Kunniamerkeistä/Joukko-osasto risti

Epätietoinen

Jospa joku täällä osaisi auttaa hiukan ongelmallisen tilanteen kanssa. Ongelma koskee lähinnä Joukko-osastoristiä tietyissä asuissa ja tilaisuuksissa.
Eli:

1)Pidetäänkö joukko-osastoristiä siviilipuvussa kaikissa tilauisuuksissa joissa kunniamerkkejä muutoinkin pidetään(näin eräs kunniamerkki kirja lyhyesti ilmoittaa eräissä puolestaan on mainintoja vain sotilaspuvuista)

2) Voidaanko joukko-osasto ristiä pitää ainoastaan tumman puvun kanssa vai käykö se myös frakkiin?

3) Voiko joukko-osastoristin laittaa esim akateemisiin juhlatilaisuuksiin?

Kunniamerkki oppaat ovat kovin lyhytsanaisia ko merkkien käytöstä ja siksi haluaisinkin lähinnä varmistaa etten tee ainakaan vastaisuudessa mitään epäkorrekteja valintoja.

5

5220

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pille-Riin

      ...Ulkoasiainministeriön sivuilta protokolla-asioista.

      Protokollaosasto vastaa päivittäin tapatietoutta, etikettisäännöstöä ja virallista käyttäytymistä koskeviin kysymyksiin, joista yleisimmin kysyttyjä asioita ovat:
      Puhuttelu
      Kutsukortit
      Pukeutuminen eri tilaisuuksiin
      Plaseeraus: vieraiden juhlapöytään sijoittaminen
      Kunniamerkit
      Liputus


      Tapatietoutta - kunniamerkit ("Tapatietoutta - usein kysyttyä")

      Protokollaosastolta kysytään usein millaisissa tilanteissa kunniamerkkejä saa käyttää ja miten tai missä järjestyksessä kunniamerkit kiinnitetään.


      Kysymyksiä ja vastauksia:

      Millaisissa tilanteissa kunniamerkkejä saa käyttää?

      Vastaus: Kunniamerkkejä kannetaan mm. suurissa juhlatilaisuuksissa, joissa tasavallan presidentti on isäntänä tai läsnä, suurissa valtakunnallisissa juhlatilaisuuksissa, puolustusvoimain juhlatilaisuuksissa, akateemisissa juhlatilaisuuksissa sekä seurakuntien ja järjestöjen pääjuhlissa. Kunniamerkkejä voi käyttää myös perhetilaisuuksissa, joita ovat häät, hautajaiset, suuret merkkipäivät, sukujuhlat sekä ammatti- tai ylioppilastutkinnon kunniaksi järjestettävät juhlat.

      Missä järjestyksessä kunniamerkit kiinnitetään?

      Vastaus:

      Suomalaisten ritarikuntien - Vapaudenristin ritarikunta, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunta, Suomen Leijonan ritarikunta - kunniamerkit kiinnitetään aina arvokkaimmalle paikalle, vasemmalle takin/puvun keskiviivasta katsoen.

      Suomalaisten kunniamerkkien jälkeen tulevat ulkomaiset merkit kiinnitetään luokittain maiden ranskankielisessä aakkosjärjestyksessä.

      On myös syytä muistaa, että kunniamerkkejä kannettaessa rintataskunenäliina ei kuulu asuun.


      Lisätietoja:

      Ulkoasiainministeriö
      Protokollaosasto
      PL 176, 00161 Helsinki
      Puhelin: (09) 160 05 (vaihde)
      Sähköposti:[email protected]


      Pukeutuminen ja siihen liittyvät ohjeet ovat kiinteä osa ammattiani, siksi kiinnostuin kysymyksestäsi.

      Toivottavasti tästä oli jotain apua : ).

      • Epätietoinen

        Hyvää tietoa mutta kuten niin moni muukin lähde tuokaan sivu ei kerro joukko-osastoristin käytöstä. Joukko-osastoristi on joukko-osastojen ansiokaasta palveluksesta jakama risti jota jaetaan joukko-osastosta riippuen sekä kantahenkilökunnalle että varusmiehille tai vain henilökunnalle. Tämän käytöstä on itselläni ja tuttavapiirissäni epäselvyyttä.


      • Pille-Riin
        Epätietoinen kirjoitti:

        Hyvää tietoa mutta kuten niin moni muukin lähde tuokaan sivu ei kerro joukko-osastoristin käytöstä. Joukko-osastoristi on joukko-osastojen ansiokaasta palveluksesta jakama risti jota jaetaan joukko-osastosta riippuen sekä kantahenkilökunnalle että varusmiehille tai vain henilökunnalle. Tämän käytöstä on itselläni ja tuttavapiirissäni epäselvyyttä.

        ...instanssilta joka tuota ko. ristiä jakaa ?


    • Anonyymi

      Nähdäkseni asia riippuu tilaisuudesta ja siitä, mitä muita kunniamerkkejä on. Joukko-osastoristin laittaminen on selvää kaikissa tilaisuuksissa, jotka ko. ristin myöntänyt joukko-osasto järjestää. Tällöin sen kantaminen on osoitus omaa joukkoa kohtaan tunnetusta uskollisuudesta.

      Muutoin kyse on omasta hyvästä mausta. Jos kyse on joukko-osastorististä, jonka saa, kun ei ole esitutkintoja plakkarissa (esim. Uudenmaan prikaatin varusmiesristi), tai joukko-osaston killan epävirallisesta kiltarististä, ei ole järkevää laittaa ristiä takkiin. Jos ei ole tuon suurempia meriittejä, sitten ei kannata alleviivata niiden puutetta tusinaristiä kantamalla. Jos kyse on sen sijaan oikeasti ansaitusta merkistä, sitä kehtaa kantaakin.

      Sitten kyse on myös siitä, mitä muita kunniamerkkejä on. Jos on rintatähtiä, ei joukko-osastoristiä kannattane laittaa, jollei harkitusti halua nostaa tätä merkkiä rintatähtien veroiseksi jossain asiaan liittyvässä tilaisuudessa. Myöskään joukko-osastoristiä ei kannata mielestäni kantaa ainoana kunniamerkkinä. Pitäisi olla rinnassa myös nauhassa kannettavia, ansiosta myönnettyjä merkkejä. Pelkkä joukko-osastoristi tai joukko-osastoristi RUK-ristin kanssa kertoo siitä, että varusmiesajan lisäksi ei ole muita ansioita ollenkaan. Toisaalta alkaa mennä liiallisuuksiin, jos pistää pitkän merkkirivan, valtion virka-ansiomerkin tai keskuskauppakamarin vastaavan merkin ja sitten joukko-osastoristin. Eli jos on valinnanvaraa, sitten laittaa tilaisuuden mukaan. Rivassa olisi hyvä olla kolme tai neljä nauhallista merkkiä, sitten työnantajan palvelusvuosimerkki ja tähän päälle joukko-osastoristi, jos tuntuu siltä, että merkkejä on vielä liian vähän. Ja nauhallisista pitää muistaa, ettei kanna saman tahon myöntämää hopeista ja pronssista merkkiä yhtä aikaa.

      En ole koskaan nähnyt joukko-osastoristiä frakissa, joten en aloittaisi uutta muotia kantamalla sitä. Akateemisiin tilaisuuksiin en varsinkaan joukko-osastoristiä laittaisi, koska niissä kannetaan merkkejä hyvin säästeliäästi. Yleensä väitöstilaisuudessa ja karonkassa kenelläkään ei ole kunniamerkkejä, ja ylioppilasjärjestöjen tilaisuuksissa kannetaan akateemisia kunniamerkkejä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      1595
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      16
      1429
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      62
      1337
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      31
      1325
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      34
      1266
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      15
      1208
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1116
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      8
      1116
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1104
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1082
    Aihe