Rivitaloasunnon tai omakotitalon ostajalle vihjeitä ostoa varten

Ei ikinä rivitaloon

1. Asunnon lämmityskustannuksiin vaikuttaa eniten yläpohjan eristekerroksen paksuus. Tarkasta yläpohja itse, älä usko myyjän, välittäjän tai isännöitsijän puheisiin. Täyttyvätkö rakennusajan vaatimukset? Vertaa myös viime vuosien ja tämän päivän vaatimuksiin.

2. Kun tarkastat yläpohjaa katso myös löytyykö eristekerroksessa hiiren paskoja, hiiren tekemiä käytäviä ja reikiä. Jos em. löytyy, kertoo se siitä, että yläpohjassa asustaa hiiriä, jotka vierailevat mahdollisesti alapuolisissa ja viereisissä asunnoissa.

3. Yläpohjan tarkastukseen kuuluu myös tarkistaa ovatko siellä kulkevat ja katolle menevät ilmanvaihtoputket ja talon viemärien tuuletusputket eristetty kunnolla ja ylös asti. Onko aluskate ehjä?

4. Onko asunnossa routavaurioita? Tämän näet tutkimalla onko sisällä laatoituksen saumoissa hiuksen hienoja murtumisrailoja, nurkissa, tapetissa, lattiassa tai lattian ja seinän yhtymäkohdissa. Nämä on tietenkin voitu piilottaa asentamalla nurkkiin listoja tai peittää silikonilla ja maalilla tai asentamalla poikkeuksellisen leveät jalkalistat. Jos mahdollista, tarkasta onko sokkelissa merkkejä murtumista. Ne on voitu myös peittää korjauslaastilla mutta murtumat löytää kyllä tarkemmalla tarkastelulla.

5. Onko pihalla nähtävissä routavaurioita pihalaatoituksessa, ulkorapuissa, jne.

6. Katso myös onko rivitaloasuntojen terassien välinen aita mielestäsi tarpeeksi korkea, että naapuri ei häiriinny tai häiritse. Jos asunnossa on katettu terassi, tarkista onko se tehty valmistajan suosituksen mukaisesti niin, että se ei vuoda vesisateella.

7. Ota selvää onko asunnossa ollut vesivahinkoja esim. katto vuotanut. Astianpesukone on kuitenkin vakuutusyhtiöiden mukaan suurin vesivahinkojen aiheuttaja.

8. Riittääkö asuntojen viimeistelyn taso sinulle (Vuorilaudoitus, kattolistat, jalkalistat)? Ovatko seinät, kaapit, ovet suorassa?

9. Ota selvää saako auton lämmitystä käyttää VTT:n suosituksen mukaisesti eli aina kun on kylmempää kuin 5 Celsiusta vai katkaistaanko tällöin virta. Toimivatko lämpötolppien ajastimet yli -20 Celsiusasteen pakkasilla?

10. Tärkein kohta on tämä. Pyydä kaikki pidettyjen yhtiökokouksien (myös ylimääräisten) pöytäkirjakopiot. Jos niitä ei sinulle anneta, sinulta salataan jotain.

7

883

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kerrostalot on Yes

      Juurikkakuja Juurikkakuja Juurikkakuja Juurikkakuja Juurikkakuja Juurikkakuja

      Eläköön sananvapaus!

    • älkää edes ostako

      11. Älä osta asuntoa. Rakenna talosi itse. Ennen kuin ryhdyt rakentamaan, käy kolme vuotta ammattikoulua ja tee sen jälkeen vähintään kymmenen vuotta kirvesmiehen töitä. Tämän jälkeen pyri ammattikorkeakouluun ja opiskele neljä vuotta rakennusinsinööriksi. Toimi vähintään viisi vuotta rakennusinsinöörinä ja ryhdy vasta sitten rakentamaan taloa. Vain tällä polulla voit itse edes yrittää ymmärtää jotain rakentamisesta ja saada varmasti hyvää laatua. Ellet ymmärrä mistään mitään, luota toisiin ammattilaisiin. Ammattilaisia ei löydy suoli24 palstoilta ilmaiseen hintaan...

    • W.S.

      Hyviä ohjeita. Tosin meidän kohdalla remppasimme kuntoon ja sillä tavoin tilanne nyt ok.

    • ...ouhn798ybn97bnkjb

      Eipä taida ostaja päästä tutkimaan kattorakenteita, kyllä tuollaiset pitää selvittää muuten, papereista.

      Eikä tuollaisia kukaan tutki, senhän näkee hoitovastikkeita vertailemalla.

      Sokkelirailot ja pihan routimisen näkee kyllä silmälläkin, niitten vakavuutta ostaja ei pysty arvioimaan. Ulkonäkövika, ei välttämättä muuta.

      Terassien aidat sellaiset, kuin rakennusluvassa määrätty.

      Terassien katteet sellaiset, kuin rakennuslupa määrää. Vudon näkee sateella :D Sitäpaitsi katteet tehdään käytännössä aina jälkikäteen, paikanpäällä, ei niitä rautakaupasta mennä ostamaan.

      Ja vesivahinkoja melkein kaikissa vanhemmissa asunnoissa, yleisin kylpyhuone, tiskikoneen vuotamisen jälkeen tehdään yleensä pirun kallis keittiöremontti. Historian tietää lähinnä entiset asukkaat, nykyään pitää löytyä taloyhtiön tiedoista.

      VTT. suositukset ovat suosituksia, ei rakennusmääräyksiä. Autoliitto muuten suosittelee käyttämään lämmitystä plussakin. Ei ole tullut ikinä vastaan tolppa ajastinta, joka ei toimi pakkasessa, vanhat mekaaniset saattavat kyllä mennä rikki tai joskus ne säretään, että saa pitemmän lämmitysajan.

      Yhtiökokouspöytäkirjat julkisia asiapapereita, ne pitää kyllä löytyä. Hallituksen kokoukset voi olla osakkaillekin salaisia, saati sitten kahelille kyselijälle.

      Ei tuolla vuodatuksella ole mitään virkaa, olet vaan joko tyhmyytttäsi iskenyt kätesi packaan, tai sitten olet jossain amiksessa opiskelemassa ja luulet olevasi kovinkin terävä :DDD

    • Amis on OK

      Edelliselle kirjoittajalle:
      Kyllä yläpohjan pääsee tutkimaan jos vain haluaa. Aina olen päässyt. Jos ei pääse, silloin salataan jotain, esim eristepaksuutta tai hiirien tekemiä käytäviä. Erään rivitaloasunnon piirustuksissa luki, että yläpohjan eristepaksuus on 30 cm vaikka todellisuudessa siellä ei ollut 20 sentiäkään. Erään omakotitalon yläpohjassa aluskate oli jotain pahvia ja repeytynyt isolta alalta (lunta pyryttänyt ilm. tiilien alle).

      • :..)))))

        "Aina"

        No millasen asunnon sitten ostit?

        :DDDDDDDDDD


    • Tarina on totta

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      155
      27408
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      191
      17396
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      340
      9139
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6328
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4083
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      191
      3738
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      21
      1614
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1457
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1205
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      50
      1134
    Aihe