Työttömyyskassa

rakennusliittoon

Terve. Jäin viimeviikolla työttömäksi ja nyt olen käyny työkkärissä ja oottelen 3 viikkoa että voin rakennusliitolle laittaa työttömyyspäiväraha anomus lapun. Muutama kysymys ennen sitä.

1. Työskentelin yksityiselle henkilölle omakotityömaalla joten hän teki palkkatodistukset netissä. Palkka todistuksissa ei lue tuntiliksaa vaan a kohdalla on numero 1 ja sen jälkeen palkka. Joka on kyllä laskettu tuntimäärä x tuntiliksa. Eli palkka on oikein utta tarviiko palkkanauhassa näkyä tehty työtuntimäärä ja tuntipalkka?
Onko tästä ongelmia liitolle. Asiahan on melkein sama kuin että urakkana tekisi ja palkkatodistuksessa näkyy vain rahallinen summa

2. Sovimme työnantajan kanssa että lomarahoja ei makseta. Onko lomarahoja pakko maksaa? ja onko maksamatta jättämisestä haittaa. Eli maksaako liitto mulle nyt päivärahaa jos ja kun en lomarahoja ole ottanut.

12

587

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikenlaisia

      Kassa, ei siis liitto, haluaa tietää maksetun palkan lisäksi onko työ ollut koko-aikaista vaiko osa-aikaista. Osa-aikaisesta työstä ilmoitetaan tehdyt työtunnit. Tuntipalkka ei kassaa kiinnosta, edellyttän että maksettu palkka on ollut min. tessin mukaista. Ja sen kassa pystyy laskemaan liksa/kokotyöaika tai osatyö-aika. Urakka käsitellään koko-aikaisena. Lomarahojen maksamattomuudesta muodostuu ongelma koska lakien mukaan sitä EI VOI jättää maksamatta eikä se sisälly yhteenkään palkkasummaan vaan se käsitellään aina erikseen minkä myös pitää näkyä palkkanauhassa. Sinä itse et voi tehdä sellaista sopimusta että et halua lomarahoja työajan lyhennys/arkipyhä korvausta. Ennenkuin kassa maksaa ansiosidonnaista, täytyy sinun vaatia todistetusti työnantajaltasi mainitut korvaukset. Yleensäkin ihmettelen että menet moisia pätemättömiä sopimuksia edes tekemään.

    • Miunkokemustää

      1. Puhutko nyt palkkalaselmista/palkkanauhoista (jotka työnantaja lähettää kerran tai kaksi kuussa, jokaisen palkanmaksun yhteydessä/jälkeen) vai palkkatodistuksesta (jossa tulee näkyä kaikki palkkatiedot työskentelysi koko ajalta, ennakonpidätykset ja lomakorvaukset yms.). Tämä todistus pitää saada työnantajalta kun sopimus loppuu. Jos se ei tule automaattisesti niin sinun pitää pyytää se työnantajalta.

      Minulta Rakennusliitto on aina vaatinut (olen tehnyt pätkätöitä). tämän palkkatodistuksen, ei siis ole kelvannut ne palkkalaskelmat eli silloin ei mitään väliä sun tuntiliksasta vaan siitä kokonaissummasta.

      2.Tosta lomarasta en kyllä oikein tiedä mutta näin äkkiseltään luusisin että tässä tapauksessa ne katsoo että olet saanut lomarahat a) palkan yhteydessä tai b) lomapäivinä. Ja jos lomapäiviä ei työsopimuksen aikana ole pidetty, ne jää sitten niinkuin pidettäviksi työsopimuksen jälkeen ja näinollen liitto ei todennäköisesti maksa päivärahaa näiltä päiviltä koska olet silloin ollut muka lomalla ja saanut siitä korvauksen jo. Tietenkin tämä edellyttää ylipäätään että olet ansainnut loman eli olet ollut kuukauden sisään 14 pv töissä, silloin olet ansainnut 2 pv lomaa.

      Todennäköisesti joudut kuitenkin jotenkin selvittämään liitolle tuon miksi on jäänyt lomarahat maksamatta, ne on aika tarkkoja nykyään tuolla Rakennusliitossa kaikesta tämän harmaan talouden vuoksi. Minä olen joutunut toimittamaan nykyään myös työtodistusten jäljennökset liittoon, ei siis ole riittänyt se että olen näyttänyt liitä työkkärissä.
      Varaudu siis "paperisotaan" ja kannattaisi kysyä sitä lomarahajuttua työnantajalta miten toimitte samalla kun/jos joudut pyytämään sitä palkkatodistusta.

    • Tääeimiunkokemus

      Kaikenlaisia puhuu ihan totta ja vielä sekin että voipi tulla selvittelemistä työnantajalle siitä kun ei ole maksettu noita lomarahoja. Kannattaisi ottaa senkin takia yhteyttä sinne ja sopia vaikka että maksavat sitten kuitenkin jälkikäteen koska tässä tapauksessa sekä työnantaja että sinä voitte joutua pienoiseen liemeen.

    • Vasara jäbä

      Kokemukseni mukaan aivan kaikki palkka-asiat täytyy olla hoidettu lakien mukaisesti. Muuten ei korvauksia tipu. Palkkakortti riittää kassaan, kunhan siitä ilmenee tuntiliksa, tehdyt tunnit, maksetut loma/pyhä ja työajan lyhennysrahat työnantajan yhteystietoineen. Jos palkkoja ei ole hoidettu lakien mukaisesti, joudut haastamaan palkanmaksajasi oikeuteen ansiosidonnaista saadaksesi, mikäli tämä ei vapaaehtoisesti maksa ao. korvauksia. Ja tämä on faktaa eikä fiktiota. Kaikenlaiset "mutu" jutut voit jättää omaan arvoonsa. Minä olen ym. tien käynyt ja tiedän kokemuksesta mistä puhun.

    • ihmetteliä

      No siis mitä helv. Jos saan loppatilin ja lomarahat vuoden ajalta ja se olisi suuruudeltaa 3000 € ja päiväpalkka olisi esim 70€ niin en tällöin sais päivärahaa liitolta 2:teen kuukauteen?!?!? 3000/70=42 jos kuukaudessa on 21 työpäivää eli tuolloin ei lauantaita ja sunnuntaita lasketa.

      Mutta jos ottaisin joka palkassa nuo lomakorvaukset niin päivärahaa alkais tulemaan ensimmäisestä työttömästä päivästä?

      Melkonen setviminen alkaa!

      • ehkäpä näin

        LOMAKORVAUSTE JAKSOTUS POISTUU

        ''Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuoden 2013 puolella päättyvän työsuhteen yhteydessä maksettuja lomakorvauksia ei enää tule ottaa huomioon, kun ratkaistaan päivärahaoikeuden alkaminen.''

        Eli kävipä tuuri että työt loppu 2013 puolella. Vaikkakin vuoden lomarahat tulee loppatilin yhteydessä


      • putte8

        Pidetyt lomat merkitsevät eikä se onko lomakorvaukset otettu palkan yhteydessä.


    • Miunkokemustää

      Näin se vaan menee. Tiedä noista mutu-tuntumista mutta sekin on faktaa että mulla ei kassaan riittänyt pelkkä palkkakortti (eli palkkalaskelma), piti olla palkkatodistus. Nyt mun kohdalla ainakin 3 kertaa täällä Jyväskylässä! Ehkä eivät kaikissa kassoissa sitä vaadi.

    • rakennusliittoon

      Näyttäispä nuissa tilinauhoissa siis jotka on kuukausittain tullu lukevan palkkalaskelma/palkkatodistus eli semmosenaan käy ilmeisesti.

      • bull2

        Jos siinä palkkakortissa käy ilmi kaikki oleellinen niin se riittää.


    • Höh outoa

      No ei käyny mulla ainakaan en sitten muista tiedä.

    • Venyyyyyyyy

      Reilu kuukausi jo ensimmäisiä rahoja odoteltu.

      Tuliskohan ennen kesää jo.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      94
      2525
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2203
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      84
      1877
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1641
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1606
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1605
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      34
      1558
    8. 75
      1459
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      108
      1376
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1264
    Aihe