteissa on pistävän hajun lisäksi havaittu auringossa paahtuneen muovin haju (vanha, auringossa paahtunut pomppulinna). Tämä haju on ollut tyypillinen etelään tai länteen avautuvissa huoneissa, joissa on ollut suuret ikkunat, joissa aurinko on lämmittänyt lattiaa. Tämä muistuuttaa muovikalvojen herkkyydestä: muovi hajoaa kemiallisesti esimerkiksi UV-säteilyn vaikutuksesta, miksei näin kävisi myös betonin emäksisyyden ja siihen lisättyjen kemikaalien kohdalla?"

      http://www.marianordin.fi/blog/muoviset-askelaanieristeet-ja-uudenlaiset-sisailmaongelmat

    • Me olemme käyttäneet töissä että kotona Suomen Sisäilmatutkimus Oy:tä ja heidän kanssa kaikki sujunut aina hyvin. Todella asiantuntevaa palvelua.

    • Anonyymi

      kodinplaza.fi avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat, mikäli tarvitset apua sisäilmatutkimuksen hankintaan tai haluat vertailla tarkemmat hinnat?

    • Anonyymi

      Perehdyin yhden sisäilmatutkimuksia tekevän yrityksen sivuilta, että sisäilmatutkimuksen hintaan vaikuttavat mm. tutkittavan kiinteistön ikä ja kokoluokka, lähtötietojen määrä sekä sisäilman laatuun vaikuttavien tekijöiden määrä – Onko näiden tutkimusten hinnoittelu oikeasti vaikeaa, vai mitä? Mahtava kuitenkin nähdä, että yritetään EDES antaa kuvaa siitä, mitä tutkimus oikeasti maksaa. :D

      Sisäilmatutkimuksen hinnoittelua täältä: https://www.srtp.fi/palvelut/sisailmatutkimukset/

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      275
      2929
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      76
      1528
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1260
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1190
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1187
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1067
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe